Jeg er skuffet, Møllers tran!

Synes du det er greit at maten din produseres under følgende forhold:


  • Produksjonslokaler som ikke har vært vasket på flere år
  • Gulv i oppløsning
  • Døde fluer og insekter i lokalene
  • Skitne og rustne lagringstanker
  • Råtten lukt
  • Manglende håndvask og toalett
  • Rustent produksjonsutstyr
  • Oppbevaring av lever i åpne taker utendørs, uten beskyttelse fra fugler eller dyr.

Ikke?

Slik har tydeligvis Møllers Tran ikke noe problemere med å lage tran til oss som faktisk har stolt på dette gamle, velrenommerte selskapet! Sjekk artikkel i Aftenposten.


Sammen med resten av klassen min fra Atlantis Medisinske Høgskole var jeg på eskursjon til Møllerfabrikken for å lære om tran. Det ble stilt noen kritiske spørsmål fra oss, bl a om tungmetaller osv i tran. Vi fikk overbevisende svar om at Møllers var så mye renere enn noe annet produkt på markedet osv, osv..
 
Dette skriver på hjemmesiden sin:

Er det miljøgifter i Möller's Tran? 
Torskelever kan inneholde miljøforurensninger. Peter Möller fjerner disse før tranen tappes på flasker. Peter Möller har et eget kontrollprogram som sikrer at det regelmessig blir tatt ut prøver fra produksjonen, som blir analysert med hensyn til miljøforurensninger.

I dag viser det seg at det er produsert tran under ekstremt dårlig hygieniske, ja nær sagt helsefarlige forhold.
Hvordan tør en stor aktør som Møllers å la være å sjekke underleverandørene sine? Har de aldri vært på befaring der? Ingen rutiner på sånt?


Det andre som er ekkelt å tenke på er at Mattilsynet har påpekt dette lenge uten å informere oss forbrukere om det.
Restauranter blir stengt på minuttet og får navnet offentliggjort i avisen, mens tranprodusenter får fortsette uten konsekvenser. Ikke før Aftenposten tar det opp skjer det noe i saken! (?) Hva er det?


Hvorfor beskyttes de?

20 kommentarer

emil cobb

30.11.2007 kl.13:28

URENSLIGE

PRODUKSJONS_LOKALER _BURDE

BLI ALMEN_KJENT;SÅ

PUBLIKUM

KAN

SLUTTE

Å

KJØPE

MØLLERS Tran !!!

Ida

06.12.2007 kl.18:46

fysj! glad jeg ikke tar tran!

bjørn preststulen

08.12.2007 kl.22:45

Dette er fjasko jeg kommer ikke til og kjøpe en tran flaske før jeg ser en clean fabrikk produsent og det skal være en fabrikk med jevnlig kontroll av mat tilsynet.Tenk vi som er tranelskere og se noe slikt.Hva med alt det andre som skal være så sunt hvordan er den prosessen(husk bedre kontroll)tar ikke tran etter dette synet(tranelsker)

Frank

17.12.2007 kl.00:30

Jeg blir så trist. Hva kan en gjøre annet enn å slutte å kjøpe produktet. Men er de andre noe bedre da? Tvilsomt.Vi får fiske vår egen torsk, men det er jo ganske drøyt. Burde sikkert ale opp vår egen gris og ku også. Jeg blir veganer og dyrker min egen kål. Pokker så vanskelig.

Anette74

30.12.2007 kl.10:56

Hei Kari!Titt og ofte inne å leser bloggen din, men dette er første kommentar. Måtte bare når jeg så disse bildene. Prøver ofte å trøste meg med at det er godt vi ikke vet alt vi spiser, alt hva som skal skje i framtiden osv. Heldigvis lenge siden jeg har tatt tran....men tankene går jo, samme produksjonsforhold gjelder vel for omega- kapsler også... urgh! Ellers så lurer jeg på hvilke kurs du tar/har tatt på Atlantis? Jeg er student der selv :-)Takk for en fin blogg, og lykke til med et nytt år! :-)Anette

maja

31.01.2008 kl.22:30

det skal vel sies at møllers tran har vært på markedet i 150 år... ikke noe farligere enn noe annet.. eneste produktet med dukumenterte effekt. ref. helse søster og lege.syntes ikke man skal tro på alt man leser om.. finn ut selv.. produktene er kjempe bra syntes jeg personlig..

