Selvråderett

Selv om jeg ikke er helt fornøyd med den noe spekulative overskriften på ukens Her & Nå er jeg glad for å bringe abort ut i lyset. Det er nemlig mange som helst vil late som om det ikke eksisterer, det skal gjemmes bort i en mørk krok.

Personlig tror jeg at grunnen til at det snakkes lite om abort IKKE er skam eller sorg, men rett og slett at de aller fleste som velger å avbryte et svangerskap bare føler lettelse og går videre med livet sitt uten å dvele noe mer ved hendelsen.

Og godt er det.

Det blir fra tid til annen trykket innlegg som på død og liv vil debattere eller problematisere abort. Og da lurer jeg på: Hva er det egentlig å debattere?.

Om en kvinne blir gravid uten at det er planlagt betyr det at man står ved et uventet veivalg.

For noen er det innlysende å avslutte (av ulike årsaker), for andre skjer det en million vurderinger. En ting er sikkert: Å gjennomføre et svangerskap og bli mamma betyr en relativt stor kursendring for de aller fleste. Dette gjelder både enslige og sambo/gifte.

OK, så vurderer man, det kan være noen tøffe uker med mye humørsvingninger, vingling, tvil og nerver. Men så kommer man til et valg. Noen velger å fullføre svangerskapet, andre velger å avbryte det.

Uansett er det et valg vi skal respektere. Uansett skal vi sørge for at begge valg gir rett til gratis, trygg og omsorgsfull behandling.

Vi skal ikke være så opptatt av årsakene til valget. Jeg har hatt venninner som har blitt gravide, også i voksen alder. De har bedt alle om råd. Det har jeg nektet å være med på. Mitt svar har vært: "Det er ditt valg, jeg er her for deg uansett hva du velger."

OM du blir gravid og er i tvil for eksempel om din økonomiske fremtid, at det er økonomiske grunner til at du er redd for å bli mamma (kanskje uten barnefaren til og med), husk at det finnes folk som kan hjelpe deg til å nå de rette personene. Snakk med fastlegen din slik at du kan få tilgang på ressurspersoner.

 Man må spørre seg hva alternativet er:

  • Tilbake til nemnder der det skal sitte andre og mene hva som er riktig for den enkelte kvinne?
  • Totalforbud slik det f eks er i Irland og Malta + en haug med andre land? (rundt syv tusen irske kvinner reiser til England hvert år, ikke for å shoppe)
  • Totalforbud slik det er i en del latinamerikanske land der det til og med er forbudt å gi mor livsviktige medisiner om det kan skade fosteret, selv om mor vil dø uten behandling (og da dør jo barnet også)

 

- Altså tvinge kvinner til  å føde selv om de ikke vil?

Uansett om alle heterofile samleier i Norge ble utført med prevensjon ville en del samleier resultere i en befruktning. Uønskede svangerskap vil alltid forekomme. Land med restriktiv abortlovgivning eller begrenset tilgang har de høyeste aborttallene, men mange utføres illegalt og utrygt, så titusenvis av kvinner verden over dør som følge av dette.

Norge har forpliktet seg og regjering har fremhevet at de vil sette spesielt fokus på å bedre mødrehelse i verden. (Stoltenbergs andre regjering har tatt et spesielt ansvar for at at tusenårsmål nummer fire og fem skal nås, å redusere barne- og mødredødeligheten innen 2015. Tilgang på trygge aborter er omtalt som "the missing link" når det gjelder å få bukt med dette.

Mer om abort i Norge HER.

I USA regner man med at halvparten av alle svangerskap er utilsiktet. 22% av alle svangerskap blir avsluttet (Ikke medregnet de som spontanaborterer). 61% har et eller flere barn fra før.

Et par av de reaksjonene jeg har fått etter en dag på trykk:

"Hei Kari
 Leste om dine uttalelser om abort på nettavisen i dag.
 Du har helt rett i at ikke alle ser på abort som noe tungt og trist, og jeg kan fint se tilbake på mitt valg og kjenne at det var helt riktig. Den følelsen jeg hadde da jeg var gravid, gjør at jeg forstår godt hvorfor jenter tydde til strikkepinner før i tiden, og er veldig takknemlig for at vi har selvbestemt valg i dag.
 
Dessverre har du også rett i at temaet er tabulagt og lite snakket om. Av den grunn kommer gode skussmål her, i stedet for i offentlige kommentarfelt:)"

 "Heia. leste Her og Nå. Du e no tøff! Bra å sette fokus på abort. Det er veldig hysj hysj og det e nok derfor dame slit i ettertid. Ikkje på grunn av aborten, men pga samfunnets forventninger tel kordan de skal ha det?.

 En dame på FB siden min mente at slik oppslag kan få unge, forvirrede jenter til å tro at jeg oppfordret til abort som prevensjon. Det tror ikke jeg. Men oppslag slik som det som stod i avisen nylig, dét kan gjøre at mange dropper prevensjon. Mediene slår opp uten å nevne at det er flere som får slike komplikasjoner i et svangerskap enn ved riktig bruk av p-piller. P-piller er trygg prevensjon. Det er dog viktig å huske at det IKKE beskytter mot kjønnssykdommer, det er det kun kondom som gjør. I Norge er vi skikkelig dårlige på kondombruk.

 Tenk så flott om visse personer hadde gått i bresjen, istedet for å bannlyse:

 

Merkelig hvordan Kirken rundt omkring bruker masse tid og krefter på abort ved bannlysning og utestegning, mens de velsigner soldater som skal ut og drepe de som allerede er født.

Det samme gjelder presidentkandidater i både nord- og sør- Amerika. De har omtrent verdensmesterskap i å være mot abort og kaller seg Pro-Life. Vel, det rette ordet er vel Anti-Choice. Jeg har vært i Nicaragua. Grøss! Pro-Life, det er PRO kvinners rett til å selv bestemme over sin skjebne.

Det er i de gruppene der man naturlig nok er mest seksuelt aktiv det er flest uønskede svangerskap. Gjennom forsøk ser man at ved å gi gratis hormonell prevensjon, ble aborttallene halvert. Opplysning og tilgang er altså viktig for at man skal unngå uønskede svangerskap. Mer av dette!

Det blir med jevne mellomrom hevdet at kvinner som avbryter svangerskap lider under dette i mange år. Det er feil.

Om man skal sammenligne kan man jo si at kvinner blir deprimerte av å få barn. Ca. 15 % av barselkvinner lider av fødselsdepresjon. Kvinner med tidligere angst eller depresjon er mest utsatt. Sånn er det med abort også. De (få) som blir deprimerte etterpå har som regel slik historie fra før.

Jeg har møtt kvinner som har følt seg presset av barnefaren til å ta abort. INGEN kan tvinge deg til å ta abort.

I visse miljøer er det ikke "comme il faut" å ikke ville ha barn. man skal helst ha fire barn og au pair. I slike miljøer er det kanskje et visst fødselspress? Hmmm . det kom jeg på nå - det må jeg undersøke litt.

Jeg har to barn. Begge er valgt. Jeg elsker dem høyere enn noe, elsker å være mamma, elsker at jeg har VALGT å bli mamma. Jeg unner ALLE kvinner å ha 100% selvråderett over sin fruktbarhet.

En viktig blogg fra 2006:HER

Om du vil engasjere deg i seksuelle og reproduktive rettigheter og holde deg oppdatert kan du f eks bli medlem her: www.sexogpolitikk.no

 

Stikkord:

191 kommentarer

lovelyliller.com -

23.11.2011 kl.11:38

jeg vil prose deg kari! du er SÅ tøff og et reellt forbillde!!!!!! jeg har følt mye ekle følelser og tanker om dette,men at du har et så fint forhold til det gjør at jeg kan ha det også - med god samvittighet! TAKK! <3

Monica Myrvang Friis

23.11.2011 kl.11:42

Kjære Kari..-her var det mye! Det er imidlertid et aspekt, jeg ikke kan se at du nevner, som jeg synes er VELDIG viktig.

Jeg er mamma til Ingrid på 2 år. Ingrid er født med down syndrom, og uten å si så mye mer om min lille prinsesse, men med det som bakgrunn, har jeg blitt tvunget til å ta stilling til et for meg vktig spørsmål i abortdebatten...-Det må være et valg VI selv skal ta, ikke et valg samfunnet skal forfekte, og presse på oss.

For å ha en ting klart først; Jeg er veldig for selvbestemt abort..-uansett årsak! MEN, det MÅ være et personlig valg, tatt av hver enkelt kvinne eller par, IKKE staten Norges valg.

Når regjeringen ønsker å flytte ultralydundersøkelsen fra uke 18 (som den er i dag) til uke 12, vil dette i all hovedsak kun være for å oppdage flere fostere med downs. Og det er bare så uendelig trist!

Mitt hjertesukk er bare som følger;

La oss bestemme selv, og la de kvinnene som velger bli akseptert uansett om de vil beholde eller velge bort, men ikke la dette bli politikk (slik det er i Danmark i dag).

Mange tanker og ord fra Monica på morrakvisten

Anti-Kari

23.11.2011 kl.13:27

Du er en ekstremist, også på dette området

Anonym

23.11.2011 kl.13:50

I Henne nr 2 fra 2009 var det en artikkel om abort hvor flere kjente norske kvinner stod frem med sin historie. Den gjorde såpass inntrykk på meg at jeg husker den ennå. Abort er absolutt tabubelagt, men det var først etter at jeg leste den artikkelen jeg virkelig forsto det! Så mange kjente norske kvinner står frem, og jeg kjenner jeg vrir meg i stolen på deres vegne over å snakke om det! Samtidig syntes jeg det var så flott at de stod frem at jeg hadde mest lyst til å rive den ut av bladet og henge den opp. En av mine beste venninner tok abort for noen år tilbake. De færreste vet det. Ikke engang hennes mor. Jeg gjorde som deg, Kari, støttet henne til det fulle uten for mye spørsmål. Det heter selvbestemt for en grunn, men det er så tabu at hun snakker ikke om det. Og jeg forstår veldig godt hvorfor. Bygdedyret lever i beste velgående også i storbyen.

Ege

23.11.2011 kl.16:27

Jeg er helt enig med deg Kari, vi kvinner må ha rett til å velge det vi vil.

Uten at andre skal prøve å gi oss dårlig samvittighet for valgene vi tok.

Dårlig samvittighet klarer vi fint å lage selv.

Viktor

23.11.2011 kl.16:59

På barneskolen lærte jeg at barn ble skapt gjennom sex. Ta konsekvensene av å ha sex, klarer du ikke det bør du sette deg på skolebenken igjen. Sex er en bra ting, men vi uverdigjør det når vi tar abort

Janet

23.11.2011 kl.17:32

kARI!!

Har du fa-- ikke hørt om prevansjon?? 4 !?!? aborter sier ALT om deg!

Ingrid

23.11.2011 kl.17:41

Takk for et flott innlegg!

Jeg hadde selv en abort for tre år siden, og jeg er så enig med deg! Tabuene må brytes ned. For meg ble det virkelig PRO min rett til å bestemme over eget liv. Jeg ønsker meg barn i fremtiden, og som du skriver, så er det også veldig viktig at det er ØNSKEDE barn.

Ja til mer åpenhet, og takk nok en gang :)

Sillybird

23.11.2011 kl.17:58

Kjempe viktig tema du tar opp. Ikkje alle aborter er selvbestemt, har selv mistet 2 ganger, fått friske vakkre barn to ganger, og tatt selvvalgt abort en gang. Ingenting har gjordt så vondt som da eg selv valgte å ta abort, uansett hvor mange ganger vi har kjent at det var det riktige valget, så tenker eg ofte på at eg kunne hatt en liten til.

Tzuki

23.11.2011 kl.18:51

Abort som prevansjonsmiddel? Jeg tok abort en gang, og måtte vente i 2 mnd på å få komme og gjøre det. I mellomtiden var jeg utrolig dårlig og kvalm og spydde hver dag. Jeg gikk hele tiden fra å være fly forbanna til å strigråte.. Selve aborten var fryktelig smertefull, selv etter at jeg hadde fått morfinsprøyte i låret. Så ikke tro at det er noen fordel å bruke abort som prevansjonsmiddel

Vendla

23.11.2011 kl.19:00

Jeg synes du har skrevet et bra innlegg i denne debatten, men jeg vil likevel peke på at selvbestemt abort betalt av staten (over skatteseddelen) er et gode, kjempet frem av modige mennesker, og den skal fungere som en nødvendig "ventil", men den skal ikke misbrukes. Og med misbruk mener jeg flere eller mange aborter av samme kvinne. Det burde ikke være nødvendig at staten skal finansiere mange svangerskapsavbrudd per kvinne, for man må kunne forvente at med selvbestemt abort følger også et personlig ansvar med å unngå uønskede svangerskap ved hjelp av alle de prevensjonsmidlene som finnes i dag (nei, ingen av dem er perfekte, og det er ofte et styr, men likevel). Så jeg støtter deg på mye av det du sier, problemet med skyld og skam, om lettelse etter avbrudd, at mange som får problemer i ettertid kan ha hatt psykiske vansker tidligere, og problemet med manglende åpenhet. Men det skal ikke være så lettvint at man bare kan gå tilbake flere ganger i sitt reproduktive liv og kreve den retten man har fått lovfestet igjen og igjen. Jeg kjenner til kvinner som har brukt den retten opptil 9 ganger. Det er galt mener jeg, og står fast på at selvbestemt abort skal være en nødventil.

Snoopi

23.11.2011 kl.19:07

Kvinner å Jenter som ikkje kan stå for sine handlinger , for vi stadig høre mere fra .

Tenk hvis denne likestillingen kunne gi kvinner mere vett i hode å stå for det di gjør .

Ut på byen hver helg å nedlegge det som di finner , så hjem å ta angre pille / abort .

Hurra vi har di smarteste kvinnene på jord .

ole brun

23.11.2011 kl.19:21

"Selvråderett"

Og dette ligger ikke helt opptil gjerningsmannens tankegang på Utøya..?.

Bente

23.11.2011 kl.19:26

Dersom man er klar for å ha sex, må man være klar for å ta ansvaret det kan føre med seg, en eventuell befruktning og barn. Livet starter ved unnfangelsen av, og en abort er derfor å ta et liv. Uansett hvilken situasjon moren er i, barnet må gå først, barnet har ikke gjort noe uansvarlig og fortjener ikke å bli fjernet. Men desverre er det som regel kvinnen som setter sine egoistiske ønsker først og går til det drastiske steget å fjerne sitt eget barn..

Har man kjent på det å bære fram et barn, så skjønner man at det er et fullverdig menneske selv når det er i magen.

Laila

23.11.2011 kl.19:46

Det er ikke likestilling før kvinner selv har mulighet til å velge OM og NÅR hun vil ha barn. Jeg tror problemet med at enkelte bruker abort som prevensjon, er helt marginalt. De jentene jeg kjenner som har kjent det nødvendig å få foretatt en abort, har gjort det etter å ha tenkt seg grundig om, og ingen - INGEN - skal bebreide dem det valget. Det er en lovlig rett vi har fått etter å ha slåss for den i mange, mange år, helt siden 1930-tallet eller enda tidligere.

Det må og skal være kvinnen selv som bestemmer.

Mor til 1

23.11.2011 kl.19:48

Jeg er så fullstendig enig med deg! Har selv tatt abort fordi livssituasjonen jeg var i gjorde at jeg verken var klar for barn eller hadde ressursene til å oppdra et barn. Jeg er nå mamma til ei nydelig jente på 2 år som var planlagt. Jeg angrer ikke et sekund på aborten jeg tok da jeg var 18, for da hadde jeg aldri i verden vært der jeg er nå, og hadde heller ikke hatt muligheten til å gi så mye av meg som det jeg kan nå.

