Må dere mase så fælt om denne rasismen?

I ettermiddag ble det arrangert minnemarsj med apeller til minne om Benjamin Hermansen som ble myrdet av to gutter for 10 år siden. Det føltes godt å være med. Og vondt også. Det var ikke lett  å holde tårene tilbake, særlig da de spilte sangen som ble skrevet til minne om ham idet vi startet marsjen mot Universitetsplassen.

Jeg husker den dagen for ti år siden godt. Eldste Prince Charming som da var 9 år ble syk av det, fikk ikke sove, ble redd - som så mange andre med brun hud. Vi måtte snakke mye om dette - tenk - kunne det gå an å  hate noen, avsky noen, å drepe noen  bare på grunn av hudfarge?

Ja, det er visst det. Bak dette ligger utvilsomt en egen smerte hos de to stakkarne som utførte drapet - men det er til liten trøst eller nytte for mammaen som står igjen alene, for vennene, for Benjamin som fikk livet avsluttet av noen som trodde de kunne bli bedre av å fornedre og endog drepe en annen.

Jeg møter stadig på holdninger - sjelden uttalte,mer antydet om at det får være måte på mas om rasisme, at det er da ikke rasisme i Norge. Det er alltid fra hvite nordmenn. Nordmenn av andre sjatteringer - fra Café au Lait til Ibenholt har aldri sagt seg enig i det. Det opplever de fleste (kanskje alle) på en eller annen måte i løpet av livet. Mange opplever det ukentlig i mange forskjellige sammenhenger. Rasismen eksisterer. Ikke bare fra hvit til brun, det er sant - utrolig mange "grupper ser ned på andre "grupper".

MEN - og det er viktig MEN: Når majoriteten (som sitter med makten) utøver rasistiske handlinger ovenfor minoriteter er det i en helt annen liga (og dette skjer både i privat og offentlig sammenheng). Om du er hvit er det faktisk en rekke ting du ikke trenger å bekymre deg for, eller ta forbehold mot, som du aldri vil bli utsatt for eller må tåle.

Rasisme er så uintelligent!

All skuing av hund på hårene er det! Du vet INGENTING om et menneske ved å trekke konklusjoner utfra etnisk opphav, religion, seksuell legning, kjønn, klesdrakt eller dialekt.

Vi har alle fordommer i større eller mindre grad. Ta oppgjør med dem en etter en og oppdag at du blir en kulere, smartere, morsommere og mer interessant person av det - både for deg selv og dine omgivelser.

Når noen ytrer ufine ting om andre - enten det går på det ene eller det andre SVAR - TA IGJEN.

F eks Når noen begynner en setning med "Ja, disse innvandrene krever jo å få alt opp i hendene.....bla bla bla" så spør : "Å, hvilke innvandrere nøyaktig er det du mener?"  " Nøyaktig HVA er det du mener de får opp i hendene".. osv osv.. 

Hva vil du oppdage? En masse usakeligheter uten faktabase i det hele tatt. Kampen mot fordommer må vi fortsette med - på mange arenaer. Vet du hva? Det er verdt det! Ja, det er verdt det. Ikke la ting skli, ikke trekk på skuldrene av handlinger, ord - sett grenser - ikke la de som utøver/ytrer slippe billig unna fordi du er for lat til å ta det der og da.

Dessuten er det FLOTT om du minner om at -hallo- å være norsk betyr ikke lenger bare å se ut som Synnøve Solbakken - vi kommer i alle sjatteringer .

- og det skal vi være JÆVLIG GLADE FOR!

Vakkert - med hele regnbuen!

Så ,ja, vi må mase.

Stikkord:

15 kommentarer

Rebecca Eugenie

27.01.2011 kl.00:48

Flott skrevet!

Glem ikke!

Mvh. Beccy, storesøster til verdens kjekkeste gutt født i Etiopia-

Ana&Vera

27.01.2011 kl.01:03

Kjempe bra skrevet - kunne ikke sagt det bedre selv! :-D

Hilsen og klem fra en stolt mamma til ei Norsk-Nigeriansk prinsesse!

MarieLee

27.01.2011 kl.01:04

Bra skrevet ja.
Nydelig skrevet. Rasisme er så uintelligent var genialt sagt!

Anita

27.01.2011 kl.15:12

Seriøst ass, d e temmeli få saker der mørke har blitt drept av kvite.. D e vell egentli bare denne eine saken om Benjamin så har vært stort i nyhetene. Men ka me alle di gangene d e mørke så står bak drap om kvite då? Ka me di, e di glemt eller? Mørke e kje bedre enn kvite. Drap e sykt uansett, men slutt å syns marr synd på utlendinger og mørke, di e kje bere enn norske kvite.

Helga

27.01.2011 kl.17:49

Hvis jeg var "Anita" ville jeg lest innlegget en gang til. Du har visst misset hele poenget.

Godt innlegg!

Kari Jaquesson

27.01.2011 kl.17:57

Anita: Anita - du er dessverre helt på jordet. Både før og etter har det vært en rekke grove rasistisk voldsepisoder i Norge. Mot mørke - av hvite. Selvsagt er vold horro uansett, men som regel utføres vold og drap av personer i relasjoner. Forskjellen er ganske stor fra å kun ha en annen hudfarge enn gjerningsmannen.

"28 terroraksjoner

For det var verre før. Tore Bjørgo, nå professor i politivitenskap, har anslått at det mellom 1982 og 1992 ble gjennomført minst 28 terroraksjoner mot innvandrere i Norge. Da regnet han bare med aksjoner der det ble brukt sprengladninger, brannbomber eller skytevåpen. Bare en fjerdedel av attentatene var utført av høyreekstremister. Resten sto helt vanlige nordmenn bak. Oftest ungdom, uten noen klar ideologi."

