Farlig slankemedisin - dette har jeg advart mot i årevis!

Legemiddelverket i Norge og EU ber leger slutte å skrive ut reseptbelagt slankemedisin. Gamle brukere bes oppsøke lege.

Ja, velkommen etter! Jeg har advart mot dette i årevis. Etter min mening vil det aldri komme noen slanke"medisin" som har mer positive effekter enn farlige bieffekter. For det første er IKKE overvekt/fedme en sykdom, men et symptom.
Årsaken er alltid inntak av mer energi (kalorier) enn det man trenger. ÅRSAKENE til at dette skjer er sammensatt og noen ganger ganske komplekse. det er sosiale, emosjonelle, kulturelle og logistiske årsaker til dette. Langvarig bruk av enkelte medikamenter og stoffskifteforstyrrelser er eksempler på faktorer som kan både senke forbrenningen og gi økt apetitt.

For 99% av de som er overvektige/fete er det ikke medisinske årsaker til vekten. Alle som blir plassert på en øde øy med nøyaktig det de trenger av mat vil holde vekten. Får man utlevert mindre enn det man trenger vil man gå ned i vekt. Dette gjelder alle. Problemet for de fleste er:

Latskap
gidder ikke sette seg inn og øve på disiplinen til å lage lettere mat og spise akkurat passe selv man har lyst på mer (man har jo alltid lyst på mer av noe som er godt). Bruker bil overalt, ser mye på Tv, sitter mye foran dataen, tar heis, slapp på akitviteter i fritiden.

Lavt kunnskapskapsnivå
utrolig, kanskje i den tiden vi lever i der alle aviser osv flommer over av info. Man skjønner ikke helt hvor mye kalorier det er i en "uskyldig" pizza pepperoni. MANGE skjønner ikke lenger hva en normal porsjon er fordi porsjonene har vokst. En bolle fra United Bakery tilsvarer neste 3 av 1990 størrelsen på en bolle.

Kultur
Forventninger og masing fra slekt og familie om å spise mer, mer, mer. Noen steder er det kaffe og kake hver ettermiddag og man spiser kanskje mer enn nødvendig for ikke å såre. Man forventes å "ta i" hver helg, Jul, Påske, og alle de andre festlighetene vi har. Man blir sett på som "rar" om man velger den nøkterne vei i helg & festdager.

Reklame, tilgjengelighet & ettergivenhet
Man blir bombardert med reklame, tilbud, dufter og alt er tilgjengelig til enhver tid. "instant satisfaction" mentaliteten gjør at man gir etter for impulser og kjøper - og spiser. Vips der var man en cookie fetere.

Ensomher & kjedsomhet
Mange er ensomme. Sitter hjemm alene med TV'en og kjeder seg. da er det enkelt å ty til trøst/premie/underholdning/selskap fra mat & snop. Man vet jo at det er godt, det er billig, det er legalt og det er sosialt akseptert å "kose seg".


Å fy søren, så fanatisk og strengt - vet jeg kommer til å få slike reaksjoner. OK - det er litt strengt i forhold til at vi lever så grenseløst. Selvdisiplin er ikke helt "in" for tiden, men det må faktisk til for de fleste om man ikke ønsker å bli tjukk.

Jeg sier ikke at alle skal være slanke - det er helt uvesentlig for meg om en person er tjukk eller tynn. MEN , ingen vits i å klynke over at man er feit om man ikke er villig til å gjøre det som skal til for å gå ned i vekt/holde vekten. Ingenting er gratis og det er IKKE lett å holde seg slank/slankere om man har vært overvektig i mange år. Da er det selvsagt fristende å få piller av legen eller legge seg under kniven og ta en operasjon. Operasjoner skal jeg blogge om en annen dag - er ikke særlig fan av det heller.

Mange ødelegger år av sitt liv ved å kjempe mot vekten og blir sittende i sofaen og sture. Hør her:


Kanskje du skal heller gi F i slankingen om det er en pest og en pine og heller fokusere på å ha det BRA! Gå turer,
nyt frisk luft og kjenn styrken i armer og ben, dans og HA DET GØY! LIvet er kort!

Queen Latifah - stor, flott og fast i fisken.
Stikkord:

39 kommentarer

Marie

22.01.2010 kl.12:03

Hei Kari.

Må bare begynne først med å si at du har en energi til livet jeg beunderer :)

Under et USA-opphold i høst kjøpte jeg meg noen piller - egentlig bare for å prøve. Jeg kjøpte to typer. (Og ja, det var piller av typen slanke)

Den ene typen gikk jeg på til flaska ble tom. Jeg følte at jeg ble kvitt overflødig vann, hadde mindre lyst på søtsaker og samtidig med å spise sunnere gikk jeg ned et par kilo. Jeg merket ingen bivirkninger.

