Jeg trenger penger!


I Gambia står nå et helt fotball-lag av 15 år gamle jenter og håper på å komme til Norway Cup. Vi trenger 250.000.- Jeg er en av dem som står bak GIFTS  og en av de sakene vi jobber for er å hjelpe et jentelag og et guttelag fra Gambia til Norway Cup.
Beløpet dekker flybilletter til jentene og det antall voksne som Norway Cup krever, samt mat osv mens de er her. De bor billig på skoler og vi håper på å få litt sponsorer på mat, men trenger også hard cash til flybilletter og andre reelle utgifter. Vi tar gjerne imot fra et vennlig flyselskap også.

For jenter i utviklingsland er idrett en viktig del av veien mot likestilling. Det er ikke mange år siden det ble sett på som svært ukvinnelig å bli svett her hjemme. Nå tar alle det som en selvfølge at idrett også er for jenter, men det er ikke slik overalt i verden.
I Gambia har kvinners rettigheter blitt vesentlig bedret de siste årene. Blant annet er grunnskole nå gratis for jenter. Det har gitt rekordhøy andel jenter i skolene. Det er nå like mange piker som gutter som lærer å lese og skrive.
Likestilling mellom kjønnene er ikke bare for jenter, men for gutter også. Når jenter og gutter deltar på de samme arenaene i livet nærmer de seg – og får større forståelse for hverandre. Målet er ikke likhet, men likestilling og lik rett i og adgang til muligheter.

Gjennom idrett oppnår man også bedre helse og kompetanse på egen kropp og helse. Det viser seg også at jenter som deltar i idrett løper mindre sjanse for å bli tidlig gravide. Et vanlig problem i både i-land og u-land er at jenter som blir tidlig gravide blir presset ut av utdanning enten det er av økonomiske grunner eller de blir kastet ut og sjansen for et liv i fattigdom øker. Kan man unngå at tenåringer blir gravide har man nådd et viktig mål i kampen mot fattigdom!

I fjor deltok for første gang to gambiske lag i Norway Cup som er verdens største fotballturnering. Den går av stabelen hvert år på Ekebergsletta i Oslo.
Det var første gang siden slaveskipene raidet Afrikas vestkyst at så mange ungdommer dro fra Gambia i samlet tropp. Man kan trygt si at dette var en historisk begivenhet og alle barna ble tatt imot av landets President før de dro av gårde. I år er det nye ungdommer som har fått æren av å representere landet sitt. For ærefult er det. Og spennende. Drømmen om Europa lever sterkt i afrikanske barn. Ved å få komme hit og se selv vil helt sikker teten del myter bli avlivet, men man vil også få sjansen til å se hvordan et svært organisert samfunn fungerer. Det kan faktisk være ting å lære, å ta med seg for den generasjonen som bygger morgendagens Afrikanske demokratier.

Vi har fått dekket kostnadene til guttelaget av et meglerfirma og synes det er fælt å måtte si til jentene at de må holde seg hjemme!
Er du i et større selskap eller organisasjon som har lyst til å hjelpe? Vi tilbyr masse goodwill og mye bra fotball. Ikke minst er man da med på å fremme likestilling på en herlig måte!

Nå håper jeg på masse tilbakemeldinger som kan sendes hit: Oivind@giftsfootball.com
Gambisk jente scorer
Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits