Hold deg fast, det blir bedre!

Alle kan vi ha "pjuskedager" der man ikke føler seg videre inspirert eller lett til sinns. Jeg er skikkelig heldig, våkner i godt humør hver dag UNNTATT en eller to dager i måneden (jaaaaaa-eggløsning). Da jeg var yngre og brukte P-piller merket jeg ikke noe til dette, men de siste årene har jeg ikke brukt det og skjønte ingenting da det plutselig kom en skikkelig melankoli over meg som varte en hel dag. HÆ, hva skjer med meg, liksom? Og så..... gikk det over.

 

Fordi jeg holder skikkelig kontroll over syklusen min har jeg forlengst sett mønsteret, men likevel er det like overraskende hver gang. I går hadde jeg dagen min. Gikk på lavt gir mesteparten av dagen, jobbet ikke særlig effektivt, gikk en tur i det vakre været, klart det alltid er digg, men likevel, ikke noe happy gal' dag.

 

Men i og med at jeg har sett syklusen min så vet jeg midt inne i blues'en at  "Ja, ja , det var du ja, min lille blå dag." Og så er det greit på en måte selv om jeg er litt, ja ikke deppa, det er jeg jo ikke, bare hmmmmm, litt halvblå.

 

Jeg kjenner jo i kroppen at det er hormonene som har en annen balanse den dagen (og vet det også i og med at det er ganske basic fysiologi/biokjemi) så jeg kan "deale" med det på en veldig bevisst måte. Men jeg tenker på de som kanskje har en hormonbalanse som ligger litt lavt i "gla'hormoner" hele tiden, eller i lange perioder, det må være veldig utfordrende.

 

Det er noen ting som virkelig drar opp andelen gla'hormoner i kroppen (og dermed toppen) og det er BEVEGELSE.  Det er beviselig det beste både for å forebygge og helbrede depresjon. Og å spise regelmessig og balansert.

 

Om man har vært nede en stund er ikke akkurat det å motivere seg til en tur eller trimøkt så lett - det er det man har venner til. Så folkens - om du kjenner noen som sliter - ta dem med ut på tur, i svømmehallen, hvor som helst der det skjer noe fysisk antrengende - det øker nivået gladhormoner superkjapt!

 

Hva hjelper IKKE: Alkohol, dop, bingo på nett, shopping, trøstespising, tilfeldig sex .

 

Å DØYVE hjelper nemlig ikke, det bare gir deg et problem til! Dvel heller litt ved følelsen og bli kjent med den. "Å , Hei er det deg!", kan du si, det gjør jeg når jeg kjenner at det er verpedagen min.

 

Og så er det viktig å holde fast på tanken: DET GÅR OVER! (for det gjør det!)

 

Noen ganger, om man bli skikkelig nede over lengre tid man oppsøke lege, men det jeg skriver om her er de mer hverdagslige "down"dagene man kan ha og som man ikke trenger å løpe fra, men bare legge merke til og huske på at  DET GÅR OVER!

 

Jeg var bedt på fest i går - (boklansering om  en norsk pokerspiller), men tenkte UGH, nei, jeg blir hjemme. Jeg  la meg under dynen (med Harry Hole) bare for å hvile litt, men så 1-2-3 så var deppehormonene oppbrukt for denne gang. Brukte 10 minutter på å gjøre meg istand og dro på Onkel Donald der min herlige venninne Marielle var festfikser og hadde det kjempehyggelig. Hjemme igjen kvart på elleve, en god natt søvn til 06.30 - og tilbake i min egentlige HAPPYKARI modus.

 

Det er morsomt og rart å kjenne hvor hormonstyrt psyken vår er. Men - de indre dialogene er viktige - og for å kunne ha dem må man kjenne seg selv, ikke løpe fra seg selv. Capice?

 Ønsker deg en heeeeeeeeeeeeeeeeerlig dag!Stikkord:

10 kommentarer

Andreas

05.11.2010 kl.15:57

Tøft at deg Kari, at du våger å prate om et så tabubelagt tema som så mange andre også opplever! :)

Kristine

05.11.2010 kl.20:48

Jeg har blitt fortal at p-piller hindrer muskelvekst, har du noen tanker rundt dette?

Mammadamen

05.11.2010 kl.21:40

Hei Kari,

takk for kommentar. Jeg har svart.

Hilsen Karianne

Muffins

05.11.2010 kl.23:46

Du har en veldig flott blogg!

Jeg bare lurte på om du ville gitt meg din stemme i en konkurranse jeg er med på her på blogg.no. Jeg har kommet til finalen, hvor jeg kan vinne en tur til Zambia med Norges idrettsforbund og Norad! Utrolig snilt om du vil stemme på meg her, http://jaktenpaanorskbistand.blogg.no/ Man kan stemme en gang hver dag og avstemmingen varer til søndag!

Tips gjerne flere dersom du synes jeg fortjener å komme videre! :)

Stå på med bloggen din!

Marielle Vathne :)

Kari Jaquesson

06.11.2010 kl.13:03

Kristine: Det har jeg ikke hørt noe om. Hva skulle forklaringen på det være?

Jeanette

06.11.2010 kl.21:27

Skjønner det du sikter til Kristine.Jeg har lest dette i iform bladet en gang.Men det var ikke nok dokumentasjon på at p-pillene hemmer muskelveksten,bare at det var sansynlig.Og grunnen er selsagt hormonene i p-pillen

b

08.11.2010 kl.12:10

ja, det hjelper litt med turer for oss lenger-deprimerte i blant også. men det skal så enormt mye til å komme seg ut iblant. merket at jeg lengtet etter tur forrige uke, da jeg valgte å være inne fordi lillemannen hadde så veldig tett nese. å komme seg bittelitt ut på lørdag og i dag var helt himmelsk! kaldt, men skikkelig nydelig vær. denne uka skal jeg være flinkere til å gå tur alene, når mannen har kommet hjem og kan ta forkjøla snart-to-måneder-ungen.

Monica

09.11.2010 kl.11:42

Takk for at du skriver det du skriver!

At trening/mosjon/fysisk aktivitet og sunne matvaner hjelper ved depresjon er jeg et levende eksempel på!!!

Pga en sprudlende fantastisk aerobicinstruktør digger jeg trening og gleder meg til hver eneste time jeg skal "grise svette"! Hun, uten at hun visste det, hjalp meg ut av min depresjon. Er så utrolig takknemlig for at det finnes sånne som dere! For du og yndlingsinstruktøren min har veldig mye til felles! Stå på! Du gjør en fantasisk jobb!! Heier på deg Kari! :O)

Renate D

19.11.2010 kl.05:22

Heheheh.. :) Hei Kari! Tusen takk for at du deler din herlige optimisme og ærlighet med verden! Jeg kom over din blog ved en tilfeldighet,og siden jeg liker din fantastiske måte å være på,samt din genuine måte å lære bort fornuftige ting på,måtte jeg bare sette meg ned for å lese..Og jeg angrer ikke ett eneste sekund! :) Jeg vil takke deg av hele mitt hjerte for gode tips og råd om trening og ernæring,og for alle de små og store lys av håp du tenner ved å være som du er!

Jeg ønsker deg og dine nære og kjære en kjempefin høytid når den tid kommer! :)

Hjertefølt takk,og lykke til videre! :)

Med vennlig hilsen,

Renate D.

Kari Jaquesson

23.11.2010 kl.08:16

Renate D::-) Tusen takk for en utrolig koselig tilbakemelding!

Skriv en ny kommentar

hits