Jeg måtte ikke dø den gangen for 11 år siden.

Først en utfording til deg: Dette er et langt innlegg. Ikke la rastløsheten din ta over. Les hele. Engasjer deg, eller i det minste, bli litt opplyst på noe som er viktig. På søndag er det Morsdag - en dag å feire! (eneste dag i året jeg får kaffe på sengen). I ettermiddag leder jeg Morsdag på Alvor på Nobels Fredssenter.(detaljer nederst , men LES hele først)

Kanskje du tenker - å ja dette er fælt - men hva kan JEG gjøre med det. For det første ha en mening om det. For det andre når du neste gang er i en diskusjon om f eks bistand så synes du kanskje noe om at deler av de budsjettene skal øremerkes det som kalles Seksuell og Reproduktiv Helse og Rettigheter (SRHR). For det tredje - kanskje du til og med setter deg ned og skriver et brev  til de som forvalter pengene dine og ber dem kjappe seg litt med å få dette i orden slik at ikke så mange medsøstre må dø.

Det finnes mye man kan bry seg om her i verden. Hvorfor man får en kvise på nesen når det passer som dårligst for eksempel. Men det finnes også ting som de siste ti årene har dødd flere millioner kvinner - fem millioner kvinner som har måttet dø - bare fordi de er kvinner.

Det de har dødd av er sin fruktbarhet. De har dødd fordi de er kvinner.

Dette kalles mødredødelighet. I år dør et sted mellom 350.000 og 400.000 kvinner av sin fruktbarhet. De dør fordi de er gravide. Død er død. Da er det slutt. Da er mamma, søster, datter, kusine, tante, venninne borte. For alltid.

For hver kvinne som dør er det mange fler, kanskje ti , tyve ganger så mange som blir lemlestet for livet. Av fistula for eksempel.

Kvinner blir gravide over hele verden. Jeg har vært gravid flere ganger også. Noen ganger gikk det ikke bra, jeg måtte på sykehus fordi kroppen selv ville avslutte svangerskapet og satte i gang sin prosess. To ganger i livet mitt var svangerskapet ikke planlagt og jeg bestemte selv å avslutte dem. To ganger var alt riktig, jeg ble gravid og det gikk bra, kroppen aksepterte det, jeg var lykkelig og jeg kunne føde under trygge forhold. Den første fødselen gikk fint og normalt. Det tok tid, det var vondt, men jeg følte meg trygg og ivaretatt.

Den andre gangen gikk det ikke etter skjema. Min lille prins måtte etter mange timers strev hentes ut med keisersnitt. Det kunne vært dramatisk. Men det ble ikke det. Hvorfor? Fordi jeg var på et topp moderne sykehus der leger, nødvendig utstyr og rutiner var på plass.

I ettertid har jeg mange ganger tenkt på at hadde jeg vært et annet sted, under samme omstendigheter som så mange kvinner må føde, ville både min lille prins og jeg dødd.  Men jeg var ikke det og i år skal vi feire hans 11-årsdag!

De fleste svangerskap i verden forløper fint - fødsler også. Ikke alle svangerskap er frivillige eller planlagte. Man vet aldri på forhånd hvilken fødsel som går normalt og hvilken som vil være berg-og-dalbanetur med døden. Derfor skal alle kvinner ha tilgang på kyndig medisinsk hjelp til fødsler og trygge aborter.

Alle kvinner (og menn) Skal ha tilgang til moderne prevensjon. Det er flere hundre millioner uønskede svangerskap i verden hvert år. Det er helt sprøtt at ikke miljøvernere tar dette mer på alvor. Befolkningsveksten er en alvorlig miljøtrussel og istedenfor å bare konsentrere seg om dyr høyteknologi kunne de husket på at kondomer, spiral og p-piller også er teknologi!

Jeg har alltid vært opptatt av likestilling. Siden jeg var 12 år og leste boken "Jentene gjør opprør". Det er blodig urettferdig at sex (som stort sett må til for å befrukte en kvinne) er så utrolig mye farligere for kvinner enn for menn.

