Dropp frokosten? And here we go again...!

Har bare sett forsiden av VG idag, men det var nok til å vite at telefonen kommer nok til å ringe for en kommentar i dag.  Jepp- det gjorde den. Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å bare svare at min kommentar var :

 

GJESP....................  men så ble det litt prating allikevel. Vi får se hva de gjør utav det.

Det er helt utrolig hvordan et helt ubetydelig forsøk kan skape overskrifter verden over og resultere i helt latterlige overskrifter. Første siden i VG i dag, f eks om å droppe frokosten for å bli slank begrunnes med "funnene" i et tysk forsøk der 380 deltagere skulle føre matdagbok i to uker.

Ha ha ha ha, jeg ler meg i hjel.

ALLE som jobber med ernæring vet at det er nærmest umulig. Særlig overvektige og undervektige har en tendens til å pynte litt på tallene, dessuten er det mange som ikke regner med det de spiser når de er alene  det "regnes" liksom ikke.
Forsøket varte i to uker. Et tullete tidsperspektiv når det gjelder spisemønstre og vektregulering.
Takke meg til Sosial og Helsedirektoratet som baserer sine anbefalinger på langsiktige studier gjort på store befolkningsgrupper.

Konklusjonen var at det å spise en STOR frokost ikke nødvendigvis gjorde at man spiste mindre i løpet av dagen, ikke at man skulle slutte med frokost - det blir litt som hviskeleken, budskapet er ikke helt det samme etter å ha gått fra øre til øre.

Å, så overraskende. Kanskje det er fordi storparten av de som spiser store frokoster spiser mye - alltid?

Du kan lese hele artikkelen her og du vil se at den proppfull av forbehold og etter min mening helt verdiløs.(noe de for så vidt skriver selv også)

Om man ikke spiser frokost og har det helt fint med det, MÅ man jo ikke begynne med det, det finnes ingen fasit, men for de aller fleste, og spesielt barn & unge er det veldig viktig. Dessuten:  du må nok lete lenge for å finne noen som jobber med folk som skal ned i vekt eller høyne næringsstatusen sin som ikke anbefaler frokost.
Men, om man skal ned i vekt må alle måltider være innefor et kaloriregnskap.

Man kan jo tenke seg at i gjengen til den tyske professoren var de som spiste en måteholden frokost mer fysisk aktive og generelt mer bevisst sitt helseansvar?

Det som er synd er at mange bare leser forsiden, stakkars tenåringsforeldre som har døtre/sønner med hangups fra før som nå skal krangle hver morgen. Lykke til.I boken min Ketsjup er Ålreit har jeg mange supre frokostidéer. Pizza, for eksempel!


Og ordentlig mat på skolen til barna! Jeg digger disse boksene med mange rom fra Tupperware! Hi-hi, som du ser, jeg er forklefetsijist. Klarer faktisk ikke å lage mat uten å ha på meg forkle - selv om det bare er å lage seg et smørbrød! Jeg må le av meg selv noen ganger, for jeg prøver, og så bare...nei...jeg må ta det på!21 kommentarer

Jeanett Johansen

27.01.2011 kl.12:57

Kjempe enig! Er så oppgitt over sider som kk.no , side2 osv som blåser opp overskriftene sine til noe urealistisk som villeder de som kun leser overskriftene.

Kommer selv med mange frokost tips på bloggen min, klarer ikke starte dagen skikkelig uten! :)

Linn

27.01.2011 kl.23:41

Visste ikke om jeg skulle le eller grine da jeg så forsiden i dag, men lo meg heldigvis gjennom innlegget ditt. Leste ikke artikkelen, men å basere et forsøk på to uker er latterlig, og som du sier, at et slikt forsøk skal få førstesiden av VG. Man er da ikke overvektig fordi man spiser, man er overvektig fordi man spiser for mye i forhold til hva som forbrennes. Mat skal man ha! Dessuten synes jeg VG bør ta ansvar med tanke på hvor mange unge mennesker som sluker slike overskrifter. Skulle ønske VG hadde litt ambisjoner utover bare salgstallene...

