Har mat blitt for viktig?

Jeg har jobbet med trening og livsstil siden 1983. Interessen for kosthold startet veldig tidlig. Jeg fikk helsekostkick da jeg var 16 år og spirte korn og leste masse om alle typer økologisk landbruk, vitaminer osv. Etter hvert fant jeg mitt eget kosthold som er basert på at nytelse og funksjon er like viktig. Med andre ord: jeg har lyst til å gi kroppen (herunder hjernen) det den trenger av næringsstoffer og energi, men jeg vil også at maten skal smake godt.

De siste årene har jeg studert grunnleggende medisin og holder på med ernæring på Atlantis Medisinske Høgskole. Det er gøy å kunne de biokjemiske forklaringene på hva maten betyr for funksjonen til kroppen. Visste du for eksempel at noen av fettsyrene i fet fisk stikker rett opp i cellemembranen til hjernecellene dine og gjør at hjernecellene kommuniserer bedre med hverandre bl a fordi cellemembranen blir mer ”elastisk”. Kult, ikke sant?

  


 Jeg elsker alt som har med mat å gjøre: kjøpe mat – jeg går ALLE hyllene når jeg er i store, gode supermarkeder, putte maten inn i kjøkken- og kjøleskap og ikke minst tilberede, dufte, tygge, smake og svelge maten. Mmmmmmm… nam, nam.

Jeg hadde ikke hatt noe problem med å være storeter! Men, det er jo ikke slik at om litt er bra, er det mye bedre med trippel dose. En av hemmelighetene i å kunne være en nyter er å stoppe mens leken er god. En nytelse er avhengig av at man dveler ved den og er i øyeblikket – og at man ikke overstimulerer slik at nytelse går over i smerte – som for eksempel mange erfarer hver eneste dag etter å ha overspist til middag – enda en gang.


 

Mat er godt, mat er viktig – men mat har kanskje blitt for viktig?

Vi bombarderes av oppskrifter, råd, bilder, tvprogram , artikler og diskusjoner. Det er ikke måte på hvor mange samlinger rundt god mat og drikke som skal gjennomføres i løpet av et år!

  


Nå står lutefisksesongen for åpning og om det blir som i fjor vil det gå sport i å ete mest mulig. Det virker i alle fall slik. I fjor var det restauranter som annonserte med at man fikk 3 serveringer lutefisk! Hvem trenger 3 runder med middag? Hvem nyter egentlig det? Det er ikke nytelse – det er støffing! Utrolig mye feiring går ut på å stappe i seg mest mulig mat, alkohol, og søtsaker, ja så mye at man blir uvel - til og med syk av det. Hvorfor det – er det doping i det å bli mest mulig støffa? Har det å støffe seg med mat & drikke blitt symbolet på at man slapper av, noe man klamrer seg til for å tro at har fri, at man er fri, at man er elsket?

 


Mat får så mye oppmerksomhet, ja tilbes nesten og likevel kaster vi mer mat en noensinne. Har vi mistet ærbødigheten for mat? Mangler vi respekt og ydmykhet for det jorda gir oss?

 

Å bli mett hver dag er tross alt et privilegium mange mennesker ikke har.


Hvordan er din evne til nytelse?
Hvordan markerer du for deg selv at du har fri, at det er fest?
Hva er ditt ”lille ekstra” når du skal kose deg?
Har mat blitt en slags gullkalv som nærmest tilbes?
Husker du på å være takknemlig for at du faktisk fikk mat – i dag også?
Hva tenker du om å kaste mat? Hvor mye kaster du selv?  

Typisk norsk mann 2006
Fett på kroppen er mat man ikke har brukt opp ennå.
Stikkord: Balanse - akkurat som på bankkontoen. Mange trenger mindre mat enn de tror.

 

    

Stikkord:

14 kommentarer

Bente

13.10.2006 kl.16:45

Det ER et altfor stort fokus p mat. Det er ikke rart at flere og flere fr et unormalt forhold til spising.Vi gasser i oss mat i julen, og s skal "alle" p slankekur etterp. Slik er det hvert bidige r. Det er blitt allment akseptert overspise i julen.Vi bombarderes av artikler og TV-programmer som handler om slanking, samtidig som vi blir "informert" gjennom reklame om hvor godt det er spise en burger fra McDonalds eller en ferdigpizza med ekstra mye fett.Jeg kan med hnden p hjertet si at jeg kjenner svrt f personer som har et sunt forhold til kosthold og trening. Det er mange som enten spiser bare usunn mat og trener lite, eller er veldig (nrmest sykelig) opptatt av trening og spise s sunt som mulig.Det er synd at fokuset ikke rettes mot andre viktigere ting her i verden. Det kan vel trygt sies at slike "luksusproblemer" beviser at vi har det altfor godt...

