En (etter min mening) dott uttaler seg om vekt og slanking.

Før jeg går videre: Egentlig irriterer det meg å servere enda flere treff til et av dagens ubrukelige innlegg i pressen, men jeg MÅ bare få sagt mitt.

En sikker måte å få masse oppmerksomhet på er å komme med ytringer om kosthold som avviker mest mulig fra det majoriteten (og myndighetene) oppfatter som fornuftig. Nå sist et innlegg av en til nå ukjent herre som påstår at man blir slank av å droppe forkosten.

Jeg vet at det han har skrevet er i beste mening, men hjeeeeelp - han er heeelt på jordet! Off, er jeg virkelig blitt så gammel at jeg må bruke ordet jypling? Jepp, det er jeg - and it feels goooood!

Han får som ventet "hjelp"fra Birger Svihus som lanserte samme idé for et par år siden. Han forsker på husdyr og har ikke helt skjønt at det er flere forskjeller på mennesker og kuer enn antallet bein og mager.
Det disse to fyrene har til felles er at de er litt sånn "kjekk-og-grei-typer" som er veldig opptatt av teori og fysiologi. Vel, forresten, opptatt av fysiologi kan de ikke være, for fysiologisk sett er det svært positivt å spise frokost. (se kommentar i innlegget jeg sendte til Aftenposten).
Å spise frokost betyr forresten ikke at du må spise med én gang du står opp, men inne rimelig tid og før arbeids/skoledagen setter inn for fullt.

Jeg får alltid en slags manisk latterkrampe (inni meg, da), når sånne fyrer (alltid menn, alle, kvinner vet jo at det er mye mer som styrer i kosthold enn fornuft - det er f-ø-l-e-l-s-e-r!) uttaler seg. Disse gutta nevner aldri chips, brus, gummigotteri, øl, vin, sjokolade, brus, kjeks,saft og boller. Åneeeeeeei - det er frokosten. Eller poteter. Eller brød. I og med at jeg er så dannet i språket får jeg meg ikke til å hente frem de kvalifiserte uttrykkene her, men det ene jeg kommer på har også noe med husdyrhold å gjøre, så Svihus kjenner i alle fall til det.

"LA OSS FORVIRRE PUBLIKUM, HI-HI"  - dét er summen av uttalelsene.
Svihus: Hold deg til kuer.
Sterri: Bli tørr bak ørene og jobb med overvektige før du uttaler deg.

Her er det første innlegget jeg sendte til Aftenposten, måtte kutte det kraftig selv om jeg trodde det var kort i utgangspunktet. De ville ha det ned til 1100 ord og det er den korte versjonen du (antagelig) kan se på trykk i morgen:

Det er ikke første gang (det dårlige) rådet om å droppe frokost for å slanke seg kommer på banen. Nå sist studenten (i hva?) Aksel B.Sterri. Det meste av innlegget hans er oppramsing av kjent stoff om at folk blir feite fordi de
spiser for mye (ingen nyhetsbombe) Ifølge ham er det bare å kutte frokost og spare de kaloriene så slipper man å bli feit.

I teorien er det selvsagt slik at om du fra dagens inntak kutter frokost (eller hvilket som helst annet måltid) vil du spare den energimengden (kalorier) og skape mindre overskudd av kalorier (evt underskudd). Det Sterri helt utelater fra sine funderinger er at mennesket slett ikke er drevet av fornuft og logikk i sitt kosthold, men av emosjoner som gir seg utslag i "sug".

Etter min erfaring er en av de viktigste fellesnevnere blant overvektige nettopp dét at de ikke spiser frokost. Følgen er intens småspising og overspising senere på dagen. Dessuten - frokost spiser vi for å tilføre kroppen viktige næringsstoffer og for å få lett tilgjengelig energi så det er litt futt i oss til arbeidsdagen. I tillegg tyder mye på at å spise
frokost trigger kjemiske prosesser i hjernen som gir mindre aggressivitet og bedre humør.

Å ha flere måltider gjennom dagen hjelper en til å unngå overspising og gjør også at blodsukkeret holder seg ganske stabilt gjennom dagen. Det gir mer stabil psyke, bedre humør, velvære og yteevne . Jeg blir oppgitt over teoretikere som uttalelser seg med brask og bram uten å ta realiteten med argumentasjonene.Mmmmm min frokost på en av fitnessreisene mine....naaaaaaaam!

72 kommentarer

HegeKristin

03.08.2010 kl.21:09

kult:)

Frøken Nonsens

03.08.2010 kl.21:11

Så latterlig... :O

Catharina H.Pedersen

03.08.2010 kl.21:11

Hei Kari :)

Veldig bra innlegg!

Jeg visste ikke at du hadde blogg, men nå når jeg vet det skal jeg følge med. Kan man "follow" deg?

ha en fin kveld :)

H. Rasmussen

03.08.2010 kl.21:32

Hei, har du sett dagens oppslag i Dagbladet? Deres "ekspert" sier noe av det samme, selv om han er ikke like kategorisk som Sterri. Hva synes du om denne tilnærmingen?

Marianne

03.08.2010 kl.21:50

Bra innlegg Kari:):)

Else

03.08.2010 kl.22:49

Ja, blablabla... Alt dette har vi ALLE hørt trehundre ganger før. Både dropp frokost og spis frokost. Men herregud, totalt er det jo faktisk dagens kaloriinntak som har noe å si, så hvorfor skal en tvinge i seg frokost hvis en ikke vil? Jeg klarer aldri å spise frokost, jeg blir rett og slett uvel. Kroppen er ikke klar for mat rett etter at jeg har stått opp. Faktisk ikke klar før mat før rundt elleve/halv tolv. Så lenge en ikke lar det påvirke resten av dagen synes jeg folk skal se akkurat hva som passer dem. Og jeg tror ikke overvektige mennesker med selvinnsikt skylder på at de ikke spiser frokost...

Linn

03.08.2010 kl.22:54

Jeg er så utrolig enig med deg! Generelt er jeg lei alt "hysteriet" rundt mat og ulike "nyheter" rundt hva som er bra og ikke i forhold til mat. Det er egentlig latterlig enkelt: alle vet forskjellen på sunn og dårlig mat, og at kroppen er avhengig av bevegelse. Om man ikke orker mat før et par timer etter at man har stått opp, vil man fortsatt bli sulten i løpet av morgentimene. Nei, jeg greier ikke engang å uttale meg om hvor dum jeg synes artikkelen du henviste til var, men altså, kroppen trenger faktisk mat. Problemet er at vi sitter altfor mye stille og spiser crap. Det tror jeg de fleste er klar over at kroppen ikke er laget for. Så hvorfor gjøre alt så mye vanskeligere enn det trenger å være?

Kari Jaquesson

03.08.2010 kl.22:56

H. Rasmussen:Jeg sier bare gjeeeeesp. han sier det samme som myndigheten alltid har sagt og budskapet er bra, men han pakker det inn slik at det virker komplisert. Han er bare ute etter å promotere tjenestene sine og da er han jo avhengig av at folk føler at de må kjøpe hjelpen hans....Synes du han ser supersunn, fresh og velernært ut?

Kari Jaquesson

03.08.2010 kl.22:57

Else:Om det funker for deg, du ikke føler deg slapp og ikke overspiser senere er det jo bare å fortsette slik. Men si meg en ting - røyker du? Folk so mrøyker spiser ofte dårligere - røyk demper nemlig apetitten.

Kari Jaquesson

03.08.2010 kl.22:59

Linn:Mange tjener fett på å forvirre folk, for deretter å tilby løsningen - MED STOR L. Fedon LIndberg gjorde det med brød - gjorde det til noe skummelt og lansete så sitt eget, så prøvde han det samme med pasta, osv...

b

03.08.2010 kl.23:09

Så bra at du skriver et svar! De fleste overvektige jeg kjenner har det til felles at de stresser med så mye at de ikke "rekker" eller "orker" frokost. Ofte når jeg prater med dem er de i ferd med å lage dagens første måltid: en tung middag. At de stresser rundt og ikke en gang får i seg en banan om morgenen er påfallende likt hos alle de tre jeg tenker på når jeg skriver dette. Samtidig er de egentlig vanvittig glade i å lage mat, så når magens første måltid skal inntas er det gjerne med stor iver på kjøkkenet. Nesten bissart. Noen av de beste middagstipsene jeg har fått har kommet fra disse folka, faktisk. For som regel er det ganske sunne måltider, men mengden de har i seg er jo... utrolig.

Lilili

03.08.2010 kl.23:43

For meg er det veldig, veldig viktig å spise frokost. Det gir meg masse energi og en kick-start på dagen. Frokosten min,- havregrøt med eplebiter og kanel, et glass melk og et knekkebrød med kaviar, er den samme som den har vært i flere år. Jeg blir ikke lei, og jeg kjenner at hvis jeg en sjelden gang ikke spiser frokost, er jeg slapp og trøtt, og spiser masse tull (og alt for mye) seinere på dagen.

Ikke minst så mener jeg det er viktig at også barna mine lærer seg gode frokostvaner,- jeg har tro på at de lærer mer på skolen når de har spist en skikkelig frokost, og at de er "enklere" å ha med å gjøre når de har fått den energien de trenger før skoledagen tar til.

Stå på Kari, vi trenger sånne som deg,- noen som sier i fra på en skikkelig måte! For det vil alltid være noen som har det fysisk bedre hvis de kutter ut frokost, kutter ut fett, evt. spiser bare fett, unngår å spise karbohydrater, lar være å drikke melk, spiser bare ananas, eller drikker øl kun på dager som har D i seg. Ikke vet jeg, men jeg har troa på at all slags mat skal være lov, men ikke alltid. Og at frokost er best for de aller, aller fleste...

Anita

04.08.2010 kl.00:05

E sånn så Else eg og. Får rett og slett ikkje ner noe mat på morgenen. Noen ganger er eg ikkje sulten før 3-4 tiden. Eg overspiser heller ikkje seinere på dagen. Tar ein røyk inni mellom men d e bare 1-2 i mnd. D kan vell ikkje være farlig?

