I dag har jeg også rosa blogg...

Om noen kaller deg ei ku eller geit i dag kan du bare smile søtt tilbake. Det er jo det egentlig et kompliment - det er jo Verdens Melkedag i dag. Jeg har vært på frokost hos melk.no som er Opplysningskontoret for melkeprodukter.
Der møtte jeg denne rosa venninnen:

Melk.no har innimellom frokost (alltid veldig digg mat der, ja!) med foredrag  - veldig bra! I dag fikk vi se kampanjer for melkeprodukter fra forskjellige land.

Visste du at skummelt mange unge jenter ikke får i seg nok kalsium? Ja og hva så liksom? Skjelettet ditt skal bygges fram til tjueplussalderen. Til det må det kalsium til. I tillegg er alle kroppens funksjoner avhengig av kalsium. Finnes det ikke nok i blodbanen (fra mat & drikke) tappes det fra skjellettet. Å se ut som ei lut heks senere i livet fordi skjelettet detter sammen er jo ikke særlig hyggelig. Selv unge, aktive jenter idag opplever brudd fordi skjelettet deres er for svakt.
 
Det er mye smartere å drikke en halvliter skummet melk til maten enn en cola light eller iste, det er i alle fall sikkert . I tillegg til kalsium er det mange andre næringsstoffer i melk! (som du trenger). Om du ikek tåler melk må du velge den soymelken som er beriket med kalsium. Nesten alle i Norge tåler melk, men det er veldig "in" å liksom ikek gjør edet.

I Frankrike har de noe skikkelig kule melkereklamer, de må du bare se på:
(klikk på bildene)

Les produits laitiers

Paf Paf Paf Le Loup !!!

Et smart tips: 3 om dagen (melkeprodukter - eller erstatning)

16 kommentarer

Jomfru 83

01.06.2010 kl.17:50

Hei! Synes det er veldig gøy å følge med på bloggen din, og er enig i utrolig mye av det du skriver, blant annet det du skrev under "røyking er bare".

Men det er noen ting jer er litt uenig i. Jeg synes det er litt å overdrive dette med at vi skal drikke så mye melk. Spiser en to osteskriver på en brødskive, eller brokkoli, så er behovet dekket. Melken er jo faktisk beregnet på kalven, og ikke mennesker. Trur det er derfor så mange mennesker blir mer og mer overfølsomme for melk, og det er ikke en trend Kari. Det var ikke vanlig å drikke ren melk for ca 100 år siden. Da brukte de den til ost, rømme, og andre ting. Da hadde de ikke slike problemer heller.

bodil

01.06.2010 kl.19:51

jeg har desverre aldri likt melk, hverken soya eller vanlig. jeg prøver med jevne mellomrom, men akk.... så jeg prøver å få i meg nok via f.eks. biola med blåbær, ost etc.

Ragnhild

02.06.2010 kl.08:13

Melk er for kalver, Kari!

Kari Jaquesson

02.06.2010 kl.08:21

bodil:Biola er jo melk! Alt som er laget av melk gir alle de gode næringsstoffene. Man trenger ikke drikke søtmelk- Biola er jo ekstra gunstig for magen! :-)

Kari Jaquesson

02.06.2010 kl.08:26

Jomfru 83:Jomfru 83:Jomfru 83:Hei! Det som er et problem når mange uttaler seg om ernæring er at de "tror" eller "føler". Det er sjelden faktabaserte uttalelser. dette gjelder også melkeprodukter. Det er veldig, vedlig få som ikke tåler melkeprodukter i Norge, og de fleste er da enten av samisk eller afro/asiatisk opprinnelse. Du dekker IKKE kalsiumbehovet ditt slik du beskriver det. Dagsbehovet for jenter 10-17 år er 900 mg per dag HVER DAG. OM du er skrekkelig glad i brokkoli og spiser en halv kilo av det får du i deg 230 mg kalsium. Spiser du en halvkilo brokkoli hver dag? Ikke? Et par skiver ost type Norvegia gir 160 mg kalsium, så om man spiser f eks 2 brødskiver med 2 skiver ost på hver ha rman faktisk fått i seg 320 mg - et godt stykke på vei. Om man da supplerer med litt (1 1/2 dl) yogurt (naturell - tilsett bær osv selv)er det 192 mg til. Et vanlig glass skummet melk gir 150 mg (eller man drikker en caffelatte). Altså 1 glass melk, 4 skiver ost og 1 porsjon yogurt = 662 mg kalsium. Så spiser man også litt brokkoli, litt andre ting som gir litt kalsium så har man stor sjanse for å få dekket behovet sitt. Voksne kvinner skal ha 800 mg hver dag. I noen tilfeller anbefales høyere doser.

Marianne

02.06.2010 kl.14:32

Wow... Jeg visste ikke at dagsbehovet for kalsium var så høyt... Jeg sluttet å drikke melk da jeg var ca 13 pga jeg hadde fått servert så mye dårlig og varm skolemelk( kjøleskap som ble stående åpent på skolen, melk som ble stående ute før henting osv) og mente derfor jeg ikke likte det. Ifjor begynnte jeg så smått og drikke melk igjen og nå drikker jeg melk stort sett hver dag.

Ha en fin dag:):)

Trine Berthelsen

02.06.2010 kl.15:30

Kari, kumelk er for kalver. Det er helt ulogisk at vi som ENESTE pattedyr på kloden skal fortsette å drikke melk når dieperioden er over. I tillegg drikker vi melken fra et dyr som veier over ett tonn og har fire mager, et helt annet fordøyelsessystem enn oss.

Melkeforbruket vårt er skyld i allergier og overvekt, for ikke å snakke om lidelsen dyrene blir påført.

