Dobbeltmoralen

Gaddafi er ingen engel, det er mange eneherskere rundt omkring i verden som ikke er det. Men at "verdenssamfunnet" skal angripe Gaddafi (det er ikke ham de kommer til å angripe, men alle libyere) for "å beskytte sivile" - er det virkelig noen som tror på det?


Hvorfor Libya? Det kan vel ikke ha noe med olje å gjøre vel? Hva har vel gjort Sarkozy så enormt medfølende med sivile Libyere - er det noen som "kjøper" den? Det er så utrolig gjennomsiktig! Hvorfor har han ikke samme medfølelse for de sivile i Elfenbenskysten for eksempel- Kakao er liksom ikke like gjevt som olje, eller hva?


Stakkars libyere - om dette skjer det er helt forferdelig. Jeg tenker med gru på hva som skjer med alle - og særlig kvinner og barn om det skulle settes i gang bombing og invasjon. Helvete er det ordet som vil dekke det.
Det er lett å si at det er verdt det ? for alle som sitter langt unna og slipper redslene og døden. Hvor bra har det gått med Afghanistan der man liksom skulle beskytte kvinnene fra Taliban (ja, særlig - hvem har noengang trodd på den argumentasjonen) . Hvor mange sivile liv går tapt der hver eneste dag? Det vet ingen, for de blir ikke talt! Forbrytelser mot menneskeheten begås hver eneste dag og nå skal de samme ugjerningene settes i gang i et nytt (oljerikt) land. For en dobbeltmoral.

Da det startet i Irak møtte det jeg trodde var ganske opplyste mennesker som mente at det var bra at Irak ble invadert. "De er vel glade for å bli kvitt Saddam."  Ja, mon om de er så glade for det, at de synes det har vært verdt prisen som betales hver dag?

 Haukene både der og internasjonalt som har sugd penger ut av landet de siste åtte årene, de er strålende fornøyd både med egne velfyllte lommer og glade aksjonærer.  

Først en lang boikott (- er det ingen som husker det lenger?) - der barn døde fordi landet ikke fikk importere bl a kreftmedisiner, så en invasjon basert på løgn og bedrag - en helt ulovlig invasjon som har lagt et velfungerende land i ruiner. Ja, det var en diktator der, akkurat som i mange andre land vi er "venner" med, men folk hadde mat på bordet, gratis helsetjenester, kvinner hadde en god posisjon, det var gratis utdannelse, velfungerende infrastruktur. OK, du kunne ikke si hva du ville eller være noe særlig uenig med ledelsen, men demokrati bygges opp nedenfra, ikke gjennom bombing og ødeleggelse. Hvem styrer Irak i dag? Ja, si det - profitører er det i alle fall. Familier er ødelagt, kvinner er tvunget ut i prostitusjon, "alle" har mistet deler av familien, det er ingen sikkerhet. Ja, var det verdt det? For hvem?

Alle de tusenvis av milliarder av kroner som er brukt er ikke borte - de har bare flyttet plass - fra statskasser til noens lommer.


Og nå Libya.

Fingrene av fatet.


Det som skjer i Libya er ikke bra, men det er ikke mye verre enn det som skjer i mange land (Tjesjenia, Sudan, Kina og nå Bahrain og Jemen for å nevne noen). Forskjellen er at det ikke er like stort matfat å sikle rundt slik som i Libya. (og Irak)
 Krigsprofitørene skal ha sitt - det roer seg andre steder - nå skal det være avsetning på varene og tjenestene et annet.


 "Krig må unngås for enhver pris" - Nei - det er det slett ikke alle som mener - også Norge tjener fett på væpnede konflikter.


 Hold labbene unna. Forandringer av det positive slaget kommer aldri gjennom bombing og krig. Det er aldri verdt prisen. Ikke for de små menneskene som betaler med lidelse, blod, tap og død.