Else

04.08.2010 kl.01:21

Nei, røyker ikke og har heller aldri gjort det. Jeg er enig med deg i at det er mye drit ute å går, og at det beste er regelmessige, sunne måltider, men om det er store eller små måltider med lite eller stort tidsrom mellom kan være individuelt. Angående Fedon Lindberg er jeg ikke helt enig med hans teorier, men fakta er at mange med for eksempel diabetes har klart å stabilisere blodsukkeret sitt og dermet kutte ned på insulinen ved å spise lite karbohydrater. Ei venninne av meg startet med lavkarbo (riktignok med mye fett) for noen måneder siden, og har kunnet halvert insulinbruken sin.

Ellers skal jeg bare putte inn her at jeg har stor respekt for deg og det inntrykket jeg har fått av deg både gjennom din blogg og andre media.

leirabestas

04.08.2010 kl.07:26

Bra skrevet,selv hadde jeg aldrig overlevd dagen uten frokost ,jeg er ihel sulten når eg våkner og jeg er slank.

Har vært på muritun rehabelitering,der tar dei inn slankeoppererte etter opperasjonen og dei må spise flere ganger i døgnet enn oss andre og det sier jo litt.Det er jo viktigt å holde forbrenningen i gang,ellers vil kroppen begynne å lagre energi for å ha i reserve

Ingvild

04.08.2010 kl.12:05

Hei Kari, i likhet med deg leste jeg artikkelen om at frokosten "ikke er nødvendig". Det jeg savner stort som ett diskusjonstema i norsk helse/mat politikk er faktisk individets betydnig ift HVA som er bra for folk å spise. Vi har i alle år blitt innprentet at melk er veldig bra (Tine) og at grovbrød er nærmest alfa omega om du vil fylle 40 (norske bønder) Mitt innspill er: kroppen din er en finjustert instrument, det som er bra for en er ikke bra for en annen - har du for mange kilo, mageproblemer, uren hud etc så ANALYSER hva det er du spiser - ikke les alle disse lattelige spalene om hva som er bra og ikke bra. Jeg selv har fått ett nytt liv etter at jeg har kuttet ut brødmat og pasta i livet mitt, forsiktig med melkeprodukter - nå spiser jeg frukt og grønt frem til lunch, deretter knekkebrød, og en god middag. Var alltid oppblåst, mageknip, sure oppstøt etc og startet med å kutte ut hovedingredienser i matinntaket mitt. Så fort brødet forsvant - ble plagene borte. JA jeg koser meg fremdeles med pasta med hvitløksbrød en gang i blant (Favoritt nr 1), men da starter jeg dagen etterpå med bananashake og spiser kun frukt frem til magen er ok igjen. Har gått ned 7 kilo og svigermor har tatt av 17 kilo på samme måte. Kroppen din sier ifra hva som er bra og ikke bra - bare du hører etter!

Jonas

04.08.2010 kl.13:49

Begynner du å bli litt for gammel? Du har nemmlig den samme synet på nye ting som mange eldre har. Skeptisk til ting som er nytt og ikke slik som du har gjort det hele livet ditt.

Det å droppe frokosten og heller ha færre, men store måltid er jo forsket masse på og det viser seg at det ikke spiller noe rolle om man spiser 10måltider eller 2 per dag. Totale kalorimengden som teller, og om man spiser frokost eller ikke betyr ingenting. Jeg har ikke spist frokost på flere måneder og jeg har aldri vært i bedre form, både med tanke på at jeg har lavere fettprosent enn før og den fysiske formen.

Samme når du angriper Børge Fagerli med å spørre om han ser supersunn, fresh og velernært ut er helt latterlig. Hvis du gjør litt research før du kommer med slike uttalelser så hadde du funnet ut at han er både supersunn og velernært. Det å se fresh ut er jeg litt usikker på hva du mener med, men jeg er sikker på at all sminken du har på deg når du er i media fikser den biten for deg. Og på hvilken måte er han ute etter å promotere tjenestene sine ved å tilby folk et gratis konsept gjennom media? Så vidt jeg vet så har denne artikkelen vært ute på hjemmesiden hans i en lang periode nå og han tar ikke betalt.

Mats

04.08.2010 kl.14:00

Nå er det vel bevist nok ganger at det ikke har noe å si om man dropper frokosten. Tvert i mot. At en fellesnevner blant overvektige er at de ikke spiser frokost har ikke noe med at de dropper frokosten i realiteten. De blir overvektige for de de spiser mer enn de forbrenner. Man må finne ut hva som passer for hver enkelt, hvorfor skal man tvinge i seg man når man ikke vil ha det?

Det er også mange som får svært bra resultater av periodisk fasting. Dette kan leses mer om på leangains.com Dette har du sikkert vært borti før.

Olympiatoppen har også gjort studier hvor de har kortet ned måltidsfrekvensen å fått svært gode resultater av dette.

Å mene at Børge er ute etter å "selge" tjenestene sine blir vel litt feil å si.

Vil vel si at Børge kanskje er en av de mest kunnskapsrike innen for kosthold og trening i Norge.

Kompisen

04.08.2010 kl.14:08

Hei Kari,

Du spurte om hva Aksel Sterri studerer. Han studerer statsvitenskap. Har vel nettopp blitt bachelor, tror jeg. Videre har han nettopp startet som leder av tillitsvalgtorganet for studenter ved UiO.

Kari Jaquesson

04.08.2010 kl.14:31

Jonas: Det er helt riktig det du skriver at det er totalmengde kalorier som går inn kontra ut som betsmeme rom man går opp/ned/holder vekten stabil. Det er hevet over enhver tvil. dette er jo så enkelt, så enkelt - i teorien.

Så komme virkeligheten: De færreste mennesker klarer å regulere seg i balanse. De spiser for mye og sjansen for det øker om måltidene er få enn når måltidene kommer hyppigere. Det å "lytte til kroppen" er jo helt umulig for de aller fleste.

Det samme gjør psykisk velvære, ytetevne og konsentrasjon. mange går rundt og er kvalme, deppa, aggressive, ukoordinert osv fordi de spiser for sjelden.

Å kalle det jeg sier et angrep er vel litt tabloid, men jeg møter mange kostholdsveiledere som absolutt ikke "walk the talk". Det er klart at alle er ute etter å prmotere sine produkter - også Børge som driver et firma som selger proteinpulver som prmoteres på den andre nettsiden hans. Helt greit det, alle driver business.

Å henvise til hva de gjør på f eks Olympiatoppen er helt verdiløst i forhold til hva som gjelder for "vanlige "mennesker. Idrettsutøvere er superdispiplinerte og får tett oppfølging. De kan neppe brukes som modeller for majoriteten. Heller tvert i mot.

Jonas

04.08.2010 kl.15:31

Vil bare komme med en anbefaling av en nettside til deg som du kan lese, www.leangains.com. Der står det mye om det å spise sjeldent og mye.

Og det du sier om at det større sjangse for å spise mer når man spiser sjeldnere, hvor kommer det fra? Det er jo som du sier selv flere ganger veldig individuelt hvordan en person er og reagerer på et kosthold. Men det jeg og x antall andre personer som har prøvd å spise færre og større måltider per dag at det er mye mer produktivt. Man bruker mindre tid på kjøkkenet, man trigger ikke søtsuget ved å konstant spise noe. En stor fordel er også det at man kan lett lure inn noe godt til dessert uten at man automatisk kommer i kalorioverskudd.

Psykisk velvære, yteevne og konsentrasjon blir også bedre. Hvis man leser rapporter om hvordan folk har erfart det å spise færre måltider så er det helt motsatt av hva du sier. Men det er selvfølgelig viktig at man spiser riktig og bra mat. Gjør man ikke det så vil man bli sløv, kvalm, deppa osv uansett hvor mange måltider man spiser og om man spiser frokost eller ikke.

Og ja, selvfølgelig vil personer promotere produktet/firmaet sitt. Det er jo bare logisk. Men jeg sitter med artikkelen fra gårsdagens Dagbladet forran meg og jeg sliter veldig med å finne noe reklame for MyRevolution eller noen av produktene han selger.

Men det jeg i bunn og grunn føler blir feil med det du skriver i blogginnlegget ditt er at folk sitter igjen med et inntrykk av at man absolutt SKAL spise frokost. Hvis en person trives med å spise frokost så skal han/hun selvfølgelig fortsette med dette. Men om en person står opp om morgenen og ikke er sulten før 12-13tiden så er det ikke nødvendig å tvinge i seg frokost. Kroppen forfaller ikke av dette og kroppen er egentlig ikke vandt til dette. Evolusjonært sett så dro man på jakt når man våknet og spiste seinere på dagen. Tror ikke forbrenningen deres stoppet opp og at de ble humørsyke og deppa.

Mats

04.08.2010 kl.15:54

Dro inn Olympiatoppen sitt studie fordi du mente at yte evnen ble bedre ved å spise flere måltider. Og som du selv skriver er dette idrettsutøvere og må da vite hva som er best for yte max??

Men les på leangains.com som Jonas også sier.

Jørn Sund-Henriksen

04.08.2010 kl.17:13

Hei Kari,

Jeg er en stor tilhenger av frokost på grunn av alle de tingene du lister opp. Jeg blir rett og slett et dårlig menneske av å ikke spise frokost. Likevel må jeg nok si at denne meningsutvekslingen tapte du.

Sterris argument er ikke at frokosten er et onde som må bort. Hans argument er at rådet mange får om at småspising hele dagen øker forbrenningen er uriktig. Og at frokost er viktig for å sette i gang forbrenningen. Jeg oppfatter ikke hans innlegg som en krigserklæring mot forkost, men bare en tilbakevisning av feilinformasjon og vedtatte "sannheter". Det må vel være bra for alle?

Der du virkelig mister grepet er når du begynner å male ut og kalle han jypling og ber han "bli tørr bak øra". Det er en fullstendig latterlig form for hersketeknikk som ikke har funka siden tidlig på 90-tallet. Dott og manisk latterkrampe hjelper ikke på. Hvis du får manisk latterkrampe så bør du kunne hoste opp noen forskningsreferanser som tilbakeviser Sterri?