Regjeringen vår vil satse ekstra på  FN's Tusenårsmål tre og fem. Tusenårsmål nummer EN er å utrydde ekstrem fattigdom og sult. Da er nettopp dette en av de viktigste tiltakene: At kvinner selv bestemmer over sin egen fruktbarhet.

I dag (11/2) har vi (Sex og Politikk der jeg er styreleder i samarbeid med UNFPA, Utenriksdepartementet og Nobels Fredssenter) et arrangement på Nobels Fredssenter. Det er først en lukket paneldebatt, men deretter en fantastisk fotoprosjisering  som du gjerne må komme og se på:

18.00 - 21.00 Projisering av CONGO/WOMEN

Utstillingen CONGO/WOMEN vil projiseres på fasaden av Nobels Fredssenter, akkompagnert av musikk av Mario Grigorov. Det er første gang denne fasaden blir tatt i bruk for å vise utstilling.

Du kan lese mer HER

Alle barn fortjener å være ønsket.

Alle barn fortjener å få beholde sin mamma.

Alle kvinner fortjener å selv bestemme OM og NÅR de vil bli mamma.

Stikkord:

34 kommentarer

Morten Gamst Pedersen

10.02.2011 kl.08:48

Bra blogg. Du er sporty og sprek.

Ingeborg Gulla

10.02.2011 kl.08:51

helt enig.

Kari-Ann

10.02.2011 kl.08:54

Takk for at du setter ord på dette. Det er viktig og interessant og helt i tiden! Tenker på kvinnen i Domkirken i Oslo som sultestreiker, er gravid i 6. måned og ble kjørt til legevakta i natt.... Kvinner er fremdeles undertrykt, om ikke så synlig i Norge så -- ja i Norge faktisk. Det er vår tids skam. Vår tids skam er også at ikke alle mødre i alle land kan feire morsdagen med lykkelig fortegn. Vi er heldige, du og jeg. Jeg har mine 4 egenproduserte barn, og 2 bonusbarn som alle 6 er mine skatter. Du har dine 2 skatter. Kroppen min har vært hjem for i alt 5 barn, hvorav 4 valgte å se dagens lys. Det er min rikdom. Det er min lykke. Håper du og alle mødre får en vidunderlig morsdag!

Hilde

10.02.2011 kl.08:54

Bra innlegg, jeg er enig. Alle fortjener mulighetene til å kunne føde under trygge omstendigheter, ingen barn fortjener å miste mammaen sin fordi hun prøver å føde det en bror eller søster.

IDA EK

10.02.2011 kl.08:58

Veldig fint innlegg.. Og er som vanlig helt enig med deg.

Ann Lisbeth Briseid

10.02.2011 kl.09:02

Meget bra formulert, tankevekkende og viktig. Tusen takk Kari - denne skal jeg legge ut og dele -as in:"Spread the word"!Ønsker deg ALT det beste med arrangementet ikveld.

Cianthi

10.02.2011 kl.09:17

Veldig bra sagt, en skikkelig tankevekker.

Dette er kjempeviktig for oss alle, spesielt oss kvinner. Kjempebra at du jobber for å få dette frem :)

Stå på og gratulerer med morsdagen på søndag! :)

B

10.02.2011 kl.09:39

Kari - Ann: i sjette måned og sultestreiker? Huff. Det er jo ikke bra for barnet i det hele tatt :/

Kari: Det er makabert å tenke på at vi ikke har kontroll på egen kropp på det viset. Mange sier vi er likestilt, men de fleste prevensjonsmidler er det kvinner som må bruke og sørge for. Hvorfor finnes det ikke piller for menn? Samtidig dette presset med å være perfekt mor, både tynn - sunn - kjærlig - karriereglad - familieglad. U name it.

