Skremselspropaganda fra bladet I Form.

Det er bare helt utrolig hvordan bladet I Form prver fremstille mat som noe farlig og skummelt. Det blir bare verre og verre. Det er en del bra artikler i I Form, men det er rett og slett skadelig lese det bladet for lenge. Jeg jobbet for dem i 10 r, bde med artikler og i sprrespalten, men ble rett som det var nesten litt flau over retorikken iog vinklingene i bladet. Titler a la : "10 sannheter om melk som kan koste deg livet" osv er ikke akkurat positivt.

I dette nummeret nr de nye hyder:



Ooooaaaah - Gjett om mange lper og kjper - tenk mat man ALDRI m spise - dette m vi lese om!
Det listes opp:
Hvit ris
Genmodifiserte matvarer
Alkohol
Lys sjokolade
Spirer, babymais og salat
Flaskevann
Fjrkre fra ikke-skandinaviske land
Mikroblge-popcorn
Boksemat
Utenlandsk frukt og grnnsaker

HALLO? ALDRI spise salat (nei, for det KAN vre fare for salmonella og E-coli). Hr her, i forhold til bli pkjrt i trafikken er sjansen for bli rrammet av dette minimal!!

ALDRI spise hvit ris? For noe tull! Greit, har man et lavt kaloriforbruk trenger man ikke mye av noe, og skal spise begrenset ogs av stivelse, men hvit ris er ikke SKADELIG. Til enkelte lette, subtile sauser passer faktisk hvit ris best. (og til f eks sushi).

ALDRI spise lys sjokolade (begrunne smed fare for blodpropp og diabetes) Jeeeez - snakke om dra den langt. INGEN tror at det er lurt spise mye sjokolade, men si at man ALDRI m spise lys sjokolade er jo helt sprtt! De aller fleste spiser jo lys sjokolade fra tid til annen (noen veldig ofte...) Skal de n g rundt og vente p blodpropp da, eller?

Jeg frarder ogs alle "mine" spise mikropopcorn, men ALDRI er litt av et ord. Ingen DR av spise det et par ganger i ret. Iflge I Form kan m du ALDRI spise det fordi det kan fre til nedsatt fruktbarhet. spise MYE mikropocorn og annen snacks gir kte innhold av skadelige stoffer i blodet, men ALDRI spise litt potetgull i redsel for bli ufruktbar. Cooome ON!

Merkelig nok str ikke bacon og annet bearbeidet kjtt p listen deres - Hmmm..., men hermetiske tomater er DDEN iflge denne artikkelen.

Det er ikke rart mange blir forvirret over hva som gjelder og ikke gjelder. Dessuten endrer det seg. Da jeg jobbet for I Form var poteter og brd helt FY, n er det titler som "Bli frisk og mett av nypoteter" som gjelder.

Jeg blir veldig provosert nr mat beskrives som farlig. Det er spekulativt og skadelig. Det er s mange som skriver om mat og ernring og kampen om leserne er tff- derfor er det fristende lage overskrifter som setter en stkk i folk. Ikke bra.

Vr kritisk og ikke ta inn for mye informasjon - det kan man blir litt "gr'n" av!

BTW: Den mest radikale kostendringen man kan gjre i Norge er spise mer av den under her & lignende. Vi ligger p srgelig 2 og litt til om dagen. MER, MER, MER!


22 kommentarer

CC

27.05.2010 kl.20:39

Det er s fint at du har vettet i behold og kommer med rd om spise normalt. Blir helt stresset av lese om alt man ikke kan spise, sre dietter osv. Man holder seg jo frisk og sunn med et normalt variert kosthold og litt trim, men diverse blader og blogger gjr at det blir lett glemme av hva som er normalt og sunt.