Han lister opp flere referanser til nyere forskning. Det er ikke akkurat et motargument at en eller annen fyr for noen år siden hadde bare forsket på dyr. Sterri har empiri på sin side, og det har ikke du. Du klarer til og med å harselere med at han er student. Hvor vil du med det? Som student har han i alle fall lært seg noe du ikke har lært deg: Publicised research or it didn't happen.

Erlend

04.08.2010 kl.17:18

Meg = 100kg

Frokost = true

På tide å slutte med det

SpurvNiklas

04.08.2010 kl.17:23

Jeg ble nettopp litt fan av deg, Kari. Stå på!

David Hasselhoff

04.08.2010 kl.17:28

Prøvde å trene, funka dritbra. Nå er det bare alle andre som er feite.

Kari Jaquesson

04.08.2010 kl.19:32

Jonas: Jef siuer ikke at alle MÅ spise frokost (les innlegget), men jeg anbefaler de fleste å gjøre det. De generelle anbefalingene som blir gitt av f eks myndigheter er basert på langsiktige studier av store befolkningsgrupper. Dessverre er det folk som utnevner seg selv som ekspert for alle basert på noe som funker for dem. Ernæring er ingen eksakt vitenskap, det finnes ingen fasiter (veldig få i alle fall). DU vil finne svært få ernæringsfysiologer som fraråder folk å spise frokost. Det er ikke for å få opp forbrenningen (men det gjør det - allinntak av føde gjør det uansett når på døgnet - det skal jo fordøyes),men som jeg sier i innlegget - det tilfører næringstoffer og lett tigjengelig energi. Noe de aller fleste trenger for å bli alerte og føle seg energiske.

Å råde folk til å slutte med forkost slik det blir gjort i innlegget er tåpelig ufundert og han baserer rådet sitt på dette med forbrenningen. det er to puslespillbiter som ikke hører sammen.

De som er overvektige spiser for mye og beveger seg for lite. Det er IKKE ved å kutte ut forkost (om de spiser det, da - min erfaring er motsatt og jeg har jobbet med mange slankeprosjekter).

Det man virkelig må kutte i er snop, kjeks, brus, øl, vin, boller, caffelatter + + alt det som det selges ENORME mengder av. Det er ikke grønnsaker som er størte posten på husholdningsbudjsttene - det er sukkervarer som snop osv. (Sjekk shdir.no)

I steinaldertiden var nok folk mye sultne- de måtte sanke mye for å overleve og døde også tidlig. Det var nok en grunn til at folk begynte å dyrke jord og sørge for stabil tilgang på føde.

Kari Jaquesson

04.08.2010 kl.19:39

Jørn Sund: Humre, visste ikke at dette var en duell. Ja, han er student - i statsvitenskap. Mye av det han skriver i innlegget er kjent og fakta: folk blir feite fordi de spiser for mye - å dra det til at man skal droppe forkost for å unngå å bli feit vitner om en fullstendig mangel på kjennskap til studier på hva som faktisk virke på lang sikt for å gå ned i vekt og holde seg der. Det er som jeg sa i forrige kommetar to puslepillbiter som ikke passer sammen.

Jeg skal ta kritikk på litt sleivete utsagn som du nevner. Jeg er enig med deg i at det var undøvendig. Jeg mistenker innlegget til Sterri å være resultatet av en "krangel" i kantinen og en rask sjekk på PubMed uten å tenke vidt på dette med vekt/fedme.

Men jeg må faktisk le over all "shoppingen" av "Hemmeligheten" for å bli slank. Det er morsomt hvordan media kaster seg på. Hadde noen skrevet en kronikk om å slutte å spise gotteri eller drikke alkohol for å bli slank hadde journalistene bare gjespet.

Kari Jaquesson

04.08.2010 kl.19:50

Mats:Jepp, har vært inne og kan si at dette er uinteressant for de aller fleste. Svært marginalt.

Mats

04.08.2010 kl.20:10

Det er din mening og at det ikke passer for alle er helt riktig, men det passer heller ikke for alle å spise frokost. Vi er alle forskjellig og det er liten vits for de som ikke liker frokost å presse i seg dette måltidet.

Det er like viktig at folk får vite at man ikke er nødt til å spise frokost og at måletidsfrekvensen ikke har noe å si.

Er er blant annet en forsknings relatert artikkel på frokosten.

http://articles.elitefts.com/articles/nutrition/logic-does-not-apply-part-2-breakfast/

Mathias

04.08.2010 kl.22:41

Det er vel greit at du har en annen oppfatning for hva som er best for kroppen, menfra din side kan jeg ikke se annet enn personangrep, simple herseteknikker og vedlikehold av godt etablerte fitnessmyter.

Du henger deg KUN opp i hvem denne personen er og harselerer med at han kun er en student og bedømmer budskapet ut ifra det. Du synes ikke Børge Fagerli ser supersunn, fresh og velelnært ut og dermed kan han ingenting om emnet? Jeg synes dette er direkte frekt, og du skyller noen unskyldninger.

Alva

04.08.2010 kl.23:15

Flott innlegg Kari!

HAr bare et spm om noe annet: vet du har 2 sønner... jeg har nå fått en datter på 4 mnd og skal når hun blir 6 (hvis hun er fornøyd med ammingen fram til da) begynne med mat... hva anbefaler du å begynne med... tenkte vanlig nestle grøt (frokost/kvelds) og potet/gulerot (middag) blandet med morsmelk... Hva gjorde du/noen spesielle typer grøt typer du anbefaler osv...hører noen bruker hishegrøt...?

Hadde blitt veldig takknemlig for svar, vil gjerne det beste for henne men føler det er lite info ellers :)

Hun får tran hver kveld 3 ml (skal øke til 5 innen 6 mnd)

DIGGER deg, og du har fått meg til å innse at kroppen min fungerer bedre med masse grønnsaker innabord enn sjokolade;)

Sara Kruge

05.08.2010 kl.01:57

Jeg er enig med Jonas og Mats. Hele innlegget ditt nærmest oser over av sinne og energi, du sparer virkelig ikke på kruttet! Jeg forstår at når man føler seg inntrengt på "sitt felt" (som i ditt tilfelle bl.a er fedmeklienter) hvor man er dypt engasjert, vil man kjempe med nebb og klør.

Men ærlig talt, hva er forskjellen på "mange små måltider i løpet av dagen" og "småspising", når det er summen av antall kcalorier inntatt som har noe å si for vekten? Hverken Børge Fagerli eller Aksel Sterri vil tvinge folk til å droppe frokosten, de vil heller kvitte seg med mytene fra 50-tallet om at "frokost er dagens viktigste måltid" og at den øker forbrenningen. Det er nemlig ikke slik, det har blitt vitenskapelig bevist at man forbrenner mer fett ved å innta 1-2 måltider i stedet for 5-6, til tross for at inntak av kcal. var det samme. Mats linker til flere av dem.

Betyr det at folk skal hive seg over og kutte ut frokost? Nei, poenget til Fagerli og Sterri er at folk må finne ut hva som passer en best selv og at de kan gi f... i tvangspregete kostholdsmyter. Er du sulten spiser du selvsagt et (balansert) måltid, er du ikke lar du være. Så enkelt er det faktisk.

Hvorfor blir folk feite da, når løsningen egentlig er såre enkel? Din erfaring tilsier at å kutte ut måltider vil resultere i et større sug utover dagen, vel det samme ville en alkoholiker eller kjederøyker si når de vil prøve å slutte. Det er ingen hemmelighet at de fleste overvektige har et narkotisk forhold til mat (no offence). Jeg sier ikke at folk skal sulte seg, men min erfaring er at overvektige heller er deprimerte/kjeder seg/er ensomme etc og at de derfor tyr til mat som en slags selvmedisinering.

Vitenskapen har bevist at overvekt hovedsaklig skyldes dårlige valg i matveien og inaktivitet, ikke hvor mange måltider man spiser. Hvis folk på død og liv må stappe i seg en pølse eller caffe latté så fort de kjenner lukten av det, så greit for meg, det er deres valg og deres kropp. Men kom ikke her og klag over at du "ikke klarer å gå ned i vekt".

Disse "sugene" som du så frykter så fælt kan man faktisk unngå ved å spise et balansert kosthold og ikke overdrive treningen. Sug er heller et resultat av feil sammensetning i maten, sult er noe annet og jeg tror rett og slett at de fleste overvektige har glemt hvordan det er å være ordentlisulten.

Kari Jaquesson

05.08.2010 kl.09:32

Sara Kruge:Nei, jeg føler meg ikke inntrengt, men ja, jeg blir irritert. Som sagt tidligere tar jeg selvkritikk på noen av uttrykkene rettet mot gutta i innlegget.

Poenget til Sterri er avsluttet slik: "Fokuset på å spise frokost og spise ofte, er fullstendig motstridende med de overveldende bevisene for at det er overinntak av energi som er avgjørende for overvekt.Kutt frokosten med god samvittighet, det kan spare deg for noen ekstra kilo."

"at det er overinntak av energi som er avgjørende for overvekt" er helt riktig, ingen diskusjon der - men det er esten av utsagnet som faller i dårlig jord hos meg.

Gutter som Sterri, Mats og Jonas som har seg selv og kroppen (ikke ironisk) som hobby og lever og ånder for dette kan sikkert finne stoff som treffer dem på sidene de omtaler.

Men dette innlegget henvendte seg til menigmann og for menigmann er avslutningsrådet meget dårlig. Min gruppe er ikke bare fedmeklienter, men også de med "vanlig" overvekt som idag ofte er 12-15 kilo overvektig. Jeg er enig i at det ofte er en viss grad av apati i en overvektig livsstil, mye på grunn av mye stillesitting. Så vi er helt samkjørt på at aktivitet er superviktig.

