Vold koster flesk!

79327-31
Tilbake i Norge etter en uke i sand, strand og trening i soloppgang og solnedgang. Det er helt utrolig hvor kult vi har det på trim&fitnessreisene. Tenk deg 38 damer i alder 20 og noe til femtiognoe og ingen tenker på alder i det hele tatt - vi har det bare dødsbra! Prater om alt mulig og løser de fleste verdensproblemene i løpet av en uke! 

Ja, kanskje er det på tide at vi kvinner rett og slett får all makt og lar gutta ta husarbeidet imens? Det er jo tross alt gutta som steller i stand det meste av jævelskapen her i verden, er det ikke det da? Hva er det, 95% av all vold utøves av menn er det ikke noe sånt? Jeg tror at om gutta (tenker verdensbasis her nå, husk det) hadde tatt mer ansvar for hjemmets ve og vel herunder husarbeid, bæsjebleier, støvtørking, vask og sortering av tøy, osv osv hadde de ikke hatt krefter til å finne på så mye fælt. (Hvor mange mord kan du huske ble begått av kvinner i Norge hittil i år?) Neida, jeg mener ikke at alle menn er fæle, men mange begår fæle handlinger som gjør livet så mye vanskeligere for dem rundt. Destruksjon er en mannegreie. Jeg har ikke noe sansen for de jentene som hermer etter gutta og som tror det er kult og sexy å banke opp folk bare fordi de ser det i filmer og videoer. Det er ingenting kult med vold. Vold er ikke glamorøst, det er bare stygt, feigt og jævlig.

 


UNFPA (FN's befolkningsfond: Bedre forklart: Kvinners UNICEF) la for en måned siden frem sin rapport

Håpets korridor. Kvinner og internasjonal migrasjon” (PDF av rapporten HER). I rapporten vises det til det enorme antall kvinner som arbeider utenfor sitt eget land og hvor viktig deres økonomiske bidrag til opprinnelseslandet er. Kvinner sender mer penger hjem enn gutta, både faktisk og forholdsmessig. De er mer pålitelige som forsørgere for de der hjemme enn mennene. Mange av kvinnene jobber under svært vanskelige forhold i private hjem (eks mange hushjelper i Midtøsten kommer fra asiatiske land og har så godt som ingen rettigheter). Her i Norge har det også vært diskusjoner rundt forholdene til ”au-pairene” som egentlig er svært dårlig betalte hushjelper.

Regjeringen øker bistandsbudsjettet for 2007 med minst 1,6 milliarder kroner totalt. Synes du vi bruker for mye penger på bistand?

Da bør du huske på at det ikke utgjør 1% av BNP engang!

 

Krig i seg representerer en ekstrem voldsutøvelse. Bare forsvarsbudsjettene på verdensbasis beløper seg årlig til 1000 milliarder dollar. I tillegg kommer krigenes omkostninger. I USA brukes ca 3,2 prosent av bruttonasjonalproduktet på det militære. I Europa ca 2 prosent.

Til sammenligning er den offisielle utviklingshjelpen på 50 milliarder dollar. Det er omtrent det samme beløpet som det årlig koster å holde USAs 2 millioner fanger i fengsel.

(kilde: fokuskvinner.no)

 

Nå har utviklingsminister Solheim bestemt seg for å stramme opp organisasjoner som mottar støtte. Det synes jeg er bra. det er klart at om det er 10 organisasjoner på et sted, trenger ikke alle 2 firehjulstrekkere hver eller hver sin kopimaskin - ja det er kanskje ikke så små ting det gjelder, men det utvilsomt en del overlapping og samarbeid kan gi mer "bang for the buck".
På reisen min til Sardinia var det en av jentene (operasjonssykepleier) som reiste til katastrofeområder med en av de største frivillige organisasjonene. Hun fortalte at man allerede var blitt mye flinkere til å samarbeide.

Om en måned drar jeg til Mozambique med UNFPA for å se på en god del av de prosjektene som fungerer bra.

Det er Goodwill ambassadører fra Norge, Sverige, Danmark og Finland som skal reise.

 

Hanne Vibeke Holst fra Danmark er forfatter og jeg har nettopp lest hennes bok Kronprinsessen. Det burde du også gjøre! Selv om det er en roman er den spekket med fakta om alt fra dansk svineoppdrett (du kjøper ALDRI mer dansk salami) til de kronglete stier i politikk og ikke minst medias fremstilling og metoder for å "ta" politikere.

