Skremselspropaganda fra bladet I Form.

Det er bare helt utrolig hvordan bladet I Form prøver å fremstille mat som noe farlig og skummelt. Det blir bare verre og verre. Det er en del bra artikler i I Form, men det er rett og slett skadelig å lese det bladet for lenge. Jeg jobbet for dem i 10 år, både med artikler og i spørrespalten, men ble rett som det var nesten litt flau over retorikken iog vinklingene i bladet.  Titler  a la  : "10 sannheter om melk som kan koste deg livet" osv er ikke akkurat positivt.

I dette nummeret når de nye høyder:Ooooaaaah - Gjett om mange løper og kjøper - tenk mat man ALDRI må spise - dette må vi lese om!
Det listes opp:
Hvit ris
Genmodifiserte matvarer
Alkohol
Lys sjokolade
Spirer, babymais og salat
Flaskevann
Fjærkre fra ikke-skandinaviske land
Mikrobølge-popcorn
Boksemat
Utenlandsk frukt og grønnsaker

HALLO? ALDRI spise salat (nei, for det KAN være fare for salmonella og E-coli). Hør her, i forhold til å bli påkjørt i trafikken er sjansen for å bli rrammet av dette minimal!!

ALDRI spise hvit ris? For noe tull! Greit, har man et lavt kaloriforbruk trenger man ikke mye av noe, og skal spise begrenset også av stivelse, men hvit ris er ikke SKADELIG. Til enkelte lette, subtile sauser passer faktisk hvit ris best. (og til f eks sushi).

ALDRI  spise lys sjokolade (begrunne smed fare for blodpropp og diabetes) Jeeeez - snakke om å dra den langt. INGEN tror at det er lurt å spise mye sjokolade, men å si at man ALDRI må spise lys sjokolade er jo helt sprøtt! De aller fleste spiser jo lys sjokolade fra tid til annen (noen veldig ofte...) Skal de nå gå rundt og vente på blodpropp da, eller?

Jeg fraråder også alle "mine"  å spise mikropopcorn, men ALDRI er litt av et ord. Ingen DØR av å spise det et par ganger i året. Ifølge I Form kan må du ALDRI spise det fordi det kan føre til nedsatt fruktbarhet. Å spise MYE mikropocorn og annen snacks gir økte innhold av skadelige stoffer i blodet, men ALDRI å spise litt potetgull i redsel for å bli ufruktbar. Cooome ON!

Merkelig nok står ikke bacon og annet bearbeidet kjøtt på listen deres - Hmmm..., men hermetiske tomater er DØDEN ifølge denne artikkelen.

Det er ikke rart mange blir forvirret over hva som gjelder og ikke gjelder. Dessuten endrer det seg. Da jeg jobbet for I Form var poteter og brød helt FY, nå er det titler som "Bli frisk og mett av nypoteter" som gjelder.

Jeg blir veldig provosert når mat beskrives som farlig. Det er spekulativt og skadelig. Det er så mange som skriver om mat og ernæring og kampen om leserne er tøff- derfor er det fristende å lage overskrifter som setter en støkk i folk. Ikke bra.

Vær kritisk og ikke ta inn for mye informasjon - det kan man blir litt "gær'n" av!

BTW: Den mest radikale kostendringen man kan gjøre i Norge er å spise mer av den under her & lignende. Vi ligger på sørgelig 2 og litt til om dagen. MER, MER, MER!


 

22 kommentarer

CC

27.05.2010 kl.20:39

Det er så fint at du har vettet i behold og kommer med råd om å spise normalt. Blir helt stresset av å lese om alt man ikke kan spise, sære dietter osv. Man holder seg jo frisk og sunn med et normalt variert kosthold og litt trim, men diverse blader og blogger gjør at det blir lett å glemme av hva som er normalt og sunt.

Takk for en fin blogg og sunne holdninger til mat, mosjon og livet generelt:)

Gymsokkbaby

27.05.2010 kl.20:41

Jeg er helt enig, blir helt svett av alle kostholdsrådene som florerer (både i iForm og andre blader/forum/nettsteder/etc) hvor eksperter hele tiden uttaler hva som er på "ja"-listen for tiden og hva som er på "nei". Spesielt blir jeg svett av folk som snakker om karbohydrater som gift. Da har man ikke helt forstått definisjonen av gift.

Har man matallergi eller diabetes/insulinresistens, så ja, da må man utelate enkelte matvarer, men hos andre mennesker uten disse problemene kan alt spises, bare i moderate mengder og med fokus på grovt, fiberrikt og sunt.

Mitt motto er å lytte til min kropp, ikke nekte den noe, men begrense mengden av det som ikke er like gunstig og være aktiv :) Og med det trives jeg veldig godt.

Forresten så er du en stor inspirasjonskilde for meg på dette området - du lever sunt og er aktiv, uten å være fanatisk. Takk for at slike som deg finnes :)

dinosau

27.05.2010 kl.20:44

Har selv lidd av spiseforstyrrelser, og artikler som den du nevner gjør det VANSKELIGERE å innse at mat IKKE er farlig.

TUSEN takk for supert innlegg!!

Kristine

b

27.05.2010 kl.20:44

hjelpes. det er en artikkel ment for at vi skal leve evig, hvilket vi jo aldri gjør uansett? jeg tenker at man kan forsåvidt spise det meste, men i begrensede mengder. for mye av en ting er aldri bra. sasmtidig: det er jo visse ting visse livsstiler ikke tillater, feks folk med visse sykdommer, gravide mennesker... men de får forhåpentligvis råd gjennom legen. resten kan bare...litt her, litt der, ikke noe fråtsing av micro-popp, takk ;)

anonymatlet

27.05.2010 kl.20:54

Fornuftig det du skriver her. Iform drar det nok litt langt ved å skrive slike ting i en artikkel...dumt å skremme lesere (og da spesielt de som ikke har peiling) med slike unødvendige fakta. Som du sier: Hvor stor er sjansen? Den er minimal og mindre enn det! Fint at du peker på viktigere ting man burde fokusere på, som det å spise mer grønsaker! Veldig bra skrevet, stå på!

Marianne

27.05.2010 kl.21:34

Jeg abbonerer på I Form og har også til tider undret meg over ting som blir skrevet. Når jeg i dette nr leste om disse 10 tingene jeg aldri må spise kjente jeg motet sank endel. Jeg liker f.eks ikke tomater, men hermetiske tomater bruker jeg veldig mye av. Og flaskevann drikker jeg også mye av. Om jeg skal kjøpe meg noe å drikke for jeg ikke har med meg noe i vesken kjøper jeg ofte vann på flaske. Skal jeg liksom kjøpe brus istedet?? Så jeg ble veldig lettet over dette innlegget for jeg var senest i butikken i dag og lurte på hva i all verden jeg egentlig kunne kjøpe...

Tusen takk for dette innlegget.

Har du forresten andre liknende blader å anbefale??

MYLDRA

27.05.2010 kl.21:52

Orker ikke mer av kurer eller kostholdsstiler som nekter eller hindrer meg i å spise det ene og et andre.. Det tar faktisk fra meg livskvaliteten. Har vært på ferier og reiser hvor jeg har vært gjennomført strikt på forskjellige matingredienser. Det ødela turen for både meg og de som reiste sammen med meg. Jeg har ingen påvist intoleranse eller allergi. Dette var bare en restriksjon jeg hadde fordi jeg hadde blitt fortalt at det var bra for meg.

Det er bra for meg å ha et naturlig forhold til mat. Det er det jammen ikke lett å etablere..

27.05.2010 kl.22:20

Bra du sier ifra - dette er galskap og burde nesten saksøkes for villedende journalistikk.

Jobber med spiseforstyrrelser og dette er såååå negativt for alle de som sliter og alle de andre som tror på det de leser (og det er det jo dessverre mange av)!