Du skriver "Hvis folk på død og liv må stappe i seg en pølse eller caffe latté så fort de kjenner lukten av det, så greit for meg, det er deres valg og deres kropp. Men kom ikke her og klag over at du "ikke klarer å gå ned i vekt".

Ja, slik er det, og det er problemet - de fleste er ikke så displinerte, det krever mye displin for å motstå alle fristelser man blir tilbudt hvorenn man går. Jeg har da altså jobbet med dette i mange år og det er ingen tvil: For 99% av alle som sliter med autoregulering er det faste, hyppige måltider som gjelder.

Når man vet at det bare er f eks 45 minutter til neste måltid er det lettere å motstå 3 boller-for -prisen av 1, eller en neve chilinøtter i forbifarten. Når man har 4-5 timer er man. Det er de psykososiale aspektene ved overvekt/vektreduksjon/vedlikehold som er kompliserte, ikke fysiologien. Derfor synes jeg ikke noe om dette innlegget. Det henvender seg til menigmann og dessverre er det da mange av de kroniske slankerne som hiver seg på - "aha - det te er løsningen! Ikke snop, chips, øl eller kaker - det er frokosten!"

Jeg frykter ikke sugene - jeg lever som jeg anbefaler, men det å spise veldig sjelden som du & dine meningsfeller promoterer (gjør du selv, egentlig, forresten?) er den sikreste veien til å "sprekke" og kaste seg over wienerbrødene. Det har sett gang på gang i de årene jeg har jobbet med livsstil.

Jeg synes kanskje du er litt nedlatende i måten du omtaler overvektige mennesker på.

De fleste overvektige har prøvd "ørten" måter å gå ned i vekt på - så jeg skal love deg at de fleste vet veldig godt hvordan det føles å være veldig sulten. De som har gått på pulverkurer f. eks (ikke noe jeg anbefaler, nei)

Veronica

05.08.2010 kl.10:40

Jeg leste at frokost var bra for å oprettholde metabolismen som er viktig for å gå ned i vekt. Stemmer det? Leste det i sunn og slank

Martin

05.08.2010 kl.11:02

Kari sier, som en generell anbefaling, at man skal starte dagen med frokost og spise flere mindre måltider utover dagen.

Børge sier at dette nødvendigvis er det beste for ALLE, men at man skal gjøre det som fungerer best for seg selv. Noen fungerer utmerket uten frokost eller med få, store måltider, andre gjør det ikke.

Jeg ser ingen steder at Kari er uenig i dette.

Jeg ser heller ingen steder at Børge mener at alle skal kutte frokosten.

Slik jeg ser det er de nok enige om det meste, men har erfaring fra 2 forskjellige "kundegrupper". Jeg vil tro de fleste av Børges kunder er over gjennomsnittlig interessert i kropp, trening, kosthold osv.

Sara Kruge

05.08.2010 kl.11:20

Kari Jaquesson: For all del, jeg mener på ingen måte å være nedlatende overfor overvektige. Alle er unike individer med ulike behov, jeg respekterer det. Min skrivestil er nok heller litt spiss og rett fra levra, jeg kan nok fort bli misforstått.

Jeg følger kostholdet som Børge Fagerli promoterer i artikkelen i Dagbladet, dvs at jeg spiser når er sulten. Noen dager betyr det da å vente med å spise til 16-tiden, såkalt periodisk faste. Andre ganger blir det fire-fem måltider, som oftest på dager med mye trening. Det som er interessant er at de dagene jeg "faster" har jeg betraktelig høyere energinivåer og fungerer utmerket (kanskje bedre) på jobb og i hverdagslivet.

Du skriver "Det henvender seg til menigmann og dessverre er det da mange av de kroniske slankerne som hiver seg på - "aha - det te er løsningen! Ikke snop, chips, øl eller kaker - det er frokosten!"" Nå sier ikke Sterri at man skal slå seg løs i overflodssamfunnet vårt, vi kommer nemlig ikke unna at det er kcal inn vs kcal ut som teller. Det er her Fagerlis retningslinjer kommer inn, hvordan unngå søtsug og sult ved å gjøre riktige matvalg til en vane.

Ellers vil jeg også opplyse om at jeg ikke har meg selv og kroppen som hobby, og hverken lever eller ånder for dette. Hvorvidt Sterri, Mats og Jonas gjør dette vet jeg ikke, da jeg ikke kjenner dem.

Solveig

05.08.2010 kl.12:11

Hei Kari. Jeg respekterer dine meninger og du er flink og sprek og gjør masse bra.

Fagerli har også gjort veldig mye bra for veldig mange. Det er ikke alle som skjønner av seg selv hvordan en skal sette sammen måltider med p/k/f på en slik måte at det blir mest mulig optimalt for en selv. Dette kan ofte være litt prøv og feil metode, og det kan være veldig godt å få litt hjelp.

Artikkelen som han presenterer i Dagbladet har vært prøvd ut på mange av hans kunder, blant annet meg selv. Jeg har aldri hatt så mye energi som etter at jeg prøvde ut hans råd og har lært utrolig mye.

Jeg har desverre ikke lært noe nytt av deg fordi du blir for generell.

Treningssentrene som jeg besøker er overbefolket og mange ønsker litt mer personlig oppfølging. PTer på disse treningssentrene er knalldyre og ikke alle er like flinke og dedikerte. Web tjenester som Børge tilbyr er rimeligere og genialt. Han er dedikert og dyktig og erfaren når det gjelder både kosthold og trening.

Ser du allerede har tatt selvkritikk for noe av det du har skrevet og jeg er veldig glad for det. Klart det er ytringsfrihet, men jeg er sikker på at du er et forbilde for mange...og ja du skjønner sikkert hva jeg mener.

Ha en fin dag

Tim

05.08.2010 kl.12:19

Dette er rett og slett pinlig.

Utsagn av typen "Jeg vet at det han har skrevet er i beste mening, men hjeeeeelp - han er heeelt på jordet! Off, er jeg virkelig blitt så gammel at jeg må bruke ordet jypling? Jepp, det er jeg - and it feels goooood!" tyder på ingen måte at du er blitt for gammel - tvert imot, det tyder på noe helt annet. En følelse som styrkes når innlegget gjennomsyres av flere ufine angrep (i mangel på motargumenter?): "Det disse to fyrene har til felles er at de er litt sånn "kjekk-og-grei-typer" som er veldig opptatt av teori og fysiologi." Å angripe folk for å være "teoretiske" blir som regel alltid gjort av de mindre kunnskapsrike - f.eks. når samfunnsøkonomer får pepper for å være opptatt av modeller folk flest ikke forstår. Fakta er jo at samfunnsøkonomene har brukt hele livet sitt på å studere disse modellene og forstår styrken og begrensningene til dem. At modeller kan ha svakheter er derfor ikke noe argument i seg selv for å angripe folk for å være "teoretiske" eller "virkelighetsfjerne". Ofte har den kritikere også en forakt for forskning. Det er liksom også "virkelighetsfjernt". Fakta er følgende: Forskning er virkeligheten systematisk studert, med kvalitetskrav, etterprøving og kritisk søkelys.

Når du, Kari, i stedet for å ta debatten kommer med anekdoter om at du jobber med "vanlige folk" og føler du har et slags monopol på å gi råd til mannen i gata, og i tillegg prøver å forsvare dine råd ved å hakke og latterliggjøre (både faglig og personlig) andre som faktisk prøver å hjelpe og gi en innsats (i stedet for å ta en faglig diskusjon), etterlater ikke det et veldig godt inntrykk om deg.

Jeg legger for øvrig merke til at du i kommentarfeltet også angriper folk direkte for deres utseende, og at de ikke ser "freshe" ut. Hva blir det neste?

Synergi

05.08.2010 kl.12:33

Jeg forstår godt mentaliteten din Kari. Fornuft er evnen til å tenke utenfor konsensus og jeg må nok desverre meddele at du ikke har denne evnen.

Om man spiser frokost eller ikke er rivende likegyldig. Hva man spiser og i hvilke mengder er det som hovedsaklig betyr noe. Energibalansen er det som til syvende og sist er avgjørende. Du tror kanskje folk flest hiver i seg muffins og cola bare fordi de ikke har spist frokost eller en eller annen irrasjonell ide om at frokost har noe å si for forbrenningen?

Førstenevnte kan godt stemme for noen, men hvilken mat man spiser handler hovedsaklig om å gjøre bevisste valg. Underliggende faktorer som skaper søtsug og andre cravings handler i stor grad om at kroppen mangler næringsstoffer og når man fortsetter å spise junkfood vil man bare fortsette denne onde sirkelen. På sistenevnte angående forbrenning og frokost er det overhode ikke hold i. Faktisk så vil det å droppe frokosten øke metabolismen litt på grunn av forhøyde katekolaminer. Måltidsfrekvens har heller ikke noe å si på forbrenningen, bare så det er sagt. Dette har jeg en drøss med studiereferanser på.

Du må gjerne sjekke ut www.leangains.com for å se hvilke resultater som kan åpnås ved ett periodisk faste opplegg på 16 timer faste og 8 timer spisevindu. Kanskje det kan forandre mentaliteten din og kanskje gi deg fornuften tilbake?

For at periodisk faste skal fungere trengs det noen dagers tilpasning med tanke på ghrelin og andre hormoner som styrer sult. Da vil sultfølelse i fasteperioden være fullstendig uproblematisk.

Kari Jaquesson

05.08.2010 kl.12:58

Synergi: Som sagt (fint om du tar deg tid til å lese det jeg tidligere har skrevet). det er ikke for forbrenningen man spiser frokost, det er for å tilføre kroppen lett tilgjengelig energi, sette i gang viktige kjemiske prossesser som gjæøre livet litt gladere(som tidligere sagt, mye tyder på at det å spise frokost øker bl a trigger serotonin). Vi tilfører kroppen næringsstoffer.

For de fleste folk som har problemer med autoreguleringen er det ikke bare å droppe å spise store deler av døgnet, de føler seg uvel, får vondt i hodet, blir nedstemte mm. De vst jo så godt at det ikke så smart å hive innpå med muffins og cola, men gjør det likevel. Ellers hadde det ikke vært så mange som solgte det, eller hva?