Jeg var kjemperedd da jeg fikk svangerskapsforgiftning, fordi søsteren min nesten døde av det - to ganger! Jeg gjorde alt jeg kunne for å forhindre det, og fordi jeg fikk så god oppfølging av diverse gikk det jo faktisk bra. Men jeg tør likevel ikke bli gravid igjen. Om jeg hadde levd i et annet land aner jeg ikke hvor jeg hadde vært nå. Neppe så lykkelig og frisk som nå iallefall. Så jeg håper vi kan feire at vi får det til, og blir tatt vare på. Og sende våre gode tanker (og gjerninger) til de som ikke er like heldige.

fortidensskrekk

10.02.2011 kl.12:05

Jeg har en selv opplevd tortur,her har du en mer usynlig fødselshistorie http://fortidensskrekk.blogg.no/1293609398_keisersnitt_uten_bedv.html

Ellers er jeg enig i det du skriver.

Per-Eric

10.02.2011 kl.13:32

Gratulerer med dagen på søndag,alle mødre. Dere er underbare alle som en. Men det går an å bruke hue når det startes sultestreik i 6.måned,hvor er da de ansvarlige?Og hvem er ansvarlig for at hun får bli med på sultestreiken?Har endelig begynnt å spise igjen,men kjære gud:måtte på legevakten for å forstå at dette går feil vei. Ikkje mye opplyst da,eller hva?

Iselin - mommy, fashion.

10.02.2011 kl.14:49

Utrolig bra skrevet :) Helt enig!

Magne D. Antonsen

10.02.2011 kl.16:46

Hei Kari, Magne i VG Nett her. Nå ligger innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

lovelyliller:)

10.02.2011 kl.17:37

et sterkt og viktig innlegg!!! <3
Kjempe flott innlegg! En skulle jo trodd at vi her i moderne velferds norge ikke opplevde mødredødlighet pga manglende kompetanse/fødselshjelp, men dessverre. Spesielt i 2010 syntes jeg det var en del saker om mødre/barn som døde eller ble alvorlig skadet under fødsel pga manglende kompetanse i norge! Skal jo ikke være sånn. På tide at (vordende) mødre blir tatt på alvor! Og utrolig godt poeng dette med prevensjon :)

KTN

10.02.2011 kl.20:40

Flott innlegg Kari :) Jeg er overlykkelig over at jeg bor i Norge, om jeg ikke hadde gjort det så hadde kanskje ikke min sønn og jeg vært her i dag. Sykehuset ville ikke ta røngten av meg, selv om vi har en familiehistorie med trangt bekken. Dette endte da en i hard tangfødsel. Mye smerte jeg kunne vært spart. Vi har det begge bra i dag, men synes sykehusene skal ta folk mer seriøst.

Anette

10.02.2011 kl.21:23

Dette var et flott innlegg!

Jeg liker deg!

10.02.2011 kl.21:32

Kjempeflott innlegg, Er sjøl veldig takknemlig for at jeg kan sitte her idag, velsignet med en frisk og vakker 3åring. Dette bare pågrunn av at jeg fødte på ett norsk sykehus, med dyktige fagfolk.

Min datter kom ikke ut, ikke med sugekopp, ikke med tang. (det viste seg siden at jeg, sm er stor og kraftig over baken, har for trangt bekken) Det ble akkutt keisersnitt, med løping til opperasjonsstuen. Det er det siste jeg husker før jeg våknet 2 dager etter. Det gikk så galt som det kunne gå, uten at det ble fatalt. Hjertestans på meg, 3 ganger. Heldigvis etter at livmor var åpnet og datter mi på vei ut, ellers hadde vi mistet henne ble vi fortalt. Ble lagt respirator, i kunstig koma, for at sykehuset skulle ha kontroll over situasjonen. For de viste ikke hvorfor det skjedde det som skjedde. De kan si hva de vil de som rakker ned på norsk helsevesen, men har aldri følt meg så tatt vare på som de 2 ukene jeg låg på overvåkning og deretter barsel. Eg vet eg var og er heldig.

Bente

10.02.2011 kl.21:35

var ikke meningen at eg skulle kommentere anonymt:)

Anbjørg H.