Jeg er så utrolig lei alle disse som sier at har man sex så må man ta konsekvensene. Klart at barn er en konsekvens, men det er også kjønnsykdommer, livmorhalskreft og underlivssopp!! Det blir for dumt spør du meg. Hvor mange av disse besserwisserne holder seg unna sex fordi det øker sjansen for livmorhalskreft? Er vel ingen som vil ha det? Man har (frivillig) sex av to grunner: 1. DET ER GODT, og ja 2. få barn. De fleste har sex av grunn nr 1...

Forøvrig er ikke angrepillen det samme som abort. Noe jeg ikke kan fatte at folk mener. Angrepillen har akkurat samme effekt som mange p-piller; hindrer egget i å feste seg. Hvis folk bare hadde visst hvor mange befruktede egg som aldri fester seg enten man går på prevansjon eller ikke....

Flere som mener at barnets beste skal komme først, og ja...Er det ikke til barnets beste dersom mor absolutt ikke er i stand eller klar for unge? Tror kanskje en del folk ikke helt skjønner hva konsekvensene kan være. I mitt yrke møter jeg på mange barn med foreldre som aldri skulle vært foreldre. Barn som har vært gjennom et regelrett helvete. Hvordan kan det være til et barns beste å i mange tilfeller bli født inn i noe slikt? Jeg bare spør....

Lise

23.11.2011 kl.20:00

Tusen takk Kari ! Jeg er så enig og så utrolig glad for at du tørr å skrive dette!

Karoline

23.11.2011 kl.20:06

Mor til 1: Jeg kunne ikke sagt det bedre selv! Takk og lov for at det finnes sånne som deg :) Satt her omtrent å frådet av sinne over de bedreviterne av noe menn som ikke kan sette seg i denne situasjonen (som kvinne) og dermed hytter med nevene og sier at kvinner heller burde holde beina sammen hvis man ikke er klar for barn.

ole brun

23.11.2011 kl.20:28

-jeg er kun mann, overhodet ikke bedreviter.

-hytte med neven,det er ei heller meg.

"-mitt lodd er ei å svare,jeg spørger kun."

Altså, mora mi har vært dau i mange år,men hu sa til meg at

-ikke mye kan rettferdiggjøre å ta liv..

Tok hun virkelig såå feil ?

Anastasia

23.11.2011 kl.20:54

Tar man abort fordi kroppen ikke hadde klart påkjenningen av en fødsel (mange har sykdommer som spiller inn) er abort en grei løsning. Ellers synes jeg det blir mer brukt som et prevansjonsmiddel...

Ærlig talt! Er man i tjueårene og tar abort to ganger så er det pga slurv. Og har du i det hele tatt hørt om adopsjon? Man MÅ ikke beholde et barn man setter til verden. Flotte mennesker står mer enn klare til å overta det mennesket du ikke vil skal leve.

Når det gjelder to spontanaborter må jeg bare beklage. Men det er jo ofte som følge av frivillige aborter...

Mari ♥

23.11.2011 kl.21:14

Det er snart et år siden jeg valgte å ta abort, og det var ene og alene på grunn av min egen livssituasjon. Jeg hadde ingenting å tilby den ungen, ikke engang et stabilt og godt hjem, med en stabil og kjærlig mor. Eller, kjærlig hadde jeg vel vært, men jeg hadde ikke vært særlig stabil på grunn av mine egne problemer og min situasjon. Det er _minst like egoistisk å velge å beholde ungen som 16-åring, uten noen ting å tilby ungen, enn å velge bort ungen på grunn av sin egen livssituasjon. Jeg gikk på p-pilla også, men jeg glemte nok å ta den i forkant. Etter aborten vet jeg også at jeg ikke klarer å gå gjennom enda en, rett og slett fordi en abort virkelig tar på kroppen og psyken. Jeg tok abort sent i uke elleve, så det var akkurat på grensa, men for meg var det et veldig riktig og voksent valg å ta :)

Janet

23.11.2011 kl.21:16

Anastasia

Helt enig!

23.11.2011 kl.21:18

Til Monica fra en annen Monica.. Jeg er helt enig med deg i at vi kvinner må få velge om vi vil beholde barnet eller ikke.. og da er det veldig positivt at Norge vurderer å gjøre som blant annet Danmark; å gi kvinnen et valg, også om det er Downs syndrom.. det handler ikke om politikk, men den enkelte kvinnes og families valg.. dersom barnet ikke er friskt, må det være opp til den enkelte å avgjøre hva man vil gjøre videre, og samfunnet skal ikke dømme en uansett hvilket valg man tar.. jeg beundrer de som vet at barnet har downs, men alikevel velger å beholde det, det er ikke et valg jeg ville klart å ta.. og jeg er nå selv gravid og valgte å få ultralyd i uke 12 for å avdekke nettopp dette spørsmålet.. men det var vårt valg, og slik bør det være for alle..

Linda

23.11.2011 kl.21:19

Har vært igjennom en abort selv for ikke lenge siden, takk for at du deler dette med oss Kari. Heier på deg!

Ida

23.11.2011 kl.21:20

Kjempeflott innlegg! Er helt enig i det du sier. Kvinner skal ha rett til å bestemme over sin egen kropp, og det skal være et personlig valg om man vil fullføre svangerskapet. Men jeg mener også at barnefaren bør ha sitt å si, siden det er begges barn, men det er en privatsak mellom to mennesker, ikke noe andre bør blande seg i.

Håvard

23.11.2011 kl.21:21

Kari. Jeg mener rett og slett at abort er drap hvis man aborterer et foster som har blitt til under frivillig sex. F.eks: Hvis ei jente i 16års alderen har en kjærste som hun lyst til å ha sex med, men ikke vil få barn med, så bør hun ikke ha sex med kjæresten sin. Ikke sant? Og hvis hun da har sex med kjærsten sin og blir gravid, så skal hun bare ta fra fosterets rett til å leve? Det er jo tydelig at det er drap når en tenker seg om et par ganger. Og siden du virker så flink til å uttrykke deg og forstå hvordan ting med abort henger sammen, hvorfor skjønner du da ikke at dette blir drap? Skriv heller et nytt innlegg når du har forstått hvor galt dette er. :-)

line

23.11.2011 kl.21:38

Nå ble jeg faktisk litt sjokkert. Har altid likt deg godt.

Har man sex og ikke vil bli gravid bruker man prevensjon, skulle det mot formodning gå veldig ille, så tar man en angrepille fortere enn svinn! Har man blitt voldtatt eller misbruk, så er det en annen sak!

Jeg har tatt anatomi eksamen, hvor vi da hadde forelesninger og pugging på obduksjons salen, der var det preparater av fostere fra 5 uker og helt opp til 41 uker, fra fosteret er 10 uker kan du tydelig se at det er en liten baby! Og jeg ville ikke tatt livet av min baby.

Det du sier om at de fleste ikke bryr seg særlig om tiden etter en abort, er så feil SÅ feil. Har flere voksene venner som tok abort i tyveårene som nå 10 år etter fortsatt angrer..

Angelica

23.11.2011 kl.21:48

Til Håvard over her ; Er du klar over hvor mange ganger prevensjonen faktisk svikter? - Skal kvinnen ENE og ALENE faktisk gå igjennom ett helt svangerskap fordi mannens kondom sprakk? Eller om p-pillen viste seg at den ikke fungerte? Om man er rusmisbruker, brude man fremdeles gå gjennom svangerskapet? Om en kvinne har psykiske problemer , vipper mot aborten, fordi hun føler hun ikke kan gå igjennom dette, skal hun da tvinges?

Om kvinner ikke kan ta aborter, så syns jeg nærmest menn burde klare og handle kondomene sine før de stikker ut med kvinnfolka, og kanskje dobbeltsjekke om vedkommende er på pillen også, bare for og være på den sikkre siden. En siste ting ; Det er ikke ett 'liv' før etter 3mnd!

Syns innlegget ditt er flott Kari! Hipp hipp!

Mot abort

23.11.2011 kl.22:04

Kvinnen, kvinnen og atter kvinnen! Ingen tenker på barnet!

Når sædcellen og eggcellen har smeltet sammen, så er det et nytt liv. Babyen er IKKE endel av kvinnen, men et selvstendig liv, som er AVHENGIG av moren for å leve. Stor forskjell!

Prevensjon kan svikte, man kan bli voldtatt, man kan være i en vanskelig økonomisk situasjon, det kan "passe dårlig" med en baby i studietiden, mannen kan stikke av osv. osv. Men vi bor i Norge, det finnes kriseteam som kan hjelpe dere både økonomisk, praktisk og psykologisk. I U-land klager de ikke i nærheten av så mye som dere gjør, til tross for at de er i en mye verre situasjon enn dere. Skam dere herfra til månen!! Abort er ikke annet en statsvelsignet mord!

Silje

23.11.2011 kl.22:06

Jeg blir bare litt oppgitt når det går opp for meg at dette fortsatt er et brennhett tema.

Abortmotstandernes liste deltok (dessverre) på skoledebatten vår for mange år siden, da jeg gikk på Lillestrøm VGS. Én modig jente spurte deres debattant direkte: Hvis dere er så opptatt av å bevare liv, hvorfor gjør dere så mye for å ødelegge de som allerede eksisterer? Hun refererte da til de stygge sakene AML hadde vært ansvarlige for; trakassering av kvinner som hadde tatt abort. Spørsmålet trenger vel ikke noen utdypning. At alle abortmotstandere ikke er like fanatiske er jo klart, men jeg tok med denne historien likevel, for spørsmålet var så bra.

Ellers er det jo et faktum at ofte at når kvinner blir gravide, så spontanaborterer de uten at de merker det. Det tolkes som forsinket menstruasjon. Burde vi hatt minnestunder for alle de uoppdagede fostrene som ikke ble født hvert år?

Nei, de fleste abortmotstandere ville være enige at det både urealistisk og grenser til galskap. For det ville involvert overvåkning av halve befolkningen, krenking av privatliv og en mengde unødvendig påførte traumer. Og her kommer poenget mitt: Kanskje de en dag kan trekke tråden videre til selvbestemte aborter. Den eneste forskjellen er at i det ene tilfellet er det kroppen som avviser fosteret, i det andre tilfellet fjernes fosteret medisinsk. Er det siste tilfellet drap, blir det første tilfellet en dødsfall.

Å hevde at en kvinne har tatt et liv når hun har tatt en abort er krenkende.

Smm

23.11.2011 kl.22:09

Berømmer Kari for å stå fram, det kan hjelpe mange som har tatt ett vanskelig valg.

Årsaken til at man velger det man gjør er mange, og ingen skal kaste stein i ett glasshus.

Det var kanskje lettere før i tiden, førte du en jente i "uløkka" måtte du ta ansvar og gifte deg.

Det er ett enormt sexpress i våre dager, så kanskje vi skal henstille til menn også å ta sine forholdsregeler?

Det kan ikke være lett å presentere for sin kommende at man har 16 år med barnebidrag foran seg.

I dag har vi DNA, ikke lett å lure seg unna, en enslig mor er derimot lett synlig, du får hva du ser.

Kanskje på tide å snu debatten, hvem gjør jentene gravide? Gutter. Er du ikke klar til å bli far, ligg unna. Jenter, ikke klar til å bli mor, tenk deg om to ganger, samfunnet i dag ser ut til å mene at det er ditt ansvar uansett.

Før eller siden må denne debatten legges død, hvem ønsker seg tilbake til middelalderen, brennes på bål, stilles i gapestokk, og mannen gikk fri?

Kirken og dess like er vel største synderen her, forherlige livet men støte uheldige jenter ut i kulden.

Redde det ufødte liv, men la en enkemann sitte igjen med morløse barn, er dette det samfunnet vi skal tilbake til?

Skal man diskutere dette tema i 2011, så vennligst still begge kjønn til ansvar og ha ståstedet ditt i nåtiden og ikke i ett samfunn som ikke eksisterer.

Til jenter som har tatt ett valg, det var riktig for deg på et gitt tidspunkt, vi er mange som støtter deg, selv om ikke alle står fram. Til gutter, var du klar for å bli far, er du klar?

Det går mot helg, så tenk over det:-)

Smm

Herregud

23.11.2011 kl.22:29

Ole Brun: Hvor utrolig uintelligent går det an å bli? Å sammenlikne en abort med Utøya angrepet...!? Seriøst, reality check! Naut.

Kristine

23.11.2011 kl.22:32

Syns det er et kjempe viktig tema som blir tatt opp. Stå på Kari! Og til alle dere som er så imot abort. Jeg vil tippe at de av dere som er så sterkt imot abort er med i en trangsynt sekt av et slag. Det er trist å se at dere har blitt fóret med dette gammeldagse synet siden den dagen dere selv så dagens lys. Kvinnen skal selv få bestemme over egen kropp, og ingen andre en kvinnen selv skal kunne bestemme over hennes fremtidige skjebne. De av dere som sier det så fint at den eneste utveien til å ikke bli gravid er å ikke ha sex. Jeg vil tippe dere ikke har klart å knipe igjen selv. Og det som provoserer meg mest her at noen menn her har så sterke meninger om akkurat denne saken. Dere kan ikke engang tenke dere hvordan det kan være for en kvinne i en slik situasjon. Og nei det er ikke egoistisk av en kvinne å ta abort når hun mener at det er bedre at barnet kommer på en tid det er ønsket. Da tenker hun først og fremst på barnet og ikke seg selv. Det er mye som skal bli lagt til rette før man kan ta avgjørelse om å bære fram et barn.

Klart mannen har mye å si, men først og fremst kvinnen som skal bære dette barnet i 9 måneder fremover. Takk og lov for at vi har mulighet i dette landet til å bestemme over vår egen kropp og fremtid. Og takk og lov for at ikke konservative sekter styrer dette landet. Da hadde enda flere tydd til andre ekstreme metoder for abort. At kvinner dør som følge av dette fordi de ikke kan ta eget valg om å ta abort, er isåfall mord fra styringsmaktens side ovenfor kvinner.

Mot abort

23.11.2011 kl.22:33

Til Silje:

"Hvis dere er så opptatt av å bevare liv, hvorfor gjør dere så mye for å ødelegge de som allerede eksisterer?"

I Norge har vi ressurser til å både bevare morens psykiske helse og la barnet overleve.

Når det gjelder spontanabort så er det noe helt annet, og det vet du inderlig godt. Hva minnestund angår, så er det en total avsporing av debatten. Men om noen vil lage minnestund for det drepte fosteret, så har de full rett til det. Men man har selvsagt også rett til å la være.

"Å hevde at en kvinne har tatt et liv når hun har tatt en abort er krenkende."

Om du tar abort, MED VILJE, her i Norge, så har du per definsjon tatt et liv. Bare spør forskere. Noen ganger må man riktignok ta liv, f.eks i selvsforsvar. Men barnet kan i all hovedsak ikke true deg.

Mot abort

23.11.2011 kl.22:44

Til Kristine:

"Jeg vil tippe at de av dere som er så sterkt imot abort er med i en trangsynt sekt av et slag."

Du bør slutte å være fordomsfull ved å tippe. Det finnes abortmotstandere i alle samfunnslag, i alle kulturer, i begge kjønn, i alle aldere etc.

"Kvinnen skal selv få bestemme over egen kropp, og ingen andre en kvinnen selv skal kunne bestemme over hennes fremtidige skjebne"

Du tror altså at barnet er en del av kvinnens kropp? Der tar du grunndig feil. Når egg- og sædcellen har smeltet sammen, så er det et nytt liv som har kommet til verden. Barnet er avhendig av moren, men det er ikke det samme som å være en del av moren.

Om en unge løper ut i veien, og jeg føler meg litt trett og sliten for å løpe etter... skulle jeg da si: "Det er min kropp, jeg bestemmer selv om jeg vil redde barnet eller ikke."

