OPPTØYENE I OSLO SENTRUM ... hvem er disse toskene?

Dagen startet så bra med 2 timer ashtangayoga (love and peace) så var jeg på Real Food og spiste en deilig kylling-karri-kokos-suppe (anbefales) med min kusine, for deretter å strene ned til Stortinget for å vise min støtte til ofrene på Gaza. Det var masse folk der. Unge, gamle, lyse, brune, høye, lave, tjukke, tynne, mange ville vise sin støtte på en fredelig måte. Det var ordensvakter der og alt var rolig og bra.

Etter en liten stund kom det et tog av mennesker mot Stortinget - vi hørte dem før vi så dem for de hadde trommer med seg. Det var folk fra Blitz. Jeg har alltid hatt sansen for ungdomsmiljøet på Blitz, pleide å spise lunsj der på 80 tallet. Billig og god mat, kreative mennesker og god musikk.
Jeg har ikke sett så mye av dette miljøet i demonstrasjonssammenheng, annet enn på TV.

Det var en merkelig følelse jeg fikk i det de kom fram. Jeg fikk en sterk følelse av at mange var der ikke så mye for å støtte saken, men for å få oppmerksomhet selv. Kanskje tar jeg feil, men det er det jeg følte. Det gjorde meg trist og litt skuffet. Dessverre tror jeg Blitz  faktisk kunne gjort mange saker en stor tjeneste ved å holde seg unna.
Det er tåpelig å se hvordan pressen "kaster seg" over dem med en gang de viser seg og nærmest venter på pågripelser og bråk.


Enda mer skuffet er jeg over de toskene (hvem de nå er) som på grunn av et rykte om at Mc Donalds skulle gi hele dagsomsetningen til Israel setter i gang med å knuse McDonaldsbutikker. For det første er det lite sannsynlig, for det andre, selv om de skulle gjort det - det er da ingens rett til å ødelegge slik uansett!

Veldig logisk å ty til vold og destruksjon for å protestere mot vold å destruksjon.
Jeg håper "folk flest" skjønner at disse må anses som kriminelle på lik linje med andre kriminelle og ikke er så korttenkte at de bruker noens adferd til å stemple hele befolkningsgrupper.

Jeg husker på slutten av 70 tallet. Da var det masse slike opptøyer natt til 1.mai flere år på rad. Flere i klassen min på VDG hadde vært ute for å feste, men havnet midt oppi det hele og ble slått ned og ridd ned av politi på hest.

Jeg synes det virker som politiet har opptrådt bra i denne sammenhengen.


-----


Idag ble det masse tull ved at noen fyrte av noen smellbonbonger inne i toget. Fy søren! Rette foran der det stod masse barn. Hvem det enn er håper jeg vedkommende blir straffet. Ikke det at det er farlig i seg selv, men målet var helt klart å spre panikk. Hva som helst kunne ha skjedd - med mye skader som følge.Å demonstrere er en viktig og god måte å markere sine synspunkter på, men som i alt annet finnes det kjøreregler. Man skal også vite at i alle slike sammenhenger vil det finnes provokatører som ønsker å ødelegge. Dét kan man ikke gjøre så mye med - de vil alltid finnes , men man kan la være å bite på agnet deres og ikke la seg rive med. Dét må vi lære barna våre også, vi som er foreldre.


Jeg anbefaler deg å lese DENNE. (Om du ikke ser teksten må du markere den, da kommer den frem)

Jeg sier som Rabbi Jacob fra filmen av samme navn der han står mellom to unge gutter og ser fra den ene til den andre: "Salomo, Sulayman, men si meg en ting..... er ikke dere fettere?"
Har ikke funnet noe klipp av akkurat den scenen, men om du ikke har sett noen Louis de Funes filmer kan jeg anbefale dem - han er kjempemorsom! Sjekk HER


Love and UNITY!

Det finnes mange måter å markere sinne og frustrasjon på - men de kan ikke være destruktive.

RESPEKT - alltid!
Stikkord:

9 kommentarer

Martin

10.01.2009 kl.23:10

"Jeg fikk en sterk følelse av at mange var der ikke så mye for å støtte saken, men for å få oppmerksomhet selv."Tja, spørs vel hvilken sak du snakker om. Tror nok flere av de gladelig støtter Hamas sak.

Jarle

11.01.2009 kl.00:31

Godt sagt Kari.

