Røyking er bare..................!


I dag er det Verdens tobakksfrie dag  og det markeres over hele verden. I år er det kvinne rog røyking som er hovedtema. Tobakkindustrien går hardt ut for å "verve" flere kvinnelige røykere. De bruker glamour og suksess som "lokkemat". I mange land finnes det ingen lover som begrenser markedsføring av tobakk.

De fleste røykere i verden er menn, men andelen røykere øker mest blant kvinner. I tillegg skades kvinner av passiv røyking fordi de bor sammen med menn som røyker. Det skader både dem, og svært ofte babyen inne i magen deres som jo også får alle giftstoffene rett i blodet.

I Norge har vi stadig bedre lovgivning slik at man slipper å bli utsatt for andre sigarettrøyk. Nå skal lovene utvides. Det er jeg for. Jeg vet at en del røykere mener det er trakassering å forby røyking på utendørs offentlige steder, men jeg tror nok ikke de er klar over hvor plagsomt det kan være. Å stå på en togperrong f eks er som å stå inne i en røyksky noen ganger. Jeg har kjent at det lukter røyk av meg etter å ha ventet 5 minutter på toget. Et forbud er jo ikke MOT de som røyker men FOR de som plages av andres røyking. OG det vil bidra til at færre begynner, det er jeg helt sikker på!

Å røyke er en privatsak, men det er jo skikkelig, skikkelig dumt, stygt og illeluktende.
Det er så mye å hente på å slutte. Det finnes hjelp å få for å få tilbake den røykfrie tilværelsen.

Om du røyker har du veldig mye å vinne på å slutte. Jeg skal heie på deg! :-)


Stikkord:

15 kommentarer

Åse Randi

31.05.2010 kl.09:18

Til de som forsøker å slutte: Ikke gi opp selv om du sprekker av og til. Sjansene for å lykkes øker når du finner ut hvilke feller akkurat du pleier å gå i, og dermed kan unngå dem.

Hilsen eks-røyker'n

Tonje

31.05.2010 kl.11:31

For mitt vedkommende virket ANT (Alkohol, Narkotika, Tobakk)-undervisningen i 6. klasse (30 år siden..). Jeg bestilte plakater som jeg hang opp på rommet og bestemte meg for å ALDRI røyke! Dumt å bruke tusenvis av kroner på å gjøre seg selv OG andre syke.. Prinsippet har jeg holdt. Synd jeg ikke laget et som gjaldt søtsaker også! Ha en fin og røykfri dag!:)

Linovitch ♥

31.05.2010 kl.15:18

ah, har prøvd å slutte, funka bare i en mnd bare xD men syntes jeg var flink med det jeg :)

Ina Cecilie

31.05.2010 kl.15:22

Alle bestemmer over kroppen sin, og vil man røyke så får man gjøre det. Skjønner at det forbys å røyke inne på offentlig steder. Men synes at det bare blir flere og flere steder man ikke kan røyke, det kommer jo til å ende med at røykere ikke kan røyke noe sted. DET synes jeg er idiotisk ;-) Synes man kan få lov til å røyke ute.

Misa

31.05.2010 kl.15:45

Jeg skal feire med å enda mer røyk enn det jeg gjør til vanlig xD *ler*

irriterer seg over antirøyk

31.05.2010 kl.16:13

I norge så er det værre å være røyker enn der er å være akoilholkere.

de får sitte åpenlyst å drikke på utepøber.. de mister dømmekraften og gjøre domme ting/kriminelle handlinger... men de som tar seg en blås må springe å gjemme seg bak ett hjørne..men de har dømmekrften i orden og farer ikke rundt i bilen uten å vite hva pokker de holder på med!

funderier

31.05.2010 kl.17:47

Som tidligere røyker innrømmer jeg herved at den aktiviteten er jeg veldig glad for at jeg sluttet med for over 30 år siden. Livet er mye enklere, sikkert mye sunnere uten tobakkspungen !

naturen3

31.05.2010 kl.18:07

Ja enig, det ødelegger lungene, og livet.

Ha en fin kveld:)

bodil

31.05.2010 kl.20:27

jeg er glad jeg ikke røyker. jeg kunne heller aldri vært sammen med en som røyker. heldigvis har de fleste jeg kjenner også sluttet eller kuttet veldig ned på opptaket av daglige sigaretter. jeg tror mange kvier seg for å slutte fordi det etterhvert føles så livsnødvendig for dem, og med alle kravene til å slutte blir man nesten som en trassig to-åring som MÅ få beholde den friheten det er å skade seg selv. desverre ser de vel ikke helt realiteten av hvor mye de skader mennesker rundt dem (jeg har blant annet snakket med røykere som tar opp andre forurensing som mot-argument... "så gjør da heller noe med bilkjøringa").