"Og nei det er ikke egoistisk av en kvinne å ta abort når hun mener at det er bedre at barnet kommer på en tid det er ønsket"

Hva i helvete? Tror du det er samme barnet som kommer uansett når det blir laget? Når barnet først er laget, så kan det ikke bli laget flere ganger. Om man dreper det, gjennom en abort, så kan det ikke bli født på ny, ved en senere graviditet. I Norge så kan man få den støtten man trenger til å ta vare på et barn, selv i vanskelige tider.

23.11.2011 kl.22:49

Du skriver om kvinnen og hennes rett...Hva med barnets rett til å leve? Og skulle ikke mor klare/ha mulighet til å ta seg av barnet, så er det noe som heter adopsjon...Må være utrolig tøft, men vil tro det er tøffere å ta livet av et foster- som faktisk er et barn!

SIGNE

23.11.2011 kl.22:53

Jeg vil bare si at jeg selv ble gravid uten å ønske det, 23år gammel. Det var et sjokk for meg. Jeg kunne ikke engang tenke meg å få barn noen gang. Det var liksom ikke noe for meg. Men jeg hadde allerede tatt et valg tidligere om hva et foster var. Det var liv, uavhengig av meg. Å ta abort ville drepe det, og jeg ville være den ansvarlige. Derfor slapp jeg stress med å vurdere det. Jeg tok ansvaret og var klar til livet som ung studerende alenemor. Ja, det var tøft som gravid, og ja, det var mye tårer. Men da jeg fødte ei jente som var så nydelig og perfekt... da var alt det vonde glemt. Jeg ble skremt over at jeg, bare et menneske, kunne velge om dette hjelpesløse, uskyldige barnet kunne leve eller død bare 1/2år i forveien. Idag er jenta mi en vakker og svært oppegående 7år. Ting har gått veldig bra med oss, selv om alt så håpløst ut da jeg fant ut at jeg var gravid. Det er ikke et behov for meg å få igang emorsjonelle følelser hos noen med det jeg skriver eller skape dårlig samvittighet for de som har utført abort. Hvorfor skulle jeg det? Kanskje andre tenker:"Ja, men så bra for deg da." Jeg forteller kun fakta og realitet. Dette er virkeligheten min. At et foster er et menneskeliv...ja, det trenger jeg bare se på datteren min for å skjønne. Avslutter med å oppmuntre folk til å ta en titt på bilde av fosterets utvikling i uke 11. Lett å google det opp. :)

Kari-FAN

23.11.2011 kl.23:08

tusen takk for at du er så modig og belyser dette temaet på en så flott måte. verden hadde vært et bedre sted med flere mennesker som deg :) !!!!

Silje

23.11.2011 kl.23:19

Til "Mot abort": Leste du i det hele tatt innlegget mitt? Kanskje du burde lese det om igjen, og prøve å få med deg det jeg prøver å si. Uansett, jeg skal gjengi en kortversjon her, og prøve å uttrykke meg noe klarere: Det er faktisk et tankekors at kvinner uten å oppdage det en gang mister fostere, og når fanatikere henger seg like mye opp i det som de henger seg opp i at noen kvinner velger fjerne fostere, ja da tar jeg kanskje argumentene deres litt mer seriøst. Hvis alle fostere er et liv på fra tidspunktet det er unnfanget, ja da følger det logisk sett at de fostrene som kroppene avviser faktisk er dødsfall.

Et lite apropos: I Norge har vi ressurser til å ta vare på kvinner medisinsk, slik at de kan få trygge aborter. Psykisk er det mange kvinner som foretrekker dette, framfor å adpotere bort et barn mange måneder senere. Det burde være enkelt å forstå.

23.11.2011 kl.23:19

Leste bare en forside, jeg. Men om det stemmer at noen har foretatt 4 provoserte aborter, føler jeg meg nesten uvel. Statisk sett er det ikke mulig. Og etter å ha vært tre ganger på sykehus for å skrape vekk noe fint, synes e personen burde ha lært. Alle kan ha havnet i en uheldig situasjon. Ansvarlige personer gjør ikke det fire ganger. Er det for at partneren ikke vil bruke kondom? Elsker han da jenten/dama - klarer hun ha utbytte av sex under de vilkårene? Hvor er mannen i bildet her. Han burde jo få sluppet til med sin mening, i hvert fall. E vet om flere som har tatt abort uten å informere kjæresten. Er det riktig, da?

23.11.2011 kl.23:22

E mente at statisk sett blir man ikke gravid på P-piller 4 ganger, om man bruker dem riktig.

Andreas

23.11.2011 kl.23:24

Hmmm... Jeg er nok så enig med deg, Kari. MEN...

Jeg mener kvinner som ønsker å ta abort burde få en time, helst to, med psykolog. En time før inngrepet og en time et år senere. Selv om det er mange kvinner som klarer aborten fint så er det noen få som absolutt burde prate med noen om det.

Jeg mener selvbestemt abort burde utvides til uke 16. En kvinne burde få rett til å sjekke fosteret for feil tidlig, for å kunne ta valget selv om hun vil ha barnet eller ei. Det er ikke alle som har de ressurser som må til for å ta hånd om et barn med handikapp. Det betyr ikke at vi får et sorteringssamfunn, men det betyr at kvinner selv må få ta det valget.

http://www.dagbladet.no/dinside/2004/02/26/391935.html

Mot abort

23.11.2011 kl.23:42

Til Silje:

Poenget er at du kan ikke blande ufrivelige aborter med frivelige. Hvis barnet dør av seg selv, så kan selvsagt ingen dømme moren, med det er ikke det som er saken her. Saken er at enkelte kvinner går rundt og skriker "det er min kropp" og dermed faktisk mener at ungen inne i magen deres er en del av deres kropp.

"Et lite apropos: I Norge har vi ressurser til å ta vare på kvinner medisinsk, slik at de kan få trygge aborter. Psykisk er det mange kvinner som foretrekker dette, framfor å adpotere bort et barn mange måneder senere. Det burde være enkelt å forstå."

Ja, det blir trygt for moren, men ikke for barnet. Barnet blir dømt til døden. Vi har ressurser til å ta vare på både kvinnen og barnet, og skal derfor ikke velge den ene framfor den andre.

Grete Marit Hokling Lillenes

23.11.2011 kl.23:53

Å velge å ta en abort må være et av de vanskeligste valg en kvinne noensinne tar. Å velge å ikke ta en abort likeså. Har det i det hele tatt vært noe å vurdere for en gravid kvinne, sier det seg selv at det har vært mange tanker og vurderinger før avgjørelsen. Å kritisere noen for valget de tar, for eller imot, er utrolig nedlatende og arrogant og absolutt noe ingen andre har noe med! Noen ymter om at abort brukes som prevensjon, og at det finnes andre muligheter. Hvis, og jeg sier hvis, noen bruker abort aktivt som prevensjon, er det i seg selv et bevis for at denne kvinnen absolutt ikke bør sette noen barn til verden, og et argument for aborten. Dette nekter jeg å tro er en vanlig problemstilling. Kvinner i alle aldre og i alle livssituasjoner tar abort, man kan ikke sette en felles norm for dette. Og man skal være ytterst forsiktig med å dømme noen for det valget de tar. Situasjoner man aldri hadde kunnet forutse, kan ramme alle, nemlig. Jeg har alltid sagt at jeg aldri i verden vil ta abort hvis jeg skulle blitt gravid, uansett. Men det er lett å si slikt når man aldri har vært nødt til å stå overfor valget. For takk og pris, så finnes det valg. Konsekvensene av å ikke ha et valg kan være fatale, for både kvinnen og det barnet som kommer uønsket til verden. Respekt for et vanskelig valg, takk!!

Silje

24.11.2011 kl.00:10

Og argumentet ditt er at det er et liv, og at liv går tapt ved selvbestemt abort - derfor er det galt. Da må det jo være like tragisk med en ufrivillig abort. Liv går tapt da også. Og når dere med gråten i halsen og hjertet på hånda kan si at disse livene (også ved uoppdagede spontanaborter) opptar dere like mye som de selvvalgte abortene, skal jeg som sagt vurdere å ta dere mer seriøst når dere sier at liv går tapt ved selvvalgt abort.

Jeg prøver å få deg til å se hvordan din egen logikk er ikke henger på greip, men jeg gir meg her. Jeg har uttrykt meg så klart jeg evner, og trenger ikke lese flere gjentakelser fra deg. Enten så har du forstått meg nå, eller så gjør du aldri det. Du påberoper deg din rett til å dømme, så jeg antar du får fortsette å varme deg på det.

At vi skal tvinge kvinner til å føde barn i stedet for å tilby trygge aborter er mer barbarisk etter min mening. Verden har gått framover, heldigvis.

Mot abort

24.11.2011 kl.00:16

Til Grete Marit Hokling Lillenes

"Hvis, og jeg sier hvis, noen bruker abort aktivt som prevensjon, er det i seg selv et bevis for at denne kvinnen absolutt ikke bør sette noen barn til verden, og et argument for aborten."

Om kvinnen ikke er istand til å ta vare på barnet, så er samfunnet istand til det. Vi bor i Norge, og ikke et u-land.

Om noen setter et nyfødt på trappa mi, så er det ikke en situasjon jeg ønsker. Heller ikke om det skulle være tvillinger, eller trillinger, for den saks skyld. Men jeg ville likevel gjøre alt jeg kunne i min makt til å ta vare på/redde disse barna, uansett hvor lite jeg ønsket situasjonen, og uansett hvor lite ressursser jeg hadde.

Måten mange her snakker om et barn, gjør meg direkte kvalm!!

Et barn er ikke et valg, et barn er et liv.

24.11.2011 kl.00:16

Jeg bli JO KVALM av sånne kvinner som som deg.

Vil ikke bli gravid ,så ikke åpne beine !!!

ole brun

24.11.2011 kl.00:32

svar til Herregud

naut sjæl. ta ett liv er ta ett liv.

og mora mi sa at det ikke er forskjell på abort på sykehus, og å føde ungen for deretter holde den i beina og stikke hue dens rett ned i dass.

dobbeltnaut.

m.v.h.

Mot abort

24.11.2011 kl.00:37

Til Silje:

En ufrivillig abort er en ulykke. Da blir jeg ulykkelig. En frivelig abort er et mord. Da blir jeg både ulykkelig og forbannet. Jeg kan selvsagt ikke gå rundt å gråte for hver eneste abort, frivelig eller ufrivelig, som skjer i verden... fordi det skjer millioner av dem, dermed kan jeg umulig engasjere meg inviduelt i alle tilfellene. Men jeg kan ta et generelt stanpunkt over hva som er etisk riktig og galt.

"Jeg prøver å få deg til å se hvordan din egen logikk er ikke henger på greip, men jeg gir meg her. Jeg har uttrykt meg så klart jeg evner, og trenger ikke lese flere gjentakelser fra deg. Enten så har du forstått meg nå, eller så gjør du aldri det. Du påberoper deg din rett til å dømme, så jeg antar du får fortsette å varme deg på det."

Jeg har min fulle rett til å si min mening om hva som er et mord eller ikke.

"At vi skal tvinge kvinner til å føde barn i stedet for å tilby trygge aborter er mer barbarisk etter min mening. Verden har gått framover, heldigvis."

Du driter fullstendig i hva faktisk barnet ønsker. Det ønsker å leve! Barn er ikke et valg!! Det eneste man til en viss grad kan velge, er å lage barn. Men det er noe helt annet.

I denne debatten sitter aborttilhengere og snakker om sin kropp, og nevner ikke et ord om barnets kropp. Debatten bør istedet dreie seg om samfunnet har nok ressurser til å både ta vare på et uønsket barn og en stakkars mor. Har verken samfunnet eller moren disse ressursene så er det forståelig at moren må la barnet dø. Men nok engang, vi lever i Norge, og ikke i et krigsherjet U-land.

kinam

24.11.2011 kl.00:42

ingen har rett til å drepe. å ta abort er å drepe et liv. la oss kalle abort for hva det er abort=drepe.

ordet abort betyr :

To stop the progress of

To terminate

To cease growth before full development

To terminate an operation or procedure before implementation or completion.

det er bedre at en kvinne bærer frem ungen og adopterer ungen bort til en stakkars ektepar som ber til gud hverdag om å bli foreldre. det er bare min personelig mening.

men en ting er helt klart og dt er at gud tilgir alle kvinner som noen gang har tatt abort han er ikke sint på noen. men han er IMOT dreping av menneske liv. uansett om du skyter noen, kveler noe, abort, etc...

og til deg som har tatt abort og lever med guilt hverdag og fyller puten din med tårer natt og dag, og som ikke har tilgitt deg selv, gud sier han er ikke sint på deg han elsker deg. ungen din er i himmelen og jesus og hans engler passer godt på barnet ditt. ungen din er ik ensom, ungen din leker med maaaaaaaaaange andre barn i himmelen og har det BRA.

THOU SHAL NOT KILL.

kinam.

Mot abort

24.11.2011 kl.00:57

Kvinner som snakker om "min kropp" når det kommer til abort, kan sammenliknes med gravide som faktisk ønsker barnet, men lever generelt usunt: Drikker, røyker, fastfood etc.

De vil antagelig også si at "det er deres kropp".

Ja, det er deres kropp. Men de valg dere gjør med kroppen deres, skal ikke skade andre. Enten det er en bebi inne i magen deres, eller en person på gata.

Som andre har påpekt her; bit tennene sammen under svangerskapet, få massiv hjelp fra det offentlige, søk råd og støtte fra andre som har vært i samme situasjon og gi bort ungen til noen som vil adoptere. Eller gi den til det offentlige, som er pliktig til å ta vare på den.

Det er mange såkalte uønskede unger der ute. Hva tror dere de tenker om at dere ville vært villig til å ta livet av dem som foster?

24.11.2011 kl.00:58

Hvorfor skal andre bry seg om hva andre gjør? Det bør være opp til enhver kvinne å få bestemme hva hun vil gjøre om hun blir gravid. Har selv tatt abort, er noe av det verste jeg har vært med på, men angrer ikke. Adopsjon kan være et fint alternativ for noen, det er nettopp et valg hver enkelt kan avgøre.

Skal ikke man få ha et sexliv hvis man ikke vil bli gravid da? Mange merkelig folk i denne verden! Bruker man prevansjon og er uheldig så må man få ha et valg om man vil bære frem et barn og forandre hele livet sitt, eller om man ikke vil det.

Heia Kari! :-)

24.11.2011 kl.01:12

Kinam:

Hvordan kan et foster som ikke har utviklet noe særlig leke med andre barn i himmelen? Forstår at du prøver å trøste, men du sitter jo å lyger hun opp i ansiktet. Hvordan stiller "gud" seg til løgn?

Og drepte ikke "gud" maaaange mennesker under syndefloden? Bare spør...

Imago Dei

24.11.2011 kl.02:17

Les du dette vil du ha enda mindre å bruke om du desperat prøver å rettferdiggjere deg framføre Gud den dagen Han dømmer deg. Med mindre Gud vil noko anna kjem du ikkje vil bry deg om det eg no skriv her så du vender om.

Grunnen til at Kyrkja er i mot abort er at Gud er uendeleg verdifull. Mennesket er Guds bilete. Fosteret er eit menneske. Det er difor ikkje berre eit tilfeldig dyr som vert myrda men Guds bilete. Eit rettferdig samfunn kan ikkje tolerere slikt.

Gud har difor forbydd å ta livet av menneske i Bibelen og spesifikt inkludert ufødde menneske i forbodet. (De som trur de kan hebraisk: yasa er ikkje det same som nepel) Berre i nokre svært få situasjonar, som i rettferdig krig og under avretting av mordarar etter ein rettferdig rettssak med høg nok standard for prov, har Gud gitt unntak frå forbodet. Om eit menneske er født eller ikkje har ingen relevans for spørsmålet.

Eit spørsmål dei som meiner at abort er greit sia menneske har vedteke at eit foster ikkje er eit menneske bør tenkje over er at andre menneske på same vis kan vedta at du ikkje er eit menneske.

