Røykeforbud ute? Ja, takk!

Debatten går om man skal forby røyking ute i det offentlige rom, det vil si på uterestauranter, togstasjonen , i leskur osv. Motargumentene er minst like hissige som den gangen det ble innført røykefobud inne. Da var motstanderne helt sikre på at alle restauranter i Norge kom til å gå konkurs. Det har jo ikke skjedd. Det som har skjedd er at færre begynner å røyke og flere som har røkt slutter med det. Det er vel ikke urimelig å anta at de som røyker røyker litt mindre rett og slett fordi det er færre arenaer å utfolde seg på. Jeg kan huske med gru hvordan det var å fly mens det ennå var inndelingen i kabinen med røyking tillatt i den ene delen.

Noen mener dette er en kriminalisering av røykere, eller i alle fall forfølgelse. Det er det vel ikke. Det er bare det at ganske mange (deriblant jeg) ikke har lyst til å puste inn den røyken som faktisk ikke forsvinner rett opp "i det blå", men som har en egen evne til å sive rett bort i fleisen på en.

Å gå inn og ut av et teater, en kino, et kjøpesenter og andre steder der folk samles betyr at man må gå gjennom en vegg av røyk fordi alle røykerne står rett utenfor og damper.

Å stå og vente på flytoget hjem fra Gardemoen er noen ganger som å være på nattklubb i gamle dager før røykeloven kom. Jeg vet at de aller fleste røykere tar hensyn, men dessverre ikke alle. Og selv om man mener at man tar hensyn så "gjelds" ikke det alltid om man flytter seg en meter lenger bort: røyken fra sigaretter er ganske tung, den "flyr" ikke avgårde på 1-2-3. Så når 7-8 stykker står og røyker blir det faktisk mye røyk.

Bildet er tatt på Gardemoen 14/2/2010


Jeg er ikke astmatiker eller allergiker, men jeg kan tenke meg at de  til tider kan ha sterke plager på grunn av dette.
Jeg har opplevd å komme hjem og kjenne at det lukter røyk av klærne mine fordi det har vært røykere i aksjon på togperrongen eller buddholdeplassen.

De som vil røyke må bare røyke, men ikke der andre plages av det.
Jeg ønsker forbudet velkommen og tror også de som røyker vil sette pris på det etterhvert.
Hva synes du?
Stikkord:

22 kommentarer

Madelen

18.02.2010 kl.10:01

NEI til røyking! ;)

Silje

18.02.2010 kl.10:03

Jeg har nettopp sluttet å røyke selv, og er helt enig med deg! Når man er ikke-røyker er det helt utrolig hvor stor evne den illeluktende skyen har til å sive rett opp i neseborene. Ikke nok med at det lukter vondt og ikke minst er farlig, det ser heller ikke veldig pent ut med alle disse sigarettstumpene ligge å slenge overalt ute i det offentlige rom. Japan har totalt røykeforbud. De har egne små røykesoner - også ute, og de som bor der overlever de også ^^

Du skriver forresten utrolig bra =)

Cecilie Therese

18.02.2010 kl.10:07

Jeg er imot dette, mange kan si at det er fordi jeg røyker selv. Men det er ikke bare derfor, når røykeloven ble innført var jeg enig. Å forby folk å røyke inne på offentlige steder er helt greit, for jeg vil ikke komme hjem osende av både min egen og andres røyk. Men når de skal begynne å dra den så langt at det ikke skal være lov å røyke til og med utenfor offentlige uteplasser går de litt for langt.

blowingoutyourmind

18.02.2010 kl.10:11

Synes de går alt for langt denne gangen.

Hvor skal man røyke da, hvis man er en av de som kun røyker ute og ikke inne?

De har gått langt overstreken nå.

Åshild

18.02.2010 kl.10:12

Jeg GLEDER meg til denne loven kommer! Jeg virkelig hater det når jeg skal ut ifra en bygning og blir møtt med en vegg av røyk. Er ikke akkurat slik jeg vil avslutte kvelden min. Spesielt når en er en plass der det er små barn, som f.eks på kino, der alle samler seg rett utenfor døra. Slik at når døra åpner seg siver røykelukten inn og forpester alt!

HairyMuser

18.02.2010 kl.10:13

Jeg er veldig enig, det er ingenting som er så ekkelt som når folk står inne på bussholdeplassen og røyker. Jeg blir rett og slett kvalm og hoster. Det er utrolig ekkelt :S

Annette B.

