Earth hour - en bløff?

En ting er i alle fall sikkert - det er brukt enorme ressurser på å promotere kampanjen som går ut på å slukke lyset i en time i kveld. Gjesp. Neida, skal ikke være grinete kjerring, men altså - å slukke lyset i en time er vel ikke akkurat noe stort offer. Greit, greit, symbolhandlinger kan være viktige, men jeeeeez - mange av de ivrigste folka i dette gjør ikke en s..tt de andre 3399 timene i året.  Blir litt oppgitt over alle som omtaler eventet som om det skulle være noe banebrytendeog veeeeeldig viktig. Det er er det ikke. Viktig hadde det vært om alle bileiere forpliktet seg til å kjøre 20 % mindre bil eller om alle bestemte seg for å kjøpe 25 % færre klesplagg i år. Eller om hele Norge hadde kuttet ned på kjøttforbruket. Viktig er det å presse frem politiske besluntninger som virkelig gjør en stor forskjell for miljøet.

Her er noen enkle hverdagsforslag som egentlig ikke er så omfattende, men som faktisk monner:

Spis mindre kjøtt - maks 300 gram i uken (svin, lam, okse - og JA dette gjelder også pålegg, pølser, burgere osv)

Få ræva i gir. Greit - om man bor på type Gurskøy (der bor min kusine) er det ikke lett å bruke kollektivt, men MYE av bilbruken landet rundt er så unødvendig at det er til å grine av. Bruk beina og kollektivt  om du bor i by og skjerp deg på bilbruken om du bor på landet.

Ta med nett/sekk når du handler
. (I Norge brukes det 1 milliard plastikkposer i året - ren og skjær latskap)

Spis opp maten din eller ta den med hjem. Jeg blir så lei meg over all maten som blir kastet. Mat produksjon er energikrevende og kan være forurensende. Det minste man kan gjøre er å la være å kaste den! Bestill mindre (del en hovedrett) på restaurant eller tamed doggybag hjem.  Kjøp mindre mat hjemme om du ser at du ender opp med å hive en del av det. Bli en kløpper på restemiddager (det blir ofte de beste)!

Tenk energisparing året rundt - Jeg ser mange fullopplyste hus når jeg er ute og går på tur. Det er ikke bare under Earth Hour vi skal sku av lys (og varme og TV og data).  Bruk spareprogrammene på vaskemaskin og evt. oppvaskmaskinJeg fikk rett og slett sjokk da jeg nylig oppdaget hvor mange som faktisk bruker tørketrommel! Hæ???

Slutt å se opp til og dyrke den ødsle livsstilen til så mange av stjernene. Dét er virkelig ikke noe ideal. MTV Cribs? Skru av og le rått. Falut å se folk skryte av at de har 15 biler i garasjen....

Jeg sitter IKKE oppå min høye hest her - har absolutt etterlatt mine CO2 avtrykk. Flyr mye på grunn av jobb, men prøver derfor å gjøre det godt på andre områder og er åpen for forslag!

Takk, hilsen Tellus.
Stikkord:

17 kommentarer

Captain's log

27.03.2010 kl.18:43

Earth hour - det er ihvertfall en fantastisk anledning for innbruddstyver i hele verden :)

Tanja Renate

27.03.2010 kl.18:46

Mja, har ikke helt troen for Earth Hour, jeg.
Får håpe de som skrur av lyset i en time kan bruke den på å tenke over andre ting de og kan gjøre for miljøet. Jeg synes det er en flott handling jeg da. Kanskje noen synes det er ekstra kos med dempet lys og gjør det oftere.. Og kanskje det blir babyboooom om 9 mnd;)

bergen123

27.03.2010 kl.18:47

Vi redder ikke jorden med å slukke lyset 1 time

Ida

27.03.2010 kl.18:52

Jeg tror heller ikke at den lille timen vi slår av lyset hjelper så mye, men det er et flott tiltak. Om Earth Hour kan få folk til å åpne øynene mer om klimaendringene, så hjelper det jo.

Å slå av lyset burde man gjøre hver gang man forlater et rom, og jeg har ingeting imot å sitte i mørket en time - for jorden vår.

Jeanet

27.03.2010 kl.19:01

I år regner man med at 1 milliard mennesker på verdensbasis skal slukke lyset i en time. Det må jo bety at folk begynner å få øynene opp for miljøet. Selv så slukker jeg alltid lyset i rom jeg ikke er i, drar ut stikkontakter i vannkokere, brødristere osv. Reiser så mye kollektivt som mulig. Jeg storhandler en gang i uka slik at jeg unngår å kjøre til butikken hver dag. Mat som blit tilovers setter jeg i kjøleskapet og spiser siden. Og til sist, men ikke minst så kildesorterer jeg :)

Amy

27.03.2010 kl.19:12

Hey Kari,

Enig i mye du skrive i denne post men syns det er litt trist å sett en negativ lys på noe som er positiv- uansett hvor små den kanskje er.

Jeg har en hel familie i USA som ikke tro i det hele tatt at det finnes global varming- de syns dette er noe myndigheter har fant på!

Alt som får folk til å stopp opp og tenke og kanskje eventuelt forandret det negativ i sitt liv til en positiv for dem selv og verden rundt dem- det er noe å hylles. Er det nok med Earth hour for å forandre verden? Kanskje ikke- er det mye mer folk burde gjør? Ja...absolutt...men et steg om gangen er bedre enn ingen steg..

Og er det ikke bedre å bygge noe opp i media for å legg fokus på den enn å riv den ned og si at det blir ingen forbedring lell- så la lyset står på og glem hele greien? Folk liker å føler at de er med på en stor bevegelse og KANSKJE noen av de millioner av mennesker som er med på den bevegelse vil velge å gjør noe videre med det...som for eksempel de andre forslag du har for miljø i den post og da er det vel positiv at etter en slik bevegelse vil flere gjør noe mer enn de gjørde før?