Terje Hammarström

03.04.2008 kl.21:58

Det norske Naturhuset AS skriver i sin siste salgsbrosjyre at Omega 3 laget av fiskeolje og selolje er betenkelig å spise uansett hvem som har produsert det !!!!Blant kjemikalene som brukes til å rense fisk og selolje er kaustisk soda!! Jeg syntes det er jæ....g dårlig av mattilsynet å ikke informere oss brukere!

Martine

06.04.2008 kl.21:56

Hei Kari ! ENDELIG fant jeg en side om deg hehe jeess ! Jeg skulle gjerne ha spurt deg om en del , å håper så uendelig på svar på mail :) ! Jeg blir 15 snart, så er ikke på jakt etter å slanke meg,

men jeg skulle ønske du kunne gi meg litt sunnhetstips? Jeg trener fotball mye, å ellers går mye turer med bikkjene, GODTERI er det som står for spill hele tiden ! :( Kunne du ha gitt meg litt tips om hvordan jeg kan få kasta vekk alt det godteriet å spise sunt? jeg vil kun spise onkentlig, å drikke onkentlig !? kunne du vær så snill å ha hjulpet meg med det ? Hadde vært kjempe fint med svar : idolmartine@hotmail.com ! Vh Martine Kristoffersen .

Pia

12.08.2009 kl.19:42

Jeg ble anbefalt av en naturterapeut å drikke "Havfruens tran" fremfor Møllers tran, nettopp pga det Kari skriver Møllers her. Den er dyrere, men skal være av det reneste. En nær venn av meg som har hatt mye med Møller å gjøre jobbsammenheng, og har sett forholdene i Møllers fabrikker, uttaler selv at han aldri ville rørt Møllers sine produkter.Prøv tran fra Havfruens, jeg er ihvertfall veldig fornøyd!

John

25.08.2009 kl.21:02

Gammel kommentar, men har rutinene blitt noe bedre? Er det safe å ta möller's tran?

Sofie

16.09.2011 kl.13:07

hva er eposten til mollers tran

Martin

18.09.2011 kl.20:00

Er det noen som vet hvor møllers tran blir innkapslet og puttet i flaskene? Hadde vært interessant å se disse lokalene også!

Tirill Fjeld din Zone

16.11.2011 kl.21:13

Veldig bra blogginnlegg om tran! Her fikk jeg svar på akkurat det jeg søkte! Tusen takk:)

Harald

16.11.2011 kl.21:15

Ser at det er galt at man bruker kaustisk soda i tranproduksjonen, hva med Lutefisk ???

karianne

16.11.2011 kl.22:39

Nå bør helsemyndighetene fjerne Møllers tran fra alle norges helsestasjoner umiddelbart. Jeg har siden 2006 vært kritisk til at helsesøsterne ukritisk anbefaler alle foreldre om å gi dette til sine små. Takk og lov har jeg aldri spist en dråpe da jeg sverger til Udo's choice- med sin vegerabilske olje.

Marianne

18.11.2011 kl.19:24

Hvor er mattilsynet? Er det virkelig mulig at det i dagens Norge produseres mat av slike råstoffer

lommemannen

06.03.2012 kl.16:48

oioioi ikke braaa like ille som griseopptrett

Heine

04.04.2013 kl.11:41

Har du noen oppdatert status på Møllers produksjonskvalitet Kari?

Kari Jaquesson

10.04.2013 kl.13:39

Heine: Nei, men har ikek oppdatert meg heller.

alexander

07.10.2013 kl.12:54

har jobbet med støping av gulv oss møllers, så ingenting til hverken noe griseri eller uhygieniske forhold.

Skriv en ny kommentar

hits