18.02.2010 kl.10:14

Jeg må si meg litt enig. Jeg røyker ikke, men er oppvokst i ett hjem hvor ene parten kunne røyke ei pakke om dagen og jeg kan ennå se for meg den skyen av røyk som ikke bare trekker inn i klærne, men også inn i kroppen min. En skulle tro jeg var vant til det, men den lukten har satt seg litt som en klump i halsen, på meg. Spesielt om en er ute og kjører bil og det blir røyking inni bilen får jeg en skikkelige kvalmen følelse. Ute..slik som du beskriver om en står på en pavaljong og venter på buss/tog så opplever jeg heller at det er meg som må flytte på meg hvis jeg er plaget av røyken. Så jeg syns enda det kan bli litt strengere regler. Jeg har sagt klart fra til min samboer at når vi får eget hus/leilighet til våren, så blir det null røyking inne.

Johnny B. Good

18.02.2010 kl.11:17

NEI NEI NEI !!!
Enda mere innskrenkninger i folkets frihet skal altså trees ned over hode på oss. Enda flere lover og regler for å få et enda mer glatt og gjennomregulert samfunn. Dette er bare nok et skritt i den retning. Ikke tenke selv. Alt er greit for det har staten sagt. NEI TAKK. Et sånt samfunn vil i alle fall ikke jeg ha.
Om det plager deg så mye at folk røyker på bussholdeplasser etc. hvorfor ikke snakke med dem selv? Verre er det ikke.
BTW jeg røyker ikke nå.

Anita

18.02.2010 kl.15:28

Eg røyker nesten ikkje selv, tar kanskje en eller to i mnd. Men for all del, de som røyker må i det minste få lov til å røyke utenfor. Greit nok, det går ann å ta hensyn ved å gå bort noen meter men de bør i det minste ha lov å røyke utenfor. Synes det var bra at det ble ulovlig å røyke inne, men noen plasser må de og få røyke.

Pia Susanne

18.02.2010 kl.19:15

Nå røyker jeg ikke selv, men jeg festrøyker en gang innimellom, og jeg må si at det er hyggelig å ta seg en øl og en røyk på sommeren ved bryggekanten (en dårlig uvane, jeg vet..). Jeg synes røykerne skal ha respekt for oss ikke-røykere, det er jeg helt enig med deg i. Men jeg synes det hadde vært bedre om man delte opp uteserveringene, en del er det lov med røyk, og en ikke.

Jippi!

19.02.2010 kl.12:01

Endelig en lov som hindrer en fra å stinke røyk bare du skal inn på et kjøpesenter!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

b

19.02.2010 kl.12:08

ja, takk. jeg får pusteproblemer om det blir mye røyk (er ikke astmatiker, men testet veldig nær grensen for å bli klassifisert som en). er veldig kjipt å bo i en gammel blogg med litt rar ventilasjon sånn sett og. noen her røyker sigarer, og tidvis kjenner vi det i vår egen leilighet, uten å ha noen dører og/eller vinduer oppe. det er da man skulle ønske man hadde råd til hus.

b

19.02.2010 kl.12:09

eh. blokk. ikke blogg.

Padledamen

20.02.2010 kl.01:43

Er så glad jeg slipper å bo i en by. Må være usannsynlige mengder forurenset luft både innedørs og utendørs som det er umulig å beskytte seg mot. Svevestøv og eksos er jo livsfarlig og bare tanken på å puste det inn hver eneste dag året rundt høres helt forferdelig ut! Og så kommer alle røykerne i tillegg. Synes synd på alle som må gå rundt å puste inn så mye gift. Røykerne burde absolutt ta ansvar og ikke legge sten til byrde. Hver gang jeg har vært inne i byen stinker faktisk klær og hår av eksos - GRUSOMT når man ikke er vant til den duften.

EMMIEVERLASTING..

20.02.2010 kl.02:46

Jeg syns det er drøyt. Ja, jeg røyker, sikkert ingen bombe, men men. Jeg er enig når det kommer til leskur, og der folk samles for å vente på buss osv. da kan man gå vekk for å ta seg en røyk uten at det plager noen. Men at vi skal bli kastet ut fra uteserveringer irriterer meg;) Husk at før røykeloven trådde i kraft var det kun uteservering i somerhalvåret, nå er det helårs med varmovner, tak over, pledd og alskens greier. Hvorfor? Fordi de som røyka inne før har gått ut nå... ( Må si jeg er enig i den forrige røykeloven, jeg er ikke bare vrang;o) Jeg tar forøvrig mye hensyn til folk rundt meg når jeg røyker ute..