Takk for en fin blogg og sunne holdninger til mat, mosjon og livet generelt:)

Gymsokkbaby

27.05.2010 kl.20:41

Jeg er helt enig, blir helt svett av alle kostholdsrdene som florerer (bde i iForm og andre blader/forum/nettsteder/etc) hvor eksperter hele tiden uttaler hva som er p "ja"-listen for tiden og hva som er p "nei". Spesielt blir jeg svett av folk som snakker om karbohydrater som gift. Da har man ikke helt forsttt definisjonen av gift.

Har man matallergi eller diabetes/insulinresistens, s ja, da m man utelate enkelte matvarer, men hos andre mennesker uten disse problemene kan alt spises, bare i moderate mengder og med fokus p grovt, fiberrikt og sunt.

Mitt motto er lytte til min kropp, ikke nekte den noe, men begrense mengden av det som ikke er like gunstig og vre aktiv :) Og med det trives jeg veldig godt.

Forresten s er du en stor inspirasjonskilde for meg p dette omrdet - du lever sunt og er aktiv, uten vre fanatisk. Takk for at slike som deg finnes :)

dinosau

27.05.2010 kl.20:44

Har selv lidd av spiseforstyrrelser, og artikler som den du nevner gjr det VANSKELIGERE innse at mat IKKE er farlig.

TUSEN takk for supert innlegg!!

Kristine

b

27.05.2010 kl.20:44

hjelpes. det er en artikkel ment for at vi skal leve evig, hvilket vi jo aldri gjr uansett? jeg tenker at man kan forsvidt spise det meste, men i begrensede mengder. for mye av en ting er aldri bra. sasmtidig: det er jo visse ting visse livsstiler ikke tillater, feks folk med visse sykdommer, gravide mennesker... men de fr forhpentligvis rd gjennom legen. resten kan bare...litt her, litt der, ikke noe frtsing av micro-popp, takk ;)

anonymatlet

27.05.2010 kl.20:54

Fornuftig det du skriver her. Iform drar det nok litt langt ved skrive slike ting i en artikkel...dumt skremme lesere (og da spesielt de som ikke har peiling) med slike undvendige fakta. Som du sier: Hvor stor er sjansen? Den er minimal og mindre enn det! Fint at du peker p viktigere ting man burde fokusere p, som det spise mer grnsaker! Veldig bra skrevet, st p!

Marianne

27.05.2010 kl.21:34

Jeg abbonerer p I Form og har ogs til tider undret meg over ting som blir skrevet. Nr jeg i dette nr leste om disse 10 tingene jeg aldri m spise kjente jeg motet sank endel. Jeg liker f.eks ikke tomater, men hermetiske tomater bruker jeg veldig mye av. Og flaskevann drikker jeg ogs mye av. Om jeg skal kjpe meg noe drikke for jeg ikke har med meg noe i vesken kjper jeg ofte vann p flaske. Skal jeg liksom kjpe brus istedet?? S jeg ble veldig lettet over dette innlegget for jeg var senest i butikken i dag og lurte p hva i all verden jeg egentlig kunne kjpe...

Tusen takk for dette innlegget.

Har du forresten andre liknende blader anbefale??

MYLDRA

27.05.2010 kl.21:52

Orker ikke mer av kurer eller kostholdsstiler som nekter eller hindrer meg i spise det ene og et andre.. Det tar faktisk fra meg livskvaliteten. Har vrt p ferier og reiser hvor jeg har vrt gjennomfrt strikt p forskjellige matingredienser. Det dela turen for bde meg og de som reiste sammen med meg. Jeg har ingen pvist intoleranse eller allergi. Dette var bare en restriksjon jeg hadde fordi jeg hadde blitt fortalt at det var bra for meg.

Det er bra for meg ha et naturlig forhold til mat. Det er det jammen ikke lett etablere..

27.05.2010 kl.22:20

Bra du sier ifra - dette er galskap og burde nesten sakskes for villedende journalistikk.

Jobber med spiseforstyrrelser og dette er s negativt for alle de som sliter og alle de andre som tror p det de leser (og det er det jo dessverre mange av)!

