Oppskrift på supergod peanøttsaus!

På fredag hadde vi familiebursdag for min yngste sønn som blir 9 år den 8.mai. Jeg kom hjem fra Budapest den 29/4 om ettermiddagen, dro rett på oppdrag klokken 6 om morgenen (2 timer å kjøre) og så i møte og så til tannlegen og så måtte jeg bare hente Batu (sønnen min) på skolen - hadde tross alt vært borte i 8 dager!

På kvelden orket jeg bare ikke å gå og handle og tenkte: Skitt au - det er sikkert nok greier i kjøleskapet og fryseren til å mekke noe. Og det var det! Atter en gang har jeg bevist for meg selv at det er lurt, lurt, lurt å ha et lager.

Eldstesønnen kikket inn i kjøleskapet og sa "HÆ", men jeg svarte bare "Vent og se mamma utøve magi, he-he!"
Vi tok oss en tur på Ekebergsletta, gutta spilte litt fotball og jeg dro hjem for å mekke mat.

I tillegg til basic'en som melk, pålegg, osv fant jeg
I fryseren:
1 pakke kyllingfilet,1 boks av min egen tomatsaus med squash mm godsaker i, 2 brød med spinat og feta inni, 1 boks ferdigkokte blackeyed peas, revet ost (veldig lurt å ha i fryseren , faktisk)

I kjøleskapet:
1/2 kålhode, gulrøtter, rød paprika, løk, majones, gjær, 1/4 glass oliven, 3 kalkunwienerpølser, hvitløk, 1 issalat, smør, egg, mangochutney, litt igjen på en flaske limejuice, 1/2 grønnpaprika

I skapet hadde jeg:
1 boks kalkunskinke, peanøttsmør, soyasaus, hvetemel, olivenolje, pasta"ører" (de forvokste makaroniene med vri)
tunfisk , mais, kakao, sukker, bakepulver, vaniljesukker, melis, hvetemel

Diverse:
1 eple, persille fra "pjusken" i vinduskarmen, 2 røde paprika, 1/2 rød løk

Så dette ble jo en veldig bra buffet:
Pastasalat
med tomat, mais, løk, finhakket grønn paprika, olivenolje, hvitløk, provencekrydder
Italiensk salat av kål, gulrot, kalkunskinke, eple og majones
Bønnesalat med BE Peas, skivet kalkunwiener, rød paprika, løk,  olivenolje, hvitløk, salt, pepper, litt pizzakrydder
Minipizzaer (tar ikke lang tid å lage deig) margarita og med tunfisk & oliven
Kylling i småbiter med verdens beste peanøttsaus tl å dyppe kyllingbitene i. Delte opp kyllingfileter og stekte i ovnen.
Salat med marinerte gulrøtter i skiver: Skrelle og skjære gulrøtter i ringer, la dem ligge og kose seg i olivenolje, eddik, Hvitløk & provencekrydder - helle over revet issalat rett før servering og blande)
Fotballsjokoladekake (Merkelig det der at barn eeeelsker langpannekake)

Så det lar seg faktisk gjøre å lage buffet til 16 ved å bruke det man har av basics i huset.

I min neste bok som kommer til høsten er det handlelister slik at du kan se hva som er "må-ha" i skap og skuffer!

Mange av de som var hos oss elsket peanøttsausen. Oppskriften fant jeg på nettet for flere år siden og den endrer seg litt for hvert år, men sånn omtrent slik:

4-6 ss peanøttsmør (jeg bruker naturlig  uten sukker , men det fra butikken er helt OK)
3 ss mangochutney
2 ss limejuice (ferskpresset er best, men helt OK fra flaske)
2 ss soyasaus
1-2 fedd hvitløk
1/4 teskje cayennepepper eller litt sterk chilisaus (eller aller best: flak av rød pepper)
salt (helst havsalt)
evt svart pepper
vann til ønsket konsistens

Kjør alt i mikser og tilsett vann litt av gangen til du har ønsket konsistens (det er snakk om noen ss)

SUPERgodt til kylling, men også alt annet!
 
Nyt!