  
Stikkord:

3 kommentarer

VamPus

06.10.2006 kl.02:34

Det er ikke kostnadene for U-hjelp i penger som gjr at jeg er i mot den, men hva U-hjelp gjr med de landene som mottar den og ikke minst at vi faktisk gir penger til land som undertrykker sin egen befolkning. U-hjelp er en form for avlat som skader mottaker, men sikkert fr en del nordmenn til fle seg vel. N skal det sies at det er mulig stille krav til bistand, men at dette gjres i alt for liten grad.

Inanna

06.10.2006 kl.03:57

Jeg er helt enig angende at det br satses mer p skalt "myk makt" enn den destruktive maktbruken som anvendes verden rundt - og da ikke bare av de land som dags dato er i krig men ogs land som Norge som produserer vpen og tilrettelegger anvendelse av disse. Det er p tide at de ikke-skyteglade menneskene kommer p arenaen. VamPus:problemet med bistandsarbeid er blant annet det at en god del av pengene gr med til pleie egoet til bistandsaristokratene som trenger sine biler, villaer og gin&tonic ved basengkanten og selvsgt seter p 1.kl p flyet for seg selv, hele familien og venner. Videre har ikke bidrgsyterne evnen (til n) tenke helhetlig og konsekvent. Nr et prosjekt settes i gang tas det ikke reelle hensyn til de innenrikspolitiske forhold i mottakerlandene p alvor. Det er bedre samarbeide med lokalbefolkningen slik at man slipper involverer luksusdyrene fra det "giverglade" Vesten. Slipp til lokale krefeter kombinert med de menneskene som har imigrert; det finnes for eksempel somaliere i Norge som sikkert kan gjre en god, om ikke bedre jobb, enn en norsking som i utgangspunktet aldri har vrt i Somaile og som trenger pleies som en baby som skal sosialiseres inn i en helt ny verden. Ofte mangler slike personer ikke bare kulturell kompetanse og relevant nettverk men ogs svrt nyttige sprkkunnskaper. Som du skjnner er "u-hjlep" litt mer komplisert enn at noen fr bedre samvittighet mens andre blir latsabber eller hva du n vil kalle dem for. Vi bor faktisk i en verden som henger sammen p godt og vondt og som ikke lar seg begrenses av landegrenser eller etnosentrisk tenkning.

Kari Jaquesson

06.10.2006 kl.21:09

Jeg er enig i at mye "bistand" egentlig er smring og penger til egne folk osv og har selv sett hvor lite som er kommet folk flest til gode f eks i Nicaragua. Jeg var der i UNFPAs regi for 4 r siden. Var p besk hos mange flinke organisasjoner som virkelig hjalp kvinner og ungdom til mte en hverdag med vold, for deres seksuelle og reproduktive rettigheter, som prvde pvirke lovgivere osv, men likevel, nr man vet hvor mange milliarder av kroner som har blitt pst inn i landet er det utrolig at det er som det er. Jeg skal ikke dra den for langt her, men det er selvsagt en god del krefter som var interssert i endel av de mindre koselige regimene som har operert der og som dikterte sine betingelser for gi penger i baren etter at de offiselle mtene var over og pressen hadde gtt hjem. Snn er det jo med det meste i politikk og business. derfor er det s bra at det satses p kvinner. Kvinner er nemlig mindre korrupte. Ved mikroln er det gode tilbakebetalere og fr pengene til blomstre ( bruker jo mindre (ingen) penger p bar og horehus og da gr det jo bedre med businessen). Fr en kvinne utdanning drysser det plenty p dem rundt henne s det er viktig! Det er jo ogs viktig huske forskjellen p katastrofehjelp og utviklingshjelp. Kjresten min kommer fra Gambia. det er land som ik mange r mottok massevis av penger blant annet for utvikle risdyrking. Gambia kunne vrt selvforsynt med ris (hovedfden), men korrupte tjenestemenn osv tok heller pengene selv s man er fremdeles helt avhengig av import. Kinerserne derimot som skulle gi penger til en fotballstadio var smartere: De ga ikke penger, men bygget den selv - s fotballstadio det har Gambia!Er forvrig 100% enig med Inanna: Mer lokale krefter (man trenger ikk enorks eingenirer i land som har mange selv, og bruke innflyttere fra mottagerlandene som kan "alt" om opprinnelseslandet sitt".Men det viktigste er selvsagt inkludere alle land i den globale handelen og slutte med proteksjonisme for oss og krav om fri konkurranse for "dem".Jeg hper pengene som er avsatt p rets statsbudsjett vil bli brukt mest mulig til styrke kvinners mulighet til bestemme over sin egen skjebne.

Skriv en ny kommentar

hits