Marianne

28.01.2011 kl.04:28

Jeg må nesten le litt. Du må ha en uuuutrolig tålmodighet som ikke blir hissig av alle henvendelser du får angående dette

Andreas

28.01.2011 kl.05:50

Kari... Hmpf!

Okie, first things first. Folk vil lures... Jeg kan bare ikke annet enn riste på hodet av dette "dropp-frokosten"-tipset. Jaja...

Ketsjup er ålreit? Ketsjup går til nøds hvis man spiser noe laget i papp, som grandios-pizza, eller noe ihjelkokt som wienerpølser i lompe/brød.
Ellers er mat en kulinarisk nytelse som skal nytes, ikke dunkes i ketsjup. :)

Og så... Det jeg reagerer på er forsiden på den boken. "Men bestemor, hvorfor har du så lys hud?", "men bestemor, hvorfor har du så rynkefri hud?" (lille rødhette)
Hvordan kan du sette et slikt bilde av deg selv, og det at på til rett over et innlegg om rasisme, om at vi skal akseptere hverandre som vi er, om at vi ikke skal dømme pga utseende, så fremmer du et bokomslag hvor du er hvitere og mer rynkefri enn barnet ved siden av deg! Jeg er skuffet Kari! Nå vil jeg ikke helt distansiere deg og gjøre deg defensiv, men alikevel, det er ikke bra at du fronter en bok hvor både hudfarge og utseende er så til de grader photoshoppet at var det ikke for håret ville man trodd det var en annen person. Hva gjør det med andre mennesker? Hva gjør det med deg? Å vite at du ikke ser bra nok ut som du gjør så de må forandre på alt mulig av ditt utseende.
Dette er ikke et bilde du burde ha godkjent.

Dette er for øvrig ei tøff jente som turte å protestere når noe lignende skjedde henne:
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1343026/Bollywood-star-Aishwarya-Rai-Bachchan-left-furious-alleged-skin-whitening-Elle-magazine-cover.html

PS. Den beste ketsjupen er hjemmelaget forresten ;)

Kari Jaquesson

28.01.2011 kl.08:04

Andreas:oj, oj, oj! OK, i tur og orden: Ja, Ketsjup er ålreit (men bare Heinz jeg er huge fan. Le sgjern eom Heinz Ketsjup i boen "What the Dog Saw" så få rdu en idé om hvorfor den er så perfekt. Selvsagt skal ikke mat dynkes i ketsjup - eller noe annet for den saks skyld. Den skal bare flørte litt med det man velger å ha ketsjup til.

Bokcover: HÆ? Ja, selvsagt er coveret retusjert - det skulle bare mangle - det er et cover - et innpakninspapir. Innpakningspapir skal være litt mer glanset enn f eks gråpapir. Men bildet er faktisk ikke retusjert så veldig mye. Hudfargen? Der bommer du nok, kompis. Jeg er faktisk ganske bleik om vinteren, unntatt når jeg har vært ute på reiser i julen. Det eneste som er litt rart med bildet og som jeg klaget litt på da jeg fikk første eks. er at vi har begge blitt litt vel rosa i kinnene, det var en reprofeil ifølge forlaget. Men jeg synes det ser kult ut - litt eventyrbokaktig. Du burde forresten kjøpe boken - mye bra om mat og mange gode oppskrifter for enkel, god og sunn hverdagsmat med ingredienser man får i helt vanlige matbutikker.

Du kan jo ta deg tid til å studere bildet under. Det er tatt 6.30 om morgenen helt au naturel. Synes ikke det er SÅ stor forskjell?

Jeg har aldri laget ketsjup selv, så jeg vet ikke om hjemmelaget er bedre.

MH

28.01.2011 kl.11:45

Hei Kari:)

Først: Veldig enig med deg, måtte bare sukke litt oppgitt for meg selv da jeg så den forsiden! Resultater av såkalte "seriøse" helse- og kostholdsstudier publiseres HELE tiden i avisene og i blader som iform. Tusenvis av dem, overalt!