Kristin

27.05.2010 kl.22:57

jøss...der tror jeg I Form har lagt en skikkelig stor gammaldags Bæsj på leggen gitt! Latterligste artikkelen jeg har sett på lenge!

Torhild+

28.05.2010 kl.05:50

Bra innlegg! Sier meg helt enig. Abonnerte et par år, men ble je helt forvirret, var ikke lenger noe igjen spise...

28.05.2010 kl.17:31

du har helt rett i at man kal bli gal av det. ble abbonent på det da jeg var 14år. da drev jeg aktivt med skiskyting og var en av de beste i norge. etter at jeg ble abbonent fikk jeg spiseforstyrelse. nå mange år senre er jeg forsatt redd for noen type mat og slikke artikkler hjelper ikke akuratt. jeg ble tvunget til å si opp abbonentet, og det er jeg glad for nå ikke et blad for 14år gammle jenter ivertfal.

helgemamma

28.05.2010 kl.18:31

Jeg leste også den artikkelen og reagerte på samme måte som deg...

Utrolig å skrive slikt... Håper mange leser dette som du sier her også!!

nina

28.05.2010 kl.19:01

herregud, jeg blir helt forvirret her jeg sitter.

leser jo mange plasser at man skal unngå karbs, men er det galt å spise et par poteter til middag? eller grovt brød/knekkebrød til lunsj?

vet nesten ikke hva jeg kan stappe i munnen lengre!

Odd

28.05.2010 kl.19:50

Elsker bloggen din, Kari!

Jeanette

29.05.2010 kl.11:51

Om man skal lese slike blader blir man helt sprø i hodet til slutt.Man får jo helt matangst! Selv spiser jeg lite av de tingene,men spiser jo hvit ris på resturanter..Men ikke ellers.Da går det i fullkornris.

Snart kan man vel ikke spise noe sånn som de fremstiller tingene.

Hvem er det egentlig som IKKE spiser lys sjokolade? Greien er jo å bergrense inntaket til en dag i uken.Tviler på at man får blodpropp av å spise sjokolade en dag i uken så lenge man ikke overdriver og spiser sunt i ukedagene.

jeg har forlengst sluttet å lese i form bladene,mye av det er bare tull for å selge blader.Leser fast Detnye Shapeup,det er et kjempebra blad uten for mye fokus på at man ikke skal spise ditt og datt.

Lykketrollet

29.05.2010 kl.17:19

Noen som vet om gulrøtter er sunt i år?

Beate

29.05.2010 kl.23:07

Veldig bra at noen setter de tullete artiklene til I form i lyset!

Det er synd at det skal komme ut så mye rart og forskjellig. Det er jo ikke rart at folk flest blir totalt forvirret :S

bente e hetland

30.05.2010 kl.17:29

hei kari

pussig du sku nevne dette ,.. jeg har abonnert på i form siden 1987 og nylig avsluttet det etter så lenge ,for bladet har virkelig ikke fornyet eller forbedret seg.. heller motsatt ja, pga nettopp slike utsagn som dette . usaklig og usmaklig . heeeelt enig med deg jeg ! hilsen bente

ToneSB

31.05.2010 kl.16:23

Ja er det noe rart at folk sprekker og blir fete, når de skal leve etter regimer som dette? Fornuftige ord fra Kari (igjen), som har skjønt det.

Det er som oftest mengden som avgjør om noe er farlig, en dauer ikke av en liten bit melkesjokolade i ny og ne :-)

Elisabeth

18.07.2010 kl.09:14

Er det ikke noe som heter at litt av alt er det sunneste?? Litt av alle matvarer for å få variasjon, men med moderate mengder?

Kari Jaquesson

20.07.2010 kl.23:26

Elisabeth:Jo, nettopp!

linn

08.02.2011 kl.19:31

helt enig kari!

i form bladene er blitt litt fantiske...... :o

Skriv en ny kommentar

hits