Nei til invasjon og/eller bombing i Libya. Det vil aldri gå bra for dem det er flest av - vanlige folk.

 

25 kommentarer

RUSSUTENBUSS

19.03.2011 kl.14:55

Det er helt grusomt. Vi skal være takknemmelige for hvordan vi har det her. Luksusproblemer, syting og klaging. Vi har det jævlig godt!

penalus - 17år - gravid <3

19.03.2011 kl.15:01

Gadaffi er ikke helt god.. lurer på hva han tenker med..

Vi skal være takknemlige for det vi har..

Tove

19.03.2011 kl.15:39

Du sier noe. Syns det er skremmende hvor mye drama en mann kan lage. Hvorfor ikke bare stille og rolig fjerne ham? Tenkte på flygeren som ble skutt ned. Han var trolig hjernevasket. Har fått med meg at de militære faktisk tror de kjemper mot taliban og terrorister. En dødelig missforståelse for ham. Han døde for en løgn. Noe så meningsløst. Og han er ikke den første. At Gadaffi klorer seg fast til makten som et barn, jeg vil ikke, jeg vil ikke...skulle heller ikke vært mulig, men her er mange nyanser som må komme i betraktning. Jo mer man forstår jo vanskligere blir det å ta et standpunkt. Hvem er den egentlige terroristen, den som starter dette eller de som lar det skje, og bringer prosessen videre. Har noe med hva vi tillater oss på vegne av.

Rebellen

19.03.2011 kl.15:40

Ikke alle har glemt blokaden av Irak, og all lidelsen den førte til. Noen forsøker også å få økt oppmerksomhet rundt den: http://rebelsnest.no/t-shirt/Monster-Marge.aspx

Kari Jaquesson

19.03.2011 kl.16:14

Rebellen: Nå ble jeg faktisk litt lettet. Det finnes unge mennesker som bryr seg om annet enn seg sjæl! Hurra! Har allerede sendt linken dere stil utvalgte!

Kari Jaquesson

19.03.2011 kl.16:15

RUSSUTENBUSS:jada, helt enig der - men også begynne å tenke selv og ikke tro at lederen i VG er "sannheten".

Kari Jaquesson

19.03.2011 kl.16:16

penalus:Gaddafi er ikke mye verre enn alle de andre businessmennene som leker politikere. Faktisk. Bare at de andre dreper tusenvis av mennesker i andre land enn sine egne.

Rebellen

19.03.2011 kl.16:45

Kari: Godt vi har en effekt!

Mer on topic: Det er en urovekkende krigsstemning for i Norge for tiden, og media har sin del av skylden. Stoltenberg med skuddsikker vest. Jagerfly i flotte formasjoner. Den 'gode' krigen som fredsnasjonen skal delta i, og som hele verdenssamfunnet står bak.

Da kan det være greit å nevne at Kina, India, Russland, Brasil og Tyskland alle avsto fra å stemme for resolusjonen i sikkerhetsrådet. Har hørt at det bor en del mennesker i de landene, men de er kanskje ikke en del av 'verdenssamfunnet'.

Anne

19.03.2011 kl.18:29

Jeg synes det er litt forskjell her da.

Gadaffi og hans sønner sier at de vil slakte folket, blod av elver vil flyte osv.

Så si da at ingen gjør noe, fordi man er redd for nettop det du sier.. at det vil se ut som de er ute etter olje.. så ingen våger reagere.

Og når alt er over... og det viser seg at folket er blitt slaktet og torturert.

Skal vi da spør oss: "hvorfor gjorde ingen noe?"

Skal vi tenke: "Han sa jo til og med i klartekst hva han ville gjøre.. og verden sto bare og så på?

Jeg synes selvfølgelig at krig og innblandelse på den måten bør unngås..
Uff jeg syns dette er vanskelig.. Men du har mange gode poenger!!