01.06.2010 kl.17:03

Røyking er ufyselig! Men skjønner allikevel at folk som røyker er avhengig av det og at det ikke "bare er å slutte," som så mange av oss ikke-røykere sier. Men jeg synes det burde være mer fokus og kampanjer mot røyking enn hva det er i Norge i dag! For eksempel burde det settes illustrasjonsbilder på røykpakkene av skadde lunger osv, slik som de gjør i de fleste europeiske land.

Forresten, det nye bygget ved Ullevål stadion (Mercedes bygget) har store blokkbokstaver på seg hvor det står hvem som bruker kontorene som leies ut der. Øverst står det "Helsevesenet", under står det "Tobacco" (husker ikke akkurat hvilket firmaer, men det er i hvertfall både helsevesen i bygget og styret til en tobak produsent.) Er det bare jeg som synes det er litt spesielt?

Kari Jaquesson

02.06.2010 kl.08:09

bodil: Du har så rett - det er røykere som sier at de skal røyke dobbelt så mye om de blir konfrontert med muligheten for ytterligere innskjerpelser. En rar mekanisme - det skader jo dem selv mest av alt. Men det viktigste med røykeforbud på offentlige steder er mest at andre skal slippe å dele røykeres damp og at det ved å være få stder å røyke vil minske rekrutteringen.

Flott om ungemennesker IKKE begynne rå røyke. De som allerede er innrøyka må jo ta beslutningen om å slutte selv. Det kan nok være vanskelig å fatte fordelene om man har røkt siden man var veldig ung. Jeg heier i alle fall på alle som slutter - av glede på deres vegne!

Kari Jaquesson

02.06.2010 kl.08:23

irriterer seg over antirøyk: Jada, du har helt rett - mange hadde hatt godt av å kutte ned på elle rkutta helt ut alkohol, men det betyr ikke at det å røyke på steder der det plager andre er greit.

Kari Jaquesson

02.06.2010 kl.08:25

Ina Cecilie: Det er vel ikke idiotisk at man ikke kan røyke der det kan plage andre? Jeg har kommet inn i oppganger som har stinket røyk fordi en av beboerne røyker inne hos seg selv. Ikke kult. Å røyke ute der folk er samlet er helle rikke OK - man får faktisk andres røyk midt i fleisen selv om man stå flere meter fra.

marianne

21.08.2010 kl.22:30

Jeg er så glad jeg ikke røyker! Har aldri vært fristet heller! Det er ikke EN eneste ting som er positivt med å røyke! Og det er en tidstyv de luxe! Har alltid irritert meg over at kolleger "er så slitne" at de må ut og røyke... Det blir mye tid i minus for arbeidsgiver... Kjenner en butikk-kjede som gir ikke-røykende ansatte 3 dager ekstra fri i året!!!! Det er skikkelig bra! Det sier noe om hvor mye tid røyking tar! Datter til en venninne spurte foreldrene hvorfor de aldri hadde råd til å dra på ferie... Hun regnet ut hva de røyket for i året, men de trodde henne ikke - det var nesten 40 000.- i året... Så at røyking er en privatsak... jeg vet ikke jeg, for når det går ut over barna også, fordi levestandarden går ned - da er det vel å tide å slutte eller...?

Lisbeth Ulsaker

05.11.2010 kl.02:46

Hei hei hei :)

Jeg har røyket siden jeg var 15 år gammel, nå runder jeg snart 22 år. Jeg har slutta i 1mnd her og der, noen ganger litt lenger, noen ganger kun for noen få dager osv. Det lengste har vært 2,5mnd og det var nå i år. Jeg følte meg så utrolig bra etter en stund, det var så godt og jeg blei en antirøyker. Hatet andre røykere, selv om det var mitt valg å slutte.

Men jeg forstår faktisk at offentlig røyking burde bli forbudt, fordi tenk også på de som er unge og ikke-røykere, de kan fort BLI røykere. Men også de som har slutta ser røykerne overalt, vi lukter det og vi ser det. Og det er faktisk veldig vanskelige situasjoner å komme i, det har vært det for meg iallfall. Jeg blir lett påvirka når jeg ser andre røykere, og tenker "ja, hvorfor ikke, det var godt, jeg er sosial med mine røykevenner, kan jo bare ta 1 og slik fortsetter det". Begynner til og med å lure meg selv under slutte-prossesen med "jeg kan jo slutte når jeg blir gravid, da er det jo lettere og jeg klarer det bedre da". Hallo, det er vanskelig å slutte uansett...

Det er det året her jeg har virkelig prøvd flere ganger å slutte, fordi jeg VIL for meg selv og jeg VIL for min kjæreste som er en ikke-røyker og jeg VIL med tanke på den gangen jeg ønsker barn. Men jeg har sprekt gang på gang, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Vet ikke hvordan jeg skal gjøre det og vet at under slutte-prossesen (selv om jeg vet hvorfor) så er det vanskelig å huske på HVORFOR jeg slutter, fordi savnet er så stort. Ihvertfall de 2 første ukene.

Hilsen en "anti-for-røyker" :)

Skriv en ny kommentar

hits