Umulige unger finnes ikke!

En gledelig nyhet i dagens VG. En barnehagestyrer har sett seg lei på at barns behov for fullverdig ernæring blir neglisjert i barnehagene. - Ungene får for lite mat, for sjelden mat og for dårlig mat i barnehagen, sier styrer Marianne Schjetne.

Helt enig! Det gjelder ikke bare i barnehagene – men i mange hjem også. Resultatet er at mange barn får en kjeks stukket i hånden istedenfor et skikkelig måltid.

Vi ser at mange barn får mat for sjelden. I mange barnehager er det lunsj ved tolvtiden. Så får de en gulrotbit i halv tre tiden, og så er det kanskje ikke middag før i fem-seks tiden. Det holder ikke, sier Schjetne i den samme artikkelen i VG.

Det er helt riktig. Barna får for lite av alt unntatt kneipp i norske barnehager. Posepuppe, potetmos fra pose osv er gjengangerne for de få som får varm mat overhodet. Resten av tiden er det lyst brød med billig pålegg.

En klok dame har sagt: det finnes ikke umulige unger, bare sultne unger. Det er jeg også helt enig i! Barn forbrenner mye: de vokser og beveger seg vanligvis mer enn voksne. Gode måltider satt sammen av karbohydrater, proteiner og sunt fett, samt fiber er viktig med jevne intervaller – helst ca hver tredje time.

Kjeks, saft og søtt pålegg hører ikke hjemme annet enn til en sjelden anledning og nesten ingen i Norge spise nok grønnsaker. Får man gode vaner som liten er sjansen for god helse enormt mye bedre for resten av livet!

Nå skal i alle fall barn i Trondheimsområdet få et bedre tilbud. La andre også bli inspirert!

Dagens quiz: Hva skal man IKKE gi barna til hverdags? (kun 1 rett svar..)


Stikkord:

10 kommentarer

Josty

13.06.2006 kl.10:47

Det er kjeksa, sant;) Høres fornuftig ut, MEN det er jo mye enklere å slå til med litt letvint mat da?Men du, grønnsaker er ikke så godt.:S

Kari Jaquesson

13.06.2006 kl.13:38

Det e rmasse lettvint mat som også er sunt! barn vil elske å få Biola Naturel Yogurt med frosne blåbær oppi for eksempel, eller grønnsaker med en frisk dip av Kesam - sånne snacksmåltider går greit som mellomstasjoner!Eller rett og slett knekkebrød med sunt pålegg, grønnsaksknask og en liten klatt eplemos til dessert. Å lage hjemmelaget eplemos er gjort på noen minutter: Skjær opp epler i små biter, varm på svak varme, evt med littebitt vann og en knipe sukker om eplene er veldig søte. Som regel trengs ikke sukker for epler blir veldig søte når de varmes opp. :-) kari

Anne

13.06.2006 kl.21:19

Er så enig i det du skriver Kari!Barnehagen til yngstejenta har et bra tilbud når det gjelder mat, med grovt brød bakt i barnehagen og ordentlig og sunt pålegg. Men det er et måltid for lite, det går alt for lang tid mellom formiddagsmat og middagen hjemme, det holder ikke med noen fruktbiter rundt halv tre-tre..Eldstejenta er heldigvis veldig glad i frukt og grønt, så her i gården er pitabrød fyllt med masse grønnsaker en suksess i matpakken på skolen:) Grønnsaker er godt det og hvis maten er fargerik og ser fristende ut syns ungene det er like godt som noe annet. Mettende er det jo også:)Hjemme lager vi ofte smoothies med f.eks. eple, banan, frosne jordbær og kesam. Kjempegodt og mettende og ungene elsker det:) Supert som mellommåltid eller bare som noe godt når man har lyst på søtt!En annen ting jeg tenker på når det gjelder hva som er lettvint å "putte i ungene" mens de venter på middag: har man alltid kjeks i skapet er det lett å gi dem det, men har man istedet alltid banan eller gulrot er det like enkelt å la dem spise det før middag, ikke mister de matlysten av det heller...og de fleste unger liker både gulrot og de "vanligste" fruktene... :)

Sigrid

14.06.2006 kl.18:47

Hei! Eg er førskulelærar. I min barnehage er det desse måltida:kl.08.00: Frukostkl.11.30: Lunsj og fruktca.14.30: Knekkebrød og fruktSyns du det er ok, eller?Flott blogg forresten!