Anne

20.03.2011 kl.10:42

Mange gode poeng som jeg er helt enig i. Bare for å si det. Jeg var sterkt imot krigen i Afghanistan og angrepene i Irak fra dag 1. Var bare forferdelig trist da det skjedde.

Synes bare at det i denne saken er et stort men. Gadhafi virker ikke stabil, og han er veldig tydelig på at han vil drepe folket og alle som er i mot ham. Han sier at han vil vise ingen nåde, og ingen skal gå fri. Han leier inn pirater fra Afrika, og man godt at mannen er ustabil.

Hvem vet hva som er rett...?

Håper ikke dette blir langvarig. Ber for det Libyske folket i dag.

Kari Jaquesson

20.03.2011 kl.18:09

Anne: "Gadhafi virker ikke stabil", nei med hva har det med saken å gjøre? Har du ikk etenkt over hvor ensidig mediene skriver om dette? Hvem er vi liksom som skal blande oss inn i en suveren stats konflikter? Han er ikke god, ingen er det etter 40 år ved makten, men å bombe landet slik de nå gjør er en forbrytelse. Jeg er så skuffet over Kina, Russland og India som ikke brukte sin vetorett. Og Norge, liksom - hva i hulsets all verden har vi med dette å gjøre? Vi er allerede i gjørma i Afghanistan der våre soldater også dreper sivile.

Hva vil skje i Libya? Banditter vil overta, godt hjulpet av grådige vestlige interesser. At det er omsorg for de sivile er jo bare tull? Hvor var den omsorgen da Israel bombet Gaza sønder og sammen, hvor er Frankrikes beskyttelse mot kvinner i Elfenbenskysten som blir plaffet ned under fredelige demomstrasjoner? Hvorfor lar de tanksene i Bahrain ture frem som de vil? Nei, dette er et skittent spill om penger og ressurser og det er det libyske folket som kommer til å lide i lange tider.

catja camilla Løvlind

20.03.2011 kl.22:20

Mennenskene er på feil spor så det holder. Dette MÅ gå galt. over hele verden. Vi er ikke mennesker lenger, men grådige blodtørstige dyr. Så kyniske at jeg melder meg ut. Vil heller være Ugle!

Anne

21.03.2011 kl.12:58

At en leder ikke er stabil, og sier at han skal slakte ned folket bør vekke oppsikt.

Hva som er rett og galt vil jeg ikke spekulere mer i, men alt er ikke bare svart/hvitt og enten/eller.

Når det gjelder media så formes nyhetsbildet og andre saker, mer nå enn før. Og vi er lett påvirkelig. Skremmende hvordan mange oppfatter nyhetene som den fulle sannhet.

I dag er det media som sitter med makten, det er ingen tvil om det.

Jeg er ikke skråsikker på det jeg skrev over, det var bare et lite "men" til det du skrev. Men jeg er skråsikker på at vi begge ønsker det beste for menneskeheten hvor enn i verden det skulle være! ;)

visnar

21.03.2011 kl.13:06

Jeg synes du har mange gode poenger! Men dobbeltmoralen som du kaller innlegget ditt blir litt feil. Du er like dobbelmoralsk selv, bare helt på den andre siden. Du skriver som om du vet hva som vil skje og vet hva som ville skjedd hvis vi hadde latt dem være. Hva ville skjedd med alle de fredelige opprørerne? Ville de fått leve? Og det blir jo spennende å se om det er banditter som tar over, slik du sier, men hva er bakgrunnen for å si noe sånt? Du legger til grunn Afghanistan og Irak? Krigen i Afghanistan er ikke over, har du snakket med noen i Irak som har fortalt deg hvordan det var før Saddam og etter Saddam? Hvis du skal lage et innlegg som heter dobbeltmoral, må du skrive det litt mer nyansert. For slik jeg forstår det mener du at det er dobbeltmoralsk og blande seg i disse konfliktene når det finnes konflikter i andre land som vi ikke blander oss i fordi de ikke har noe "sort gull". På samme måte synes jeg det er dobbelmoralsk av deg og skrive at vi ikke må høre på det lederen av VG - nett skriver ikke nødvendigvis er sant, men at du er sikker på at konspirasjonsteoriene du kommer med er sanne.

