Dumt å kutte ut melk og hvete!

Aftenposten setter i dag fokus noe noe veldig viktig og en tendens som dessverre brer om seg: å kutte ut enkelte næringsmidler uten kunnskapen til å erstatte med noe annet som da sørger for at man ikke går glipp av viktige næringsstoffer. Dette rammer også barn hvis foreldre i beste mening for eksempel kutter ut melkeprodukter og hvete. Noen tåler selvfølgelig ikke disse produktene, men de er faktisk ganske få.

Dette skriver jeg mye om i min siste bok "Ketsjup er ålreit". Her er det ikke store ord og vendinger, men meget lettfattelig og anvendelig informasjon som gjør hverdagen din enklere når du skal planlegge hva du (og dine) skal putte i munnen 365 dager i året.

Her kan du se alle kapitlene i boken min:

Mat er godt - og gjør godt
Smart Mat gir bedre helse
Å lage mat etter oppskrift
Endringer er ikke gjort i en fei
Mat er ikke farlig
Er melk bare for kalver?
Fett
Bli en saltdetektiv - lag maten selv
Hvor ofte og hvor mye?
Legg en plan!
Frokost
Lunsj
Mellommåltid
Middag
Slik gjør du favorittmaten sunnere
Vekk med nostalgien!
Rester er ressurser
Litt om sukker
Dessert hver dag!
Smarte innkjøp (med handlelister)
Normale uker - hva er det?
Når er ungen min på vei til å bli tykk?
Smart utstyr på kjøkkenet

I tillegg er det over 60 oppskrifter (SUPRE BILDER!) med enkle råvarer du får kjøpt i helt vanlige buitkker. Du lærer hvordan du kan sjefe med deg selv  (og ungen om du har), hvordan spise godt (mat skal jo være en nytelse!) og samtidig optimalisere ditt immunforsvar og psykiske helse!

En skikkelig YES-BOK!
Om ikke bokhandleren din har den inne får du også kjøpt den på nett, blant annet HER.
ketsjupside 108109

22 kommentarer

silje

16.10.2009 kl.11:21

bra innlegg Kari =) jeg elsker mat! og har min egen matblogg nå! men jeg aner ikke om det jeg spiser egentlig er så veldig sunt da.... får noen innfall innimellom,men så detter jeg tilbake på en gammel vane: å spise det jeg har lyst på AKKURAT når jeg selv vil!

MEN...jeg syns man skal kose seg jeg=)

alle som vil ta en titt, er velkommen innom matbloggen min =)

silje^^

Ingrid Anne

16.10.2009 kl.11:51

Vanskelig å vite hva man skal spise når man har magesår og i tillegg plages med tarmene (Blir fort oooblåst og tåler lite melk), har du noen råd til hva som er bra og mildt men som allikevell ikke gir mye luft? Jeg skulle gjerne spist noe annet enn kun to baguetter daglig. Ingrid

Madelen

16.10.2009 kl.12:02

Det er ikke dumt å kutte ut melk..?

Vegansk kost er veldig sunt! også vegetarkost! :]

Kari Jaquesson

16.10.2009 kl.13:23

Vegma:Det er absolutt IKKE greit å sette barn på vegankost. Vegetar er OK med melk & egg inkludert, men vegankost er farlig for barn!

Kari Jaquesson

16.10.2009 kl.13:24

Ingrid Anne: Får du ikk emedisiner mot magesåret? Kokte grønnsaker pleier å funke bra, ris, fisk, egg, varmebehandlet frukt, mm

Madelen

16.10.2009 kl.22:23

sv; Hahaha, nei, det er det nok ikke. Jaja, huff.

Ida A

17.10.2009 kl.00:33

Hei Kari;-)

Hva er ditt beste tips mot cellulitter? For å bli kvitt det.

Klem Ida

b

17.10.2009 kl.08:45

tenker i retning en slektning som er har laktose-intoleranse (evt det vanskelige ordet på c..). hun drikker mye soya-melk og laktoseredusert. det holder vel?

Andrea

18.10.2009 kl.17:36

Hei Kari.

Etter å ha googlet litt om trening og kosthold, fant jeg omsider din blogg. Du skriver virkelig bra! Og jeg blir

super motivert til å trene nå!

Jeg lurte på om du kunne skrive litt om trening? jeg sliter med å legge opp en plan, og ønsker å trene for å gå ned i vekt.

Hvilken trening burde jeg velge da? Har lest at man burde

trene cardio, altså sykkel og løping. Og jeg har planer om

å begynne med det.

Jeg har laget en liten plan da. Jeg har lagt av ca. 2 timer trening tilgode hver dag, isteden for å sitte i hjørnet av sofaen foran tv'en.

Lurte på om du kunne skrive litt om trening altså ? :)

Andrea

18.10.2009 kl.17:39

Jeg ønsker forresten å gå ned ca. 10 kilo.

cathrine

18.10.2009 kl.18:34

Hei Kari,

Jeg har lest på din hjside og bloggen din, og synes det du skriver er så bra. Jeg har sliter med en spiseforstyrrelse, og blir motivert til å jobbe videre når jeg leser på din side. Jeg driver også aktivt med trening og skulle gjerne hatt noen råd, er det mulig å få sende deg en mail?

anonym

18.10.2009 kl.22:40

hei kari :) jeg skal ned i vekt , og jeg trenger mat tips! Og hvor mye kalorier jeg evt skal få i meg per dag siden jeg skal gå ned.holder det at jeg trener 4 ganger i uken? skal man kutte ut poteter,brød,ris , og pasta? hva må jeg trene får å få tynne legger og lår?