Når det gjeld påstanden din om at land med forbod imot abort har dei høgaste aborttala hadde det vore fint med ei kjelde med harde data sia eg veit at di side i abortdebatten har tradisjon for å lyge om slikt.

Ragnarokr

24.11.2011 kl.02:43

Jeg er VELDIG enig med deg. Jeg er for det, så lenge det er et personlig og godt gjennomtenkt valg. Om et par/foreldre vet de ikke kan gi barnet det beste de vil, og bestemmer seg for å ta abort synes jeg det er greit. Ikke alle er klare. Det er ikke bare å adoptere bort et barn heller. Jeg vet at om jeg hadde funnet ut om jeg gravid imorgen, hadde jeg tatt abort. Jeg har ikke nok erfaring, mentalitet, stabil økonomi eller noe som helst for å kunne tatt vare på et barn. Ingen har retten til å komme å fortelle meg at jeg er en dårlig person fordi jeg klarer å ta et valg basert på det store bilde og meg selv.

Må smile at de som babler om Gud oppi kommentarfeltet her. Noe mer idiotisk skal man lete lenge etter :)

krepsen

24.11.2011 kl.02:57

Mann, du som sier, ikke sprik med beina. Til deg vil jeg si. Om du ikke vil bli far, behold underbuksa på.

Elisabet

24.11.2011 kl.05:39

Jeg får helt vondt inni meg av det du skriver, Kari. Det er en enorm dobbeltmoral. Rett til å bestemme selv.... Ingen har spurt barnet om det ønsker å leve!

Jeg tror bestemt at samfunnet hadde vært et bedre sted dersom menneskeverd hadde vært en absolutt sannhet for alle. At livet har en ukrenkelig verdi - at man ikke skal ta liv! Da hadde man ikke hatt Utøya og da hadde man ikke hatt abort. Det er bare bortforklaringer å snakke om celleklumper, osv osv. Om man velger å ta abort, så velger man å avslutte livet for en annen person. Det tar ni måneder fra unnfangelse til fødsel, på samme måte som det tar ni måneder fra man er født til man er ni måneder, og fra man er 20 år til 20 år og ni måneder. Er man mer verdt i noen av disse stadiene? Alle som når de siste stadiene, har også gått gjennom det første stadiet. Dersom du velger å bryte inn og avslutte svangerskapet, så er det jo du som har hindret dette mennesket å nå fødsel og å nå de neste ni månedene og de neste ni månedene etter det....

Jeg har lyst å minne om sangen som ble sunget så mye i sommer. For plassens skyld tar jeg bare med det jeg mest ønsker å poengtere her (men les gjerne hele sangen):

"Her er ditt vern mot vold,

her er ditt sverd:

troen på livet vårt,

menneskets verd.

For all vår fremtids skyld,

søk det og dyrk det,

dø om du må - men:

øk det og styrk det!

..................

Skaper vi menneskeverd

skaper vi fred.

Den som med høyre arm

bærer en byrde,

dyr og umistelig,

kan ikke myrde.

Dette er løftet vårt

fra bror til bror:

vi vil bli gode mot

menskenes jord.

Vi vil ta vare på

skjønnheten, varmen

som om vi bar et barn

varsomt på armen!

Hvem er det du bærer på din høyre arm? Hvem er det du kan bære på armen om noen måneder, dersom du bare lar livet gå sin naturlige gang?

Det er usigelig trist at vi i Norge er blitt så innvendig fattige at vi snakker om at det ikke passer, jeg har ikke nok penger, det er ingen barnefar, det er mitt valg, min kropp, min, min, min, mitt, mitt, mitt, meg, meg, meg! Barnet får det ikke optimalt sier man, men det som ligger under er meg, meg, meg..... Om det du egentlig ønsker er at barnet skal ha det godt, så "get to work!" - ikke avslutt livet til dette barnet!

-Dette er bare trist og en usigelig dobbeltmoral.

Om jeg skal bruke Kari Jaquesson's lette språkbruk om dette her, vil jeg i motsetning til henne si: "Heia Menneskeverdet!"

Nobody Special

24.11.2011 kl.05:50

Ikke bry deg om haterne og bedreviterne Kari. Ser det er mye overtro og gudedyrking blant kommentatorene her. Slike mennesker vil alltid føle en trang til å peke med fingerne sine og regelrett forkynne hva som er rett og galt sett utifra sitt eget ståsted. :)

Flott artikkel. ;)

Chris

24.11.2011 kl.07:10

Ja, er kvinnens valg om hun skal ta abort eller ikke, men barnefaren må da ha sitt å si også da, vist det er et forhold til stede. Er uansett en privatsak mellom 2 mennesker som ingen andre har noen rett til å bestemme noe som helst om, hverken familie, venner, religiøse ledere, pro-life/choice tilhengere eller noen andre. Desverre er det slik at bibelthumperne kommer krypende ut av bjørka de har gjemt seg inne i hver gang dette emnet blir tatt opp.

Ida

24.11.2011 kl.08:23

SKUFFA!!! Synd at ikke legen som utførte dine 2 selvbestemte aborter viste deg etterpå hva han hadde gjort. Hadde du med egne øyne sett restene, bitene av det som kunne ha blitt barnet ditt, en bitteliten arm som allerede hadde begynt å få fingre f.eks, så hadde du kanskje hatt et annet syn på abort idag!!

Dette fosteret hadde jo tydeligvis null verdi for deg, ALLE fostre har tydeligvis null verdi for deg, så jeg foreslår at du tar deg en titt på f.eks nettsidene til antiabortbevegelser. SE med dine egne øyne hva som faktisk skjer, og fortell meg etterpå at det er helt greit å ta abort!!

Katrine

24.11.2011 kl.08:34

Abort bør være opp til hver enkelt utifra deres livssituasjon! Desverre utføres det svært mange aborter som kunne ha vært unngått. PROBLEMET er at mange slurver eller dropper prevensjon, fordi de vet at de får abort uansett om de ønsker det. Det er forkastelig! Problemet ligger ikke på antall aborter som utføres, men antall som slurver med prevensjon! Steng byens utesteder kl tolv på kveldene, så kanskje vi unngår fyllaliggene. Ansvar for å bruke prevensjon ligger både hos mann og kvinne. Er dette så vanskelig da???

A

24.11.2011 kl.08:52

Folk har forskjellige meninger om abort er en bra eller en dårlig ting, og hvor grensen skal gå tidsmessig for at man skal kunne gjennomføre en abort. Jeg har full forståelse for begge synspunkt, men mener også det er viktig og tenke på hvilket liv barnet vil ha før mor bestemmer seg for å fullføre aborten eller beholde det, om hun er i fysisk, psykisk og økonomisk stand til å ta seg av et barn. Det er mye som spiller inn. Jeg er for abort, så sant det er tatt av rette grunner og ikke benyttes konsekvent som prevansjonsmiddel. Men jeg tror ikke det er noen (med sine fulle fem) som tar lett på en slik avgjørelse og vet godt hva det innebærer. Kjenner selv flere som har gjennomført selvbestemt abort, og de sliter forsatt selv om det er 2-5 år siden, og kommer aldri til å gjøre det igjen.

Jeg tror også at litt av grunnen til at temaet er så tabubelagt er det at unge kvinner gjerne ikke vil at foreldre skal vite at de har blitt "smelt på tjukka". Hadde det vært meg som 16 eller 18 åring, uten fast forhold og blitt gravid, vet jeg at jeg hadde følt meg flau og dum fordi jeg hadde greid å havne i den situasjonen. Jeg føler det nesten slik den dag i dag som 24 åring. Vel og merke med en annen livssituasjon. Så all ære til de som faktisk tørr å si det, synes de er kjempe tøffe.

daniel

24.11.2011 kl.09:11

Er trist at verden er så kald. Hvis en mor kan drepe sitt eget ufødte barn, er det ikke mye kjærlighet igjen i denne værden.

Arina

24.11.2011 kl.09:23

Takk for innlegget,Kari!

Det er en grunn til at Norge har SELVbestemt abort.

Det er ikke en mann i gata/nemda/nabo etc som skal bestemme, det er kvinnen.

Ser det er mange men her som er imot abort, hvorfor er det da så mange alenemødre?

Mange skriver her hva med barnets rett?

Jeg håper ingen av dere eller deres barn får noen gang oppleve hvordan det er å bli et uønsket barn.

Høre gjennom hele livet at det er DU som er grunnet til alt som gikk galt i livet.

Og til alle dere som skriker at abort er drap og henviser til bilder med blodige fostere, har jeg et spm

Når hjalp dere sist en alenemor i en tøff livssituasjon? Eller en familie som sliter økonomisk?

Om det var bare å tilby å sitte barnevakt eller hjelpe med penger.

"Nei,staten Norge tilbyr jo sååååå god hjelp, hvorfor skal vi hjelpe"

Det er jo så mye lettere å sitte på i godstolen og skrive laaaaange hatefulle innlegg.

vargveum

24.11.2011 kl.09:31

Du skriver om at hvis en jente blir uønsket gravid, så står hun overfor et valg, og det er jo riktig. På den andre siden er det jo mulig å ta valg i forkant, ved å beskytte seg på ett eller annet vis.

Ingen oppegående vil vel si at abort er ønskelig, og helt OK, siden man tross alt tar et liv.

Uten å skjele til religion vil jeg tro dette med å ta abort som en bagatell, gjør noe ugunstig med vårt syn på tilværelsen, og er med på å bygge opp en egoisme som kan true menneskehetens eksistens på sikt, om velstanden og denne innstillingen blir spredd over alt. Det er jo allerede mange tegn i Vesten på at mennesket ikke tåler stor velstand i lengden, utenom de som har stor motstandskraft mot å la seg rive med. Jeg tror at bl.a. derfor synker barnetallet sterkt mange steder.

Ida

24.11.2011 kl.09:34

Arina: Jeg har selv vært alenemor, og jeg har 4 barn!! Det er da det er på tide å brette opp arma og faktisk sørge for at barna har det dem trenger!! Mine barn er det ikke synd på, selv om ikke nabolaget har løpt ned døra mi for å hjelpe meg! Og hvis barn får høre hele livet at de er uønsket så er det overhodet ingen grunn for rettferdiggjøring av abort. Derimot er det et klart eksempel på at barnevernet, helsestasjon og varslingssystemet ikke fungerer som det skal!

Jeg sier det igjen: mener du at abort er ok, så kan det vel ikke være et problem å se på blodige bilder av resultatet??

Helen

24.11.2011 kl.09:45

ole brun

23.nov.2011 kl.19:21

"Selvråderett"

Og dette ligger ikke helt opptil gjerningsmannens tankegang på Utøya..?.

Hva har det som skjedde på Utøya noe som helst med kvinners valg om å ta abort å gjøre?

Skuffet

24.11.2011 kl.09:56

Noen indianerstammer ofret barn for å få god avling de også. Samme sak, forskjellig tid. Means to an end. Abort kun for planleggingens skyld er egoisme i reneste form uansett hvordan du ser på det. Et liv som skulle vært, blir nektet sin fremtid, kun fordi det ikke passer med mors planer.

Den enkleste måten å planlegge 9 mnd fremover i tid på er å bruke prevensjon. Å stille seg aksepterende til abort i denne sammenheng er som å akseptere fullstendig ansvarsløshet.

Voldtekt og overgrep blir i og for seg en annen sak, da det ikke ligger noe bevisst valg bak noen graviditet. Ikke for å snakke om den psykiske belastningen et offeret når det bærer overgriperens barn.

Anette

24.11.2011 kl.10:00

Til alle dere som er mot abort: Noen av dere skriver at sex fører til barn, og hvis man ikke ønsker barn må man heller bruke prevensjon for å hindre graviditet: Jeg har gjennomført 2 aborter, hvor jeg ble gravid MED prevensjon. Legen min har fortalt meg at jeg er superfruktbar, hvilket jeg fikk erfare da jeg ble gravid bare 3 dager etter at mannen min og jeg begynte å prøve med andremann. Jeg har altså 2 skjønne barn, og er verdens lykkeligste mamma. Alle graviditetene har vært med mannen min, ikke etter one night stand f.eks. De svangerskapene jeg har gjennomført har vært stort sett problemfrie, og fødslene har gått som en drøm- likevel kunne jeg aldri tenke meg å gå gjennom det samme en gang til. Men, siden jeg er superfruktbar- og tidligere har blitt gravid med prevensjon, betyr det at jeg må holde meg unna sex nå da? Sånn i tilfelle jeg blir gravid? For i følge noen av dere er det jo å misbruke systemet dersom jeg i fremtiden skulle ønske å få utført en ny abort? Eller har jeg kanskje gjort det allerede, siden jeg har hatt 2 aborter? Forøvrig er hverken mannen min eller meg er så veldig "keen" på å leve i sølibat resten av livet. Ser dere hvor lite gjennomtenkt slike utsagn kan være?

Ida

24.11.2011 kl.10:07

Anette: Så bruk kondom, sæddrepende middel, pessar og p-piller samtidig da vel! Har du prøvd det? Eller blir det kanskje litt for mye å gidde å styre med?

Hogwash

24.11.2011 kl.10:10

Hei, jeg har en god idé.

Kan ikke alle de som er imot abort stille seg frivillig til å ta over forsteret og morsrollen? Det er jo tydelig at kvinner som ønsker abort ikke har den riktige moralen til å oppdra et barn i første omgang.

Om jeg noen gang skulle bli gravid (ja, jeg bruker prevensjon fordi jeg liker ikke barn). kommer jeg til å ta abort. Stakkars den som prøver å gi meg dårlig samvittighet for å fjerne noe jeg absolutt ikke ønsker, og som jeg gjør mitt aller beste for å ikke lage...

Hvis du bryr deg så mye om liv så hjelp heller de millionene som dør av krig, sult, sykdommer og ikke minst de som får livet sitt ødelagt av voldtekstmenn, tortur, spykisk tortur og annen vold.

Also. Vi har allerede kvalt store deler av verden med å overpopulere den. Hvorfor skal vi i tillegg sette til liv de som er uønsket? Vil dere at jorden skal gå under?

Livet

24.11.2011 kl.10:11

Det argumenteres med at det er greitt å ta abort om man er i en slik livssituasjon at det er umulig å gi barnet er forsvarlig omsorg. Om vi flytter fokus til slutten av livet, ville det være i orden om jeg som sønn av pleietrengende mor besluttet å avslutte livet hennes fordi det passer dårlig i min livssituasjon og gi henne omsorg før hun går over evigheten? Svaret er selvsagt gitt, men problemstillingen er den samme. Om svaret er at det finnes pleiehjem kan det sikkert finnes løsninger også for det ufødte liv.

Til slutt er det verdt å merke seg at abort ikke er en ulovlig handling og de som utfører abort er selvsagt i sin fulle rett til å gjøre det. Jeg tror heller ikke at det er noen som bruker dette som prevensjon, til det tror jeg det er en for tung og smertefull beslutning å ta.

Ida

24.11.2011 kl.10:12

Anette: Så planen din er fortsette å ta abort til du har kommet i overgangsalderen da eller? Sånn ca 6 ganger i året, ettersom du er så SUPERfruktbar?? Ellers kan du jo sterilisere deg om du som du selv sier ikke kunne tenke deg å gjennomgå svangerskap og fødsler flere ganger. Litt mer ansvarsfullt kanskje?

Lilly

24.11.2011 kl.10:27

Flott innlegg! :)

daniel

24.11.2011 kl.10:32

Kjærligheten er langmodig, er velvillig; kjærligheten bærer ikke avind, kjærligheten brammer ikke, opblåses ikke, den gjør intet usømmelig, søker ikke sitt eget, blir ikke bitter, gjemmer ikke på det onde; den gleder sig ikke over urettferdighet, men gleder sig ved sannhet; den utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt. Kjærligheten faller aldri bort; men hvad enten det er profetiske gaver, da skal de få ende, eller det er tunger, da skal de ophøre, eller det er kunnskap, da skal den få ende.