Kalsiumargumentet faller på sin egen urimelighet. I LAND SOM IKKE HAR KUMELK SOM DAGLIG DEL AV KOSTHOLDET ER BENSKJØRHET ALDRI ETT PROBLEM. Aldri. Uten unntak!

Det er kalsium i kumelk, men kroppen vår er ikke i stand til å nyttegjøre seg den. Kalsium fra sesamfrø, grønne grønnsaker og andre vegetabilske kilder er mye bedre egnet!

Kari, du vet masse om trening og slikt, men dette emnet burde du sette deg mer inn i. Det finnes massevis av tung, seriøs forskning på emnet. Les f.eks. The China Study, som er verdens største forskningsprosjekt på kosthold, satt i gang av Harvard University.

Jomfru 83

02.06.2010 kl.21:40

Kari: Jeg vet jeg uttalte meg veldig klossete, men det er folk som har lest, studert og satt seg inn i dette som har fortalt meg det.

Trine Bertelsen: Ja!! Det var akkurat dette jeg mente, som jeg har hørt mye om, men som jeg ikke hadde nok grunnlag for å argumentere, er veldig dårlig til det.

Har aldri hørt om land i Sør Euoropa, eller andre steder, som fokuserer så på melkedrikking som Norge, og de sliter ikke med berskjørhet heller..

Hadde praksis på en barneskole, og det var det barn som drakk søt jordbærmelk, fordi de av en elller annen grunn ikke kunne drikke vanlig melk, og det er jo så mye søtere.

Og det er ikke veldig få, jeg kjenner flere og flere som får laktoseintoleranse, skikkelige magesmerter ved å drikke melk, og det kan virke veldig provoserende for dem det gjelder når det blir kalt for en trend.

Jobber i barnehage, med små barn og hvis det er noen der som ikke vil ha melk, ser jeg ingen grunn til å presse dem til å melk.

Kari Jaquesson

03.06.2010 kl.21:30

Marianne: Nei, det er nok mange som ikke er klar over anbefalingene.

Kari Jaquesson

03.06.2010 kl.21:35

Jomfru 83:Det er riktig at det er mye beinskjørhet i Norge. Men vi konsumerer vesentlig mindr emelkeprodukter enn det de gjør i f eks Frakrike. MEN vi får lite vitamin D, og spiser veldig lite grønnsaker (eks får man viktig vitamin K fra mørkegrønne grønnsaker), drikke rmye cola og en stor andel av kvinnene (21% per i dag) røyker.

Selv om du kjenner folk som "får" laktoseintoleranse betyr ikke det at det er et stort problem, det er nemlig veldig få som faktisk ikke tåler melkeprodukter, men mange legger mye vekt på det og hvetemel for tiden og glemme rstress, dårlig kost generalt, mm. Grunnen til at de barne drakk melk med jordbærsmak er at den smaker søtere og "mer".

Kari Jaquesson

03.06.2010 kl.21:51

Trine Berthelsen:Trine Berthelsen: The China Study er utført på landsbygda i Kina og anses som mangelfull. Dr. Campbell er en ganske ekstrem vegan og er imot all animalsk føde overhodet. Han har også en del gale påstander i studien der han f eks påstår at folat kun finnes i vegetabilske matvarer. En av de matvarene som inneholder aller mest er kyllinglever!

Det at kumelk bare er for kalver hører jeg ofte. Dette er et ideologisk standpunkt, ikke et ernæringsfundert et.

I land der man ikke konsumer melkeprodukter har man et helt annet kosthold enn det vi har, men faktisk er beinskjørhet et verdensomspennende problem, også i Asia. Du kan jo lese denne: http://www.annals.edu.sg/pdfJan02/LauEMC.pdf

"Osteoporosis? A Worldwide Problem and the Implications in Asia"

Å løse beinskjørhetsgåten handler selvsagt ikk ebare om melkeprodukter, det er bare det at for oss i Norge er det lite annet som gir store mengder kalium i kosten.

Cathrine

04.06.2010 kl.18:15

Jeg kunne ikke vært mer enig med deg, Kari. Det er så viktig å få i seg kalsium! Selv liker jeg ikke melk, og er derfor nøye med å spise en del yoghurt og ost. Jeg tror at melkeprodukter er særlig viktig for aktive jenter, da dette er emd på å gjøre en sterk!

Esther

12.06.2010 kl.18:26

Kalsium = CA

Kalium = KA (tror jeg)

Dette er 2 forskjellige ting vi trenger begge....

Kari Jaquesson

15.06.2010 kl.21:48

Esther: hahaha , ja. det er bare jeg som ikke kan skrive! Jeg bruke rmer tid på å rette opp tastefeil enn på selv skrivingen! Gjett hvor lang tid jeg bruker når jeg skriver bøker! (og på dette svaretmed ørten feil før jeg sjekker!)

Anne

03.07.2010 kl.16:53

Hei!

Ser på jomfrureiser hvor du er med og det er trening 2 ganger til dagen. Jeg kunne virkelig tenkt meg det:) MEN så stod det at det er for de 35+...og jeg er bare 21 år. Lurer derfor på om du har et opplegg for de litt yngre som sliter med motivasjonen og ikke vekten eller kostholdet nødvendigvis... Trenger ikke å være i syden altså, men gjerne i norge:)

Mvh

Anne

Kari Jaquesson

21.07.2010 kl.07:37

Anne: Hei Anne! Det er mang ei 20 årene som blir med også. dette er ikke noe slankereiser! Det er trening morgen og ettermiddag, og jeg holder et par foredrag (mye om motivasjon, livsglede, mm) og så koser vi oss med felles middager (bor på femstjerners hotell så maten er DIGG!), sol, strand, vann, osv osv og SPAAAA! Det er bare å bli med - du kommer til å kose deg! Garantert!

Skriv en ny kommentar

hits