22.02.2010 kl.22:18

Få alle bilene som står og går på tomgang til å forbyes og da.. Hjelp!

haakonsk

23.02.2010 kl.04:18

Enig med deg. Røyking fører til mye sykdom som koster samfunnet - og dermed ikke-røykerne - mye penger. Forhåpentligvis vil forbudet føre til at det blir færre som røyker.

Merete

26.02.2010 kl.12:35

Å forby det helt synes selv jeg som aldri har røkt er litt vel drøyt, men jeg kunne ønske at røykerne var litt mer veloppdragne og ikke "delte" røyken sin så mye med andre i inngangspartier og i busskur.

En liten bevisstgjøring hadde kanskje vært på sin plass?

Ha en finfin helg!

Birgitte

07.03.2010 kl.02:28

Jeg er nok en av de som mener at å hive på alt for mange forbud, har generellt veldig lite for seg.

Fremfor å forby røyking utenfor utesteder, buss-stasjoner m.m, hvorfor heller ikke stimulere folk til å slutte?

Glem skrekk-bilder på sigarettpakker. Er man nøden, så gir man faktisk beng i bildene. Å skru opp prisen på tobakk er heller ikke hensiktsmessig, for er man nøden så kjøper man uansett.

Men jeg registrerer dermot at produkter som benyttes til å slutte å røyke, er skyhøye dyrt! Synes man skulle heller ha satt ned prisen på slike produkter, gjerne med tilskudd fra staten. Slike produkter er oftest veldig effektive i prosessen ved å bli røykfri. Når dette er svært dyrt, og til og med dyrerere enn røyk på kort sikt (selve pengene), så velger heller folk sigarettpakken. Kanskje dette er ett produkt som kunne vært fritatt fra mva og avgifter?

Så jeg tror nok heller at man må tenke nytt og annerledes fremfor å hive på det ene forbudet etter det andre. For målet må vel egentlig til syvende og sist være flere og flere blir røykfrie på lang sikt?

Nina

30.05.2014 kl.19:10

Hva slags sterilt samfunn skal man ha etterhvert??? Er totalt imot dette forslaget, og jeg røyker ikke! Hvis man ikke tåler parfyme, har man ett problem. Det betyr ikke at ALLE skal slutte med parfyme??? Er man allergisk mot røyk, da har man et problem. Alle røykere kan ikke straffes for dette. Er man allergisk mot hund, så kan man ikke nekte hundeeiere å gå tur i parken!! Nei nå må allergikere ta sine forholdsregler, og la mennesker få røyke i fred utendørs-ellers blir det enda flere allergikere i årene som kommer-man får jo ikke immunforsvar tilslutt, om allergikere skal få det som de vil! Skal man leve i et samfunn hvor man ikke utsettes for andre menneskers bilkjøring, spising, røyking, dyrehold, deodorant etc etc, ja da må allergikerne flytte til fjells eller ut i skogen! Da har man faktisk en lidelse som ikke samsvarer med samfunnet forøvrig. Nå er røykere jaget ut, og må nærmest gjemme seg skamfulle bak vegger og i skjul i 20 minus-skal de ikke få lov til det heller?? Får lyst til å utvandre kjenner jeg.....

02.09.2014 kl.18:52

Enig med Nina! Det har gått langt over streken. Dette minner mer og mer om Sharia- lov- tankegang. Staten skal blande seg i ALT menneskene som betaler FOR den bedriver tiden sin med! Dette er en retning i underground aktivitet, som med alkohol på 20-tallet i statene og mafia virksomhet spør du meg. Meget alvorlig at bare fordi de ikke røyker selv så skal ingen andre heller det. Leser og ser mye hvordan mennesker lever, helse og ernæring,, sosialt og kulturelt. Alle mennesker er forskjellige og alle mennesker har rett til å være nettopp det.Hva naboen din gjør angår deg IKKE! Dette er i retning et sterilt samfunn, mens de på toppen av eliten sikkert nyter godene av dette selv. Motbydelig, få det bort! Jeg er FOR røykelov inne på utesteder/restauranter osv, MEN IKKE at denne sterile psykisk syke loven skal gjelde ute i fri luft! LUFTA ER FOR ALLE!!!!!!

Kari Jaquesson

25.09.2014 kl.12:57

Anonym: Nettopp- luften er for alle også for dem som plages av andres røyking. Dette forbudet er ikke for å straffe røykere, men for å sikre alles rett til pustbar luft.

Skriv en ny kommentar

hits