Gave? Les litt nøyere gjennom avtalene!

Aftenposten har drevet reklamekampanje for skulpturparken som Christian Ringnes har fått med seg Kulturetaten på i flere år og mener nå på kveldens førsteside at de kan forutse fremtiden. De har hatt flere oppslag som kommuniserer at "Parken er i boks" osv selv om saken faktisk ikke er ferdig behandlet i det hele tatt.

De når i dag et foreløpig lavmål med flere siders tegneserie med godgutten sin. De nekter å se kritisk på den kommersielle driftsavtalen som inngås mellom kommunen og Ringnes' stiftelse.

Dette med at det dreier som en gave er forøvrig bare tull. Skulpturene settes ut for en gitt periode, men eies av Ringnes. ( Fra driftsavtalen mellom stiftelsen og Kulturetaten: "Alle kunstverk som finansieres av CLRS (stiftelsen) og utplasseres i Skulptur og kulturminneparken forblir CLRS' eiendom.")

Dette handler altså også om en privat driftsavtale av et offentlig område der det bl.a tillates å bygges opp tre serverings- og utsalgssteder i det som skal være et allment friområde.

Ved å tviholde på ordlyden "gave" unngår man anbudsregler for drift. (Dette er gjort med vilje. I avtalen står det:   "En konsekvens av dette er at verken kommunen eller Stiftelsen vil være bundet av anskaffelsesregelverket."

For øvrig opprettet Ringnes etter eget utsagn en stiftelse for å slippe å betale skatt.(uttalt til Aftenposten i 2003)

I dagens debatt mellom meg og SV's ordførerkandidat virket hun ikke helt informert om denne avtalen og sa at den må utarbeides - men den er jo undertegnet allerede - det er en av de sakene det skal stemmes over. Jeg ville jo da anta at alle som uttaler seg har lest denne driftsavtalen.

Men det er nok vanskelig om man ikke engang vet at den eksisterer. 

Det var veldig spesielt at hun valgte å la seg intervjue foran Ekebergrestauranten i kveldens "Østlandssendingen".

Takk og pris finns de politikere som innser at denne saken er så stor og kompleks at de vil ha mer tid på å sette seg inn i alle nye momenter som dukker opp.

Det er altså TO saker det skal stemmes over:

1) Reguleringsplanen som går på hva som skal utføres i skogen.
2) Den kommersielle driftsavtalen mellom Ringnes' stiftelse og Kulturetaten.

Det vitner i alle fall om lite musikalitet at SV stresser frem dette standpunktet nå. Det er nok rimelig opprør i SV's rekker og ikke minst blant mange (tidligere) SV-velgere som nå lurer på hvem de skal stemme på neste gang. Dette (foreløpige) standpunktet er jo milevis fra SV's miljø- og sosialpolitikk!

Park i øst og vest? Ja, det finnes allerede en skulpturpark i Oslo øst, den heter Klosterenga og er ikke tatt særlig godt hånd om. I vest finnes Vigelandsparken. Skog finnes i vest: Bygdøyskogen som til og med er fredet. Ekebergskogen må også fredes.

For all del: JA til at kommunen bretter opp ermene og sørger for redelig skjøtsel av skogen, det er jeg helt enig i (skulle bare mangle), men NEI til skulpturer som skal prakkes på oss - de kan plasseres et annet sted - et sted som faktisk trenger forskjønning. Ja til kunst, men ikke hvor som helst!

NEI til kommersialisering av en fredelig plett i byen. Det er byen ellers full av.

JA til videre bevaring av vår nydelige skog!

 Her kan du signere for å vise at du vil verne skogen: http://www.underskrift.no/vis.asp?Kampanje=2984

20 kommentarer

Emilie

09.06.2011 kl.20:04

Helt enig! :D

Sandippen

09.06.2011 kl.20:33

Kjempe fin header:)

synsegulla

09.06.2011 kl.20:45

Ikke gi deg! Det du skriver er viktig. Bruk nettverket ditt, det er nå det gjelder :)

Are C

10.06.2011 kl.00:29

Borgerskapets diskre sjarm! God jobb du gjør for Oslo Kari.

Kari Jaquesson

10.06.2011 kl.00:37

Are C: Her kan du signere for å vise at du vil verne skogen: http://www.underskrift.no/vis.asp?Kampanje=2984

Lars

10.06.2011 kl.08:11

Totalt uenig med deg. Synes du bør bruke tiden din på noe mer fornuftig? Janteloven er litt passe. Stopp misunnelsen!

helle

10.06.2011 kl.11:50

Jeg ser at du allerede har belyst temaene skattemessige forhold og bruken av begrepet gave.

Jeg skal undersøke mer om de skattemessige forholdene ved å overføre midler til en stiftelse og sjekke konsekvensene for den type øk. disposisjoner får for potensielt lavere innbetaling av skatt til stat- og kommunekasse.

Det forundrer meg ikke at en folkevalgt ikke er informert om innholdet i en reguleringsplan eller medfølgende avtale. Dessverre ville det overraske meg mer om de var kjent med innholdet. Slike planer leses sjeldent av den jevne bystyrerepresentant.

Det er verdt å merke seg i driftsavtalen at det (nesten) konsekvent heter "bør" og "kan". Slike kvalitative og skjønnsmessige vurderinger brukes sjeldent som argument av forvaltende myndighet for å stoppe et byggeprosjekt, eller her opparbeiding (les; bearbeiding) og drift av en "park".

Kari Jaquesson

10.06.2011 kl.19:57

Lars: Bruke tiden min på noe mer fornuftig? Jeg synes virkelig dette arbeidet er meget fornuftig. Jantelov & misunnelse? Ærlig talt, hva har det med saken å gjøre? Hold deg til saken om du skal argumentere.

Kari Jaquesson

10.06.2011 kl.20:00

helle: I løpet av den tiden jeg har arbeidet med denne saken har det gått opp for meg hvor lite man setter seg inn i saker som man skal være med på å avgjøre. Jeg håper de rette vedkommende nå skjerper seg og ikke bare leser sakspapirene, men tar en ordentlig befaring som ikke er arrangert av Ringnes' PR-team. For eksempel skal deputasjonen til Byutviklingskomiteen starte ved Ekebergrestauranten. Hvorfor det? Det logiske er jo å begynn ei andre enden, nemlig ved EKT.

Tedd Urnes

11.06.2011 kl.01:10

Nordstrand SV-lokallag i Oslo SV- støtter ikke utbyggingen av parken. De lokale avisene er ikke

interessert i denne informasjonen. Her er det uenighet innen partiet som vi alle klarer å leve med.

Sjekk Nordstrand SV facebook. Her finnes mye stoff om SV politikk.

Jeanette Egeland.

11.06.2011 kl.14:49

Jeg lurte på om du ville vært så snill å stemt på min herlige sønn til lano ungen 2011, alt du trenger å gjøre er å gå inn på; http://www.lano.no/bidrag/egil-andre-vest-agder og trykke på hjertet. :-) Går ann og stemme en gang til dagen (etter 24 timer) Setter stor pris på det, og takk på fårhånd. <3 Jeg har også et arrangement på facebook som du kan melde deg inn på her; https://www.facebook.com/event.php?eid=171864882872899 <3

Anne

12.06.2011 kl.20:33

Jantelov og misunnelse er vel akkurat der det ligger tenker jeg. 99% av norges befolkning har ikke satt sine ben i den skogen. Nå får Oslo en ny, sårt tiltrengt attraksjon. Det var på tide, uansett hvor pengene kommer fra. Jeg kan virkelig ikke begripe at det er mulig å hisse seg opp over et positivt tiltak som vil gjøre Oslo til en litt mer spennende by. Du burde virkelig bruke tiden din på noe annet. Men kanskje du også har en agenda? Slik som du beskylder Ringnes for. PR for deg selv, tror desverre ikke det har vært så vellykket. Skal du stå i en TV-debatt så må du ha nok folkeskikk til ikke å avbryte dine meddebattanter konstant.