Den andre typen, som jeg begynte på etter den andre boksen var tom, var helt annerledes. Jeg gikk ikke på de lenge nok til å merke noen forskjell, for bare etter to dager med pillene merket jeg at jeg var totalt rastløs, hadde litt vondt i hodet og ordene bare fløt ut av munnen på meg. Vanskelig å forklare, men det var skumle bivirkninger.

Og siden dette var USA, var dette "over-the-counter-medications", altså ikke reseptbelagte.

Hva er dine tanker om dette?

Mvh Marie @ mariesineord.blogspot.com

Anonym

22.01.2010 kl.12:12

Hei Kari! Jeg lurer på hva du mener om kosttilskuddet fra norvital (naturlig slank); SlimGreen? Er det farlig å gå på det? Mvh leser :)

VeronicasBoble

22.01.2010 kl.12:13

Hei! Jeg er storfan av deg, men her følte jeg meg nesten litt angrepet. Ja, latskap f.eks er en del av overvekten. Men årsakene til denne latskapen er virkelig ting folk sjeldent tenker på. Jeg kjemper min kamp mot vekten nå, skal ned 40kg. En ting som alle som ikke er der må forstå er at folk er overvektige av en grunn - og den grunnen er ikke maten man spiser eller hvor lite man er i aktivitet. Den grunnen er -mye- dypere enn som så.

Ellers har du selvfølgelig et poeng! Som sagt kjemper jeg mot vekten nå, men det er like hardt å jobbe mot tankene som har ødelagt for meg i så lang tid som det det er å endre vanene sine. Det er ikke vekten som er problemet, men alt annet.

Kari Jaquesson

22.01.2010 kl.12:42

Veronica:Hei Veronica! Det jeg skriver er at man er overvektig/fet fordi man spiser mr enn man trenger og/eller beveger seg for lite. Det er den enste grunnen til overvekten. MEN jeg skriver jo også at årsaken til den adferden kan vær ekompleks! Ja, den kan ligge dypt - og for noen er det faktisk alvorlige krenkelser som ligger bak et matmisbruk, faktisk, mens for andre er det rett og slett dårlige vaner som har fått befestet seg. Latskap går ikke bare på fysisk passivitet, men det å ikke orke/gidde/makte å rydde opp i det som gjør at man lever slik at man blir fet. Som jeg skriver: Fett er et symptom, ikke en sykdom.

Kari Jaquesson

22.01.2010 kl.12:43

Anonym:Naturlig slank blir du av å holse kroppen i gir og pass epå porsjonene. det finnes INTET middel du får kjøpt over disk som gjør deg og holder deg slank. Spar helle rpengene til et dansekurs! Mer effektivt, gøy, sunt, NATURLIG og i tillegg til å brenne fett blir du fast som fy i rompa, lår overalt og får DEN holdningen.

Kari Jaquesson

22.01.2010 kl.12:48

Marie: Aner jo ikke hva disse pillene inneholdt, men tipper at i nummer 2 var det mye koffein, muligens fra guarana. De kan også ha inneholdt efedrin. Uff, ja skumle saker - og skikkelig bortkastet!

Jeg sier det igjen: Det finnes IKKE NOE medisin/piller, urter eller noe annet som får deg slank. Personer med stoffskifteforstyrrelser som opplever at d eikke kan gå ned i vekt går ned i vekt når de får korreksjonsmedisin - det er det eneste.

GLEM drømmen om "Knepet", folkens - det finnes ikke - du må gjøre jobben selv. Og vet du hva - det er jo gøy å passe på seg selv. Bare se opp for selvbedraget - det florerer.

22.01.2010 kl.13:22

Av respekt for den ene prosent som absolutt ikke er skyld i sin egen overvekt, ville det vært mye bedre om du samtidig nevnte hvem disse kan være.

Jeg har selv en søster som er svært god trent, spiser sunt og trener flere ganger i uken. Hun har hatt diabetes type 1 siden hun var spedbarn. Nå når hun begynner å bli voksen har hun lagt på seg en del, dette skyldes at når hun hun nødt til å få i seg karbohydrater når hun er i litt mer aktivitet enn planlagt. Ofte må dette skje raskt. Noen ganger betyr det at hun kan ta en brødskive, andre ganger må hun ty til sukkertabletter eller glukagon med sprøyte. Eller en brus. Og det er fordi hun MÅ. Hun har ikke noe valg. Hvis ikke vil få kramper og besvime.

Hun kan alternativt la være å ta medisinen sin. Det er den eneste måten hun kan gå ned i vekt på. Legene sier også at det sannsynligvis vil være umulig for henne å bli tynnere på en medisinsk akseptabel måte. Å ikke ta medisinen er svært farlig, hun kan dø av det.