10.02.2011 kl.22:00

Kjempebra og tankevekkende innlegg!

En lege i Afrika sa: "Det er krig i flere land i Afrika, og det er en krig mot kvinner. Det er de som blir voldtatt, lemlestet og som det begår overgrep mot."

Han var redd for at mentaliteten til mange ville endres over en 10-års periode, til at de til slutt kunne begynne å tro at det var normalt å ble voldtatt.

Kvinnene bærer... vann, ved, mat, tårene, smerten, barna, mennene....

Det er mødrene som er livet, men flere steder i Afrika er døden en forbannelse mot kvinner.

Et viktig arbeid å beskytte, informere og forebygge!! All respekt til de som bruker en del av livet sitt til dette arbeidet!!

Jeanette

10.02.2011 kl.22:27

Hei Kari! Takk for et kjempeflott innlegg! Og jeg er helt enig! Vi norske kvinner er så utrolig heldige som får føde våre barn i trygge Norge. Jeg har sykehuset å takke for at mine to prinser på 5 og snart 3 år kom trygt til verden. Jeg ser på jordmødrene som går på tv nå for tida, og jeg må si jeg beundrer jobben de gjør! Og selv med en historien med den familien som mistet sin datter da moren hadde svangerskapsforgiftning og ble sendt hjem, istedenfor å få satt igang fødselen, har jeg fortsatt stor tiltro til det norske helsevesen. Det er selvfølgelig helt utilgivelig at sånt skjer, men vi må innse at de som jobber i helsevesenet kun er mennesker de også, og det er menneskelig å feile... Lykke til på arrangementet og ha en god morsdag på søndag. Det gjelder forøvrig alle mødre, inkludert min egen mamma. Jeg skal iallfall nyte søndagen med prinsene mine med middag hos mamma, mens mannen min er på jobb..

Anita

11.02.2011 kl.00:00

*applaus*

Bra og tankevekkende innlegg! Jeg har selv født to ganger, begge med keisersnitt. Et planlagt snitt pga seteleie og trangt bekken, og et hastesnitt pga at babyen "kjørte seg fast". Hadde jeg bodd i et u-land hadde nok verken jeg eller jentene våre vært her i dag og det er skremmende å tenke på.

Peter

11.02.2011 kl.01:02

Visste ikke at det var så mange som mellom 350.000 til 4(.)000.000 som er antatt rammet i år..

Litt unøyyyaktig tal kanskje, men okei...

Laila Lochting

11.02.2011 kl.06:13

Hei!

Veldig fint at dette temaet blir tatt opp i et slikt forum ogsa. Jeg jobber med modredodelighet i India, og vi har et prosjekt hvor vi intervjuer familien til den avdode kvinnene for a finne iut hva som virkelig skjedde. En ting er at helsetjenestene ikke er tilstrekkelige, men vi ser ogsa at kvinnen selv ikke er den som bestemmer over sin egen liv og helse. Bestemmelsen av nar og hvordan man oppsoker helsetjenstene bestemmes av mannen eller svigermoren. Ofte har de ikke transport eller penger til transport eller sykehus. De som oftest doer er de som er mest fattig og minst utdannet. Jo mer utdanning, jo mer kan kvinnen bestemme over egen kropp.

Dette er den storste kvinnesaken i 2011! Alle kvinner har rett til utdannelse, prevensjon og god hjelp ved fodsel.

Takk til deg, Kari!

Kari Jaquesson

11.02.2011 kl.07:53

Peter: Takk, Peter - en tastefeil. Har rettet det i teksten min. Fint at du gjorde oppmerksom på dette.