Kari Jaquesson

13.06.2011 kl.09:57

Anne: Jeg ser ikke på disse planene som positivt for Oslo. Hvorfor du drar inn misunnelse her er helt uforståelig. Misunnelse på hva? "en ny, sårt tiltrengt attraksjon" - Skogsparken er allerede en attraksjon, men den kan gjerne promoteres bedre - og skjøttes noe bedre, selv om den faktisk er i en fantastisk stand, det er ikke mye som trengs å gjøres her. Den er svært tilgjengelig - også for rullestolbrukere. Det er mer enn nok spenning i Oslo. Kunst er bra, men ikke overalt. Dessuten er det ikke mange med kunstfaglig kompetanse som bifaller dette prosjektet. Det mest betenkelige med denne saken er at man lar en som driver næring midt i området overta driften i privat regi. For a slippe unna anbudsregler (som kommunene plikter å følge når de skal kjøpe tjenester) kaller man dette en gave. Men det er ingen gave. Ringnes har plassert 300 millioner i fondet sitt som han da slipper å betale formueskatt på. Kunsten (som påstås å være verdt 100 mill) er en pengeplassering, en investering. Han eier jo den fremdeles. Så er det resten. 100 mill. til opparbeidelse av "parken" - ja deriblant oppussing av to praktboliger som han får disponere gratis til sin næring i 50 år - stiftelsen hans (som driver med mange prosjekter) skal ha hovedkvarter her. I tillegg får han da etablere flere nye serveringssteder og utsalgssteder. Så er det de 100 mill. til drift. De skal jo ikke "gis" til Oslo Kommune sånn i en slump. La oss si at de plasseres med minst mulig risiko - på en høyrentekonto med 4% rente. Da er det 4 millioner i inntekt første året. 2 millioner i snitt skal brukes til drift. Da står det igjen 102 millioner som forrenter seg til neste år, osv. med andre ord - det er Ringnes som tjener mest på denne plasseringen. Dersom det avtale beløpet ikke dekker driftsbehovet må kommune likevel betale - og et anlegg som de planlegger vil kreve MYE mer driftsmidler enn slik skogsparken fremstår i dag. Bare det å holde en kunstig dam "i live" midt inne i skogen koster enormt. Det er allerede et vannspeil på Ekeberg - det kalles bare ?salmonelladammen? for barn blir syke av å bade i den. Agenda? Ja, min agenda er å redde denne unike perlen fra en gammeldaga eiendomsinvestor og ignorante politikere som ikke har forstått at i 2011 (FN's internasjonale skogsår attpåtil) raseres man ikke slike områder for profitt og kommers. Min agenda er å redde den for oss og alle fremtidige generasjoner og det ultimate målet er å få hele området fredet. Jeg har ikke anklaget Ringnes for å søke PR, men profitt - og det er jo egentlig et kompliment - han er jo forretningsmann, men det skal ikke forføre politikerne. PR for meg selv? Det er vel tvilsomt - man får nok av kjeft av sånne som deg for å utøve sine demokratiske rettigheter. Du burde komme deg opp hit på en av vandringene så får du et realistisk inntrykk av hva dette prosjektet faktisk legger opp til. Eller som du sier - kanskje du er en av dem som aldri kommer til å sette dine ben her. Men det er det veldig mange andre som gjør. Bryr du deg om ditt lokalmiljø?

Anne

13.06.2011 kl.20:34

Mitt poeng er at mange flere vil få glede av dette området, til og med SV støtter dette. Kom ikke og si at de er i lomma på Christian Ringnes. Det er ikke veldig mange andre som benytter seg av den skogen. Skal dine demokratiske rettigheter veie tyngre enn resten av befolkningens rettigheter? Flertallet er for dette.

Jeg kommer nok til å sette mine ben der dersom det blir skulpturpark, da kommer nok mange "sånne som meg", pluss en hel del andre turister etc.

Det er mulig du synes Oslo er en spennende by som den er, det er ikke sikkert alle er enig i det.