Det som mest av alt påvirker forbrenningen er kjønn, alder, høyde, vekt, muskelmasse og mengde aktivitet. Å spise regelmessig vil for de fleste (med noen unntak, greit nok, det) gi følelsen av overskudd, stabil psyke og "orket" til å faktisk gjøre litt smarter valg i hva de spiser og til å komme seg ut på en tur.

"For at periodisk faste skal fungere trengs det noen dagers tilpasning med tanke på ghrelin og andre hormoner som styrer sult. Da vil sultfølelse i fasteperioden være fullstendig uproblematisk." Du er nok så dedikert at du ikke helt forstår hvor langt dette er fra hverdagen til de fleste. Men greit nok det, det finne sflere veier til Rom. Å sulte seg store deler av døgnet har vist seg svært problematisk for de fleste.

Jeg har vært inn epå den nettsiden og det forsterker det jeg tidligere har sagt: For svært spesielt interssert (ikke sagt i negativ mening) - neppe noe for det brede publikum. En radikal forandring i kostholdet til folk flest ville f eks være å spise to tomater ekstra per dag! Det vil nok heller ikke skje med det første, dessverre.

Når det er sagt - "kampen" mot overvekt på samfunnsnivå er et tapt slag så lenge det ikke gjøres store forandringer på politisk nivå i f eks skolehverdagen mht daglig fysisk aktivitet og skolemåltider. Dessverre.

Rie Aleksandra

05.08.2010 kl.18:01

Jørn Sund-Henriksen over her oppsummerer egentlig alt jeg ville si på dette innlegget, men jeg vil i tillegg si at jeg er sjokkert over at du, Kari, som en fremtredende person innen helse og kosthold, oppfører deg på en slik måte som du gjør her. Du er et forbilde for mange og bør tenke to ganger over hva du sier og hvordan du formulerer deg. Det er trist å si at den respekten jeg hadde for deg forsvant mer og mer for hvert svar du kommer med nedover siden din.

Du evner ikke å ta imot konstruktiv kritikk, som er en ting, men det verste er at du tydeligvis ikke er oppdatert på fagområdet ditt. Det hjelper nok ikke at jeg sier dette, for du blir nok å avfeie meg som de øvrige her, men tenkte det likevel var viktig med en kommentar for å vise at det ikke bare er "menn med trening som hobby" som reagerer på hvordan du oppfører deg. Jeg er ei jente som nok er over gjennomsnittlig interessert i trening og kosthold (og som for øvrig ble lykkelig over å finne ut at man kan droppe frokosten med god samvittighet, og at man fint kan spise 2-3 store måltider om dagen istedenfor 8 små), og det er helt sikkert flere jenter enn meg som synes at du bør dempe deg, og beklage personangrepene over her.

Hilsen ei som inntil i dag har ment at du har vært et kjempefint forbilde for mange.

Kari Jaquesson

05.08.2010 kl.18:30

Rie Aleksandra: Hei Rie - jeg har imøtekommet den kritikken jeg har fått for de ytringene jeg har hatt av den mer personlige fronten og har beklaget dette. Det var unødvendig av meg. Hva gjelder de andre tingene jeg har svart her står jeg 100% inne for hvert ord.

Nettopp som du sier over gjennomsnittet interessert i trening og kosthold (veldig mye over gjennomsnittet skal jeg dømme ut i fra bloggen din). Du har antagelig god selvdisiplin og bruker mye tid og ressuerser på trening.Flott.

De fleste som sliter med overvekt er ikke i nærheten av å kunne, eller ville leve slik.

Hvorfor skal du slutte å spise frokost forresten, synes du ikke det er godt og koselig? 8 måltider per dag høres jo veldig ekstremt ut - hvorfor har du spist så ofte?

Jeg vet ikke om jeg er et forbilde for noen, men det jeg kan si er at jeg tenker nøye gjennom det jeg sier - og jeg har lang erfaring med livsstil. Det jeg ser er at mange gjør livet slitsomt for seg selv ved å hive seg på nyheter og sensasjonelle metoder igjen og igjen istdenfor å finne en midt-på-treet livsstil. Jeg ser også at veldig få av de som legger seg på en linje som er veldig spesiell i forhold til de generelle anbefalingene sjelden holder koken i år etter år, de shopper ofte etter nye idéer.

Om noen trives best med 2-3 måltider, no problem, men etter min erfaring er det nettopp det å ha måltider langt fra hverandre som gjør at sjokolade og chipsleverandørene har gode dager.

Kari Jaquesson

05.08.2010 kl.18:41

Jeg ble akkurat gjort oppmerksom på en litt morsom kommentar som ble lagt inn på AP's sider under innlegget til Sterri:

Aksels utspill kan gi inntrykk av at han studerer ernæring, medisin eller liknende. Det Aksel glemmer å informere sine lesere om, er at han er bachelorgradsstudent i statsvitenskap ved UiO. Aksel har altså kunnskap om politikk fra et teoretisk perspektiv, gamle grekere, og om hvordan veldferdsstaten har utviklet seg. Ernæring står ikke på denne lista.

At studenter i statsvitenskap lærer å tilegne seg kunnskap, vil jeg absolutt si meg enig i. Men hvis Aksel fulgte med i metode-timene, ville han husket at studiers konklusjoner kan være misvisende i forhold til metodene brukt i studiet. Aksel: jeg mistenker at du ikke har kunnskapen til å vurdere ernæringsstudier...!

At Aksel gjør forsøk på å tiltrekke seg blest og oppmerksomhet, kommer derimot ikke som en overraskelse for en medstudent på statsvitenskap. Aksel gjør støtt og stadig ulike stønt i en iherdig kamp om å gjøre navnet sitt kjent. Jeg håper derfor for fremtiden at Aksel holder seg til det han kan, og at Aftenposten i større grad vektlegger å publisere meninger som forfatteren har kunnskap om.

Hilsen medstudenten

Ja,ja

Rie Aleksandra

05.08.2010 kl.19:22

Jeg ofrer ikke veldig mye for å holde meg i god form, og lever ikke et strikt regime verken kostholds- eller treningsmessig sett (som man kan få inntrykk av ifølge kommentaren din). Jeg følger ingen treningsprogrammer slavisk og har ingen problemer med å spise en feit burger fra Statoil en sjelden gang.

Som du sikkert også ser av bloggen min er jeg godt over gjennomsnittlig interessert i friluftsliv med fjellturer og fiske, god mat, og i tillegg har jeg en egen blogg for sopplukking (!), som faktisk overgår treningen i høsttidene. For min del fungerer det bra med måtehold, og det gjelder alle områder av livet. Det er ikke bra å bli for fanatisk verken med mat eller trening, noe jeg langtfra er. :)

En periode spiste jeg riktig nok mange måltider i løpet av dagen, for det var det som var optimalt ifølge 'ekspertene'. Jeg spiste frokost kun fordi det var anbefalt fordi man skulle 'lade batteriene' og ha 'ekstra futt til arbeidsdagen', ikke fordi jeg var sulten. Jeg er nemlig ikke sulten om morgenen, så det blir ikke så godt og koselig. I ferier når man er sammen med familie, og i andre sosiale settinger, kan jeg godt spise noe tidlig på dagen, men det blir nettopp pga det sosiale. Når det er sagt så passer ikke dette for alle, og hvis man liker frokost så bør man for all del fortsette med det.

Uansett er det irrelevant hva jeg spiser og hvordan jeg trener, og jeg er ikke enig i at folk som sliter med overvekt er milevis unna en slik livsstil. I det hele tatt å kalle det for en 'livsstil' er far fetched. Det som er grunnleggende er kcal inn og kcal ut, og det som mange overvektige mangler er viljestyrken til å klare å gå ned. Man kan ikke skylde på cola- og muffinsindustrien, har man et problem må man klare å ta tak i det selv - først og fremst.

Poenget med den første kommentaren min gikk på hvordan du fremstår på denne bloggen, og at du kanskje bør tenke litt mer gjennom hvordan du formulerer deg - i og med at du er ganske kjent i tillegg til at du er et forbilde for mange.

PS: Å spise 2-3 store måltider om dagen med første måltid rundt kl 13-14 har kun gjort at jeg bl.a er helt kvitt 'cravings', så jeg kan varmt anbefale alle å prøve. :)

Kristina

05.08.2010 kl.19:45

Hei Kari!

Jeg leste denne artikkelen igår, og begynte å lete febrilsk etter en mailadresse som jeg kunne nå noen i aftenposten på og spørre hvem som hadde godkjent denne meningsløse artikkelen!

Jeg synes innlegget ditt var morsomt, og på sin plass. At du nå får kritikk er jo bare helt klassisk, med tanke på at du er en kjent person som folk typisk ønsker å kunne angripe. Merkelig hvordan mannen i gata blir så veldig politisk korrekt når en "kjendis" snakker litt fra levra;)!

POENGET med at denne artikkelen er tull er jo at han drar en parallell mellom å spise frokost og overvekt.

Selvfølgelig er det ikke noe problem å ikke spise frokost for de som har god kontroll over sitt kosthold, og som vet hva de driver med. For mannen i gata som ikke har peiling på kosthold, som har spist frokost hele sitt liv og som trenger måltidskontroll - men mangler viljestyrke er det lite smart å lese en slik artikkel. Det skaper bare forvirring!

Det er da ikke selve frokosten som er problemet, det er det totale kaloriinntaket. Jeg er helt og fullstendig enig i at for overvektige er det svært typisk at de som ikke spiser frokost småspiser generelt usunn mat i langt større grad enn de som starter dagen med et bra måltid.

Fitnessfolk: bøyer meg i støvet for dere, men det er et fåtall av overvektige mennesker som klarer å vedlikeholde en slik diett over tid. Desverre.

GO KARI!

Anders

06.08.2010 kl.02:07

Hei Kari!