Kari Jaquesson

11.01.2009 kl.10:43

Vel, altså Hamas er lovlig valgt i et demokratisk valg som ble applaudert av valgobservatører. Det er ikke første gang vestlige land roper "demokrati, demokrati" for så å gjøre hva de kan for å styrte de som vinner fordi det ikke er "deres" aktører som folket vil ha. Latin Amerika er stappfullt av slike historier.Så at man støtter Hamas er én ting. Å støtte bombinger fra den ene aller andre kanten er noe annet.Dette er ikke en religiøs konflikt - det handler som i alle andre konflikter om ressurser (penger, naturressurser, business). Det er for eksempel feil å be lederen for det Mosaiske samfunn om å stille opp for kommentarer som det passer bedre å spørre representanter for den isarelske regjeringen om (ambassadøren). Det mosaiske samfunn representerer den jødiske menigheten i Norge, altså norske jøder, ikke staten Israel, akkurat som at Islamsk råd representerer sine medlemmer i Norge - ikke en stat i midt-østen.Media opptrer som om alt var en stor lapskaus - og det er veldig dårlig journalistikk. Ser mye av det om dagen!

Martin

11.01.2009 kl.16:47

Kari, jeg mener du er veldig naiv når du sier at dette ikke er en religiøs konflikt. Israelske bosettere begrunner dette fra Gamle testamentet, og Hamas begrunner sin motstand fra Koranen. De vil etablere en islamistisk stat i hele Israel/Palestina.Og jo...Hamas er demokratisk valgt. Som Hitler. Men deres menneskesyn og det samfunn de kjemper for er forkastelig. De vil utslette ikke "bare" staten Israel men jøder over hele verden. Det er deres mål. Les charteret deres.

Kari Jaquesson

11.01.2009 kl.21:56

Martin,Ja, bosettere (feil navn forresten) er nok kanskje litt motivert av religion men også en masse subsidier og goder (tidligere i alle fall).Jeg mener oppriktig at på ledernivå (som faktisk styrer all krig) er det business - alltid.Jeg har ikke sagt at jeg hadde stemt på Hamas om jeg hadde vært palestiner, men de er altså valgt. Mange av kompisene til USA & Co; er IKKE det, men støttes på alle måter likevel selv om de i tillegg til å ikke være valgt driver klappjakt på opposijonelle, folk som jobber for demokrati osv. rart, ikke sant, det der med dobbeltmoral?

Tankekorset

11.01.2009 kl.23:09

Akk...kanskje litt motivert av religion?...foreslår deg til å få mer kunnskap om Hamas.

Kari Jaquesson

13.01.2009 kl.16:23

Å - det er mye man kan "selge" med religion. Det er en felles synd i religioenen: du skal ikek drepe. En sann kristen elle rmuslim kan ikke drepe. Virkelig religiøse mennesker ville nok holdt seg unna det skitne maktspillet som er på toppen av enhver pyramide.Det er umulig for kristne/jøder/muslimer å krangle - dere lever jo under samme Gud alle sammen.Særlig sjefen deres, Martin

- det handler jo virkelig om storsinn, nestekjærlighet (betingelsesløs), tilgivelse og toleranse. Forøvrig er jeg sterk tilhenger av enstatstanken.La delingsfeilen til Vesten rettes opp slik at brødre og søstre i regionen kan få tilbake sin preWWII sameksistens.

lille My

23.01.2009 kl.21:48

Har du lest "Krig" av Knut Nærum? Jeg synes hele situasjonen ble like absurd som handlingen i den boken. At folk i Norge begynner å slåss pga en krig i Midtøsten er helt bak mål.

Anette Isaksen

24.01.2009 kl.08:53

Synes du har mange bra synspunkter Kari. Jeg er på ingen måte noen ekspert på politikk, eller religion for den saks skyld, men det er som du sier; kristne jøder og muslimer har ikke noe grunnlag for å krige, da de tror på samme gud. Og det er klart det finnes de som utnytter religionen for det det er verdt. Det er utrolig synd, for det er ofte de som blir hørt gjennom media, og på den måten ødelegger for inntrykket av "normalen"

Jeg sitter også med inntrykket av at mange i noen av østlige land blir oppdratt til å løse konflikter med vold, hvilket jeg tar sterkt motstand fra! For å låne ordene dine igjen, Kari; det er noe vi må alle lære våre barn. Og det gjelder både her og i resten av verden. Krig skaper ikke fred.

Skriv en ny kommentar

hits