Nå ligger hun på hjerteovervåkningen på sykehuset fordi hun ikke vil ta medisinen.(etter å ha gått ned kanskje 20 kg fordi hun har latt den ligge). hun har i denne perioden vært på sykehuset flere ganger, og hun vil ikke slutte med å ta for lite medisin fordi hun så veldig gjerne vil ned i vekt.

Tidligere fikk hun ukentlig kommentarer på at hun var stor, at hun ikke måtte spise så masse hver gang hun kanskje tok ett kakestykke i en bursdag osv. Eller enda verre, når hun var på trening, blosukkeret falt for mye og hun akutt måtte ha sukker. Hun sier det var grusomt.

Eksempler på andre ting hun hører er: "Fikk du diabetes fordi du spiste for masse?", "Du vet vel at det ikke er sunt å være så tjukk, du burde ikke spise sånt", "I helgen har jeg spist sååå mye godteri, snart får jeg sikkert sukkersyke som X." osv.

Hun sier det er absolutt værst de gangene dette skjer når hun er på trening og er nødt til å få i seg sukker, og i tillegg får stygge kommentarer. Alle de overnevnte eksempler er tatt fra garderoben på trening.

For oss som står rundt er det veldig lett å se at nærmest samtlige utenfor familien tror overvekt skyldes latskap. (og det er ikke rart, de bygger jo sine oppfatninger på dine og andre som deg sine opplysninger.) Og det er IKKE lett for en tenåringsjente som ikke kan noe for at hun er større enn andre å leve med det stempelet. Denne ene prosenten som du sier har medisinske grunner, disse går jo ikke med skilt! Og mange av dem får en mye lavere livskvalitet på grunn av disse holdningene. Det har liksom blitt så akseptert å både si og skrive at tykkere mennsker nesten alltid er late.

Min søster har til og med fått kommentarer fra lærere og trenere på at hun burde bli sunnere! Selv om de er informert om at hun har diabetes. Og jeg tror grunnen til det er nettopp at trenings- og kostholdseksperter som deg selv hele tiden gjentar at nesten alle er skyld i overvekten selv. Uten noengang å nevne hvem dette kan være. Vanlige folk, som ikke er eksperter, tar det til seg og forenkler, og tenker i mange tilfeller rett og slett at tykk = lat. Det er ingen jeg vet om som ikke har problemet svært nært som er i stand til å koble at diabetessykdommen er skyld i overvekten, og ikke omvendt.

Jeg tror de eneste som i det hele tatt har mulighet til å skape aksept for at noen menensker er nødt til å være tykke for å være sunne, nettopp er eksperter som deg. Det trenger ikke være verre enn å liste opp noen få grunner til ufrivillig overvekt hver gang du skriver om latskap som overvektsgrunn.

Benedicte

22.01.2010 kl.13:24

Hei,Kari! Jeg er så alldeles enig med deg når det gjelder alternative slankemetoder. Selvfølgelig er det ikke bare å putte innpå med f.eks 30days og vips er man i den størrelsen man drømmer om. Slankeoperasjoner er noe jeg faktisk er sterkt imot. Jeg kjenner selv personer som har fått livet sitt ødelagt av dette.

Men når dette er sagt, må jeg få si hvor lei jeg er av at alle feite folk blir satt i den båsen at de er late og spiser for mye og feil.

Jeg har slitt med overvekt hele livet og har også lavt stoffskifte.

LIkevel klarte jeg for noen år siden å gå ned 55 kilo. Jeg var kjempestolt av meg selv og hadde kun 20 kg til å gå ned før alt plutselig snudde, til tross for at jeg gjorde alt riktig. Og iløpet av så lite som seks måneder gikk jeg opp førti kg igjen.

Jeg er kjempefortvilet. Lever sunt med massse grønnsaker. Spiser ca 1200 kcal om dagen og elsker å gå tur og synes trening er gøy:-)

Legen min sier jeg hvertfall lever mer sunt enn de fleste andre, og det tror jeg er viktig uansett.

Nå venter jeg bare på at kroppen vil samarbeide litt igjen snart...

Var nylig på en flytur og der var sikkerhetsbeltet for kort. Da jeg måtte be om et å skjøte på med så folk på meg som om jeg var en sirkus freak, mens de hadde blikk som sa "hvordan kan hun la seg sjøl bli sååå feit??" Det var en helt utrolig ydmykende opplevelse...

Men jeg hadde en utrolig fin tur likevel og skal ikke la sånne hendelser ødelegge for meg.

Jeg føler meg ikke feit og er ikke den typen som sitter inne og synes synd på meg selv. Men er mye ute og reiser og går og går.

Så nå satser jeg på at jeg snart går ned igjen, på en helt normal måte:-) Og i mellomtiden nyter jeg livet akkurat som den jeg er!!!