Jeg må si jeg blir litt forundra over synet DITT på overvektige mennesker. Du framstiller jo alle som om de ikke eier et snev av selvkontroll eller balanse i livet sitt. Jeg trodde målet deres var å gå ned i vekt, og at det nødvendigvis MÅ innebære en holdningsendring som gjør at de aktivt velger å holde seg unna junk og brus. Da blir det for dumt å si at hvis de dropper frokosten, kommer de til å "hive innpå med muffins og cola" istedenfor... Utfordringa blir jo å ha et sunt og balansert alternativ tilgjengelig straks man blir sulten på de dagene man ikke hadde behov for mat rett etter at man stod opp. Igjen - det handler kun om en endring av holdninger, og er fullstendig uavhengig av om man spiser frokost eller ikke.

Nettopp derfor er Health & Fitness Concept-artikkelen til Børge Fagerli den perfekte oppskrifta for alle som virkelig ønsker å gjøre noe med vekta si - samme om man er "veldig mye over gjennomsnittet interessert i trening og kosthold" eller ikke. Man spiser et godt og balansert måltid når man er sulten, det er en morsom og helt naturlig måte å spise på, man lærer mye om de matvarene man putter i seg, og suget etter drittmat forsvinner hvis man klarer å holde stand ei uke eller to. Det er ikke noe fanatisk over opplegget selv om det går litt på tvers av vanlig "sunn og god" norsk husmannskost, og man blir ikke påtvunget noe kosttilskudd på noen annen måte enn den allmenne anbefalinga om å ta sel-, krill- eller fiskeolje de dagene man ikke har spist feit fisk.

Det handler bare om å ta vare på sin egen helse. Er man ikke villig til å endre holdningene sine til kosthold og mosjon for å gjøre det, har man tapt uansett om man spiser frokost eller ikke.

Hilsen en som snakker av erfaring!

marianne

06.08.2010 kl.05:33

Jeg har lest både inlegg pg kommentarer og må si at jeg heier på deg Kari. Jeg har lest bloggen din lenge og har flere ganger blitt imponert over hvor flink du er til å forklare deg og argumentere for deg. Det blir jeg nå også.

Jeg kunne skrevet laaaangt om hva jeg mener om kommentarene som er kommet etter dette innleget, men sier heller: tommel opp for Kari:):)

Synergi

06.08.2010 kl.15:58

Kari, det er bra du ihvertfall ikke henger deg opp i gamle myter om økt forbrenning og slikt tull, men heller argumenterer for frokost og høy måltidsfrekvens sett utifra ett oppførselmessig perspektiv. Og jeg kan til dels være enig i at for noen vil det å droppe frokosten føre til økt søtsug som igjen kan føre til dårlige matvalg som "cola og muffins". Tingen er bare at for andre kan det motsatte være tilfelle, at det å droppe frokosten ikke har noe å si på sultfølelsen og når vedkommende først spiser vil personen spise ett balansert og sunt måltid. Det er mange variabler og underliggende faktorer å ta hensyn til.

Frokost eller ikke frokost. Høy måltidsfrekvens eller lav måltidsfrekvens. Jeg tror ikke noen av delene er viktig faktorrer i fedme epedemien. Den viktigste faktoren tror jeg er mangelen på å gjøre bevisst gode matvalg som metter og gir alle næringsstoffer en trenger. Folk må først bryte ut av det narkotiske forholdet de har til mat med søtsug, saltsug, cravings og starte å spise balanserte måltid.

Børge sitt health og fitness konsept er langt ifra noe standard fitness-opplegg for spesielt interesserte. En av mytene fitnessindustrien sliter med fortsatt er nettopp dette med at man må spise frokost og ha høy måltidfrekvens for å holde forbrenningen oppe. Børge sitt konsept oppfordrer å spise etter sultfølelse og samtidig spise balanserte sunne måltider. Sammensetningen av måltidet er langt fra slikt myndighetene anbefaler med masse karbohydrater og lite protein. Istede er ubrukelig mat som brød med høy energitetthet, byttet ut med frukt som gir mer næring og mindre kalorier. Den høye proteinandelen gir høy metthetsfølelse som forskning også støtter. Ett slikt konsept hadde absolutt passet for hvermansen, da det er fleksibelt og enkelt å følge. Det vil hjelpe overvektige å komme ut av den onde sirkelen med søtsug, saltsug, cravings og alt det fører med seg. I tillegg vet jeg det har hjulpet mange som har ett nevrotisk forhold til mat som tror de må spise mange små måltider til dagen for å nå målene sine (deriblant mange "fitnessfolk").

Kari Jaquesson

07.08.2010 kl.08:45

Synergi: Jeg var på et foredrag av Christian Drevon på Atlantis MEdisisnke Høgskole der jeg er elev og han viste til en sammenligningsstudie der man sammelignet et stort antall kostopplegg (mye protein elle rlite, mye fiber, VLCD, osv) for vektnedgang og sett på hvor mange som klarer å holde vekten etter to år. Resultat: Ingen forskjell. Alle opplegg med lavere kaloriinntak enn behovet funker - så lenge man følger opplegget. Så modellene funker - når de blir fulgt - men, vi er mennesker, ikke roboter.

Etter to år har nesten alle gått opp igjen - hvorfor? Human nature. Det er så utrolig vanskelig for folk som har hatt overvektige vaner i årevis å forandre vaner. Derfor er det nesten ingen som klarer å holde vekten etter nedgangen. Unnatk: De som forstår at de for resten av livet MÅ tenke igjennom hva de spiser hver dag for resten livet OG som mosjonerer flere ganger i uken.

Når det gjelder fitnessfolk - mange her med bakgrunn med spiseforstyrrelser (ihvertfall blant jentene)som liker å mye ritualer rundt det med mat - det gir en slags trygghet i kaoset. Og - det er jo bedre enn å f eks sulte seg . Slik som Pualine nOrden. Vil på ingen måte kalle henne sunn - hun lever etter en ekstrem plan - men i stedenfor å sulte seg til døde som hun like gjerne kunne gjort snudde hun sitt ekstreme behov for rutiner, kontroll og ritualer til kroppsbygging.

Kari Jaquesson

07.08.2010 kl.08:50

Kristina: Jeg tror nok de fleste med ernæringsfaglig bakgrunn og/eller lang erfaring med rådgivning innenfor kosthold er enige at for 99% av befolkningen er omlag 5 måltider per dag den modellen som gjør det greiest å fungere, både hva gjelder følelsen av overskudd, stabil psyke, fravær av symptomer på lavt blodsukker, pause i arbeidsdagen, nytelse, sosialt samvær rundt maten, fordøyelse og "kampen" mot søtsug. Det finnes unntak, og det er ikke noe problem. Problemet oppstår når enkeltpersoner utnevner seg selv til eksperter kun på bakgrunn av egne erfaringer, eller noe få personers (sine egne klienter f eks) . "Skallemannen" fra Sverige er et godt eksempel på det.

Rebecca

09.08.2010 kl.22:39

Hei Kari og alle andre som kommenterer!

Jeg vil bare si at jeg syntes det er fint at du er så brennende engasjert i en sak. Jeg personlig er nok under gjennomsnittlig engasjert i mat og kan ikke skilte med så mye kunnskap i denne saken.

Men som en represetant for oss normale mennesker der ute (med tanke på kropp og matvaner) vil jeg si at det som tydelig kommer frem her er at forskjellige ting funker for forskjellige mennesker. Om noen liker å hoppe over frokosten og det funker for dem, hvem er jeg til å belære dem om noe annet? Vi er alle forskjellige, hva med å heller respektere det som det er og heller berette om sin mening uten å tro man vet best?

Vil også kommentere at jeg stusser litt over at du ikke har skrevet Pauline Nordin sitt navn riktig.. Er du redd hun skal google seg selv og se hva du skriver om henne?

Martine

10.08.2010 kl.03:13

Sykt at Aksels innlegg kom på trykk i Aftenposten. Han er jo den mest pr-kåte personen på Blindern og gjør alt for å få blest rundt navnet sitt, klarer ikke å ta det han skriver seriøst.

Kari Jaquesson

10.08.2010 kl.07:21

Rebecca:Absolutt- har man funnet ut hva sompasser beste for en selv er det vel ingen grunn til å endre det, men for de aller fleste er rådet om å kutte frokost et dårlig råd, og særlig for de som har vært overvektige over tid. Innlegget ble skrevet som e generell anbefaling og det reagerte jeg veldig på. I tillegg er vedkommende som skrev det helt uten erfaring og har plukket seg ut noen forskningreferanser som passer til formålet (har ikke sjekket opp disse, så vet ikke om de egentlig holder stikk.)

Off, visste ikke at jeg har skrevet navne til Pauline feil? Jeg bruker som regele mer tid på å rette opp min eegne tastefeil (kan ikke touch) enn på selve innleggene. Har ingen problemer med det jeg skrev, det er hun selv som har fortelt det til meg og har skrevet om dette selv også.

Kari Jaquesson

10.08.2010 kl.07:22

Martine:Ja, jeg har fått endel tilbakemedlinger på det!

Marthe

10.08.2010 kl.07:52

hehe.. "fitnessfolk" ... bare reagerte på kommentaren...

Nå vet ikke jeg dietten og opplegget til Pauline N, men hva er det som ikke er sunt med å leve etter en ekstrem plan slik som "fitnessfolk"?? ... når det innebærer fisk, havregrøt, ris, sunt fett, kylling, grønnsaker osv osv.. Det vil jeg kalle sunt iallefall!!

Sånn ellers er jeg for min egen del FOR frokost, da jeg ikke fungerer uten, men tror nok ikke det er for alle...

Man skal ikke true i seg maten om morgenen slik at man blir kvalm...

Rebecca

10.08.2010 kl.08:50

Ok, Kari, det var godt å høre :)

Ellers er jeg også enig i at det florerer ALTFOR mye av forskjellige sterke ståsteder på nett og i media generelt ang. hva som er best, kostholdmessig. Og alle har jo selvfølgelig støtte fra en eller annen forsker...

Tror uansett ikke altfor mange tar den "artikkelen" seriøst, for meg ble det heller tolket som et leserinnlegg.