1Kor 13:4-8

Nina

24.11.2011 kl.10:34

Flott innlegg Kari.
Har selv tatt abort og angrer overhodet ikke. Hensynet til egen helse og ikke minst til de 4 barna jeg allerede har kommer først. Kan alle "bedreviterne" her si med hånden på hjertet at livet til et ufødt barn går foran dem som allerede er født??? Hvis et svangerskap og/ eller en fødsel, samt de ca 18-20 årene som følger går ut over fysisk eller psykisk helse, er det da riktig? Hvis et barn krever mye større ressurser økonomisk,følelsmessig,tidsmessig eller fysisk enn en kan tilby, skal en da sette det til verden??
Og alt vissvass om den ressurssterke "staten Norge" som kommer springende for å hjelpe kan dere spare meg for. Har sett nok av dem som har kjempet for å få hjelp, og nok av dem som ikke orker kampen..Og det fantastisk strålende rådet om å adoptere bort barnet; er det noe som fører til psykiske problemer må det være akkurat det, å vite at barnet finnes der ute uten at en kan kontrollere at det går bra. Ikke alle som adopterer er så "fantastiske" mennesker, de er mennesker, på godt og vondt.
Og et aldri så lite stikk til de mest ihuga abortmotstanderne, har ikke sett nettstedene dere snakker om, og har heller ingen planer om det. Hva i alle huleste feiler det dere som tar bilder av, og legger ut bilder av slikt. Og ikke minst sitter og mesker seg i elendigheten. Sykt sier jeg,SYKT!!!

daniel

24.11.2011 kl.10:42

Matt 24:12 Og fordi urettferdigheten tar overhånd, skal kjærligheten bli kold hos de fleste.

Ida

24.11.2011 kl.10:44

Har ikke sett de sidene selv, for jeg har gudskjelov verdiene mine på plass uansett. Det er så mye dobbeltmoral ute og går i visse innlegg her at jeg må bare le. Drepe ett barn av hensyn til ett annet? Bruk det gjerne som argument, men det faller på sin egen urimelighet.

Ida

24.11.2011 kl.10:50

Nina: Tror du virkelig at det er vanlige mennesker som trasker inn på en operasjonssal og tar disse bildene? Kunne ikke finne på å være leger som gjør det av helt andre årsaker vel? Jeeezes.....

Justicia

24.11.2011 kl.10:51

Ufrivillige graviditeter skjer. At man kan være flinkere til å forhindre disse er det ingen tvil om. I de aller fleste tilfeller hvor prevensjonen svikter skyldes det feil bruk. Men det er en annen diskusjon.

Når den ufrivillige graviditeten først har oppstått har kvinner i dag rett til å bestemme selv om de ønsker å fullføre eller avbryte svangerskapet helt inntil 12 uker. Så diskusjonen her må jo være om kvinnen bør utøve denne retten eller ikke. Per i dag er det jo delte meninger om hvilke kriterier som bør legges til grunn for å rettferdiggjøre bruken av denne retten. Noen mener det ikke bør brukes i det hele tatt og andre mener det ikke spiller noen rolle hvilke kriterier man legger til grunn.

Jeg mener man bør innse at det ikke kun handler om kvinnens kropp og liv, men også det ufødte barnet. Som her ikke har noen rettigheter eller talsmann. Jeg håper i alle fall de som velger abort har vurdert alle muligheter først og tenkt nøye gjennom. Dette bør ikke være et valg man tar lett på selv om man har rett til å ta et slikt valg. Og det er nettopp det som er så provoserende for mange. At det tilsynelatende tas abort uten noen form for kvaler?

Nina

24.11.2011 kl.10:52

Ida: Et ufødt barn, eller la oss kalle det et foster, det blir mer riktig, er før levedyktig alder noe som kan bli. Et barn som er levendefødt er noe som er. Skal vi ofre det som er for det som kan bli???

Nina

24.11.2011 kl.10:56

Ida: Nei, tror overhodet ikke det er "vanlige" mennesker som gjør slikt. Og om det er leger(som i utgangspunktet er vanlige mennesker,hverken guder eller annet) eller andre som tar dem er det uansett sykt å legge dem ut....

Anette

24.11.2011 kl.10:56

Ida: Gidder ikke svare på så tåpelige utsagn. Nokså tydelig at du bare ute etter å skape debatt.

Ha en fortsatt fin dag =)

Ida

24.11.2011 kl.10:57

Nina: der er vel nettopp der grunnlaget for diskusjonen ligger: NÅR starter livet? NÅR får dette livet verdi? For meg starter det i samme øyeblikk et egg befruktes. Fester dette embryoet seg i livmora er det uten tvil ment å skulle vokse, utvikle seg til en liten baby. Det er fullstendig latterlig å påstå at det ene sekundet klokka bikker midnatt til første dag i uke 14 så går dette fosteret fra verdiløst til like mye verdt som et barn utenfor magen.

Ida

24.11.2011 kl.11:00

Anette: Tåpelige utsagn? Hva er tåpelig? Å mene at flere former for prevensjon sammen er bedre enn abort? Eller å mene at sterilisering, hvis man ikke ønsker seg flere barn, er mere ansvarsfullt enn abort?? Tydeligvis innså du at poenget ditt var tapt.

Ha en fin dag du også :)

Ida

24.11.2011 kl.11:03

Nina: Bildene vi snakker om er sikkert ment brukt til medisinsk bruk, forskning kanskje, ikke vet jeg. Men jeg er rimelig sikker på at de uansett har blitt hacket av motstandere. Leger og sykepleiere som er motstandere av abort er ikke med under slike inngrep. (Så vidt jeg vet).

Håvard

24.11.2011 kl.11:04

Hva med den personen som man har vært med å skapt som ligger i magen? rett til å bestemme over eget liv, ja! Men hvilken rett har han eller hun som skal bli tatt livet av? Denne ungen blir fjernet fra verden fordi enkelte føler de må ta hensyn til seg selv, og da passer ikke det inn i livet demmes! Breivik valgte gå å ta livet av masse AP ungdommer, fordi han mente de ødela samfunnet han levde i. Hitler tok livet av 6 millioner jøder, fordi han mente de ikke fortjente leve! Hva gir han rett til det? Hva gir Breivik rett til det han gjorda? Hva gir de som velger ta abort, rett å styre over dette livet? Er det førsten når ungen kommer ut at den er levende og har et liv? eller når det har gått tre måneder ut i svangerskapet? Denne er en fin vekker for å få oss til å tenke litt: www.180movie.com Hva er det vi faktisk gjør når vi tar abort? Tabu eller ikke...Hva er det vi tillater oss selv å tenke er greit? Vi kan tillate oss selv og ta livet av barn i magen t mor? Skal man tillate at vi kan rydde bort personer i samfunnet som vi ikke mener hører hjemme her?

Ida

24.11.2011 kl.11:05

(Beklager, mente uke 13)

Anette

24.11.2011 kl.11:06

Ida: Vet du hva? Du skal få leve i den troen du. Jeg har en liten guttebass som nettopp våkna, og skal få flaska si =)

Mot abort

24.11.2011 kl.11:14

Til Arina:

"Ser det er mange men her som er imot abort, hvorfor er det da så mange alenemødre?"

Hva har det med saken å gjøre? Om mannen stikker av, eller dama dumper ham, så skal ikke det gå ut over barnet.

"Mange skriver her hva med barnets rett? Jeg håper ingen av dere eller deres barn får noen gang oppleve hvordan det er å bli et uønsket barn. Høre gjennom hele livet at det er DU som er grunnet til alt som gikk galt i livet."

Flott, du er den første som har fått med deg at vi skriver om barnets rett, og faktisk har kommentert det. Men hvem er du til å bestemme om et uønsket barn har rett til å leve? Det finnes mange barn som verken ønsker å ha noe med sine foreldre å gjøre, eller i det hele tatt kjenner dem. Men felles for de aller fleste av dem, er at de faktisk ønsker å leve.

"Og til alle dere som skriker at abort er drap og henviser til bilder med blodige fostere, har jeg et spm: Når hjalp dere sist en alenemor i en tøff livssituasjon? Eller en familie som sliter økonomisk? Om det var bare å tilby å sitte barnevakt eller hjelpe med penger. Nei,staten Norge tilbyr jo sååååå god hjelp, hvorfor skal vi hjelpe"

Jeg vet ikke hvordan det er der du bor, men fra mine kanter hjelper vi våre nærmeste, enten det er nabo, familie eller venner. Om det er et mere kaldt samfunn der du bor, så har du rett til hjelp fra staten. At NAV ikke alltid gjør jobben sin kan hende. Men hvor ofte høre du om foreldre, eller alenemødre som døde av sult i Norge? Selvsagt finnes det unntak, men ikke gjør unntakene til regelen. Videre har man full rett til rådgiving og støtte fra helsevesenet.

"Det er jo så mye lettere å sitte på i godstolen og skrive laaaaange hatefulle innlegg."

Selv sitter du og skriver et langt hatefullt innlegg om barn i magen. En morder har ofte en tøff livssituasjon, men det gir ham/henne ikke rett til å drepe av den grunn. Drap er noe man gjør for å forsvare seg eller andre. Et barn i magen er ingen trussel, med mindre det er medisinske aspekter inn i bildet.

Mot abort

24.11.2011 kl.11:24

Til Anette:

Du kan bruke kondom vettu og kombinere det med p-piller. Uansett så er din sexlyst ensbetydende med å ta livet av et barn, så lenge du er for abort. Man kan vri og vende på det så mye man vil, men et mord er et mord, med mindre ens liv er direkte truet.

Forøvrig kan du adoptere bort barnet.

Hele innlegget ditt handler om deg, deg, deg, deg! Tenk på barnet for en gangs skyld. Om det kunne forstått din livssituasjon, tror du barnet ville syntes at det var ok at du ønsket å myrde det?

Mot abort 2

24.11.2011 kl.11:24

Det jeg ikke forstår er hvordan dere som nå har barn som dere elsker over alt på jord, kan si at dere er glad for at dere har tatt livet av ett eller flere av deres ufødte barn?!

Ett foster er ett liv fra eggcellen og sædcellen blir smeltet sammen, og si at det ikke er ett liv før så og så lenge er noe mennesket har funnet på for å prøve å rettferdiggjøre handlingen deres når de tar abort.

Mot abort

24.11.2011 kl.11:39

TIl Hogwash

"Kan ikke alle de som er imot abort stille seg frivillig til å ta over forsteret og morsrollen? Det er jo tydelig at kvinner som ønsker abort ikke har den riktige moralen til å oppdra et barn i første omgang."

Det kommer helt ann på hvordan barnet har blitt laget. Har det skjedd ved frivelig sex, så bør moren ta seg av det. Har det ikke skjedd ved frivelig sex, så finnes det nok av dem som vil adoptere.

"Stakkars den som prøver å gi meg dårlig samvittighet for å fjerne noe jeg absolutt ikke ønsker, og som jeg gjør mitt aller beste for å ikke lage..."

Sitter du her og truer folk?!! Ja, da skjønner jeg at du kaller barnet for "noe", og lett tar livet av det.

"Hvis du bryr deg så mye om liv så hjelp heller de millionene som dør av krig, sult, sykdommer og ikke minst de som får livet sitt ødelagt av voldtekstmenn, tortur, spykisk tortur og annen vold."

Avsporing. Her bruker du andre grusomheter til å dekke over grusomhetene en abort innebærer. Nå er det abort vi diskuterer. Andre grusomheter kan vi diskutere i en annen debatt.

"Also. Vi har allerede kvalt store deler av verden med å overpopulere den. Hvorfor skal vi i tillegg sette til liv de som er uønsket? Vil dere at jorden skal gå under?"

Verden er ikke i hovedsak kvalt av overpopulasjon, men av materialisme og egoisme. Her i vesten tærer vi opp mot 10-20 ganger på naturen og dets dyreliv, enn de gjør i fattige U-land, hvor det bor 10-20 ganger så mange. Det er noe du kan ta innover deg. Og ikke nok med det, vår livsstil tærer ikke bare på vår egen natur, men også u-landenes natur. I u-landene klager de ikke halvparten over hvor fælt det er å gå med en unge i magen, iforhold til hva dere abortforkjempere gjør. Og tro meg.. der blir ungende ofte laget på langt mere makabre vis enn her i Norge.

Mot abort

24.11.2011 kl.11:59

Til Nina:
"Kan alle "bedreviterne" her si med hånden på hjertet at livet til et ufødt barn går foran dem som allerede er født??? Hvis et svangerskap og/ eller en fødsel, samt de ca 18-20 årene som følger går ut over fysisk eller psykisk helse, er det da riktig? Hvis et barn krever mye større ressurser økonomisk,følelsmessig,tidsmessig eller fysisk enn en kan tilby, skal en da sette det til verden??"
Livene til et foster og en som allerede er født er likestilte. Et barn krever store ressurser ja, like store ressurser som du krevde i sin tid. Du har ikke noe mere krav på disse ressursene enn det et foster har. Barnet er forøvrig allerede satt til verden, når det er laget. Magen til moren er også en del av verden.
"Og alt vissvass om den ressurssterke "staten Norge" som kommer springende for å hjelpe kan dere spare meg for. Har sett nok av dem som har kjempet for å få hjelp, og nok av dem som ikke orker kampen.."
Jasså... døde barnet av sult da? Selv om NAV kan være virkelig trege av seg, så er det utrolig mye syting og klaging. I u-land klarer de å fostre opp barn, selv om staten hverken kan gi råd eller midler til å hjelpe. Itillegg er staten der nede ofte i krig og gjerne gjennomsyret korrupt. Hjelp fra familie og naboer får kanskje noe, men de fleste har nok med å klare seg selv. Om du står med et uønsket barn i armene, og ikke har ressurser til å ta vare på det, så søk hjelp fra andre mennesker. Kanskje synes du det er flaut, men det er ikke flaut å redde et mennekseliv. Om du spør 100 ressurssterke, velstående nordmenn, så er det alltid noen av dem forsøke å hjelpe deg.
"Og det fantastisk strålende rådet om å adoptere bort barnet; er det noe som fører til psykiske problemer må det være akkurat det, å vite at barnet finnes der ute uten at en kan kontrollere at det går bra. Ikke alle som adopterer er så "fantastiske" mennesker, de er mennesker, på godt og vondt."
Men herregud.. du ville jo egentlig myrdet barnet, hvorfor skal du plutselig ha noe med det å gjøre da? Ikke alle foreldre, hverken ekte eller adoptivforeldre, er gode mennesker nei. Men med mindre du har klare mistaker om overgrep, så kan du jo ikke gå rundt å kontrollere alle mulig foreldre. Og ihvertfall ikke foreldrene til det barnet, som du i utgangspunktet ville myrde.