Du har jo tydeligvis massevis av tid til å engasjere deg i lokalmiljøet, det er jo flott. Man kan bry seg selv om man ikke deler din oppfatning.

Lars

14.06.2011 kl.15:41

Hipp hipp hurra. Les aftenposten g Knut Olav Åmås sin kommentar idag. Den forteller meget godt hvor Kari Jaquesson hører hjemme. Er så ekstremt lei av småligheten din kari jaquesson. Tenk om du kunne brukt energien din på noe mer samfunnsnyttig og ikke kun pr for deg selv.

Tbd

14.06.2011 kl.15:50

Si Ringnes putter 300 mill i dette prosjektet tror du ikke han kunne puttet de mange andre steder og fått bedre avkastning? Svaret er selvsagt og dine argumenter faller enkelt bort da din kompetanse på dette feltet er lik null dessverre. Skomaker bli ved din lest

Kari Jaquesson

14.06.2011 kl.18:11

Anne:Til din orientering visste ikk eengang Marianne Bborgen (SV) om den eksisterende driftsavtalen for hele det 255 dekar store området som er en av de sakene de skal stemme over.Hvorfor kommer du ikke opp på en av våre vandringer så kan du selv få oppleve skogsparken skjænnhet som den er og se omfanget av disse planene. Vi er ikke imort oppgradering, men er i mot å legge vei der det går sti (det er mange veier her allerede). Vi vil ikke at det skal etableres serverings- og salgssteder inne i skogslommene og ikke at det skal hogges ned for å lage et vannspeil som kun er til pynt og vil forrykke hele økosystemt. Vi vil ikke ha den ustrakte hogsten for å lage utsikt mellom alle "stajonene" de ønsker å etablere inne i skogen.

Det er veldig mange som benytter området i dag både dag og ettermiddag/kveld. Det må gjerne komme fler folk her, men om man realisrere å legge vei inn i de mest dyrerike områdene vil ikke det være bærekraftig. Man kan ikke toge gjennom der i hundretalls.

Håper å se deg på en av vandringene. Jeg har til dags dato ikke møtt noen som har vært klar over omfanget av dette opplegget før de har gått rundt og SETT hva reguleringsplanen og driftsavtalen legger opp til.

Kari Jaquesson

14.06.2011 kl.18:13

Tbd: Han "putter" ikke 300 millioner inn i dette prosjektet. Les Aftenposten på torsdag 16/6 og denne bloggen samme dag - da får du nok en liten overraskelse om du tror det er sånn det ligger an.

Kari Jaquesson

14.06.2011 kl.18:18

Lars: Fin tom du komme rmed noen konkrete eksempler på min smålighet, Lars, da dette er noe jeg ikke kjenner meg igjen i. Åmås sin kommentar vil du nok se i et litt annet lys på torsdag kveld/fredag morgen. Wait and see. Jeg mener den (gratis) innsatsen som jeg gjør her og veldig mye av i alt det frivillige arbeidet jeg gjør er meget samfunnsnyttig. Åmås sin kommentar er full av feil, forresten. Om du gidder å gå inn og lese sakspapirene (de ligger på Oslo kommune sine sider vil du også oppdage det. Det er både faktiske feil og overførte meninger på meg og sikkert fler av de andre som er nevnt der. Jeg tipper det kan komme som et sjokk på deg, men ikke alle er ute etter PR - det får jeg faktisk mer enn nok av på det "vanlige" jeg driver med. Noen tror faktisk på det de driver med og er idealister.

Kari Jaquesson

16.06.2011 kl.18:22

Tbd: Les nøyere etter hva jeg skriver og ikke minst innlegget til mine medaksjonister i dagens morgenutgave av Aftenposten! Den som får avkastningen på dette avsatte beløpet er RINGNES + en MEGET lukrativ avtale om kommersiell bebyggelse av et område som er regulert til almen rekreasjon.Det er Oslo Kommune som kommer til å sitte igjen med en KJEMPEREGNING om dette prosjektet blir realisert.

Skriv en ny kommentar

hits