Jeg møtte deg på flyplassen på sardinia en gang og jeg ble overasket over hvordan noen faktisk kunne være så blide og hyggelig som deg. Så du er fortsatt mitt store idol, og jeg kommer alltid til å følge dine råd om livsstil og helse.

fauzia

22.01.2010 kl.14:02

Er så enig så enig, hvorfor skal man medisineres om man ikke er syk? Årsakene til fedme er sammensatte, derfor må hjelpen/løsningen også være å "angripe" flere områder.

fauzia

22.01.2010 kl.14:22

BTW Queen Latifah er superflott!!!

camilla

22.01.2010 kl.14:59

Ååååh! endelig rene ord for pengene !! Folk kommer til meg- heldigen du som er slank osv-- hallo! jeg er ikke heldig- jeg trener 5 ganger i uken og spiser kontrolert og sunt... hadde dere gjort det samme hadde dere sett like ut. .... Jeg tror kanskje du prøver litt å redde deg inn med bilde av Queen Latifah. - Jeg er rimelig sikker på at hun har en BMI som ikke er sunn- Men- ofte skulle jeg selv ønske jeg var litt mer avslappet og kunne trives i en kropp som var litt større ( da kunne jeg kost meg med mat av og til) - God Helg!

monicas blogg ;O)

22.01.2010 kl.16:21

Det er sant!!

Overvekt er et symptom,på at noe ikke er som det skal være.Noe er feil.Enten det er sykdom,eller latskap.Spiller ingen roll.Det er noe som er i ubalangse...

-Så enkelt er det!

Jeanette

22.01.2010 kl.16:51

Hei

Er helt enig i det du skriver og kjenner meg igjen i det.Jeg trøstespiste i mange år,og la på meg så sykt mye av det.Nå er jeg heldigvis på rett vei igjen.Spiser ikke sjokolade og chips lengre.Kun 70% kakao sjokolade og litt popcorn i blant.det er jo så mye kalorier i chips! Ikke rart man blir feit av det,for når man først begynner å spise det så spiser man gjerne masse

Lilili

23.01.2010 kl.11:49

Helt enig med det som er sagt her,-

spis mindre, beveg deg mer.

Planlegging av dagen og uka gjør at man spiser det man skal og beveger seg det man bør. Ta en gulrot hver gang søtsuget nærmer seg og gå en tur ut (om ikke annet 5 minutter rask gange), det er ofte ikke mer som skal til. Og, jada, jeg vet også at det er mange årsaker til overvekt, jeg er en av dem som av medisinbruk la på meg masse på kort tid. Men, det er mulig å kontrollere vekta likevel! Lykke til:-)

Ane - mamma til Thale Olive

23.01.2010 kl.19:34

Det med kunnskapsnivået er jeg så enig i. Til og med jeg, som er opptatt av kosthold, er usikker på hva en porsjon egentlig vil si. Og jeg syntes det er vanskelig å lage en middag for to personer. Det blir alltid litt for mye til overs, men det er litt for lite til å spares til eventuelt seinere, så da blir det til at jeg og samboer tvinger det i oss.

Men nå har jeg fått ny motivasjon fra skolen til å lage middag fra bunnen av og trene mer. Har fysisk aktivitet og måltider i bhg som fordypningsfag, og vi lager mat og trener på skolen minst en dag i uken. Har i tillegg fått utdelt pulsklokker, noe som har gitt meg en god dose motivasjon. Er spennende å se hvor pulsen ligger under hele treningen.

Kari Jaquesson

24.01.2010 kl.20:39

Anonym: At folk slenger med leppa til folk fordi de er overvektige er bare helt uakseptabelt, på samme måte som at det er uakseptabelt å disse folk på grunn av religion, klesvalg, rase, handicap, silikoninnlegg i pupper og lepper og hva det nå enn er folk må blande seg i og kommentere.

Men det hørs virkelig ikke ut som søsteren din har særlig koll på blodsukkerreguleringen sin. Det er ikke noe automatikk i å bli overvektig bare fordi man har diabetes. Eks: Halle Barry er diabetiker. Tror nok søsteren din vil får veldig stort utbytte av å innføre skikkelig regime både på treningen og kosten. Om dette er veldig bra regulert er det mindre sjanse for at hun får føling på treningen.

Vet ikke helt hvilken medisin det er du erferer til? Mener du insulin?

Det er selvsagt en ekstra bealstning å ha diabetes, men de fleste lever veldig bra med diabetes, de må bare være mye strengere med seg selv og sin regelmessighet.