Kari Jaquesson

13.10.2006 kl.20:55

Ja, men egentlig mente jeg ikke slanking, jeg mente det at mat og eting (det er forskjell p spising og eting - du skjnne hva jeg mener) har ftt s stor betydning. Alts, jeg kan skjnne at det i tider da det var vassgraut 6 dager i uken kunne vre tilfeller av overspising om det stod festmat p bordet, men i dag er det som om hver enest elielle anledning, glad eller trist m spisemarkeres. At det spise (ete) er den eneste mten mange klarer slappe av p. Mat er underholdning og samtaleemne i veldig stor grad. Ikke ernring, men spising! Det utgis et tonn av kokebker, alle bladene har et lass av oppskrifter, osv osv Det er jo helt Ok vre interessert i mat, det er ikke det, men det er s MYE, HELE TIDEN, OVERALT! Det blir overload! TYPE: Ikke en helg uten noe "ekstra". Helgen M markeres HVER helg fra fredag (torsdag kveld for noen ?siden helgen begynner imorgen) - via masse mat, gotteri, alkohol osv. OG ferier, OG bursdager, OG bryllup, OG seminarer, OG dp, OG begravelser OG 17 mai, OG Pinse, OG hytteturer, osv, osv - hvor mange "normale" dager er det igjen til slutt?Wow n hres jeg ganske streng ut, men det er ikke det at jeg ikke unner folk kose seg, men hvor mye koser man seg nr det er s mye ? hele tiden?

oslo

13.10.2006 kl.22:03

Jeg kjenner meg veldig igjen i den spisegreia her. Jeg klarer sjelden stoppe i tide. Fr en fantastisk flelse nr jeg klarer det og blir like skuffa nr jeg ikke klarer det..... Treff med venninner er med mat og alkohol eller en av delene. Har det vrt en slitsom dag p jobb er det slappe av med en sjokolade p kvelden og angre p det etterp. Skulle likt endre det mnsteret, men det er ikke s lett. Blir nok ogs pvirket av media siden det er s mye fokus p mat...

14.10.2006 kl.01:27

Jeg tror mat er blitt til noe veldig stort og forvirrende. P tross av det store fokuset p mat og "riktig" kosthold, er det overraskende mange som ikke forstr hvilken type mat som fr kroppen til smile. Det som provoserer meg mest, er den maten voksne serverer til barn. Jeg fikk fullstendig hakeslepp den gangen jeg var p besk, og barnet i huset fikk en skolebolle til kvelds. Mat er for meg veldig viktig. Vi koser oss litt hver dag vi. Her kan vi gjerne ha multebr med en flteskvett til dessert, eller spise en is midt i uka. Og som oftest glemmer vi helt av "lrdagsgodteriet", fordi vi spiser god mat hver dag. Og med god mat mener jeg rent kjtt, grnnsaker, fullkornspasta, linsesuppe, hjemmebakt grovbrd o.l. Jeg tar alltid utgangspunkt i hva jeg kunne tenke meg tilfre min datters kropp. Og min ogs, for s vidt..hehe.

Susy Que

15.10.2006 kl.11:47

P kontoret hos oss s snakker vi alltid om slanking, trening, mat og vin. Jeg begynner bli lei dette fordi det er til slutt begynt bli kjedelig. Alle er p slankern, alle akker og offer seg s fort det er kake som er fortrt, men kake spiser vi alle mann! Det er blitt sosialt akseptert akke seg og det er s forferdelig. Kan vi ikke heller nyte og kose oss? Ingen av oss er overvektige, jo forresten ei - men hun er ikke p slankern. Rart, ikek sant?

15.10.2006 kl.16:49

Jeg elsker mat s utrolig utrolig hyt!Mat er det beste i verden, og jeg setter s utrolig stor pris p det. Hver eneste matbit jeg tar, nyter jeg til det maksimale. Jeg har selv vokst opp i ett hjem, hvor det kaste mat er helt uakseptabelt. Jeg har selv erfart, at denne ideologien lett frer til overspisning(dessverre). For min del har dette frt til at jeg kan f snev av drlig samvittighet lar jeg litt GOD mat ligge igjen og jeg ikke er stappmett s bukseknappen m opp. P den andre siden, fr jeg ogs utrolig drlig samvittighet ovenfor kroppen min dersom jeg har overspist meg. Det blir p en mte enten drlig samvitighet ovenfor "omgivelsene" eller kroppen... Jeg synes det er viktig kunne NYTE maten i yeblikket, og glede seg over all den deilige nringen og energien den gir kroppen:)

oppgitt

15.10.2006 kl.21:32

Jeg synes det er altfor mye forkusering p mat!! Om det er slanking, eller legge om livsstilen, det ser ikke ut som om alle helt vet forskjellen. Alle ukeblad er jo fulle om snt hele ret. Og det at man p dd og liv skal spise opp alt p tallerken synes jeg er helt idiotisk. Det er greit at man skal vre hflig og slikt, men er man mett s er man mett, og jeg irriterer meg over folk som spiser mer, selv om de er mette, kun for f tmt tallerken. Jeg spiser meg kun passe mett, jeg takler ikke overmetthetsflelsen. Jeg trur det hadde vrt til hjelp for mange hvis en bare lrte seg det.