Anne

21.03.2011 kl.13:11

Vil ellers si at jeg synes det er utrolig spennende det som skjer ellers i den Arabiske verden, i Egypt, Tunisia og se her: http://www.dagbladet.no/2011/03/21/nyheter/jemen/utenriks/15894375/

De ønsker frihet, slippe børen, kunne være seg selv, leve!! Demokrati. Dette er virkelig historisk!

Kari Jaquesson

21.03.2011 kl.15:19

visnar:

"fredelige opprørere" - Hvor har du fått det fra. de er væpnet.

Bakgrunnen for å si at det er banditter som tar over: Se til Irak og Afghanistan - (elle rSoamlia som er uten styresmakter - fritt frem)

Om jeg har snakket med noen i Irak som har fortalt deg hvordan det var før Saddam og etter Saddam? Ja.

Konspirasjonsteorier? Nei.

Louis Farakhan er en omstridt person - absolutt - men i denne talen kommer han med viktige poeng på rekke og rad: http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DiLrLgOVHT8E&h=295f7

Og om det å drepe egne innbyggere fordi de gjør opprør kan du lese om de hendelsene han referer til ved å søke på WACO og MOVE bombing.

visnar

21.03.2011 kl.17:04

Det startet som fredelig demonstrasjoner.. Ikke bare i Libya, men blant annet Bahrain også. http://www.regjeringen.no/nb/dep/ud/pressesenter/pressemeldinger/2011/norge-fordommer-voldsbruken-i-libya-bahr.html?id=633937

Og denne irakeren hva fortalte han/ hun deg? Var dette en sjia eller sunni muslim?

Og definer det du mener med fritt frem? Irak og Afghanistan er enda ikke avsluttede prosjekter, og hvis du er av den oppfattning at de bare burde trekke ut alle styrker å la landet styre seg selv, ja da vil mest trolig de største bandittene ta over fordi de har mest makt, og mennesket vil ikke bare gi ifra seg makten - mye vil ha mer. Slik er menneske.

Hvis ikke dette er konspirasjonsteorier så vet ikke jeg. Hvertfall dette med olje! Det er vel veldig oppsiktsvekkende at de kun bomber Gaddafis styrker og ikke går inn med noen okkupasjonsstyrke? Jeg ser på dette som at de kun vil fjerne Gaddafi og overlate landet til en revolusjon med et ønske om et demokrati

PS! Jeg synes du har mange gode poenger. Synes bare du er veldig streng i kritikken og trekker veldig strenge konklusjoner. For det som foregår i disse landene og hva som skjer i toppene i hodene på de om "styrer" verden er så utenfor både mitt og jeg anter også ditt hode. Vi vet faktisk ikke hva som er sant eller uansett, vi kan mene mye, men sannheten er at vi faktisk ikke vet. Og det er det som er skremmende! .

Andreas

22.03.2011 kl.07:10

Kari: Angående opprøret, noen ganger må væpnet opprør til, se Algerie for eksempel.

Men jeg er helt enig med deg i at det at verden går inn i en suveren nasjon og bomber... Jeg var mot det i 1999, da ingen andre sa nei til å bombe Jugoslavia. Jeg var mot både Afghanistan og Irak-krigene. Og også denne er helt meningsløs.

En revolusjon må foregå på folkets egne premisser. Hvis en annen nasjon (Frankrike, Italia, Sambandsstatene, Storbritannia, m.fl.) går inn og kriger så er det ikke lenger "folkets revolusjon", men en fremmed stats inntog og maktovertakelse.