Om lærerne til søsteren din oppfordrer henne til å bli sunnere er det faktisk mest sannsynlig fordi de er bekymret for henne. de ser henne jo hver dag på skolen. Kanskje hun spiser mye hun ikke burde? Jeg har møtt endel unge diabetikere som har en litt sånn "gifaen" mentalitet, at de skal i hvert fall ikke skille seg ut fra andre og tar ikke hensyn til sykdommen sin.

Ønsker henne lykke til i alle fall.

Kari Jaquesson

24.01.2010 kl.20:42

Benedicte: Hei Benedicte - jeg husker deg godt! Nå skal jeg være beinhard med deg: Du endret vaner, du gikk ned i vekt. Når du ikke holdt deg til de vanene gikk du opp igjen. det er ikke noe du ble rammet av. Du gjorde nok ikke "alt riktig" som du skriver. Da hadde du ikke gått opp i vekt igjen. 40 kilo kroppsfett tisvarer 280.000 kalorier i overskudd. Dét kan ikke komme fra kosmos, men fra mat osv man har puttet i seg. Sorry, sånn er det bare.

OM du ikke var riktig medisinert for lavt stoffskifte kan det ha bidratt., men bare til en viss grad.

Fortsett å nyte livet akkurat som du er og finn dine egne vaner litt etter litt! Jeg heier på deg! :-) K

Kari Jaquesson

24.01.2010 kl.20:44

ane: Hei! Det er ALDRI for lite!! Gi meg noen eksepler på hva som er igjen etter en middag så skal jeg vise deg hva du kan få ut av det. Det er lett & gøy!

Benedicte

25.01.2010 kl.12:37

Hei igjen! Så hyggelig at du husker meg:-)

Beinharde ord,ja... Men jeg vet også at det ikke stemmer, så det gjør meg i grunn ikke noe...

Det er faktisk helt ærlig at jeg gjorde alt på den riktige måten. Jeg spiste som jeg hadde gjort hele perioden jeg gikk ned. Jeg trente opptil fem timer om dagen og likevel ble det bråstopp, før jeg begynte å gå opp igjen i en voldsom fart...

Legen min har heller ingen god forklaring på hva som skjedde, men mener det vil endre seg igjen. Så det er det jeg venter på.

Du er et unikum, men kankje du ikke har svar på alt bestandig?

Men jeg digger deg!!!! :-)

anette

25.01.2010 kl.18:26

noen som har testet dette: http://www.tvshop.com/Video.aspx?ProductID=201253&PdtVarID=210090

Funker det bra for magen,kari? hater vanlige situps!

Lykketrollet

26.01.2010 kl.07:42

Benedicte,

Jeg har også lavt stoffskifte. Jeg har erfart at det kan svinge en del og at behovet for tyroksin kan forandre seg med tiden. Og et stoffskifte i ubalanse og balanse er som natt og dag. Selv merker jeg det mest på at jeg blir veldig trett og frossen hvis medisinen ikke er balansert. Vekten kan øke litt, men det er nok mest fordi jeg ikke orker å være i like mye aktivitet. Har jeg for høyt stoffskifte, kan jeg også legge på meg, fordi jeg blir mer sugen på søtt. Men det er jo helt individuelt hvordan vi reagerer, og hormoner er sterke saker som vi ikke skal undervurdere.

Jeg tror at grunnen til at jeg selv er så frisk som jeg er nå, er at jeg nekter å se på meg selv som syk. Det passer rett og slett ikke på det bildet jeg ønsker å ha av meg selv. Jeg vet hvor jeg setter standarden. (for min egen del: 7-8 timers søvn, full jobb og mye trening i fritiden). Klarer jeg ikke dette, tenker jeg at da må det være noe som er feil og jeg gjør det jeg kan for å bli bra igjen. Jeg har satt meg mye inn i sykdommen, har fulgt med på alle blodprøver og vet hva som må til for at JEG skal føle meg vel. Selv må jeg ha veldig lav TSH for å være i balanse. Mange leger ville sagt at jeg var overdosert. Men med en kroppstemp på 36-tallet, samt lav hvilepuls, så tviler jeg på det.

Jeg bare lurer på om du har sjekket om stoffskiftet ditt kan ha blitt lavere. Får du utskrift av prøvesvarene? Eller sier lege bare at "prøvene ser fine ut"? Dersom du ikke allerede gjør det, vil jeg oppfordre deg til å holde øye med prøvesvarene selv. Be gjerne om utskrift av svar tilbake i tid for å sammenligne. Og få sjekket ut om at kan være andre sykdommer som plager deg. Jeg selv er stort sett frisk og aktiv, men hadde ikke vært det om jeg hadde stolt på legens ?alt ser fint ut?.

Ønsker deg lykke til!

Tonje

26.01.2010 kl.07:48

Takk for fin side!

Enig i det meste her!