Kristin

19.10.2009 kl.10:20

Hei ! Vet du om det er folk som ikke tåler Biola/kulturmelk ? Mannen min tror at han ikke tåler det.Sier han får vondt i magen av den.

Veronica Nikolaisen

21.10.2009 kl.10:15

Hei hei Kari :)

Kjempe fin blogg du har :) er innom å leser hver dag jeg :)

Lurer på om du har hørt noe om easy life?

Skal begynne på denne kuren/kurset etter jul :) både gruer å gleder meg ;)

Ha en fin dag ;)

klem Veronica

Kari Jaquesson

01.11.2009 kl.18:33

Veronica Nikolaisen: Har hørt om det. men jeg satser på at du setter i gang med gode vaner allerede nå! :-)

Veronica

01.11.2009 kl.22:30

Kunne du ha hjulpet meg å lage en sunn spise plan?? :)

er så usikker på hvor mye og hva jeg børr spise :)

klem veronica

Kari Jaquesson

03.11.2009 kl.05:56

Veronica:Kan ikke det i korrespondanse, dessverre! Har du sett på boken min "ketsjup er ålreit". Der er det MASSE kunnskap som er enkelt forklart og en hel ukesmeny med supersunn mat INKLUDERT dessert hver dag! Sjekk ut den davel, og gi meg tilbakemelding. Husk at daglig trim er en del av alle kostholdopplegg! Det er vitamin T (trim). :-) Kari

Carina

09.11.2009 kl.21:18

Hveten som brukes i dag er ikke bra. Spelt er bedre. Halvparten av norges befolkning lider av "irritabel mage/tarm" eller andre mage plager som feks magesår. Veldig mange reagerer på melk og hvete. Hveten pga at den er så genmanipulert og ku-melken pga at den er slimdannende, noe som er uheldig for tarmen. Jeg anbefaller alle som sliter med magen og tarm som ikke kommer noen vei hos legen (inntoleranse slår ikke ut på tester) om å prøve seg fram. Ta en uke uten hvetemel(evnt bruk spelt) og en uke uten melk. Folk kjenner seg selv best og finner fort ut hva kroppen trives med og ikke :) Veldig tungt når man har barn som tydelig viser bedring, både fysisk og mentalt(ikke slapp og trøtt) uten hvete og melk, å skulle bli motarbeidet og anbefalt medisiner i stedet.Det finnes alternativer til melk og hvete! :)

Ellers digger jeg bloggen din, du er en kjempe inspirator!! stå på ;)

Kari Jaquesson

14.11.2009 kl.10:07

Carina: Hei Carina. Det stemmer ikke at mange reagerer på melk og hvete. Men de lider under et ensidig og stressa kosthold med lav næringsstatus, for mye salt, aromastoffer og lite tyggemotstand.

Vi bruker ikke genmanipulert hvete i Norge.

Mange som opplever bedring ved å delvis elle rhelt kutte ut melk & hvete får nok mest resultater fordi de skjerper seg og spiser mye mer grønnsaker og andre ting de ellers får i seg for lite av. Tviler på at de inntar like mye brus, alkohol, godis osv i de periodene og det har nok mer å si for de aller fleste.

:-) Kari

Carina

07.12.2009 kl.00:29

jo, hveten er manipulert. Fordi den skal bli lettere å dyrke, bruke i bakst osv. Du merker dette lett ved å samenligne feks spelt og hvete. Bland det ut i vann og se hva som blir lim...

Hvete og melk er lite forsket på pga at dette er en såpass stor inntekt i Norge...its all about the money.

Kari Jaquesson

09.12.2009 kl.11:57

Carina:Carina - det "limet" du snakker om er gluten, en naturlig bestanddel i hvete (og annet korn. Nettopp dette er noe av det som gjør at hvetemel egner seg så godt til bakst.

Du tar feil vedr. forskning - det forskes MASSE på kost & mat generelt og MASSE på både melk og hvete.

Anne

11.09.2011 kl.20:31

For enkelte er det eneste man kan gjøre å kutte ut alt av kasein og gluten, etter mange år med plager av forskjellig kategori eller art. Refererer til K.L. Reichelt, neurokjemiker og overlege på Rikshospitalet, samt senere forskning på sammenhengen mellom kroppens evne til å bryte ned disse proteinrekkene og fysisk og psykisk sykdom. Det finnes en helt konkret fysisk prøve man tar for å sjekke ut om kroppen er i stand til å bryte ned disse eller ikke. Den prøven kan man få henvisning til av lege. Å avfeie at dette kan være mer utbredt enn man vet, eller at man ikke kan få i seg de næringsstoffene man trenger uten melk og brød er bare ignorant. Hvorfor kan ikke dette ha sammenheng, når all annen mat og helse har sammenheng? Om man har plager som ødelegger livet og hverdagen bør man definitivt prøve ut ting for å se om det kan ha en effekt. Å kutte ut melkeprodukter og utvalgte kornprodukter, samt bønner, spinat, konserveringsmidler og søtningsmidler i 2-3 mndr er ikke skadelig for noen. Det finnes kalktilskudd, det finnes ris, havre, hirse, og frukt, grønnsaker, bær, nøtter og rent kjøtt. Hvor skadelig kan være å spise disse tingene?

Skriv en ny kommentar

hits