Hurra for en røykfri verden!

Det er Verdens tobakksfrie dag i dag og den markeres over hele verden. Vi har kommet ganske langt i det å sørge for røykfrie arbeidsplasser og nå er tiden kommet for å utvide til alle offentlige møteplasser, også utendørs, samt i hjemmene der det bor barn slik det er blitt foreslått. Da røykfriloven skulle implementeres var det litt av et bråk. Mange mente at hele restaurantnæringen ville gå nedenom og hjem. Det har ikke skjedd. Hvem kunne vel tenke seg å sitte og spise en bedre middag og puste inn naboens røyk i dag? Ikke mange, tror jeg. Hvem ville orke å ha kollegaenes røyk drivende inn på sin egen arbeidsplass?

Men vi har et godt stykke igjen, både i Norge og ikke minst på verdensbasis:

Passiv røyking er stort problem for barns helse globalt. Men også i Norge er det mange barn som må puste inn foreldrenes sigarettrøyk, også de som ligger i mors liv. Puster den gravide kvinnen inn tobakksrøyk, enten frivillig eller ved passiv røyking vil babyen inne i magen få de samme giftstoffene i seg.

Passiv røyking forårsaker mange smertefulle og livsbegrensende sykdommer bl.a. hjerteinfarkt, hjerneslag, lungekreft, astma og luftveisinfeksjoner. Røykere har dobbelt så stor risiko for å utvikle MS som personer som ikke har røykt.  Dette gjelder også barn som vokser opp i røykfullte hjem, eller voksne som bor sammen med en som røyker hjemme.  Studier viser at ca. 40% av alle barn og hver tredje voksen blir reglemessig utsatt for andres tobakksrøyk. Mange barn lever med store lidelser pga astma og andre sykdommer på grunn av røykfullt oppvekstmiljø.

"Skal jeg ikke kunne røyke i mitt eget hjem?"

 Vel, ikke om de du bor sammen med (barn) ikke har muligheten til å flytte slik at de kan slippe å puste inn røyken din.


Om ikke du vil slutte å røyke for din egen del - dropp å røyke for å vise de som er glad i deg at du bryr deg nok om dem til å slutte.

Husk at det finnes mange gode hjelpere: Røyketelefonen: 800 400 85 og/eller  www.helsedirektoratet.no/tobakk

Du kan klare det! (og vil ikke angre!)

HER er fjorårets blogg på samme dag.

 Følg meg på FB:

Stikkord:

13 kommentarer

isabell

31.05.2011 kl.12:40

Mammaen min røyker konstant, hun røyker i bilen, inne, overalt! Bir så kvalm, jeg lukter jo også røyk! Hater det!-.-

lovelyliller.com

31.05.2011 kl.15:03

jeg er så glad for at jeg har lagt fra meg kreftpinnen!!! <3

Sunnlavkarbo

31.05.2011 kl.15:41

Har aldri røyket og drikker ikke alkohol eller.. Sunn da ell? :=)

Andreas

31.05.2011 kl.17:17

Når en mor med et barn i magen røyker så er det som om hun holder rundt halsen på barnet sitt og ikke lar det få puste skikkelig. Mange mødre opplever at barn sparker fra seg i magen når moren røyker. Og dette er altså grunnen...
Barn av røykere får et svakere hjerte, har som regel mindre fødselsvekt enn vanlige barn og er mer utsatt for å få astma i voksen alder.
Det er tragisk med kvinner som røyker når de har et lite barn i magen. (Hva tenker de egentlig?!)

Lene Alexandra Øien

02.06.2011 kl.07:56

JA til røykfri verden ja! Helt enig! Hva skal vi med det?Det er jo bare skadelig uansett!

b

03.06.2011 kl.00:04

Som en noenlunde nybakt mor merker jeg at jeg ikke klarer å se på foreldre som røyker mens de triller rundt på mine små. Det gjør meg fysisk kvalm. Men å si noe klarer jeg heller ikke. Det samme gjelder blokklivet, fordi jeg undres hvordan en het sommer blir når en nabo man ikke vet hvem er røyker og all lufta kommer inn til oss - dermed også lille barnet - om vi har vinduet oppe. Men tør man i det hele tatt å foreslå at man ikke skal røke på soveromssiden av en blokk? Håper flere borettslag tar mot til seg og blir røkfrie. Det hadde vært noe.

Kari Jaquesson

03.06.2011 kl.00:09

b:Hva med å prøve å si fra på en vennlig og hyggelig måte? Det kan jo hende naboen ikke er klar over at røyken siver inn på deres balkong. Om vedkommende likevel insisterer på å røyke, ville jeg tatt det opp med styret først og gå videre med saken. Du utestnges jo fra balkongen din om du må bli passiv røyker for å bruke den.

b

03.06.2011 kl.00:43

Desverre vet jeg ikke hvem jeg skal snakke med i dette tilfellet. Det er noe diffust hvem røyken kommer fra, da minst fire av åtte leiligheter i oppgangen her har røykende mennesker boende i seg. Samtidig kan det komme fra nabo-oppgangen Siden det stort sett er på soveromssiden, ikke balkongsiden, blir det vanskeligere å se/lukte hvor det kommer fra. Jeg har ved flere tilfeller vurdert å legge en lapp i styret sin postkasse. Kanskje jeg faktisk gjør det nå? Sparingen til eget sted med mindre røykinnvandering er iallefall godt i gang!

Andreas

03.06.2011 kl.06:47

Hvis jeg ser en gravid kvinne røyke så vil jeg si ifra, men glem det med "vennlig" og "hyggelig". Det går bare ikke an! De skader det lille barnet...

b: Ta kontakt med styret høres definitivt ut som en god idé! :)

24.06.2011 kl.00:25

Søsteren min har en lunge sykdom og foreldrene mine røyker. Men søsteren min får aldri lov til å være nærmt mamma og de når de røyker og de røyker ikke i huset :)

A.C

24.06.2011 kl.19:37

Jeg røyker og har ingen planer om å slutte. Om å ordne røykfrie hjem er så latterlig som du får det. Jeg er også mamma, men røyker aldri i nærheten av mitt barn. Hun har aldri sett at jeg røyker en gang. Røyker heller ikke inne. Er så lei av at andre mennesker skal bestemme over noe de ikke har noe med. Hvis man blir irritert over litt musikk eller røyk eller hva nå enn det måtte være så flytt i en enebolig. Normale mennesker tar hensyn, også røykere. Sikkert noe dere gjør som irriterer meg og er helseskadelig for meg også uten at jeg skal irritere meg og drive vandetta mot det. De sier også kvinnelige sjåfører er dårligere sjåfører enn menn, skal vi da nekte kvinner å kjøre fordi det er større sannsynlighet for at jeg blir påkjørt av en kvinne? Nei et sted må grensen går. Ja til røykfrie sykehus, tog, fly, cafeer og utesteder. Nei til at andre skal bestemme hva jeg gjør i mitt eget hjem som jeg har betalt millioner for. Ingen oppegående mennesker røyker i samvær med barnet. At det finnes noen dumme mennesker der ute skal ikke straffe andre. Hold deg til trening og kosthold for barn og vokse. Og de som er interessert, ikke plag andre. Mobbing kalles det.

Ikke-røyker

25.06.2011 kl.14:43

Jeg er helt enig med A.C her. Folk må da få gjøre som de vil i sitt eget hjem! Så lenge de tar hensyn til andre i omgivelsene så er de da vel ikke til plage for noen?

Vilde

25.06.2011 kl.16:48

Helt enig med A.C her også!

Skriv en ny kommentar

hits