Mot abort

24.11.2011 kl.12:02

Til Nina:
"Kan alle "bedreviterne" her si med hånden på hjertet at livet til et ufødt barn går foran dem som allerede er født??? Hvis et svangerskap og/ eller en fødsel, samt de ca 18-20 årene som følger går ut over fysisk eller psykisk helse, er det da riktig? Hvis et barn krever mye større ressurser økonomisk,følelsmessig,tidsmessig eller fysisk enn en kan tilby, skal en da sette det til verden??"
Livene til et foster, og en som allerede er født er likestilte. Et barn krever store ressurser ja, like store ressurser som du krevde i sin tid. Du har ikke noe mere krav på disse ressursene enn det et foster har. Barnet er forøvrig allerede satt til verden, når det er laget. Magen til moren er også en del av verden.
"Og alt vissvass om den ressurssterke "staten Norge" som kommer springende for å hjelpe kan dere spare meg for. Har sett nok av dem som har kjempet for å få hjelp, og nok av dem som ikke orker kampen.."
Jasså... døde barnet av sult da? Selv om NAV kan være virkelig trege av seg, så er det utrolig mye syting og klaging. I u-land klarer de å fostre opp barn, selv om staten hverken kan gi råd eller midler til å hjelpe. Itillegg er staten der nede ofte i krig og gjerne gjennomsyret korrupt. Hjelp fra familie og naboer får kanskje noe, men de fleste har nok med å klare seg selv. Om du står med et uønsket barn i armene, og ikke har ressurser til å ta vare på det, så søk hjelp fra andre mennesker. Kanskje synes du det er flaut, men det er ikke flaut å redde et mennekseliv. Om du spør 100 ressurssterke, velstående nordmenn, så er det alltid noen av dem forsøke å hjelpe deg.
"Og det fantastisk strålende rådet om å adoptere bort barnet; er det noe som fører til psykiske problemer må det være akkurat det, å vite at barnet finnes der ute uten at en kan kontrollere at det går bra. Ikke alle som adopterer er så "fantastiske" mennesker, de er mennesker, på godt og vondt."
Men herregud.. du ville jo egentlig myrdet barnet, hvorfor skal du plutselig ha noe med det å gjøre da? Ikke alle foreldre, hverken ekte eller adoptivforeldre, er gode mennesker nei. Men med mindre du har klare mistaker om overgrep, så kan du jo ikke gå rundt å kontrollere alle mulig foreldre. Og ihvertfall ikke foreldrene til det barnet, som du i utgangspunktet ville myrde!

Anette

24.11.2011 kl.12:07

Mot abort: Ang. prevensjon, jeg tåler ikke hormoner, har prøvd flere forskjellige preparater. Blir både utagerende og inagerende på samme tid. Dvs at jeg er sinna og sur mot de rundt meg, samtidig som jeg er deprimert inni meg. Kroppen er generelt helt i ulage (blødde konstant i 1 år da jeg prøvde p-sprøyta f.eks). Ble gravid både med p-pille og hormonspiral. Kun kobberspiral som funker på meg, så det fikk jeg satt inn på 6ukerskontrollen jeg hadde i forrige uke. Hadde det i 4 år før vi fikk minstemann her nå, så vet at det funker, for jeg ble ikke gravid en eneste gang ;P

Helge

24.11.2011 kl.12:09

"Livet går da videre" blir ekstremt selvmotsigende når man tar liv, så lettvint attpåtil.

Vendla

24.11.2011 kl.12:18

Til deg som er "superfruktbar" og gjerne vil benytte retten til selvbestemt abort også i fremtiden:

Jeg sier som de andre her - bruk dobbel prevensjon eller steriliser deg siden du sier at du ikke vil ha flere barn. Det burde vært et åpenbart og selvsagt valg for en ansvarlig person som er "superfruktbar" og ikke kan tenke seg flere barn. Tre-fire aborter eller mer er misbruk av retten til selvbestemt abort. Det gjelder for Kari også, hvis det er riktig som noen hevder at hun har avbrutt svangerskap hele fire ganger.

Til alle kommentatorer som er i tvil om hva som er et liv eller ikke:

Man må kunne greie å forene valget om (retten til) selvbestemt abort med det faktum at man tar et liv. Det blir ikke et liv ved 11. uke, eller 13. uke, eller 16. uke, eller når bildene blir tydelige, eller når politikerne setter abortgrensene. Det er et liv fra starten, men et liv som er avhengig av moras kropp. Dermed kan det ene livet komme i konflikt med hva det andre ønsker. Når man har gitt mora en lovbestemt rett til å avbryte sitt svangerskap har man gjort et politisk valg som får konsekvenser for det ene livet.

Det er ikke lett å forene disse tingene, men man må greie å være så ærlig at man ikke benekter et faktum. Jeg mener at retten til selvbestemt abort er et gode i vårt samfunn, men et gode som ikke skal misbrukes. Det skal være en nødløsning, fordi denne retten avbryter et liv. Vi må kunne forvente at folk er ansvarlige nok til å gjøre det de kan for å redusere behovet for provosert abort. Det synes jeg ikke "superfruktbar" og hennes mann virker å være.

Mot abort

24.11.2011 kl.12:20

Til Anette:

Du er ikke den eneste som har helseplager her i landet. Helseplager som hindrer folk i å gjøre helt normale ting. Ting som mange tar som en selvfølge. Uansett hvilken sykdom man har, så har man ikke rett til å ta livet av uskyldige.

Det finnes f.eks menn eller kvinner som ALDRI vil kunne oppleev gleden av sex, pga. av ulike handicap. Det gir dem ikke retten til å voldta av den grunn.

På samme måten har ikke du rett til å ta livet av noen, bare fordi du vil ha sex. Og igjen.. du kan adoptere bort barnet.

Andre skal ikke lide pga. av din sykdom. Men andre skal være villig til å hjelpe.

Nina

24.11.2011 kl.12:33

Til Mot Abort.
Man skaffer seg ikke et dyr om man ikke kan ta vare på det. Man setter heller ikke et barn til verden om man ikke kan ta vare på det. Livet begynner når barnet kan klare seg utenfor mors liv (evt med noe hjelp).
Og nei, jeg kjenner ikke til noen som har sultet ihjel i Norge. Men skal vi bare overleve? Hva med et verdig liv? Hva med et liv som ikke er en evig kamp? Og ikke kom trekkende med hva som skjer i resten av verden. Grunnen til at mange derifra kommer hit er ikke for at vi skal senke standaren, men fordi de ønsker det vi har, mat, trygghet og fred.
Og når det gjelder adopsjon og det "barnet jeg ville myrde", så snakker vi her om at jeg velger å IKKE sette et liv til verden som jeg ikke tar ansvar for.

Vendla

24.11.2011 kl.12:58

Anette, jeg vet akkurat hvor vanskelig det er med prevensjon. Jeg hadde de samme plagene som du har hatt med hormonpreparater, og det var bare kobberspiralen som funket for meg også. Derfor vil jeg benytte anledningen til å reklamere for den her, - på dette forumet for abort.

Kobberspiralen er et flott og enkelt prevensjonsmiddel, men egner seg bare for den som allerede har født. Noen kvinner får kraftigere blødninger med kobberspiralen, men jeg har oppdaget et naturmiddel som reduserer blødningene: Homeopatisk Arnika i 30D eller 30C. Det er helt fantastisk å bruke i starten av mensen for alle som plages av sterke blødninger.

På et tidspunkt kan valget om sterilisering komme. Det vil jeg også slå et slag for. Særlig mennene bør tenke på den muligheten. Det kan være et slit med prevensjon, men hvis man leter vil man finne noe som funker og gir lite plager. Vi har en lovbestemt rett til abort, som følges av en plikt til å vise ansvarlighet og bruke prevensjon. Dobbel, trippel om nødvendig. Da må folk være informert om mulighetene som finnes.

Inga

24.11.2011 kl.13:09

Helt enig! Ikke dvel ved fortiden, men gå videre med løftet hode du som gråter og tror alt er så ille! Gud er med uansett!!

ole brun

24.11.2011 kl.13:11

Helen.

Hva har det som skjedde på Utøya noe som helst med kvinners valg om å ta abort å gjøre?

Jeg mener tankegangen.

Noen mennesker ser seg åpenbart opphøyet til å kunne bestemme over hvem som skal få leve og hvem som skal få dø.

Inga

24.11.2011 kl.13:18

Herlighet så sinte folk er på en stakkars jente som stolte på mannens prevansjon da!

daniel

24.11.2011 kl.13:22

La barna leve:-)

Andreas

24.11.2011 kl.13:41

Når det ikke er født ennå er det ikke et barn, bare et foster.

Bakterier i kroppen din er også "liv". Når du blir syk, gjør du da alt du kan for at bakteriene i kroppen din skal få leve?

Et foster er ikke et selvstendig liv, det tenker ikke, føler ikke noe, eier ikke bevissthet. Det er kun et foster.

Det er helt opp til kvinnen som er gravid om hun vil la embryoet få vokse til å bli til et foster eller abortere tidlig i graviditeten. Slik må det fortsette å være. Det er nemlig henne dette valget går ut over, ingen annen.

Mot abort

24.11.2011 kl.13:47

Til Nina:
"Man skaffer seg ikke et dyr om man ikke kan ta vare på det. Man setter heller ikke et barn til verden om man ikke kan ta vare på det."
Et mennekse er riktignok en dyreart. Men nå er det menneskearten vi diskuterer. Om du vil diskutere dyrevern, så må vi ta det i en annen debatt.
"Livet begynner når barnet kan klare seg utenfor mors liv (evt med noe hjelp)."
Livet begynner når egg- og sædcelle er smeltet sammen. Det blir ikke noe mindre liv, fordi man ikke kan ta vare på seg selv. Med et sånt argument du bruker, så kunne vi vurdert å ta livet av alle fra 0-17 år, alle funksjonshemmede, alle syke, alle hjelpetrengende etc.
"Og nei, jeg kjenner ikke til noen som har sultet ihjel i Norge. Men skal vi bare overleve? Hva med et verdig liv? Hva med et liv som ikke er en evig kamp? Og ikke kom trekkende med hva som skjer i resten av verden. Grunnen til at mange derifra kommer hit er ikke for at vi skal senke standaren, men fordi de ønsker det vi har, mat, trygghet og fred."
Det er mange ulike grunner til innvandring til Norge, uten at vi skal gå inn på den debatten. Poenget er at de aller fleste i u-land klarer seg på et vis, selv under forferdelige forhold. Ellers ville landene vært tomme for mennesker. Selvsagt skal man "leve livet" også. Men et barn hindrer en overhodet ikke i det. Gå bare 50 år tilbake i tid i Norge: Vi hadde både mat, trygghet og fred. Samtidig klarte vi å fostre opp ikke bare 1 unge, men gjerne 4-5 unger også. Det er ingenting som tyder på at vi var mindre lykkelige den gangen. Heller ikke for 250 år siden. Idag lever vi i et konstant stress, men ikke for å overleve. Men for å oppnå størst mulig sosial status, feste flere ganger i uka, kjøpe de mest moteriktige klærne, dra på de kuleste sydenferiene etc. Og selv om vi oppnår alt dette, så er vi ikke noe mere lykkerlige enn vi var før i tiden. Du må lære deg å se gleden i det enkle, og slutte å drømme om hvordan ting kunne ha vært.
"Og når det gjelder adopsjon og det "barnet jeg ville myrde", så snakker vi her om at jeg velger å IKKE sette et liv til verden som jeg ikke tar ansvar for."
Atter engang, når egg- og sædcelle er smeltet sammen, så er det per definisjon et menneskeliv. Det er det aller fleste forskere enige om. Hva som foregår i magen på moren, er også en del av verden.

Mot abort

24.11.2011 kl.13:57

Andreas

Et foster er også et barn. Uansett hva du vil kalle det, så er det et liv.

Ja, det finnes riktignok 10 ganger så mange bakterier i menneskekroppen som det finnes celler. Men nå diskuterer vi menneskearten, og ikke bakteriekulturer. Om du mener bakterier har like mye rett til å leve som mennesker, så er er det ok. Men det er en helt annen diskusjon.

Et foster kan tenke jo, når det kommer i en viss alder. Om du skal bruke det arguementet,så kan vi ta livet av dem som ligger i dyp søvn, eller i koma: De verken tenker eller føler noe de heller.

Valget hun tar, går utover barnet selv og dem som bryr seg om barnet.

24.11.2011 kl.14:14

Ser det er mange som skriver at Norge er ikke et u-land, og at staten kan hjelpe om man sliter med penger og andre grunner. Tenk om det skulle blitt fødd 14.000 ekstra barn i Norge hvert eneste år, og la oss si da at halvparten av disse er tenåringsmødre, og 1/4 familier som ikke har økonomi til å sette et barn til verden. Mange som får barn i ung alder får seg aldri utdanning, og må da gjerne få hjelp av staten for å greie seg. Tenk om ca 10.000 familier ekstra i året skulle fått sosialhjelp fra staten, og mindre og mindre unge får seg utdanning, hvordan hadde det gått med Norge da om noen ti-år?

Folk som er for abort tror at verden blir en bedre plass hvis det man fjerner lovlig abort.. Det er noe av det dummeste jeg noen gang har hørt!

Aborter vil skje uansett om det er lovlig eller ikke, vil dere heller at kvinner skal gå til bake til metoder de brukte i gamle dager med strikkepinner og tvilsomme menn som sa de visst hva de holdt på med? Da kan jo dere ha et par tusen liv på samvittigheten siden dette dreper jo faktisk kvinner, ikke bare et foster. Det verste er vel at dette faktisk skjer i land i dag som ikke har lovlig abort. Er det bedre å tenke på enn at kvinner kan få gjøre det trygt på et sykehus?

Har selv tatt abort fordi jeg ikke ville være alenmor med ingen utdanning, ikke jobb, ikke i en fase i livet hvor jeg er ansvarlig nok til å ta ansvar for et barn, ikke vil adoptere bort en baby, men heller fjerne et foster. Jeg brukte prevansjon, men er ikke alltid den fungere, sånn er det bare. Men det valget jeg tok, og er så glad jeg kan få ta, tenkte jeg veldig gjennom. Det synes jeg er viktig, at jenter tenker nøye gjennom hvilke valg de har, men at vi skal ha rett på å ha et slikt valg - SELVFØLGELIG!

Mot abort

24.11.2011 kl.14:34

Til navnløs:

Faktisk er det en fordel om vi får flere barn i samfunnet. Det blir stadig flere eldre i forhold til yngre, og hvis dagens generesjon ikke føder nok barn, så vil unge voksne få det temmelig kjipt når de blir gamle. Dette er statistikk, og selv om det er ønskelig at det er like mange unge som gamle, så kan selvsagt ikke det tvinge noen til å lage barn.

Men når barn først blitt til, dvs. når egg- og sædcelle har smeltet sammen, så er det for seint. Barnet må få leve.

For å hindre at kvinner selv utfører abort, så burde det vært en lov som sa at graviditetstester skal gjøres hos legen. Dermed ble det loggført at et liv er skapt. Om barnet forsvinner i løse luften, så kan det være av tre årsaker. 1. Medisinske årsaker gjør at barnet dør spontant. 2. Medisinske årsaker, som kvnnen selv er skyld i, gjør at barnet dør ved uforsiktighet. 3. Kvinnen utfører mordet med vilje. I de to siste tilfellene, bør politiet kobles inn i saken. Selvsagt er det vanskelig å kontrellere alle tilfeller som all annen kriminalitet. Men noen blir tatt, og det setter eksempler for andre.

Om du ikke har ressurser til å forsørge deg selv om barnet, så skal staten gjøre det. Om staten feiler, så må du spørre andre om hjelp. Det er riktignok sant at vi i Norge består av en god del egoister, men det er alltid noen som vil hjelpe deg, hvis du kan dokumentere at staten har nektet deg bistand. Grunnen til at folk snakker om bilder av døde fostere, er for å vise at dere skjønner at aborten er gal. Et barn du ikke kan se er ufatttelig letttere å drepe. På samme måten som det er letter å drepe noen ved å slippe bomber i hodet dem, framfor å høre smertehylet i det man borrer en kniv i strupen på dem. Det er drap uansett hvor mye man lukker øynene.

24.11.2011 kl.15:19

Vil si at det er temmelig sløvt det du skrver her. Politiet skal etteforske hvordan et foster døde i magen til en kvinne? Du burde kanskje tenke deg litt om hva du sier, må bare le av deg jeg :D Et foster er ikke et barn!

Mot abort

24.11.2011 kl.15:46

Til navnløs

Du må gjerne le og bruke personangrep. Men det hjelper det ikke til å vinne en diskusjon, hvis du ikke bruker argumenter.