Tale

16.10.2006 kl.22:41

Jeg tenker aldri paa hvor mye jeg spiser til et maaltid, bare jeg blir mett. Jeg saa "et lettere liv" i forrige uke og gjett om jeg ble inspirert til aa begynne aa trene! Jeg har ingen peiling paa trening, derfor vil jeg hoere med deg. Jeg er 14 aar, og en av de daarligste i gym i klassen. Jeg er ikke overvektig, men sliter med kondisen, har et lite lag rundt magen og vil gjerne ha armmuskler. Vi hadde 2,5 km og jeg klarte 16.26 min. Onsker

Tale

16.10.2006 kl.22:51

Forts:

monica

19.10.2006 kl.00:15

I dag er det mye fokus p det vre overvektig og om man spiser det "rette", slike svingninger i hva som er "in" spise slik som Roede, Fedon o.l. har eksistert lenge og det ligger mye kapital i denne industrien. Det er logisk at man ikke skal spise mer en det kroppen klarer forbruke i lpet av dagen og at dette er relatert til aktivitetsnivet. Er sikker p at det finnes like mange mennesker som er for tynne og ikke klarer opprettholde korrekt vekt slik samfunnet ser p "vektproblemet" i dag. Det folk ikke tenker p at det er mange som sliter med sykdom som gjr at man ser magre ut, Da erde daglige kommentarene "s tynn du er ", "du m legge p deg du er ikke fin nr du er s tynn", "er du deppa?, Har du det bra med deg selv?" det er f som gr rundt kommenterer de korpulente for det oppfattes som srende. nsker, i tillegg til fokuset p for mye inntak av mat, at det rettes fokus p kosthold hos individer som har problemer med opprettholde en ideavekt p en enkel mte.

treningsjarkoman

28.11.2006 kl.13:13

trener styrke 5 dager i uka, og jogge 3 til 4 ganger i uka... er det mulig holde p med dette altid?? uansett det programmet ditt p tv norge. fikk inntrykk at du alltid sppiser sunt? evnt ofte trener du?? jeg blir helt p tuppa vis jeg ikke for trent p en helg.. og et lite tips til dere som har lyst begynne trene, jo mer bra mat(sunn mat) dere spiser, jo bedre vil treningen g bde styrken og f fram enkelte ting.. hvorfor ikke spise litt godt litt sunt, og ha et ml med treningen. da vil alt bli lettere. ALDRIIIIII HR P YOYO SLANKE KURER. hvor lenge vil en slankekur vare..???? for noen ALLTID!!! s hvorfor ikke finne en bra livsstil der mat kan nytes men i sm mengder? trur nok ikke det vre p slankekur er noe noen liker??? right??? hilsen en gutt som var overvektig (feit) som n er muskells og sunn (nytt liv)

Kaja

07.12.2006 kl.14:13

Jeg synes det er altfor mye fokus p mat.... Alle blir usikker p hva de br eller ikke br spise, og havner da i en ond sirkel. Enten spiser de altfor "sunt", ellers knekker de spiser usunt som om det ikke skulle vrt noen morgendag... Det er en ting som jeg virkelig lurer p, er sukkerfrie brus egentlig s mye bedre enn vanlig brus? Jeg lliker ikke brus selv, men foreldrene mine er hektet. Spesielt moren min, hun kjper firepakninger pepsi max og drikker det hele tiden. Hun, og faren min, sier hele tiden at de skal slutte "i morgen" men greier det ikke? Jeg er bekymret... Det er ikke bare brusen det er ogs annen usunn mat.... Bekymrer jeg meg undvendig???

Aina

10.12.2009 kl.11:56

Synes det er ufattelig fint det du skriver her. Selv synes jeg det er vanskelig finne gode tips p nettet angane trening og kosthold.

Har den siste tiden begynt trene igjen etter en alt for lang pause som har latt det skli ut, srlig rundt mageomrde. Fler n at jeg gjr det jeg kan p treningsfronten, styrketrening, kodisjonstrening og prver ta meg en gtur hver dag. Men jeg vet at alt ikke kan fikses med trening, kostholdet m ogs legges om. Og det er dette jeg synes er vanskelig. Gr p skole og synes det er vanskelig f i meg nok mat og riktig mat, srlig p de dagene jeg skal trene. Da opplever jeg at jeg ikke klarer finne mat som gir meg nok energi som varer helt til jeg skal p trening og som varer s plass at jeg klarer gi alt p trening. Har du noen tips til hvordan jeg kan legge opp en matpakkehverdag med nok energi? og har du noen tips iforhold til hverdags kostholdet som skal hjelpe til med i f en strammere kropp?

Kari Jaquesson

10.12.2009 kl.23:25

Aina: Men, Aina - kanskje du rett og slett spiser for sjelden? Jeg kan VIRKELIG anbefale deg boken min "Ketsjup er lreit". der er det s masse konkrete rd, masse tips & oppskrifter om mat til ta meg seg, om hvor ofte man skal spise - hva man skal prioritere, mm, mm

Skriv en ny kommentar

hits