Så et spørsmål av interesse som også omhandler noe som har blitt blåst opp av media: Jeg syns det er rart at så mange ernæringsfysiologer og kostholdsekssperter går hardt ut for å fremme hvor bra det er med en lavkarbokost, når Helsedirektoratets anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet, sier at 50-60 E%(energiprosent) av energien du får i deg bør komme fra karbohydrater. Disse anbefalingene er jo utarbeidet av eksperter og forskere over lengre tid, fra flere land, og bygger på undersøkelser og forskning helt fra tidlig 1900-tallet. Likevell fremstilles en lavkarbo kost som positivt, og av enkelte "eksperter" som "det som er meningen" at vi skal få i oss. Ser også at det er ikke bare overvektige ute etter rask vektnedgang som tar i bruk dette kostholdet, også folk som er tydelig undervektige eller normalt slanke, legger om til denne typen mat, fordi de tror det er sunt. Blant annet er det en norsk, meeeget slank, blogger som ukentlig skriver om sitt eget og kjærestens lavkarbokosthold. Begge ser ut til å ha et veldig(!) høyt aktivitetsnivå. Hvordan kan dette da være helsemessing gunstig når grundig utarbeidete norske anbefalinger egentlig sier at vi burde få i oss 50-60 E% karbohydrater?

Mange som sier: "ja, men før i tiden rørte man mye mer på seg, nå sitter man bare på rompa, og da kan man ikke spise samme mengder med karbohydrater som da".

Men anbefalingene tar jo hensyn til dette også, og kommer også med anbefalinger om fysisk aktivitet. Anbefalingen for inntak av karbohydrater ved moderat aktivitet er fortsatt 50-60 E % og den siste utgaven av disse anbefalingene ble pulisert i 2004.

Hadde vært interessant å høre hva slags tanker og meninger har du om dette?:)

Kari Jaquesson

28.01.2011 kl.14:10

MH:MH:Jeg deler ditt sukk*!

Jeg vet ikke om det er så mange ernæringsfysiologer som anbefaler lavkarbo? Men det er i alle fall mange synlige personer som gjør det. Og jeg ler meg i hjel. Det er så mye føleri - og en del konspirasjonsteorier har jeg også blitt servert om at myndighetene lurer oss osv.

Jeg er en stor fan av grove kornprodukter, herunder upolert ris samt poteter og andre rotgrønnsaker. Og hvorfor det? Jo, fordi det er produkter som er fiberrike, næringsrike, miljøvennlige (poteter stiller i premiumklassen her) versatile - altså man kan bruke dem på svært mange varierte måter, OG spesielt for poteten og rotgrønnsaker så er kaloriinnholdet (dette er jo vesentlig for folk som skal ned i vekt) relativt lavt. F eks inneholder 100 g kokt potet 81 kalorier, mens 100 gram RÅ kjøttdeig (egentlig altså ca 15% mindre - det krymper når du steker det) 190 kalorier. Så vil jo noen argumentere med at man føler seg metter av å spise kjøttdeig fordi det inneholder mer proteiner og fett. Vel, kanskje, men på den annen side kunne du spist dobbelt så mye poteter i vekt og supplert med LITT proteinrikt og likevel ikke fått i deg mer kalorier enn ca 85 gram ferdig stekt kjøttdeig.

Jeg mener at hver og en må finne sin balanse, men samtidig at det finnes ingen gode argumenter for å droppe grove kornprodukter og rotgrønnsaker inkludert poteter.

Bloggeren du nevner er ikke slank, men etter hva jeg se undervektig. En idrettutøver i toppklassen bør absolutt få i seg en god blanding av det vi i gamle dager kalte komplekse karbohydrater, proteiner og fett, så jeg regner med at gemalen får litt ekstra påfyll i klubben sin.

.....

29.01.2011 kl.09:40

Viktig blogg.

Og blir tonen enda mer seriøs og ikke fullt så flåsete ("hahahaha, jeg ler meg ihjel" osv) ville den fremstått som enda mer overbevisende.