Men ikke dette med at det ikke er i tiden med selvbeherskelse. Tvert i mot er blikkene man får og samtalene rundt om, veldig preget av at man skal ha kontroll på seg selv! - skammen rundt overvekt dermed desto større!

Kari Jaquesson

26.01.2010 kl.08:48

Tonje:Selvbeherskelse er ikke det samme som selvdisiplin. :-)k

Jeanette

26.01.2010 kl.20:34

Må bare få si en liten ting til anonym angående Slimgreen.For all del,ikke kjøp det! Det inneholder grønn te ekstrakt,og det er det flere som har fått alvorlige skader! Det går mest på leversvikt.Og ja,det kan man dø av!

Hold deg lang unna slike produkter!

Trenger du å slanke deg så anbefaler jeg at du går inn på melk.no,her ligger en kostholdsplan med 1500 kcal for de som vil ned i vekt.

Spiser du mindre kalorier enn det,vil det gå utover forbrenningen,så man må hverfall ha 1500 kcal.

Benedicte

27.01.2010 kl.12:59

Til Lykketrollet:

Takk for at du tar meg seriøst. Bortsett fra familie og venner som ser meg slite med dette hver dag, er det dessverre ikke mange som gjør det...

Jeg har faktisk bra kontroll over stoffskiftet mitt. Jeg har hatt hypotheriose fra jeg var fem år gammel og kjenner alt veldig godt på kroppen om jeg får for mye eller for lite thyroxin. Stoffskiftet mitt skal være bra.

Som Kari sier utgjør lavt stoffskifte kun noen få kilo. Så det er ikke sikkert det har noe med mine nåværende problemer å gjøre.

Likevel må jeg få si dette: 40 kg overvekt tilsvarer 280.000 overskudd på kcalorier. Logisk. MEN... Når mitt vekttap plutselig stoppet for så at vekten raste opp, spiste jeg 1600 kcal om dagen og trente for 2000. Slik jeg hadde gjort gjennom hele vekttapet mitt.

Hvordan kan det da være 280.000 kcal i overskudd? Det er jo absolutt ikke mulig...

Etter jeg gikk opp så mye har jeg gått ned til 1200 kcal om dagen og kuttet litt ned på treningsmengden. Men forbrenner minimum 1000 kcal per dag gjennom fysisk aktivitet.

Og det er ikke bare noe jeg sier, men er den faktiske situasjonen.

En faktor som legen min mener KAN ha en forbindelse med vektøkningen min er at jeg har vært utsatt for mye psykisk stress det siste året, grunnet død og sykdom innen familien. Men om det er årsaken er vanskelig å si.

Når det er sagt vil jeg bare få si at det er stoffskiftet som gjorde meg overvektig i første omgang.

Jeg fikk hypotheriose som femåring. Men på den tiden var dette ganske nytt og det ble påstått at barn ikke kunne få hypotheriose. Da det etter mange år med slit ble konstantert, fikk jeg ikke medisiner, fordi de påsto at jeg ville vokse det av meg. Derfor fikk jeg ikke thyroxin før jeg var fjorten år gammel.

Så det var mange år jeg ikke hadde mer energi enn til skole og seng. Og til tross for dårlig apetitt var jeg så lite i aktivitet at vekten bare økte og økte. Og det var først da jeg var over tjue at jeg klarte å trene meg ordentelig opp og gå ned i vekt.

Det du sier om å få prøveresultatene og holde en oversikt over stoffskiftet selv syntes jeg hørtes veldig lurt ut, så det kommer jeg til å gjøre i fremtiden. Takk for tipset:-)

Lykketrollet

27.01.2010 kl.18:41

Hei igjen Benedicte,

Jeg er glad for at du satte pris på svaret. Var litt usikker på om jeg blandet meg inn i noe jeg ikke hadde noe med.

Jeg håper du finner ut av hva som er galt. Det er frustrerende å være fanget i en kropp som ikke fungerer som den skal. Ikke slå deg til ro med at det er sånn det er. Gjør det du kan for å finne ut av det. Det er verdt det!!

Selv ble jeg ikke frisk før jeg fant ut at jeg har sykdom nr 2 (astma) og fikk medisiner for dette. Da jeg skjønte at jeg ikke trengte å være utmattet resten av livet, ble jeg overlykkelig. For bare halvannet år siden ble jeg syk hver gang jeg prøvde å komme i gang med trening. Nå trener jeg 5-6 ganger pr uke og synes livet er fantastisk. Planlegger til og med å utdanne meg til instruktør! :)

Benedicte

28.01.2010 kl.11:42

Hei, Lykketrollet:-)

Jeg ble bare glad for at noen endelig trodde på meg, så du blandet deg absolutt ikke! Jeg setter veldig pris på alle tips jeg kan få...