Det er ikke politiet som skal etterforske dødsfallet i magen, fordi det har de som regel ikke kunnskaper til. Men om helsepersonell finner ut at moren har med vilje skadet barnet, så burde politiet kobles inn i saken. Hva lovverket sier, er noe annet. Nå snakker jeg om etikk. Fordi det er denne debatten dreier seg.

Et foster, enten du kaller det et barn eller ikke, er et liv. Det er de aller fleste forskere enige om. Når et nytt DNA skapes, så er et per difinisjon et nytt liv.

24.11.2011 kl.15:56

Jeg bruker argumenter, som jeg skrev i innlegget over, mange unge som tar abort, hvis de ikke skal få lov til det og dermed detter ut av utdanningssystemet osv, det blir et enormt tap for Norge.Jeg mener at det går ikke an å sammenligne et foster som er et par uker gammelt, som ikke har utviklet det et menneske trenger for å være et menneske, med et barn som er fødd.

Synes fremdeles det du sier om at det skal åpnes etterforskning av et dødt foster er helt på vidden, det kommer rett og slett aldri til å skje.

Det er opp til hver enkelt å ta det valget og sånn vil det forsette å være i Norge.

Kenneth

24.11.2011 kl.15:59

Må da vel være enklere og knipe igjen sakerne der nede, eller ta gode forhåndsregler før samleie enn det og drepe noe som skal bli ett menneske.

Mot abort

24.11.2011 kl.16:09

Til navnløs:

Og du fikk svar på det. Svaret mitt på det var at:

Faktisk er det en fordel om vi får flere barn i samfunnet. Det blir stadig flere eldre i forhold til yngre, og hvis dagens generesjon ikke føder nok barn, så vil unge voksne få det temmelig kjipt når de blir gamle. Dette er statistikk, og selv om det er ønskelig at det er like mange unge som gamle, så kan selvsagt ikke det tvinge noen til å lage barn.

Men når barn først blitt til, dvs. når egg- og sædcelle har smeltet sammen, så er det for seint. Barnet må få leve.

For å hindre at kvinner selv utfører abort, så burde det vært en lov som sa at graviditetstester skal gjøres hos legen. Dermed ble det loggført at et liv er skapt. Om barnet forsvinner i løse luften, så kan det være av tre årsaker. 1. Medisinske årsaker gjør at barnet dør spontant. 2. Medisinske årsaker, som kvnnen selv er skyld i, gjør at barnet dør ved uforsiktighet. 3. Kvinnen utfører mordet med vilje. I de to siste tilfellene, bør politiet kobles inn i saken. Selvsagt er det vanskelig å kontrellere alle tilfeller som all annen kriminalitet. Men noen blir tatt, og det setter eksempler for andre.

Om du ikke har ressurser til å forsørge deg selv om barnet, så skal staten gjøre det. Om staten feiler, så må du spørre andre om hjelp. Det er riktignok sant at vi i Norge består av en god del egoister, men det er alltid noen som vil hjelpe deg, hvis du kan dokumentere at staten har nektet deg bistand. Grunnen til at folk snakker om bilder av døde fostere, er for å vise at dere skjønner at aborten er gal. Et barn du ikke kan se er ufatttelig letttere å drepe. På samme måten som det er letter å drepe noen ved å slippe bomber i hodet dem, framfor å høre smertehylet i det man borrer en kniv i strupen på dem. Det er drap uansett hvor mye man lukker øynene.

Det eneste jeg får til svar på dette, er at du synes jeg er helt på vidden. Om du skal diskutere noen, så må du angripe deres argumenter og ikke deres person. Så prøv igjen, gjerne vær uenig, men angrip mine argumenter.

Oslo

24.11.2011 kl.16:20

Spørsmålet her er vel om et foster har samme rettigheter som fødte mennesker.. Har fostre det, eller har de det ikke? Det at vi ikke kan se et foster fordi det befinner seg inne i sin mors kropp betyr ikke at det ikke har samme verdi som for eksempel meg.. Hvorfor er det galt å drepe f.eks. meg? Hvis det er galt å drepe meg, hvorfor er det ikke samtidig galt å drepe en ufødt menneskelig person? I et samfunn må vi ta verdivalg, og i vår kultur har vi lagt til grunn at hvert enkeltmenneske har en uendelig verdi. Dette kan ikke bevises naturvitenskapelig, for i naturvitenskapens lys er vel hver og en av oss som skriver på denne siden ikke mer verdt enn en hund eller en katt. Vi er alle pattedyr. "Menneskerettighetene" er noe vi har valgt å TRO på.. Men jeg skjønner ikke hvorfor de ikke også skal gjelde de ufødte blant oss??

Gutt, 17 år

24.11.2011 kl.16:30

Du sårer andre, Kari. Du sårer andre i en grad du ikke engang kan forestille deg. Både jeg og flere av vennene mine synes det er helt jævlig at søskene våre ble drept fordi mødrene våre var så fordømt ego at de bablet om "sjølråderett" og "min kropp" og ga faen i at kanskje ikke alle synes det er like moro å vite at restene etter storebror eller lillesøster ble brent i forbrenningsovnen på abortklinikken fordi mødrene våre ikke kunne ta ansvar for sexlivet sitt. Jeg er ganske rolig av meg, men noen av vennene mine blir jævlig irritert når slike som deg åpner kjeften uten å tenke på hvor ego det er å bestemme over liv og død uten at søskene også får uttale seg. Har du fortalt barna dine at 4 av søskene deres er døde, og spurt dem hva de mener?

Når egotrippere som deg åpent går ut i media uten å tenke over hvor mye påstandene dine sårer unge som har fått vite at storebror eller lillesøster er døde fordi voksne egotrippere mangler IQ til å skjønne at når man tar livet av noen (samme hvor lite barnet er), tar man også livet av et FAMILEMEDLEM, og at når søskene til dette lille barnet en dag får vite sannheten, kommer til til å føle samme smerte som om noen hadde kommet og myrdet broren eller søsteren din fordi vedkommende satte sine egne behov framfor andres.

Ikke lek med følelsene til unge som har fått vite at søskene deres er døde. Ikke lek med andres smerte. For jeg skal si deg at det er fordømt vondt å vite at storebror eller storesøster er døde fordi moren min var så sykt ego at hun ga faen i hva jeg ville føle når jeg fikk vite dette. Jeg har ikke engang en grav å gå til, der jeg kunne tenne lys og legge blomster til minne om søsteren eller broren jeg aldri fikk sjansen til å bli kjent med, en grav der jeg kunne gråte og gråte og bare gråte.

24.11.2011 kl.16:45

Hmh, jeg sier også at det bør være opp til hver enkelt og bestemme, hva andre synes spiller ingen rolle.

Jeg sier også at det er mange tenåringer som får unger og som dermed ikke fullfører skole og får seg en utdanning, tenk om det tallet skulle øke med ca 10.000 tenåringer hvert år. Det er mange som klarer å gå tilbake på skole etterpå, men veldig mange klarer ikke dette. Da må de gjerne få penger av staten til å klare seg. Enkelt å si at alle skal få penger av staten, for Norge er verden rikeste land. Og det er bare bra om det blir flere barn i Norge, flott er det, men jeg tenker at alle barn blir ikke fødd inn i familier so kan gi dem så mye. Det er mange barn i Norge i dag som lever vel undre fattigdomsgrenen, de får ikke være med på idretter, leirskoler, gå på kino eller i det hele tatt være med på aktiviteter som koster penger, noe det meste gjør i dag.

Og vær så snill, ikke dra inn u-land igjen sånn som mange gjør her, det har ingenting med saken å gjøre. Mange barn bor på barnehjem og har det ganske forferdelig, begynner med narkotika o.l. er det et liv som høres bra ut? Mange barn bor med sine alkohol/ narkotika avhengige foreldre, har det helt forferdelig. Kommer i fosterfamilier, der de gjerne har det enda verre. Er mye felt i denne verden, men abort er ikke det verste man kan gjøre. Det er min mening.

Mot abort

24.11.2011 kl.17:23

Til Navnløs

Du kompliserer det mer enn du må. Om ikke staten eller familien kan hjelpe deg, så finnes det alltid andre som kan det. Men da bør man dokumentere, at man faktisk sliter så mye som man sier. At noen ikke klarer å fullføre utdannelse er trist, men man kan ikke myrde et barn av den grunn. Spør barna selv om hva som er verst: Å leve under fattiggrensen, eller høre at moren ville ta livet av dem, fordi de ikke ville at de skulle leve under fattiggrensen.

Abort utføres forøvrig ikke bare hos dem som lever under kjipe forhold. Det skjer i alle samfunnslag, fattig som rik, ung som gammel. Det utføres i all hovedsak pga. av uvitenhet eller egoisme.

Jo U-land har mye med saken å gjøre, for å vise hva som er mulig. Norge har selv vært et U-land, og våre besteforeldre var neppe mere ulykkelig som barn, enn det våre barn er idag. Ja, mange barn bor i forferdelig forhold, men det rettferdiggjør ikke forebyggende drap på dem. Barna selv, må få lov til å bestemme om de skal leve.

Mot abort

24.11.2011 kl.17:26

Gutt 17

Takk...

Din historie er stemmen til barna som ikke ble hørt.

Du har min fulle støtte!!

Uviten

24.11.2011 kl.17:48

Hei Kari.

Akkurat nå strømmer tårene nedover kinnene mine. Jeg ble overlykkelig når jeg leste om saken din på godkveldnorge.no. Jeg har vært uheldig(selvom jeg går på p-piller), og vil nå ta abort. Men jeg synes det er flaut og skulle ringe legen. Hva sier jeg, hvor lang tid tar det, hvordan foregår det? Vil du sende meg en mail? Jeg regner med at ikke jeg er den eneste som kommer med et slikt spørsmål, men jeg har ingen å snakke med når det kommer til dette, INGEN...

Mot abort

24.11.2011 kl.18:09

Har du meninger for eller mot abort.Kanskje du kjenner noen som tenker på å ta abort eller har tatt abort,da bør du ta deg tid til og se denne filmsnutten(ca.33min). Anbefales å se hele!

http://www.youtube.com/​watch?v=7y2KsU_dhwI&feature=pla​yer_embedded

Herregud

24.11.2011 kl.18:44

Kanskje man fremfor å snakke så jævlig høyt om at "alle damer som ikke vil ha barn kan krysse beina til evig tid" kanskje snakke litt mer om disse mannfolka som ikke vil bruke kondomer og ikke gidder å ta noen forhåndsregler og overlater alt til henne? Hun får ta hormoner og setter inn spiraler og sørger for at ting ikke skjer, fordi han ikke kjenner nok under samleie med kondom. Vi har nok *alle* hørt den unnskyldningen. Men det er kanskje greit, det, fordi det er jo ikke HAN som blir gravid. Tenker pipa hadde fått en annen lyd da, gitt.

De som mener at "et liv er et liv uansett" burde kanskje ta en time eller to på medisinstudiet. Du kan jo prøve å holde liv i en celleklump på tre uker og se hvor langt du kommer. Ta for all del frem rugekassa og prøv. Og når det gjelder de som mener at man "kan jo bare adoptere ungen bort". Dere må jo også fatte at det er ikke bare barn disse damene ikke ønsker - de ønsker heller ikke graviditeten. Enkelte kan heller ikke, av medisinske grunner, overleve en graviditet. Then what? Da kan hun bare innfinne seg med å dø fordi dere fordømmende idioter ikke ser noen annen "sannhet" enn at abort er mord.

Og til dere religiøse fanatikere som siterer bibelvers og det som verre er: Om noen ønsker et barn men ufrivillig mister det før fødselen, er det ikke da Gud som er morderen? Eller er det bare hans vilje? Hm?

Mia M.

24.11.2011 kl.18:52

Det kommer helt ann på folk etter den situasjonen di er i. Tenk på barnet beste også. Det er bra ! =)

B

24.11.2011 kl.19:07

Jeg er for selvbestemt abort. Dette er et valg man må kunne stole på at folk tar alvorlig. Jeg vil ikke at vi skal tilbake til dager med strikkepinner og de farlige konsekvensene av illegale aborter.

Når det er sagt så er jeg en av de som mener at å ta abort er å ta liv, og at man burde legge veldig mye mer til rette for at man skulle kunne bære frem barnet og adoptere det bort. Selvsagt er ikke dette noe alle ønsker eller har mulighet til, men jeg skulle ønskere det var et lettere valg.

Som du kanskje husker hadde jeg ikke akkurat verdens letteste svangerskap. Derfor kan jeg forstå at folk ikke ønsker å være gravid og gå gjennom en slik prosess, for så å bare gi bort resultatet. Det er en helt ekstrem situasjon.

I bunn og grunn synes jeg vi bør akseptere at folk har valg. Vi bør akseptere at visse muligheter har alvorlige konsekvenser i alle retninger: skal en vordende mor risikere å dø fordi hun vil ta abort, eller skal et uønsket barn risikere omsorgssvikt? Hva er virkelig viktigst, tør noen virkelig å si at et liv er viktigere enn det andre?

Benedicte

24.11.2011 kl.19:24

Hverken jeg eller min mann har helse til, eller ønsker barn.

Han steriliserte seg. Ferdig med den saken!

24.11.2011 kl.20:08

Man får jo hjelp av staten, og det er nettopp dette som er problemet. Hvis staten må betale sosialhjelp til 10.000 ekstra alenemødre/ barnefamilier i året tapper man statskassen ganske fort. Og i tillegg har mangen av dem ikke fått seg en utdanning, Norge trenger kvinner som har gode utdannelser, ikke bare menn!

Og jeg er klar over at det ikke bare er fattige og tenåringer som tar abort, men vil tro at de står for ganske mange av dem.

Man trenger faktisk ikke si til baret sitt at en vurderte å ta abort i steden for å bære det frem.

Nei, det er umulig å diskutere dette for vi har så ulikt syn på det så jeg avslutter det her. Men tror nok dere abortmotstandere ikke får viljen deres i Norge, og takk for det!

Benedicte

24.11.2011 kl.20:28

Jeg vil ikke kalle meg abortmotstander på den måten. Jeg mener det er helt klart tilfeller hvor det er den eneste løsningen.

Det synes jeg derimot absolutt ikke gjelder voksne mennesker. Og med det mener jeg folk over 18 år og oppover. Er man i tjueårene bør man ha mer vett og forstå konsenkvensene av hva man gjør.

Jeg har aldri hatt lyst på barn. Nå er jeg 35 og har enda ikke vært gravid.

Helt enkelt fordi jeg har tatt forhåndsregler og bl.a kjørt dobbel prevansjon. PLUSS at den jeg har hatt en hyggestund med pent får "hoppe av i svingen". Det er mange andre måter å avslutte på som kan være vel så spennende ;-)

Og nå, godt gift, har mannen sterilisert seg. Det er faktisk ikke vanskeligere enn det...

Benedicte

24.11.2011 kl.20:29

P.S: Og det blir bare for dumt å blande inn Gud her... Vi lever i 2011...

Mot abort

24.11.2011 kl.20:50

Til Herregud

Det finnes både uansvarlige menn og kvinner når det kommer til prevensjon. Når det kommer til prevensjon, så er kvinnen like uansvarlig som mannen, hvis mannen nekter å bruke kondom i tilfeller det er nødvendig. Da skal hun nekte ham sex, og hvis ikke det fungerer, så er det en voldtekt. På samme måten som om når kvinner sier at "det går bra, jeg er ikke i den måneden enda", så skal mannen nekte å ha sex med henne. Enten er begge ansvarlige eller så er ingen det. For sex skal man ikke ha med uansvarlige mennesker, for da er man selv uansvarlig.