Hilde

10.08.2010 kl.15:49

Ang. Pauline Nordin, så sier hun jo gjentatte ganger at hun selv ikke er sunn. At det hun gjør er ekstremt, og ikke er noe hun anbefaler for den jevne mann i gata eller fitnessesntusiasten for den saks skyld. Hun tar derimo grep for å forebygge ettervirkninger pga sitt kosthold og treningsregime. Dette synes jeg vitner om en ansvarlig rollemodell som i stedet for å kritisere andre gjør det hun vil, uten nødvendigvis å pådytte andre sitt syn på saken.

Det samme synes jeg tidligere nevnte Børge Fagerli og Martin Berkhan gjør. De fremmer sitt syn på saken uten å gå til personangrep. Jeg ser at du har beklaget dette i andre innlegg, og det er vel og bra, men måten du gjorde dette på i utgangspunktet synes jeg var deg uverdig. Det er mange veier til rom, og den ene måten er ikke nødvendigvis riktigere enn den andre.

Selv er jeg mer enn gjennomsnittelig opptatt av trening og kosthold (som du på merkelig vis faktisk kritiserer andre innleggsytere for), og har hele mitt liv spist frokost og 5-6 måltider om dagen, og har trivdes med det. Derfor var det med en viss skeptis jeg prøvde å skippe frokost en ukes tid for noen måneder siden. Med unntak av de to første dagene da jeg var litt småsulten (les! LITT) den første timen på jobb har jeg hatt mer fysisk og mentalt overskudd, mindre vannretensjon, mindre mat- og søtsug og generelt et mye "sunnere" forhold til mat. Jeg spiser når jeg er sulten, og kan spise meg god og mett uten å telle kcalorier. Og apropos; totalinntaket ila dagen ligger (uten at dette er planlagt) omtrent likt som ved 5-6 måltider om dagen. Resultatet er likevel lavere fettprosent, mer overskudd og en langt mindre matfokusert hverdag. Flere av mine ikke-kostholdsinteresserte venner har prøvd det samme, og alle kan rapportere om samme resultater som det jeg har opplevd.

Så ja, når du spør om du har blitt gammel, så er jeg redd jeg må si meg enig i det. Jeg snakker ikke om alder, men om denne bedreviterholdningen som hindrer deg i å se på forskning bak periodisk faste eller prøve selv.

Når det er sagt, jeg synes heller ikke artikkelen til denne unge statsviter var særlig god. Han skriver særdeles lite begrunnelser og faktaoppbygging for sine påstander i overskriften. Likevel synes jeg din reaksjon var minst like fordomsfull og faktafri angående et tema som er verdt å ha en seriøs diskusjon rundt. Som det er nevnt flere ganger allerede, forskjellige ting fungerer for forskjellige folk. Og om frokost fungerer for deg personlig, synes jeg det er unødvendig å latterliggjøre folk som mener det motsatte.

10.08.2010 kl.17:09

Du Kari, du Kari. En godt voksen dame som deg er bedre enn dette! At du ytrer dine meninger om enn annen blogger sine meninger er flott, og at folk får mulighet til å se en sak fra fler sider er flott.

Når dette er sagt liker jeg ikke måten du adresserer problemet på. Å kalle en med samme lidenskap som deg, men med anderledes syn, en "dott" og gjøre narr av ham er ikke en fair måte å argumentere sin sak på! Det samme gjelder selvfølgelig den andre veien, men her har Robert faktisk holdt seg helt på matten. Du er eldre, Kari, og burde vite bedre enn dette.

På tross av dette er jeg enig med deg når det gjelder frokost. Får ikke jeg et solid måltid på morgenkvisten blir både sulten og blodsukkeret mitt nærmest schizofrent resten av dagen. Men det at jeg er helt avhengig av frokost betyr ikke at det er slik for alle. Bare se på Kristine Weber, Kristine Økern og mange andre fitte og (etter hva jeg ser) lykkelige mennesker. Man må finne metoden som passer for seg,og holde seg til den.

Kristin

11.08.2010 kl.01:23

Jeg føler for å være en av mange som krydrer denne debatten med anekdotiske beviser, for å vise at det er faktisk ikke bare profesjonelle fitnessutøvere og halvspiseforstyrrede treningsnarkomane som driver med periodisk faste. Jeg er ingen toppidrettsutøver, jeg studerer fulltid og jobber ved siden av, men er opptatt av å leve noenlunde sunt og holde meg i fysisk aktivitet.

For 2-3 år siden ramlet jeg over konseptet periodisk faste, som gikk på å fordele maten over et "måltidsvindu" på 8-10 timer. Da spiste jeg gjerne "frokost" klokken ca 12, og siste måltid i titiden på kvelden. Blodsukkeret mitt er 100% normalt (det er blitt målt under en fasteperiode, og det er helt på nivå med en "normal" person som har spist frokost). Jeg har også fått mye bedre blodsukkerkontroll, og klarer meg bedre i lenger perioder uten mat.

Dette har en god del fordelaktige implikasjoner rent praktisk også. Når man ikke MÅ spise hver 3. time så tenker man mindre på mat. Man skulle jo nesten tro det var en positiv ting, dersom man skulle tro at en del av de overvektige tenker veldig mye på mat i utgangspunktet? Det er også gull verdt i hektiske perioder når man gjerne tyr til "enkle" løsninger. Å planlegge 2-3 måltider om dagen er svært mye enklere enn å planlegge seks. For ikke snakke om den ekstra halvtimen man får om morgenen :)

Hva synes du om studien som er nevnt i dette blogginnlegget?

http://www.bodyrecomposition.com/research-review/meal-frequency-and-energy-balance-research-review.html

Altså, om du hadde lyst å spise frokost, så var det greit. Om du ikke ønsket det, så kunne du droppe den. Det er nok ingen tvil om at det er en del som har bedre måltidskontroll av å spise frokost. Men til tross for at jeg nesten aldri spiser noe før klokken 12-13 om dagen, hopper jeg ikke rett inn i bolle- og sjokoladehyllen som et frådende beist av den grunn (selv om de skulle ha et 3-for-1 tilbud) Noen gjør kanskje det, men den fjerde eller femte gangen de går på en junkfoodsmell på grunn av skipping av frokost skulle man tro at tanken "sikkert lurt med frokost" streifer en. Såpass tro på menneskeheten har jeg faktisk.

Du vil sikkert også avskrive meg som et eller annet eksepsjonelt treningsinteressert tilfelle som kun klarer å holde dette ved like fordi jeg kun har trening og kosthold på hjernen hele dagen. Og det er jo veldig fint å tilegne sine meningsmotstandere egenskaper de ikke har, og dermed anse dem som ikke meningsberettigete. Og nei, jeg er heller ikke ernæringsfysiolog eller lege. Jeg er bare en glad amatør :)

Men jeg føler likevel jeg må legge igjen en (litt for lang) kommentar. For måten denne debatten har foregått på er mildt sagt skuffende.

Karianne

11.08.2010 kl.02:33

Slitsomt Kari! Slitsomt at du gjentar deg selv i det uendelige når alt du burde gjøre i denne saken er å legge deg flat og putte karrieren på hylla.

Kari Jaquesson

11.08.2010 kl.07:58

Til de siste bidragsyterne her: Tror dere virkelig at dersom alle de (mange!) som er overvektige og som skal ned i vekt bare skal skippe forkosten og så er alt bra? Hadde det vært enkelt å gå ned i vekt og BLI der hadde veldig få vært overvektige. De fleste som er overvektige vil helst ikke være det. De har prøvd det meste. Jeg tviler på at svært mange fortsetter med periodisk fasting hele livet. Noen gjør det og om de trives med det og det funker for dem - flott. Om dere leser innleggene mine vil dere se at jeg sier ikke at alle MÅ spise forkost, men jeg sider at det smart for de aller, aller fleste å gjøre det. Marthe: Har ikke sagt at fitnessfolk generelt er usunne, men tro meg, etter over 25 år i bransjen har jeg sett hvor mye rart folk kan finne på.

Hilde: Jeg kritiserer ikke fitnessutøvere - jeg bare fastslår at en god del lever i en modus og etter en metode som er svært langt fra "gjennomsnittet" og det fungerer ikke å overføre sine egne preferanser/metoder på "menigmann". Når det er sagt er det ganske mange jeg har møtt i fitnessmiljøet som sliter med spiseforstyrrelser og som er 100% "på" i perioder, men so freaker ut med overspising i smug. Har hatt en del av de som har betrodd seg til meg gjennom årene, ja.

Kristin: Denne artikelen du nevner diskuterer hvorvidt det å spise flere måltider vs færre øker forbrenningen - som jeg har skrvet flere ganger i denne diskusjonen- det er jo ikke det som er argumentet for å spise forkost. Det er de andre grunnene (om du har lest innleggene og ikke bar skummet har du fått dem med deg). Hva var egentlig grunnen til at du selv kuttet det ut? Det fremkommer ikke av innlegget ditt. Du nevner at du fikk en halvtime ekstra om morgenen. Til hva?

Det som er viktig når man skal komme med generelle råd er å se på hva som er GENERELT - det vil si - hva finner man ut av å studere store beflkningsgrupper over lang tid. Det publiserer flere tusen (om ikke titusenvis) av artikler (da mener jeg publiserte - ikke "ukebladartikler). Men de aller aller fleste konkluderer med at funnene er usikre og at mer forskning må til. Alle forbeholdene har en tendens til å forsvinne når de referes til av nettsider, ukeblader og aviser.

Det er i grunnen lite nytt eller sensasjonelt under solen hva gjelder ernæring. Det mest radikale de fleste i Norge kan gjøre for å bedre helsen sin på alle plan er noe så enkelt som å doble inntaket av grønnsaker. DET hadde vært verdt et forsideoppslag.