Fredrikke

29.01.2011 kl.10:01

Er du Kari utdannet ernærings fysiolog?

Kenneth Johansen

30.01.2011 kl.11:35

Du sier også i VG at frokosten er såpass viktig at du vil anbefale å spise en smultring eller pizza istedenfor ingenting. Er du korrekt sitert?

Hvor kommer denne myten av at man starter forbrenningen ved første måltid og av den grunn burde spise frokost så tidlig som mulig? Klart man forbrenner mer etter man har spist og det er fordi at selve måltidet krever energi for å fordøyes.

Personlig har jeg sluttet å spise frokost da jeg ikke føler for det og den er ikke nødvendig for verken ytelse eller konsentrasjon (jeg er ingen eliteidrettsutøver).

Nyere forskning viser også at 3 store måltider om dagen balanserer blodsukkeret bedre enn mange små.

Jeg vil påstå at dere som ber oss å småspise hele dagen og anbefaler oss å aldri spise oss mette som har en stor del av ansvaret i denne fedmeepidemien. Tenk hvis mennesker kunne spist 3 store måltider hver dag med forholdsvis sunn mat, dvs kjøtt, fisk, fugl, egg, frukt og grønnsaker. Ved å spise seg mett og spise færre ganger per dag så tar man bort mye av suget på mat, man slipper å måtte tenke på mat hele dagen av dårlige grunner som å balansere blodsukkeret osv.

vigdis

31.01.2011 kl.14:13

Hei Kari,

det er sjelden jeg hopper over frokosten,men det har skjedd.

Kan si det sånn at jeg har hatt andre ting å tenke på og frokpsten kan bli lunsj eller ''ettermiddags mat''etter kl.12.00

Mine spise tider varierer men klokken 17.00 er det vanlig at vi spiser middag og det er det siste måltidet jeg har.

Kari Jaquesson

31.01.2011 kl.16:23

Fredrikke:Ikke ennå! NB: Ernæringsfysiolog er ikke en beskyttet tittel, men det er "klinisk ernæringsfysiolog"

Kari Jaquesson

31.01.2011 kl.16:35

Kenneth Johansen: Hei Kennet - det har ikke vært snakk om å sette i gang forbrenningen som motivasjon for å spise frokost. Frokosten er for å ha lett tilgjengelig energi. Man har jo et stort spisskammer i fettlagrene sine, men de er mye vanskeligere å mobilisere enn energien man får tilgang på fra blodvanen osv rett etter et måltid.

Dersom man trives best med å ikke spise forkost er det jo ikke noe man skal tvinge seg til dersom både fysikken og psyken fungerer helt topp.

"Nyere forskning viser også at 3 store måltider om dagen balanserer blodsukkeret bedre enn mange små." - Ehem..... her vil du helt sikkert på et øyeblikk finne motstridende forskning- haugevis.(uten at jeg kan ta noen på strak arm elle rtar meg bryet å ble dem frem.

Etter min erfaring med vanlige mosjonister og overvektige som vil ned i vekt og holde vekten er modellen med fem daglige matstasjoner den som fungerer best. En skikkelig stayer.

"Ved å spise seg mett og spise færre ganger per dag så tar man bort mye av suget på mat, man slipper å måtte tenke på mat hele dagen av dårlige grunner som å balansere blodsukkeret osv. " - Sånn funker det kanskje for deg, men ikke for en enorm mengde mennesker som istedenfor å spise etter klokken, lar det gå akkurat litt for lenge og hiver i seg trippel bollepose eller sjokolade fordi de holder på å "dø" av sult og/eller sug. Det er en grunn til at det er så mange utsalgssteder av disse produktene ? men pussig nok er det veldig få som oppgir det på kostskjemaene sine?.