Angående *hikk* Sarkozy *hikk*, mannen som stiller full på pressemøter og som driver en politikk som hylles av selv Jean Marie, hvorfor stemte Frankrike på denne mannen? Han var så åpenbart manipulativ og det å velge en så høyredreid fyr som det... *sukk*. Frankrike er ikke hva det en gang var.

Hvem som vil ta over i Libya aner jeg ikke. De paranoide prater om ekstreme religiøse. Folket prater om at de ønsker demokratisk frihet. Selv tror jeg det er folket i Libya som må få avgjøre dette, ikke FN, ikke Sambandsstatene, ikke Frankrike, men folket i Libya, det er trass alt deres stat.

Kari Jaquesson

22.03.2011 kl.08:11

visnar:Hvorfor er du så sikke rpå at de er muslimer - det finnes faktisk andre religioner i Irak også. "Irak og Afghanistan er enda ikke avsluttede prosjekter" Let frem gamle aviser og se hvordan de hele tiden forandrer argumentene for å være inne i disse landene. Det vil aldri "bli avsluttet" fordi ingen vet hvorfor vi er der. ja "vi" - Norge også! ("Fredsnasjonen"). At fremmede makter (vi) tar parti med væpnede opprører (væpnet av hem, mon tro) er helt uhørt. Jeg skal love deg at om de hadde hatt på seg "taliban" klær og ropt Alla-uh-Akbar på TV reportasjene hadde nok ikek sympatien vært like høy fra TV publkummet, nei. "konspirasjonsteorier" Når det gjelder olje - nei, det er ikke konspiratorisk tenkning - det er bare å snu seg bakover og se historien. Men jeg vil gjerne at du forklarer hvorfor akkurat Lybiske sivile må "beskyttes" av oss - I Kongo har 4,5 millioner menneksr blitt drept siden 1998 - og det fortsetter. Ja, Gadaffi har tordnet i taler, men alle disse døde som skulel være "slaktet ned" - har du sett noen dokumentasjon på det? Noen bilder? Nei - nettopp. At folk har blitt drept er sikkert riktig - det er et væpnet opprør støttet av utlandet på gang. Men slakting er det andre som står for. 655.000 irakere de siste åtte årene - for eksempel

Kari Jaquesson

22.03.2011 kl.08:16

Andreas:Nei, sukk, Frakrike har ikke godt av Sarkozy - men snart er det valg igjen!

Rebellen

22.03.2011 kl.14:35

Man kan ikke stole på Gaddafi, men kan man stole på USA og Vesten?

http://blog.rebelsnest.no/2011/03/22/ubehaget-i-intervensjonen/

Brigitte Kvarsnes

24.03.2011 kl.22:52

Huffa meg Kari. Det er mye galt i denne verden. Det er mye korrupsjon og urett. Dessverre kan vi ikke gjøre så mye for å endre på tenkemåten til disse menneskene. De er vant til å brøle urett i det ene øyeblikk og Allah i det andre. Vi har spilt bingo sammen med venner i går, og overskuddet av pengene gikk til Japan. det ble da 1200 kroner til Røde Kors. Det blir en dråpe i havet, men man gjør så godt man kan..

Kari Jaquesson

26.03.2011 kl.21:27

Brigitte Kvarsnes: "tenkemåten til disse menneskene" Hallo? "De er vant til å brøle urett i det ene øyeblikk og Allah i det andre" Tror du skal tenke litt over den fordomsfulle måten å tenke på.

Den dobbeltmoralistiske måten Vesten opptrer på (vi "de allierte" dreper sivile afghanere nesten hver dag - ni stykker i dag - barn også. Fy Farao - jeg blir kvalm)

Phoebe

28.03.2011 kl.19:56

Kunne ikke ha vært mer enig! Fantastisk innlegg. Alle saker har flere sider og VG er alt for flink til kun å vise den siden som selger artikkelen til flest mulig lesere.

Skriv en ny kommentar

hits