Les resten her: http://www.aftenposten.no/meninger/kommentatorer/olsen/article4008529.ece

B

27.01.2011 kl.19:28

"All skuing av hund på hårene er det! Du vet INGENTING om et menneske ved å trekke konklusjoner utfra etnisk opphav, religion, seksuell legning, kjønn, klesdrakt eller dialekt."

Noen av de beste setningene jeg har lest på lenge <3

Rasisme, mobbing.... drepende smerte på altfor mange vis. Er så glad dagen i går ble markert. Selv om jeg valgte å være hjemme med min lille (han blir fort utmattet av så mye styr) tenkte jeg en del på Benjamin, på saken. I jobben jeg nå har sagt opp opplevde jeg mange former for diskriminering og rasisme. Det var direkte ekkelt å høre mine kolleger snakke nedsettende om kunder de nettopp hadde hjulpet. Det verste var når "tøffingene" fra Pakistan skulle rakke på noen fra nabolandene, eller når noen andre hadde fått nok av "disse somalierne." Jeg orket til slutt ikke si noe annet enn å vise at jeg ikke likte kommentarene, fordi jeg var da kvinne, og det var ikke særlig bra det heller, og enda verre: jeg var ikke fra Østlandet! ....Hvorfor jeg slutta? Nei, si det du...

27.01.2011 kl.19:33

Herlig innlegg Kari. Det er så fantastisk med alt ditt engasjement.

Og Anita, hvor har du vært gjennom all verdens historie ??? Har du lest mye om slaveri med de hvite som slaver??? Hele historien er jo full av rasisme, og det eksisterer dessverre fremdeles. All krig og vold og diskriminering uansett er jævlig, uansett hudfarge, kjønn, religion eller hva det er??? Hvorfor så redde at man må gå til angrep???

Klem til deg Kari, fra Siw bort i gata

Anita

27.01.2011 kl.22:01

Vett for godt koss d e å ikkje bli akseptert for den du e.. Har blitt mobba alle mine 22 år t nå, nesten daglig om vekt, dialekt, og kossen eg kler meg. Selvfølgelig e eg mot rasisme. Herregud, men at kvite norske ska ver verre enn utlendinger e bare bullshit.. Mørke e kje bedre.. Drap e like gale uansett om d e kvite eller mørke som står bak. Hører sjelden at mørke kjemper mot når det er mørke som står bak. Mange mørke som eg kjenner synes det er bra at mørke driver å kritiserer og banker ned en kvit mann på gata, fordi det er lov å ta igjen sier de. Ikkje si at eg snakke tull nå, fordi eg har kompiser som sier det selv at det er sånn de tenker. Men d e ikkje mer synd på en mørk når han blir slått ner på gata av en kvit enn om en kvit blir slått ner av en mørk. Har som sagt mange kompiser som er utlendinger og mørke, så noe rasist e eg kje, men d e like sykt når sånn skjer både med kvite og mørke. Ingen e bedre enn andre..

connieomland

14.02.2011 kl.01:52

kjempe bra skrevet!!

..

16.02.2011 kl.19:06

Rasisme er unødvendig og idiotisk. Men at jeg stadig må trippe på tå for å ikke si noe som før jeg vet ordet av det blir stemplet som rasist er jo håpløst!

50% av vennene mine er ikke etnisk norsk, og med dem er det aldri noe problem. de kjenner meg og jeg dem. Men på byen får jeg plutselig bemerkelser som at jeg er rasist, og dette kommer fra mørkhudete. Dette er en ting jeg synes er blitt veldig feil..

Noen ganger tar det litt av. Jeg er virkelig ikke rasist, og når folk begynner å skjelle meg ut for at jeg har valgt feil ord, som f. eks. at jeg har klart å bruke ordet "neger" i isteden for mørk i huden ved en feiltagelse, blir jeg skjelt ut og begynt å 'yppes' med..

Føler at veldig mange regner med, og forhåndsdømmer at du er rasist dersom du har de typiske germanske trekkene med blå øyne lyst hår og hud.

Og en ting til som egentlig ikke har så mye med dette å gjøre.. men hvordan i alle dager kan ordet "hottentott" bli regnet som rasistisk? og må dermed sensureres fra barnesanger...

Kari Jaquesson

16.02.2011 kl.23:45

..:Kanskje du skal ta deg en dykk ned i historiebøkene så vil du om ikke forstå, så kanskje akseptere belastningen ved ordet neger. Hva er en hottentott - vet du det? Det er en betgnelse på et afrikansk folkeslag som har vært brukt i nedsettende mening : http://no.wikipedia.org/wiki/Khoikhoi

Drit i å forstå, det vil du aldri kunne - bare aksepter. Det er et spørsmål om respekt. Før sa jeg sigøynere. Nå har personer tidligere omtalt som dette gjort oppmerksom på at dette oppleves som belastende og at det heter Rom. Da bruker jeg det. Jeg brukte ikke ordet sigøyner i nedsettende mening tidligere, men dropper selvsagt å bruke det i og med at de omtalte personer opplever det slik. Det skulle bare mangle.

Tina :D

26.01.2013 kl.16:29

Goooo Kari!!!! Kjempebra skrevet! PREACH

Ailin

22.08.2013 kl.00:12

Denne måtte jeg dele! :) Er så lei av å se alle rasistiske statuser på Facebook nå i forbindelse med valget. Blir fysisk dårlig av alle med rasistiske holdninger. Virker som de tror Norge er verden.....

Skriv en ny kommentar

hits