Sorry for mitt dårlig Norsk...og dette er velmente det jeg skrive- og selvfølgelig my humble opinion....:-))

Kari Jaquesson

27.03.2010 kl.20:20

Jeg er ikke negativ til å slå av lyset en time, men dessverre tror jeg ikke så mye på effekten av det på beviistgjøringen eller engasjementet hos folk.

Det er mange som stemmer Frp som sikkert komme ritl å skru av lyset - og fortsette å stemme på det partiet som fornekter alt som har med klimatiltak å gjøre og som går på valg bl a på å sette ned bensinprisen.

Ingen er vel FOR klimaødeleggelser, det er bare at det ikke skal ha noe innvirkning på komfortnivået vårt, det å gjøre noe med det skal ikke være mer ubehagelig enn å skru av lyset (ååååå - så koselig!) Synes jeg ser en politiker fremme bilfrie dager f eks, eller som krever at prisen på kjøtt skal opp 300%. ha-ha!

b

27.03.2010 kl.21:56

Enig i så mangt av det du skriver her. For meg blir Earth Hour bare symbolsk, og et deilig avbrekk. Er stort sett veldig flink til å skru av lys i rom jeg ikke er i, samt slukke etter folk på jobb (som alltid lar lysa stå på når de er ferdig på do etc). Sånt er viktig.

Kristin

27.03.2010 kl.22:21

Jeg synes du er litt vel negativ nå kari. Earth hour er en fin markering, og det tar tid å bygge opp en holdning til et helt folk og en hel verden, men det må begynne i det små. Natur og ungdom har samarbeidet med flere politiske ungdomspartier arrangert bilfrie dager opptil flere ganger. Da har de fått ordnet det slik at det er gratis buss på di mest populære avgangene. Er ikke sikker på hvordan dette fiansieres eller foregår ettersom at jeg ikke har vært med på et arrangement selv, kun tatt bussen i aktuell tidsperiode. Men det er en start. Og man må holde motet oppe, er jo tross alt jorda vår det er snakk om:)

:)

28.03.2010 kl.11:25

Ang bruk av plastposer når en handler. Eg bruker alltid plastposer fordi de er veldig gode å ha søppel i. Så egentlig blir det jo resirkulering. Hvis eg hadde brukt noe annet å bære varene i. Hva skulle eg ha samlet søpla i da?

Men for all del. Tenker på global oppvarming eg og. Som f.eks bruker beina når eg kan, ellers bruker eg buss eller kjører med andre, og eg skrur av lyset hver gang når eg går ut av ett rom og ikkje skal være der lenger. Små og enkle ting det og. + Selvfølgelig skru ned varmen når eg kan det.

Caprino

28.03.2010 kl.12:38

Er så hjertens enig med deg Kari, flott at noen sier dette ut høyt. Helst ville jeg sett dette med som førstesideoppslag i VG! Når man selv kommer med slike uttalelser blant venner, så blir man sett rart på. Hvis man foreslår å feks kutte ut tørketrommel, så blir man stemplet som gjerrig. Samme hvis man tar med restene av mat hjem fra restaurant. I vår familie har vi et mål om å la bilen stå på søndager (såsant man ikke MÅ) - og da blir vi også sett litt rart på. Det handler om bevissthet, valg og ikke minst planlegging. Er ikke ekstrem på noen som helst måte, men har faktisk skjønt at mange av disse tiltakene faktisk gjør livet mitt lettere i tillegg til at det til syvende og sist kan gjøre verden bedre...(er litt idealist også...:) STÅ PÅ KARI!!!

pål holden

28.03.2010 kl.13:51

Jeg tror nok det er bare fint at enkeltmennesket tenker på miljøet rundt seg. Det kan bare være positivt.

Men synes også det er bra at fler og fler får øynene opp for at det er svært lite vi som mennesker kan gjøre for utviklingen av det globale miljøet.

Slike store miljøforandringer har foregått på jorden til alle tider. Også nå. Vi bør heller bruke ressursene våre til å planlegge HVA vi skal gjøre NÅR forandringene inntreffer. For, beklager å si det, vi kan ikke jobbe MOT universet.

Veronica Bernstein Madsbu

28.03.2010 kl.14:27

Hei, Kari, så fin blogg du har..det er mye visdom i å spre livsmot,som jeg synes at du gjør..Takk for flott lesing. Hilsen Veronica Bernstein Madsbu

10.04.2010 kl.19:32

Blogg litt igjen da, Kari! :)

12.04.2010 kl.08:27

Tatt på kornet!! Helt enig! Og våre kjære politikere reiser (med fly som sprenger miljøbudsjettet!) verden rundt kun for å ta hverandre i handa og spise en bedre middag. Hørte også at vår "kjære" kongefamilie har strømregning på 11000kr HVER DAG! Dobbeltmoral sier nå jeg..

kritiskekristine

22.06.2011 kl.23:45

Jeg er redd dette Earth hour stuntet gir et inntrykk av at det er nok å slukke lyset i en time, at det har en kjempeeffekt på klimaet. Også kjører man SUVen sin til kjøpesenteret dagen etter, kjøper masse klær på tilbud, handler nye elektroniske dippedutter fordi de gamle er "avleggs" og spiser biff til middag. Med god samvittighet, for man var jo så flink å slukke lyset den timen! Hvis det har en effekt på folks holdninger, så har jeg i hvertfall ikke sett det, verken i min omgangskrets eller på statistikker over globale utslipp.

Skriv en ny kommentar

hits