Jeg har en veldig flink lege og har trodd på ham hele tiden når han sier kroppen vil begynne å samarbeide igjen. Prøvd å være optimistisk, men nå begynner optimismen å bli tom på lager...

Skal ta en ordentelig sjekk og prøve å finne en løsning på dette her, for det er jo tydelig at noe ikke helt er som det skal med denne skrotten...

Jeg savner også skikkelig trening, for det klarer jeg ikke lenger nå som vekten økte så fort. Leddene er ikke vant til denne tyngden lenger, så mange treningsformer jeg har måttet kutte ned på. Hjernen og kroppen er ikke koblet helt sammen lenger heller, for plutselig er jeg mye større enn jeg er vant til. Jeg har mange ganger revet ned noe når jeg har snudd meg rundt, for bakenden er lissom større enn forventet;-)

Men jeg nekter å sette meg ned å grine, eller sperre meg inne fordi jeg ikke tør vise meg ute blandt folk:-)

Så fint at det går så bra med deg nå. Du blir sikkert en kjempegod instruktør, da du har følt på kroppen at alt ikke er så enkelt eller A4 bestandig. Lykke til!

Anne Sundet

28.01.2010 kl.23:54

Hei Kari!

Jeg er av typen som trener 3-4ganger i uken og går til og fra skole (totalt 60min) og jobb (totalt 40min), så jeg har ingen behover for å veie mat, eller spise dietter. Tror på et sundt og variert kosthold og mosjon. Det har heldigvis alltid funger alfaomega for meg. Men jeg kjenner endel mennesker som heller velger dietter fremfor dette. Og flere av de blir ganske dårlige i starten på en diett (hodepine, slapphet, føler seg dårlig etc.) Hvorfor skjer dette?

En annen ting jeg lurer på. Jeg har nemlig ei venninne som sliter veldig med å komme inn i gode treningsvaner. Hun jogget mye sammen med meg om sommeren, men når høsten kommer slutter hun, for hun synes det er for kaldt og vil ikke trene på treningssenter. Til slutt endte dette med resept på en slankepille hos legen. Hun gikk ned fra 70kg til 66. Etter noen år gikk hun kraftig opp i vekt. Hun spurte meg om råd og jeg tipset om det som funket for meg; sundt og variert kost og regelmessig trening. Hun mener at hun prøvde dette et halvt år uten resultater og nå sverger hun til denne pillen IGJEN!! Når jeg prøvde å snakke med hun i sommer ble hun bare sint og gikk til angrep på meg (ikke fysisk altså). Og mente at det som nødvendigvis hadde funket på meg ikke funket på henne. Kan dette virkelig stemme? Føler at du har temmelig likt syn på dette som meg, og jeg kan ikke forstå at det ikke funket. Hun insisterte på at hun ikke hadde merket noe forskjell.

På forhånd takk for svar. Er veldig glad i bloggen din.

Anne

Lykketrollet

30.01.2010 kl.21:05

Ønsker deg lykke til, Benedicte!

Jeg synes du har en god innstilling. Det er bra at du kommer deg ut og er sosial, selv om vekten er høy. Håper du får deg en skikkelig sjekk, at du finner ut av det og når målene dine!

Ellers har jeg vært på et foredrag en gang, hvor de anfalte oss med lavt stoffskifte å spise mye mer proteiner og grønnsaker og mindre (raske) karbohydrater. Jeg er ikke så flink til å følge det selv, men merker stor forskjell når jeg klarer det.

Legger også ved link til tyreoideaforbundet sin hjemmeside.

Og Kari, takk for... æh... "lånet" av bloggen din... ;)

Nina

31.01.2010 kl.01:13

Hei!

Jeg finner ikke noe kontaktinformasjon på deg. Vil høre om muligheter for foredrag:0)

Kari Jaquesson

31.01.2010 kl.16:40

Nina: Hei Nina mail til: kari@trimtram .no

Kari Jaquesson

31.01.2010 kl.16:41

Lykketrollet: Bare hyggelig - glad for at det blir debatter - det er jo et av

poengene med en blogg!

Kari Jaquesson

01.02.2010 kl.22:40

Anne Sundet: Du har rett, venninnen din driver selvbedrag på høyt plan. Hun har ansvar for seg selv og det beste du kan gjøre er å akseptere henne som hun er og være glad i henne. MEN - når hun klynker over vekten kan du stoppe henne og be henne dra til en annen klagemur. Ikke si noe om vekten, selv når hun spør - og minn henne på at hun går i forsvar og at det er bedre at hun tar den diskusjonen med noen andre.

turid

04.02.2010 kl.12:51

Til Benedicte: Jeg tviler ikke et sekund på at det du sier er sant, for her kjenner jeg meg godt igjen!