(har ikke noen bilder dessverre - hadde ikke tenkt å skrive om det her.. men så ble det til det allikevel)

Igår ble det også matkveld og nå er fryseren den glade innehaver av 6 grillede kyllinger , 3 brød, 50 grove rundstykker og minibaguetter, 12 porsjoner lammegryte, ferdiggrillet lammestek i skiver og et lass av ratatouille som er basis for pastaretter, supper, gryter, mm (oppskrift i min neste bok). Følte meg veldig effektiv i går. Gjorde det litt også for å holde Ousman, min eldste sønn med selskap for han sitter og leser til eksamen. Akkurat nå er det High level Biologi og Matte han holder på med.
Det var veldig koselig! Vi var oppe til halvto og sånn omtrent så vi ut:
visual arts bilder 006 visual arts bilder 007 visual arts bilder 005




Jeg har alltid på meg forkle når jeg lager mat - til og med når jeg bare skal lage meg noen knekkebrød. Er det fetisjisme....?

15 kommentarer

Sofie

03.05.2009 kl.12:18

aldri hørt om peanøtt-saus før xD

Kari Jaquesson

03.05.2009 kl.12:43

det er kjempegodt! det er til å dyppe i - ikke til å helle over!:-) Kari

Linn

03.05.2009 kl.13:11

det høres deilig ut =)

Anne Olga

03.05.2009 kl.15:14

Den peanøttsausen hørtes god ut! Har lagt til oppskriften i bokmerker :) Passer den som dip til grønnsaker også?

Kari Jaquesson

03.05.2009 kl.20:26

Det gjør den sikkert! Tror den kan være god til det meste! :-) K

karina

09.05.2009 kl.11:50

Du Kari !?Jeg er en fan av deg, for du ser helt nydelig ut til å være i den alderen...Men her er mitt spørsmål, jeg lider av overvekt altså og jeg trenger en liten peikepinn.. Pleier alltid å spise mange slaks sjokolader, hele tiden, men det jeg lurer på nå, det er: Jeg har sett på baksiden av en melkesjokolade at den feks har 550 kcal.. Men hvor lenge må jeg feks jogge for å få bort de kcal'ene? Jeg spør slik jeg kan lettere prioritere om jeg virkelig vil spise den sjokoladen..Men spørsmålet er altså hvordan kan jeg finne ut hvor lenge jeg må jogge hvis jeg spiser en sjokolade på 200 kcal eller whatever.. Hvilken formel kan jeg bruke for å finne det ut? Jogge minuttene altså..

Gunn

12.09.2010 kl.17:18

Ligner denne peanøtt sausen på det man får i Thai restaranter..??

Kari Jaquesson

19.09.2010 kl.11:48

Gunn:Jepp- knallgod!

sunniva

06.11.2011 kl.20:58

hvor mange porsjoner/fileter kylling er denne oppskriften beregnet for?

Kari Jaquesson

14.11.2011 kl.11:42

sunniva:Hei Sunniva - det kommer jo an på hvor mye saus hver enkelt spiser! Jeg tipper ta det holder til minst 4!

Karoline

07.02.2012 kl.21:33

Å? Spiste en hang kylling til det, tror det var peanøttsaus, og det var himmelsk...men da dyppet vi ikke.,,

Elin

19.11.2012 kl.21:04

Lagde peanøttsaus igår og det var knall godt :D

Kari Jaquesson

21.11.2012 kl.07:37

Elin: Kult! Glad du likte den! :-)

Cato Larsen

29.04.2014 kl.19:44

Hei Kari!

Er spent på denne Peanøttsausen. ELSKER peanøttsaus sammen med kylling. I alle fall den jeg får på Thai restauranten i nærheten her.

Bruker du denne kald, eller koker/varmer du denne sausen?

Kari Jaquesson

06.05.2014 kl.13:41

Cato Larsen: Hei Cato - gled deg, den er supergod! Jeg serverer den kald (romtemp), men den kan fint varmes mer og dryppes over f eks kyllingspyd m.m. Si fra når du har prøvd den og fortell hva du synes! :-)

Skriv en ny kommentar

hits