Kristin

27.05.2010 kl.22:57

jss...der tror jeg I Form har lagt en skikkelig stor gammaldags Bsj p leggen gitt! Latterligste artikkelen jeg har sett p lenge!

Torhild+

28.05.2010 kl.05:50

Bra innlegg! Sier meg helt enig. Abonnerte et par r, men ble je helt forvirret, var ikke lenger noe igjen spise...

28.05.2010 kl.17:31

du har helt rett i at man kal bli gal av det. ble abbonent p det da jeg var 14r. da drev jeg aktivt med skiskyting og var en av de beste i norge. etter at jeg ble abbonent fikk jeg spiseforstyrelse. n mange r senre er jeg forsatt redd for noen type mat og slikke artikkler hjelper ikke akuratt. jeg ble tvunget til si opp abbonentet, og det er jeg glad for n ikke et blad for 14r gammle jenter ivertfal.

helgemamma

28.05.2010 kl.18:31

Jeg leste ogs den artikkelen og reagerte p samme mte som deg...

Utrolig skrive slikt... Hper mange leser dette som du sier her ogs!!

nina

28.05.2010 kl.19:01

herregud, jeg blir helt forvirret her jeg sitter.

leser jo mange plasser at man skal unng karbs, men er det galt spise et par poteter til middag? eller grovt brd/knekkebrd til lunsj?

vet nesten ikke hva jeg kan stappe i munnen lengre!

Odd

28.05.2010 kl.19:50

Elsker bloggen din, Kari!

Jeanette

29.05.2010 kl.11:51

Om man skal lese slike blader blir man helt spr i hodet til slutt.Man fr jo helt matangst! Selv spiser jeg lite av de tingene,men spiser jo hvit ris p resturanter..Men ikke ellers.Da gr det i fullkornris.

Snart kan man vel ikke spise noe snn som de fremstiller tingene.

Hvem er det egentlig som IKKE spiser lys sjokolade? Greien er jo bergrense inntaket til en dag i uken.Tviler p at man fr blodpropp av spise sjokolade en dag i uken s lenge man ikke overdriver og spiser sunt i ukedagene.

jeg har forlengst sluttet lese i form bladene,mye av det er bare tull for selge blader.Leser fast Detnye Shapeup,det er et kjempebra blad uten for mye fokus p at man ikke skal spise ditt og datt.

Lykketrollet

29.05.2010 kl.17:19

Noen som vet om gulrtter er sunt i r?

Beate

29.05.2010 kl.23:07

Veldig bra at noen setter de tullete artiklene til I form i lyset!

Det er synd at det skal komme ut s mye rart og forskjellig. Det er jo ikke rart at folk flest blir totalt forvirret :S

bente e hetland

30.05.2010 kl.17:29

hei kari

pussig du sku nevne dette ,.. jeg har abonnert p i form siden 1987 og nylig avsluttet det etter s lenge ,for bladet har virkelig ikke fornyet eller forbedret seg.. heller motsatt ja, pga nettopp slike utsagn som dette . usaklig og usmaklig . heeeelt enig med deg jeg ! hilsen bente

ToneSB

31.05.2010 kl.16:23

Ja er det noe rart at folk sprekker og blir fete, nr de skal leve etter regimer som dette? Fornuftige ord fra Kari (igjen), som har skjnt det.

Det er som oftest mengden som avgjr om noe er farlig, en dauer ikke av en liten bit melkesjokolade i ny og ne :-)

Elisabeth

18.07.2010 kl.09:14

Er det ikke noe som heter at litt av alt er det sunneste?? Litt av alle matvarer for f variasjon, men med moderate mengder?

Kari Jaquesson

20.07.2010 kl.23:26

Elisabeth:Jo, nettopp!

linn

08.02.2011 kl.19:31

helt enig kari!

i form bladene er blitt litt fantiske...... :o

Skriv en ny kommentar

hits