Jeg var i samme situasjon som deg for noen år siden. Gikk på grete roede, men økte jevnt og fort opp i vekt. Skaffet meg personlig trener, men vekten økte. Jeg spiste myr frukt og grønnsaker. Samt fullkornprodukter og jeg telte kalorier nøye.

Til slutt ga jeg etter og prøvde lavkarbo. Kuttet også ut de "gode" karbohydratene som fullkorn og frukt, samt mange grønnsaker.

Fulgte i prisippet atkins dietten og telte karbohydrater istedenfor kalorier. Mens jeg fortsatte å trene.

Med dette gikk jeg ned 35 kilo.

Så jeg anbefaler deg å prøve dette. Ikke bry deg om hva andre sier. Du vet selv hva som er sant og ikke. Og at du prøvde legge fram at sykdom kan være grunn til overvekt og fortalte åpent hvordan det påvirker deg synes jeg var tøft!

Og jeg synes det var dårlig av kari å snu dette mot deg!

Stå på!

Kari Jaquesson

16.02.2010 kl.12:30

turid: Hei Turid - merkelig at du ser det som om jeg "har snudd det mot Benedicte". Det er jo flott at du gikk ned så mange kilo. grunnen til det er at du spiste mindre enn du forbrukte.

Det finnes stduier som sammenligner alle typer kostopplegg, lavkarbo/ type Grete Roede, osv osv. Alle hadde samme resultater etter 2 år, dvs de fleste hadde gått opp igjen mesteparten av det de hadde gått ned.

Hvordan går det med vekten & kostholdet ditt idag? Har du klart å hold vekten? Fordi du trener er sjansen mye større å klare å holde den stabil.

Hilde

17.02.2010 kl.00:36

Hei Kari.

Jeg må bare si at Du inspirerer meg veldig i min jakt på en lettere og bedre kropp. Jeg har etter flere år med stor overvekt bestemt meg for å gjøre en gastric bypas operasjon for å kunne starte livet på nytt igjen. Dette krever likevel en stor innsats fra en selv, og da er det du snakker om i forhold til ernæring og mosjon midt i blinken for meg. Tusen Takk for den fine bloggen din!

mvh Hilde

Turid

21.02.2010 kl.11:40

Hei, Kari.

Jeg tror du gikk litt glipp av poenget i innlegget mitt her. Jeg fulgte dietter 100% etter boka. Jeg trente. Men uansett gikk jeg ikke ned i vekt. Jeg gik faktisk opp også. Det snudde ikke før jeg kutet ut karbohydrater. Så det er ikke dermed sagt at bare man spiser riktig mengde kalorier og trener så går man ned i vekt.

Du viser til studier, men det er også studier som viser at sykdom både bremser vekttap og øker vekten. Og det er det jeg mener når jeg sa du snudde det benedicte sa mot henne. For hun legger tydelig fram at det er noe helt annet enn livsstilen hennes som er feil. Hun har t.o.m en lege som sier hun lever sunnere enn de fleste andre. Så du det? Jeg syntes du skulle tatt henne litt mer alvorlig og sett litt på andre løsninger enn den enkle som alle kostholdseksperter er så glade i å gnåle på i hytt og pine.

Når det gjelder min egen vekt har jeg vært stabil de siste fire-fem årene. Ligger jevnt på 63 kilo. Men med en gang jeg spiser for mye karbo går jeg opp igjen. Treneingen har jeg dessverre ikke klart å følge opp. Har nok med jobb, barn og studier. Men det hjalp meg med å gå ned i vekt. Vel og merke kun etter jeg kuttet ut karbo. Så edt viser vel bare at folk er forskjellig.

heidi

21.02.2010 kl.16:21

hei Kari. Fant veien til siden din etter å ha kjøpt "ketsjup er ålreit" Kjempebok! Håper du vil svare meg på et spørsmål. Jeg vurderer å gi meg selv et Detoxkur med opphold til min 40 års dag. Har du noen erfaringer med dette? Jeg vil gjerne ned noen kilo i forbindelse med røykekutt. Tenkte dette kunne være en pangstart! Jeg gleder meg til å bli røykfri. I tillegg har vi lagt om kosten her hjemme, så hele familien har igjen for dette. Takk til boka di, for det! Fortell gjerne om opphold evnt. andre tilbud i forbindelse med ned noen kilo og røykekutt. På forhånd takk!

Therese

22.02.2010 kl.12:31

Hei! Viste ikke helt hvor jeg skulle spørre deg om dette, så prøver her:)

Jeg er en 162cm høy jente, som veier ca 50kg og har en BMI på ca 19. Er generelt fornøyd med fasongen på kroppen min. Utenom de berømte "håndtakene". Er det noe treningsmetode/styrketrening jeg kan utføre for å stramme inn disse noen hakk?

På forhånd takk:)

Skriv en ny kommentar

hits