Kristin

11.08.2010 kl.11:05

Jeg kan jo svare på det første først:

Ja, det er vanskelig å gå ned i vekt og bli der. Det er jo ikke nytt, og det innebærer jo veldig mange ting som alle kan være vanskelige å endre på. Og nei, jeg tror ikke at ALLE ville passet til periodisk fasting, på samme måte som ikke alle liker å spise frokost om morgenen. At "alle" burde gjøre dette var Sterri sitt argument, ikke mitt.

Og det er viktig å huske at periodisk fasting ikke er vanskelig å holde ved like. Det er enkelt. Det er faktisk en av de aller største fordelene med å leve slik. Det krever lite planlegging, og det krever lite selvdisiplin.

Jeg ser at mine grunner til PF kanskje ikke kom tydelig nok frem i innlegget, så jeg prøver igjen

(*) Det er enkelt. Når jeg kan nøye meg med 2-3 store måltid om dagen gjør det at det er både lett å tilberede og planlegge og jeg bruker mindre tid på å tenke på og lage mat.

(*) Jeg har aldri vært særlig glad i å spise frokost, og har ingen matlyst om morgenen. Å presse i seg mat når man ikke er sulten (som ganske mange gjør om morgenen) er en lite hyggelig start på dagen :)

(*) Jeg setter mer pris på måltid jeg kan jobbe litt med, tilberede og gjøre fristende, en masse sånne "på farten" måltider. Jeg kan også spise mer mat pr måltid uten at jeg kommer i pluss med kaloriene siden jeg spiser færre måltid.

Men som du sier selv, det er jo lite nytt og revolusjonerende på den fronten. Det er jo igrunn ingen praktisk forskjell på det å droppe frokosten og spise dagens første måltid klokken 12, og det gamle "slankerådet" om at man ikke burde spise mat etter middag, for eksempel. Man har bare lagt spisevinduet litt annerledes. :)

Rie Aleksandra

11.08.2010 kl.11:30

Kan bare signerer på alt Kristin sier, veldig bra formulert!

Kari: Hvis det eneste du får med deg fra innleggene til de siste bidragsyterne, er en konklusjon om at null frokost løser alle problemer, bør du selv lese innleggene bedre.

Hvilken forskning konkluderer forresten med at frokost er bra for de aller, aller fleste, og er det eneste argumentet bedre måltidskontroll?

Julie

11.08.2010 kl.15:07

Enig med Rie Aleksandra og Kristin her. Periodisk faste (PF) er ikke magi (dvs. det er ingen magisk kur for å kurere fedmeproblemet sånn bare ved å kutte frokosten) - men det er enkelt, og det fungerer for svært, svært mange. Jeg er en av dem, og jeg syns også det er behagelig å ikke føle meg presset inn i hele "spis ofte og lite" greia som veldig mange tror de må følge. Tror også som Kristin påpeker, at det er mange som spiser frokost fordi de føler at de "må".

Beate

12.08.2010 kl.22:59

Det som er mest skremmende her er jo at man tror frokost eller ikke er svaret på fedmeproblemet...

Så enkelt er det virkelig ikke.

Den dagen mydighetene sier at vi ikke bør spise brød, DA kan fedmeprobleme muligens begynne å forsvinne.. Når og hvor ofte man spiser har lite å si om man ikke bryr seg om HVA man spiser.

silje

16.08.2010 kl.23:41

Kan ikke helt motstå å hive meg inn i denne litt gamle diskusjonen.

Jeg syntes det opprinnelig blogginnlegget er helt berettiget. Man er ikke fratatt rettigheten til å si hva man mener eller uttrykke seg sånn man vil bare fordi man er kjendis. Førøvrig så fortjener vel ikke akkurat et "kostholdsekspert" innlegg fra en statviterstudent et veldig seriøst og alvorlig svar.

Jeg har selv forbannet meg over trenings- og kostholdsråd jeg leser på internett. Ikke fordi de inneholder feil, men fordi de sender ut feil signaler.

Uheldigvis er det mange som er ute etter hemmeligheten til å bli kvitt de ekstra kiloene. Man ser en artikkel, skummer gjennom den og litt etterpå husker man at det sto noe om at frokost ikke var så viktig. Så når man senere på dagen står der og får lyst på en sjokolademuffins så er det helt greit, for man var jo så flink og skippet frokosten. Hjernen er veldig god til å finne på grunner til å "legalisere" valg som man sånn egentlig vet er feil.

En annen overskrift jeg så ett eller annet sted nylig var at kun 30min rask gange i løpet av en dag er nok trening! Men herregud. Det er sikkert ikke noe veldig feil i det utsagnet, men det sender feil signaler! Man sitter i sofaen og skal egentlig på trening. Men sofaen var veldig god idag. Så begynner man å legge sammen alle minuttene man har brukt på gange til å fra bilen, do, kjøkken og får det til å bli 30 min. Så da kan man jo med god samvittighet la være å trene.

For øvrig "er det ikke noe vits" i å trene fordi en eller annen studie viste noe om forholdet mellom inaktivitet og dødelighet. Å trene hver dag hjelper ikke på dødeligheten hvis man er inaktiv resten av dagen. Så da kan vi bare slutte å trene. Husker ikke helt hvor jeg leste denne overskriften heller. Faktisk husker jeg veldig lite av argumentasjonen i den også.

Og det er hele poenget mitt her. Detaljer og innhold blir borte i overskriftene. Og overskriftene er laget for å få flest mulig folk til å klikke seg inn på artiklene. Men dessverre er det overskriftene man stort sett husker. Så man kan med god grunn rive seg i håret og forbanne folk når de utnytter media på denne måten. Holdningsendringer i samfunnet er tidkrevende arbeid. Slike artikler gjør det ikke enklere.

Og for å gjenta. Det som sitter igjen i hodet av denne artikkelen etter en stund er "kutte ut frokost=bra". Jeg for min del er en av de som har veldig lyst til å rive hodet av folk og kjefte de opp og ned når jeg er sulten. Og jeg håper inderlig at de som er som meg ikke nå fikk en fiks ide om å slutte med frokost for da kan vi fort få mange utrivelige arbeidsplasser.

Oddheiv Hurumum

13.09.2010 kl.03:59

Blogger à la denne vil bli ytringsfrihetens svøpe.

Kari Jaquesson

19.09.2010 kl.11:50

Oddheiv Hurumum: Dette får du nesten utdype, Oddheiv

Silje

11.10.2010 kl.13:08

Hei Kari!

Jeg synes det er fint at du påpeker viktigheten av frokost for folk som er vant med å inkludere dette måltidet i kostholdet sitt, og jeg er helt enig i at det er feil å anbefale folk å kutte ut dette måltidet for å spare kalorier dersom de i utgangspunktet er vant med å spise frokost. Men: Du kommer med personangrep på folk som har andre meninger enn deg selv, og det gjør deg svært useriøs og uprofesjonell samtidig som det svekker sakligheten i din artikkel. Personlig synes jeg det er veldig flott at eksempelvis Børge Fagerli kommer med en veltalende og saklig artikkel som omhandler årsakene til at frokost ikke er nødvendig og i mange tilfeller ikke passer inn i kostholdet til alle. Det betyr ikke at han fraråder noen som helst å kutte den ut. JEG spiser alltid frokost, nettopp av de årsakene som du nevner: Jeg er sulten om morgenen og blir sløv hvis jeg venter for lenge med å spise. Men jeg vet at dette absolutt ikke gjelder for alle, da jeg kjenner/vet om mange personer som aldri spiser frokost og likevel klarer å holde konsentrasjonen oppe samtidig som de klarer å holde et bra kosthold. Uansett, alt dette er nevnt så jeg trenger egentlig ikke å gjenta det.

Likevel, en ting vil jeg tilføye her: Du sier "Jeg kritiserer ikke fitnessutøvere - jeg bare fastslår at en god del lever i en modus og etter en metode som er svært langt fra "gjennomsnittet" og det fungerer ikke å overføre sine egne preferanser/metoder på "menigmann"." Hvis eksempelvis Pauline Nordin lever etter så ekstreme prinsipper at hun umulig kan overføre dette til "mann i gata" for å hjelpe han/henne å slanke vekk overflødig fett over lang tid, hvordan klarte hun da å overbevise sitt lag under den skandinaviske versjonen av "The Biggest Loser" såpass at de endte opp som det laget med størst vektnedgang? Dette var jo personer med kraftig overvekt, og med Pauline sine prinsipper klarte de å vinne konkurransen. Du var jp selv deltakende i denne konkurransen, så du kunne jo selv se at hennes prinsipper fungerte svært godt på sine deltakere som alle var overvektige. Videre vil jeg også nevne at hun gjør stor suksess med sine PT-tjenester i USA og har klart å hjelpe mange, både overvektige "menigmenn" og såkalte "fitnessfolk", til en bedre livsstil.

Remi

25.03.2012 kl.19:16

"...Synes du han ser supersunn, fresh og velernært ut?"

Derfor elsker jeg Kari Jaquesson. :)

Berit

03.03.2013 kl.04:22

I den engelske dokumentaren "Secret Snackers" (ja, veit, teit tittel) viste de et forsøk. Der ble to en gjeng unge folk delt i to grupper, og satt til å gjøre en praktisk oppgave i hvert sitt rom i 3 timer. De trodde testen gikk ut på hvor bra de utførte oppgaven. Den ene gruppa fikk spise så mye sunt snacks de ville, den andre gruppa fikk ingenting. Etter tre timer var det lunch, og alle fikk 10 pund for å kjøpe noe selv. I enden av kassa tok doktoren en gjennomgang av hva alle hadde kjøpt seg. De som ikke hadde spist sunt snacks, endte opp med å kjøpe 70 prosent mere kaloririk mat enn den andre gruppa! Og selv om den gruppa som hadde snacksa, fikk i seg litt kalorier gjennom dette, ble likevel total dagsmengde kalorier for dem halvparten av hva de som shoppa sultne endte opp med.

I dette forsøket var poenget å vise at folk shopper usunt på tomme mager, men det viser vel også at en sunn frokost kan dempe trangen til å putte i seg alt usunt på sin vei i løpet av formiddagen?

Skriv en ny kommentar

hits