Jeg har ikke sagt at " Det er bedre å spise en smultring eller pizza istedenfor ingenting", men ble lest opp dette sitatet som var fra en eller annen professor (vet ikke i hva) som journalisten hadde lest og han spurte om jeg var enig og da svarte jeg ja. For det er jeg. For de aller fleste er forkost en viktig og smart start på dagen - men om det er stekt lever med løk eller pizza - det er ikke det viktigste. Når det gjelder vekten er det totalinnholdet av innsummen minus utsummen s om bestemme rom det blir kaloribalanse eller ei.

vigdis

31.01.2011 kl.18:03

Når jeg er inne på frokost og matvaner så vil jeg nevne at min sønn på 13 år kan tvinge i seg to brødskiver ,1 stk krill kapsel og et glass melk.

Han vil ikke ha mat med på skolen og om han er suten så tar han seg en brødskive eller fler når han kommer hjem.

Han vil ikke spise så mye middag,men vil heller ha noe annet som er godt,men det får han ikke.

men vi har litt tørre julekaker som han sikkert tar.

Lurer på om han er inne i en fase eller om han blir mobbet på skolen,han sier at det er ikke noe mobbing,men hva skal man tro.

Kari Jaquesson

31.01.2011 kl.20:55

vigdis:Om han må tving ei seg maten, kan han kanskje få noe annet enn brød? Det finnes jo mange andre ting å spise til frokost. Sikke rpå at han ikke stikker på super'n og kjøper ting & tang i storefri? Ved enhver skole kryr det av ungdommer i friminuttene.

Tips: Donér de tørre julekakene til fuglene og lag avtale med sønnen din om smarte, gode ting han kan psise etter skolen. (sjekk boken min Ketsjup er ålreit - MASSE konkrete gode tips!)Å være matlei er ikke uvanlig i enkelte perioder, men sønnen din er i full utvikling og trenger god ernæring.

Om du er bekymret for mobbing er vel første skritt å ta en prat med læreren?

vigdis

31.01.2011 kl.22:30

Jeg ser han spiser brødskivene, men det hender at han er lit sta på hva han får på skiva.

Det skal være helt enkelt å lett.

Det var en periode hvor han ville ha toast...ost,skinke,(tomat)kechup og det har hendt at vi har hatt

baguett med salat,ost,skinke,tomat og gjerne agurk.

tror ikke det er noe galt med brødet .

Han var helt vill etter havregrynsgrøt men i det siste så har han bare sagt i fra at han ikke vil ha det.

Dette med mobbing har jeg tatt opp flere ganger med lærere, men får beskjed om at det er ingen form for mobbing på skolen .

vi har e* som har vært litt glad i mye rart og han har fått beskjed at h*n må kutte ut alt det h*n har spist av godteri,brus og potetgull....h*n fikk beskjed om at h*n er blitt feit.

Mulig at min sønn har hørt det og kutter ned på kosten..Det er litt skummelt dette her.

vigdis

01.02.2011 kl.17:57

I morgen blir det grove baguetter med salat,skinke og ost og ikke for å glemme paprika''gleder meg''

skal forøke å pakke ned en baguett til guttungen,men ikke før på torsdag ,han spiser middag på uteskolen i morgen.

Kvikki

02.02.2011 kl.21:48

Jeg overlever ikke dagen hvis jeg ikke får i meg frokost!

Har boka Ketsjup er ålreit og den er bare sinnsykt bra!

b

05.02.2011 kl.08:49

jeg vil helst ha i meg noe, om det så er en liten fruktbit eller to brødskiver. sitter forresten og leser Aftenposten Innsikt om Èn dags matinntak 18 steder i verden. Der har de fremhevet at sumobrytere ikke spiser frokost...... ;)

Ingvild Jeanette

12.02.2011 kl.14:51

Hei! :)

Hvor får man kjøpt sånn matboks? Har alltid ønsket meg sånn! :) Mye kjekkere enn å ha med seg 2-3 bokser med brød og frukt osv. De selger vel ikke Tupperware på butikker?

Graylady

24.02.2012 kl.12:48

Frokost må jeg ha. Hele livet har jeg alltid tenkt når jeg går og legger meg at jeg gleder meg til morgenen med frokost :D Det kan ingen ta fra meg.

Skriv en ny kommentar

hits