Kari Jaquesson

11.02.2011 kl.07:57

Laila Lochting:JA! Alt det du skriver om er utrolig viktig. Dårlig infrastruktur,ikke penger til transport eller (dyre) tjenester, kultur (som du sier - svigermor trengte ikke hjelp og synes det er "sløsing" å betale noen for det) er viktige begrensninger. Mangelen på helsepersonell i Sør er enorm (også pga braindrain hit til Nord). Det er nok å ta tak i, med andre ord! Politisk vilje er det aller viktigste. Det er rart med det, når det er politisk vilje klarer man å dra til månen og et og annet småtteri som å invadere andre land, mm. Å gi kvinner et anstendig helsetilbud burde altså la seg gjøre. Om man vil.

mona

11.02.2011 kl.08:43

Er jordmor selv. Fint at du tar det opp på bloggen din:-O

A.Touray

11.02.2011 kl.08:55

Det var en flott blogg synes jeg. Det finnes mange kvinner der ute som ikke vite morsdag engang. Det dør tiltall hvis ikke flere hundre kvinner årlig der jeg kommer fra "(Gammbia)". jeg kunne har mistet både kona og sønn, men mistet jeg bare sønnen. Han kunne har vært i livet dersom han hadde født her Norge. Der nede har dem ikke de nøvendige utstyr og ordentlig rutiner som her. Kvinner lider mest i verden særlig i tredjeverden og der uroligheten herjer. Jeg beunder og stolt av kivinner og kona min ikke minst etter jeg var med på fødtsel til datter min for 4 1/2 år siden. jeg synes dere fortjente ikke bare Morsdag men Morsuker.... gratulerer deg masse og verdenskvinner.

Mari

11.02.2011 kl.09:41

Gratulerer med morsdagen til søndag:) Kjempe bra innlegg med viktige poeng. Jeg hadde heller ikke hatt min lille prins om jeg ikke hadde født på ett topp moderne sykehus, med fantastiske leger. Så til søndag (og hver dag før og etter det) skal jeg knusekose han, og og tenke på hvor ufattelig heldig jeg er som har han. Ha en kjempe fin helg

Toril

11.02.2011 kl.09:42

Et viktig innlegg, og vel verdt å tenke på selv her i (relativt) trygge Norge. Har selv vært igjennom to fødsler, og innser at det kunne gått veldig galt både med meg og eldstejenta om vi hadde bodd et sted med dårligere helsetilbud og sykehus. Med nummer to ble jeg nøye fulgt opp, og følte meg godt ivaretatt, og jeg har i dag to friske og sunne barn. Ønsker alle mødre en hyggelig Morsdag, og ønsker alle gravide kvinner et trygt svangerskap og en trygg fødsel!

Nina

11.02.2011 kl.10:30

Fint innlegg!

mammarazzi

12.02.2011 kl.10:29

Hei Kari, først vil jeg si takk for at du la meg til som "venn". Det skal bli fint og følge bloggen din videre. Hvis du har vert innom og lest min blogg, ser du at jeg selv har opplevd både det ene og det andre. Også det norske helsevesen sin skyggeside. Men jeg er utrolig takknemlig for at det tross alt gikk bra. Hadde jeg kommet bare noen minutter senere, hadde mine to eldste døtre måttet vokse opp uten en Mor. Å hadde jeg levd i et land uten den kunnskapen de sitter på her, hadde familien min mistet meg når jeg fikk barn nummer to. Utrolig flott at mennesker som deg, som er et forbilde for så mange. Kaster lys over slike tema, og faktisk gjør noe for at kvinner i hele verden skal få det bedre. Til slutt vil jeg ønske deg og alle andre Mammaer en fantastisk Morsdag på søndag :-)

fridasofie99

12.02.2011 kl.12:13

enig;-D

venkesstrikk

14.02.2011 kl.11:02

Vi er utrolig priviligert som lever i Norge, men tenk vi skal bare hundre år tilbake i tid før det var farlig å sette barn til verden også her i Norge. Fint at du setter fokus på saken, alle skal ha rett til å ha en trygg fødsel

Siri

18.02.2011 kl.14:57

Jeg fikk også en gutt fordi jeg var på et moderne sykehus i Norge som hjalp ham ut da verken han eller kroppen min ville det.

Så utrolig lykkelig heldige vi er!

Fint tema å ta opp.

Skriv en ny kommentar

hits