Kari Jaquesson

15.06.2006 kl.09:07

Ja, dersom det er proteinrikt pålegg på knekkebrødene og en kalsiumkilde synes jeg det ser kjempbra ut. Det er da viktig at foreldrene skjønner at 17.30 er barna klare for mat igjen, men det er vel da de fleste spiser middag. Et tips: dersom man spiser senere er den tiden et ypperlig tidspunkt for å få i barna grønnsaker. Sulten er som kjent den beste kokk og ved å skjære opp gulrotstaver osv enten bare med et press sitron over eller dip av Biola Natural + litt dippulver eller krydder får man i barna masse sunne saker. Da gjør det heller ikke noe om man spiser middagen litt senere. Da blir det et pusterom for mor/far og man kan roe seg ned etter arbeidsdagen og starte på middagen etterhvert. grønnsakssnacks er selvsagt like sunt for oss voksne....!

cic

18.06.2006 kl.09:15

hei Kari :)Svitchet innom "slankekrigen" her om dagen. Tenkte jeg skulle gi en liten tilbakemelding. Ble veldig glad da jeg så hvordan du veiledet. I motsetning til de andre trenerne som kjeftet og var leie, la du fokus på positive holdninger og verdier. Det er motiverende å se hvor sportslig du opptrer, og jeg synes du gjør en kjempejobb. (har sett deg i andre sammenhenger, bla. peter wessel cup som stolt forelder, der jeg en periode var dommer.) generelt må jeg si at utstrålingen din er fantastisk. Fortsett sånn, du sprer glede :) Takk for at du er deg, du gjør iallefall en kjempejobb :)

Kari Jaquesson

19.06.2006 kl.22:29

Tusen takk!Akkurat nå er jeg på Lanzarote der jeg skal lage en ny Tvserie som følger en gruppe overvektige ungdommer som ønsker å forandre livsstilen sin. Jentelandslaget i håndball er her også - til fredag. Skal jeg hilse fra noen?:-) Kari

Anne

20.06.2006 kl.14:13

Hei!Jobber i barnehage, der barna har med seg egen mat.Vi er en barnehage som legger vekt på sunn mat, men det er alltid foreldre som sender med barna kjeks, sjokoladepålegg, saft, juice osv. Selv om vi fra starten av har sagt at vi i utgangspunktet ikke ønsker at barna skal spise usunt i barnehagen. Mange foreldre sender også med youghurt - som er en sukkerbombe.Allikevel kan det sies at mesteparten av foreldrene har et bra syn på mat.Det som går igjen er at det et utlendingbarn der foreldra ikke har tilstrekkelig med informasjon om kost og ernæring som ikke er beviste dette. Har måtte forklare en mor at sjokoladepålegg ikke er sunt - tror vi tar for gitt at alle vet dette.

Kari Jaquesson

20.06.2006 kl.23:38

Det er ikke tvil om at mange foreldre har enten dårlig kunnskap eller liten tid/vilje til å sette seg inn i hva som er det sunneste for barna å ha med i barnehagen (og hjemme).Hva med å arrangere et kostholdskurs?Man kan også kopiere opp informasjon og veiledning på forskjellige språk slik atman kan nå også de foreldrene som ikke snakker norsk eller som ikke oppsøker/har tilgang til informasjon om dette.I tillegg burde barnehager & skoler finne andre måter å feire alt mulig på enn fett & sukker.En venninne av meg hadde barn i en Steiner barnhage der de gjorde stas på bursdagsbarnet blant annet ved å pakke vedkommende inn i silkesjal i forskjellige farger - et for hvert år også ble hun/han pakket ut og sunget for - helt topp!En tradisjon må jo starte et sted- så vi kan bryte med gamle for å lage nye!Jeg synes også at en barnehage har rett til å forby kliss og lage en liste over det som foreldrene ikke kan sende meg barna. Det er ikk eproblem med å begrunne det utifra både felleskapet og trivselen til barnet.

Anne

10.07.2006 kl.00:06

Joda, en begynner året med å fortelle hva foreldre skal sende med og ikke - men merker fort at det rett og slett ikke blir fulgt opp.Dessuten merker vi fort at vi rett og slett må ta et valg om å gjøre unntak for reglene. Enkelte barn nekter jo nesten å spise eller spiser fryktelig dårlig dersom de ikke har sjokoladepålegg på maten. De må jo ha noe næring i seg i løpet av dagen...Vel, vi oppfordrer til å ta med fruktfat når det er bursdager i barnehagen i stedet for kaker. Barnehager blir gjerne styrt med en tynn økonomi og det vil bli ganske store utgifter i forhold til å holde kostkurs - men det er en mulighet. Personlig syns jeg dette også er jobben til helsevesnet - å følge opp med blodprøver for å sjekke ut næringsnivået i blodet.

Skriv en ny kommentar

hits