Du som har studert medisin burde vite at en både en zygote og et voksen person er begge celleklumper. Du burde også vite at selv om celleklumpen er liten, så er det et helt nytt DNA, som har kommet til verden. Du burde itillegg vite at de fleste forskere anser denne celleklumpen som et liv, en flerorganisk organisme, der cellene kommuniserer med hverandre, og gjør alt de kan for at organismen skal overleve. Du tenker kanskje at barnet har jo ingen følelser, tenker ikke. Vel, det gjør du heller ikke når du er i dyp søvn. Ingen har rett til å ta livet av deg av den grunn, uansett hvor uønsket du måtte være.

Det er riktig at kvinnen noen ganger kan dø, hvis barnet forblir i mores mage. Men det er ikke det som er hovedårsaken til at de fleste tar abort, og det vet du inderlig godt. Du gjør et sjeldent unntak til en regel. Det er også riktig at kvinner som vil ta abort ikke ønsker graviditeten, men du må forstå at barnet ikke ønsker å dø. Kvinnen dør ikke uten barnet uansett hvor tøft livet hennes blir av graviditeten, men barnet dør uten kvinnen. Man bør alltid unngå det verste scenarioet framfor det nest verste.

Mot abort

24.11.2011 kl.20:58

Til navnløs

Ikke alle alenemødre er så fattig at de på død og liv må ha hjelp fra staten. Svært mange av dem har også familie som kan hjelpe dem. Så her jukser du grovt med tall.

Det er mulig for kvinner å både ha barn og utdanne seg. På samme måte som menn godt kan være hjemme med det ungen iblant. Alt er mulig bare man planlegger og spør andre som har lykkes om råd, veiledning og annen hjelp.

Fattige tenåringer er forøvrig som regel foreldres anvar. Både lovlig til de er myndig, og etisk fra 18-19 års alder.

Joda, vi motstandere og barnas vilje kommer nok igjennom, når legevitenskapen setter foten ned for alvor.

24.11.2011 kl.21:51

Jeg skrev jo det, at det er ikke alle som er fattige og mange klarer å få seg en utdanning, men veldig mange greier ikke det. Klart det går helt fint for en kvinne å ha både utdannelse og barn, det har jeg ikke sagt. Jeg skiver ca tall etter hvor mange aborter det blir utført i Norge hver år, stemmer nok sikkert ikke akkurat nei, prøver bare å skrive det slik at du skal skjønne hva jeg mener.

Du tar ikke helt de poengen jeg kommer med.

Neida, det kommer aldri til å skje i Norge.

Mot abort

24.11.2011 kl.23:15

TIl navnløs

Ja, men å ikke få seg utdanning er ikke ensbetydende med at man kan ta et liv. Man kan utsette utdannelsen vettu. Mange som startet utdannelsen langt helt opp i 40-årsalderen, og da er ungen blitt noen år.Uansett trenger man ikke vente så lenge engang. Andre alternativer er å gå nettskole. Alt er mulig bare man har et snev av vilje. Jeg kjenner mange alenemødere, som har lite ressurser. De klarer seg likevel helt utmerket, fordi de tenker på barnet. De gikk ikke som gravid, og lette etter "gyldige" grunner for å ta livet av ungen. Eller søkte råd hos kjendiser, som mange her på denne bloggen gjør. Kari Jaquesson har jeg har sagt mye bra gjennom årene, men her bommer hun fullstendig.

Hverken du eller jeg kommer til å vite hva som skjer i Norge i fremtiden.

Bare meg

24.11.2011 kl.23:23

Jeg synes Kari har både sagt en god del teite og dumme ting og bomma de par siste årene..

En ting, og det er ille nok, er å rakke ned på overvektige. Noe annet er å si at abort er helt greit, for det er jo din kropp.

Hva med den kroppen som havner i søpla, lissom???

24.11.2011 kl.23:34

Man trenger ingen "gyldig" grunn, den som ikke vil gjennomgå et svangerskap kan avbryte det.

Vet ikke hva som kommer til å skje i fremtiden nei, men jeg har troen på at Norge kommer til å være et land der man kan ta egne valg om sitt eget liv.

Mot abort

24.11.2011 kl.23:38

TIl navnløs

Altså, jeg har hørt om spontanabort. Men alle jenter som tar abort, har en grunn for det jo. En grunn som de anser som gyldig. Og hvis de ikke har en, så leter de etter en grunn, eller får andre til å finne grunnen for dem. F.eks ved å høre på Kari Jaquesson.

Om Norge kommer til å være et land der man tar valg om sine egne liv, så vil barna overleve. Barna vil selvsagt leve. De kan ikke terminere seg selv. Kun sykdom eller abort kan det.

25.11.2011 kl.00:23

Det du sier gir ingen mening, om Norge skal være et land hvor man bestemmer over sitt eget liv, er det jo faktisk kvinnen som er gravid som bestemmer om hun vil beholde eller ikke.

Da jeg tok abort tenkte jeg ikke på hva som var gyldig eller ikke, jeg tenkte på hva som var best for meg. Jeg tok et valg basert på flere grunner, men drev ikke å rettferdiggjorde valget mitt for andre. Slik som du snakker om "gyldige" grunner. Det var min sak og ingen andres.

Mot abort

25.11.2011 kl.00:43

Til navnløs

Du skriver som om barnet ikke eksisterer. Å bestemme over sitt eget liv, betyr ikke at man kan ta andre sine liv. Faktisk gjør man lite med sin egen kropp under en abort, men man gjør ufattelig mye med den kroppen som er inni magen. Og igjen... ingen har spurt barnet.

Det du mente var "best for deg" var din "gyldige grunn". Du tok den lette vei, den egoitiske vei. Om 2 fattige mennesker har et stykke kjøtt framfor seg, så er det selvsagt mest praktisk om dene ene klubber til den andre og stikker av med kjøttstykket for å spise det selv, framfor å dele. Det øker jo sjansen for å overleve. Men særlig humant, eller etisk riktig er det ikke. Du valgte på samme måte, å fjerne barnet, for at du skulle få et liv med mere luxus. Deilig å bli kvitt en skrikerunge hva? Slik at du kan skaffe deg en flott utdannelse, dra på eksotiske ferier og feste vilt. Jaaah.. unne seg litt, det må man jo. Alt ordner seg bare man kvitter seg med det ørlille problemet i magen.

Om det var et tungt valg å ta livet av den ungen, så viser jo det bare at du så på den ungen som et menneskeliv. Hadde du holdt den døde celleklumpen i hennene, så hadde du mest sannsynlig fått vanvittig dårlig samvittighet. For hvis ikke, så hadde det ikke vært noe å gråte over. Skjønner du hvor jeg vil hen?.... en ting er dem som tar abort uten å føle noe. En ganske annen ting er dem som tar abort, og samtidig føler sympati og/eller bånd til barnet. Sistnenvte er ekstremt motbydelig, fordi de skjønner faktisk at de gjør noe galt.

Andreas

25.11.2011 kl.01:00

Å si at et embryo er et barn er det samme som å si at en ikke må få mensen eller menn ikke må runke/bruke kondom/sprute noe annet sted enn i en kvinnes vagina, for ellers er det en masse liv som går tapt (sædceller lever).

Hvis en person drukner, hentes med ambulanse, og viser seg å være hjernedød (null hjerneaktivitet), så vil de fleste skjønne at vedkommende ikke lever.

På samme måte er ikke embryo liv på samme måte som et menneske med følelser, tanker, individualitet.

Mot abort

25.11.2011 kl.01:07

Til Andreas

Nei, sædcellene er en del av mannens liv, en del av hans DNA. Det samme med eggcellen til moren. Først når disse smelter sammen, så oppstår det et nytt liv, med en unik DNA-profil.

Hjernedøde har som regel ingen sjanse, men det har et barn. Jeg er likevel imot å ta livet av hjernedøde, men det er en annen debatt.

Du drømmer heller ikke gjennom hele natten, og har derfor ingen følelser og tanker da heller. Akkurat som embryoet. Ingen har rett til å ta livet ditt av den grunn, uansatt hvor mye de måtte mislikt deg.

25.11.2011 kl.09:51

Snakket ikke du om å ikke gå til personangrep litt lengre oppi her?

Et liv med luksus? Jada, det er det man har hvis man ikke har barn altså? Flott det du!

Mot abort

25.11.2011 kl.10:58

Til Navnløs:

Det var ikke et personangrep. Jeg skrev det for å vise hvordan det høres ut, når du forvarer abort, og sier at det er din sak og ingen andres, i et ressurssterkt land og folk som Norge i 2011. Når du skriver anonymt her, og likevel ikke tør å fortelle hvorfor du tok abort, så beviser jo bare det at grunnene var temmelig makabre. Det er nemlig helt irrelavnant for debatten at du tok abort, med mindre du skal bruke det som eksempel i en argumentasjon. Og skal du bruke det som eksempel, da bør du fortelle dine grunner.

Forøvrig, så unnlot du å svare på dette:

"Du skriver som om barnet ikke eksisterer. Å bestemme over sitt eget liv, betyr ikke at man kan ta andre sine liv. Faktisk gjør man lite med sin egen kropp under en abort, men man gjør ufattelig mye med den kroppen som er inni magen. Og igjen... ingen har spurt barnet."

Og dette, overså du også glatt:

"Om det var et tungt valg å ta livet av den ungen, så viser jo det bare at du så på den ungen som et menneskeliv. Hadde du holdt den døde celleklumpen i hennene, så hadde du mest sannsynlig fått vanvittig dårlig samvittighet. For hvis ikke, så hadde det ikke vært noe å gråte over. Skjønner du hvor jeg vil hen?.... en ting er dem som tar abort uten å føle noe. En ganske annen ting er dem som tar abort, og samtidig føler sympati og/eller bånd til barnet. Sistnenvte er ekstremt motbydelig, fordi de skjønner faktisk at de gjør noe galt."

Jeg svarer på det du skriver, uansett hvor uenig jeg er. Mens du plukker ut, her i ditt siste innlegg, det du finner er lettest å svare på. Ganske snedig taktikk under en debatt, men du må ikke tro at jeg ikke ser den.

Andreas

25.11.2011 kl.13:57

Det er merkelig å tenke på at kristne hevder at liv er hellig, likevel er det ingen som har tatt flere liv gjennom historien enn nettopp kristne.

Nikita

25.11.2011 kl.18:12

Jeg leste en artikkel om dine abortuttalelser på Side2, og vil takke deg for at du tør å stå frem! Jeg ser at du får mye (ofte usaklig) kritikk i kommentarfeltene til artiklene om dette. Det synes jeg er synd. Gang på gang går abortmotstandere til personlig angrep på kvinner som mener noe annet enn dem. Det er trist, og det ødelegger for veldig mange jenter og kvinners selvfølelse, verdighet og deres opplevelse av ytringsfrihet. Hadde abortmotstanderne behandlet alle levende mennesker med like mye respekt, som de snakker om et ufødt foster hadde mye konflikt vært ute av verden. Takk, Kari!

25.11.2011 kl.19:34

Jeg trenger ikke oppgi mine grunner for det valget jeg tok, det er det jeg vil frem til her, at man skal kunne ha det valget uten å måtte oppgi de "gyldige" grunnene du prater så mye om.

Jeg synes du er veldig lite respektfull, men allikevel snakker du om etikk og være et godt menneske.

Er helt enig med Andreas og Nikita!

25.11.2011 kl.20:45

Jeg synes at tar man prevensjon, har man allerede valgt. Skulle man være så uheldig å bli gravid til tross for prevensjon, er det ikke ønsket å få barn uansett - og ingen skal komme til deg og si at du må beholde barnet, eller at det er umoralskt å ta abort.

Har kondomet sprukket eller du er den 0.001% som blir gravid på P-piller, så er abort det beste valget uten tvil.

Har en veninne som har tatt abort etter en kondom sprakk, ikke engang moren hennes vet det. Hun hadde et par tøffe dager på sykehuset, men sier nå hun er lettet over valget, og veldig glad for at hun ikke sitter med et spedbarn den dag i dag.

Mot abort

26.11.2011 kl.00:22

Til navnløs

Hvis du ikke kan oppgi dine grunnet for at du tok et liv, så kan du heller ikke forsvare det.

Les hva gutt 17, skrev. Det får deg kanskje til å tenke litt.

Mot abort

26.11.2011 kl.00:27

http://www.google.no/search?hl=no&cp=6&gs_id=i&xhr=t&q=abortion&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1366&bih=644&wrapid=tljp132226347850806&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi

Håper dere alle er stole av dere selv, og synes at det var verdt det.

26.11.2011 kl.00:29

Kvinner som tar sine egne barns liv burde sperres inne på livstid hvor de blir minnet på hver eneste dag hva de har gjort mot et stakars uskyldig lite barn!

26.11.2011 kl.07:12

Hvis man forbyr abort og straffer de som utfører abort, på seg selv eller andre, så får vi en slutt på det.

NB

26.11.2011 kl.09:58

Takk for at du tør å skrive dette. Jeg tok en abort for noen år siden og var aldri i tvil om at det var det rikige valget å ta for meg! Jeg var ikke på riktig sted i livet, ønsket å satse videre på skole, jobb og idrettskarriere. Jeg har lest så mye om det motsatte at jeg ble overrasket når jeg merket at jeg ikke syntes det var problematisk i ettertid. Jeg har aldri angret og aldri vært lei meg og deprimert som følge av det valget jeg tok. Jeg la det bak meg nesten i det øyeblikket jeg gikk ut av sykehuset og fortsatte med livet mitt slik det var riktig for meg.

26.11.2011 kl.10:32

NB: Er du stolt av å ha tatt livet av ditt eget barn?

Mot abort

26.11.2011 kl.11:10

Til NB
For meg, for meg, for meg og atter for meg.
Aldri noe valg for barnet.
Jeg lurer på hva du sier til fremtidige og/eller nævrærende barn. "Nei, beklager men mamma hadde ikke tid til å la søsteren/broren deres til å leve, Mamma syntes skole, jobb og idrettskarriere var så viktig, at mamma måtte drepe søsteren/broren deres.

Frank

26.11.2011 kl.13:08

Andreas.

Jeg er mann,55 år,bodd her hele livet.

De kristenes historie,det er jeg enig i,den henger ikke på greip. Kunne vært diskutert i årevis.

Men akkurat i denna saken som jeg husker fra mange år tilbake retter vi kanskje noe uforskyldt fingeren mot den gruppa kalt kristne.

Saken om abort har vært diskutert heftig politisk her til lands,i hvert fall siden 7o-tallet.

Detta kristelig folkeparti har faktisk vært,og er vel ennå trur jeg,helt imot.

Men det var ikke før sent på 80-tallet ,(eller tidlig 9o-tallet,husker ikke helt) debatten fikk en endelig politisk avslutning.

Da var det hun kjempebrune fru tykkland som ledet og hadde ledet arbeiderpartiet i lang tid,som via diverse angrep,"bevis" og andre finurligheter fikk fastslått at et barn i mors liv ikke er noe mer liv enn ei vorte,og alle hennes disipler benyttet da makten samtiden ga dem og fikk klubbet igjennom det abortlandskapet vi ser idag.

Husk, hun er lege,vet best,i tillegg hadde hun en posisjon i a.p. da som dagsavisens Arne Strand i ettertid har betegnet som "gud"... (sick)

Til overmål gikk det dithen at fru tykkland nektet å delta i debatter mer om temaet,men sendte bl.andre sin kjære fru sylvia brustad,som i debatt , etter å ha fått mot seg at fru tykkland ikke hadde respekt for liv klarte å vri det til at ; fru tykkland driver internasjonal politikk,hun har møter med folk fra hele verden stadig vekk,hvordan kan da noen våge å påstå at nevnte fru tykkland ikke har respekt for mennesker....( ? )

Kansje uvesentlig for de barna som tar abort idag,og de barna som blir abortert, men måtte for historikkens skyld bare nevne det.

m.v.h.

26.11.2011 kl.18:05

Var akkurat det samme med meg, NB. Godt å ha det valget.

Man trenger ikke si til sine nåværende eller fremtidige barn at man har tatt abort.

Du snakker hele tiden om barnet ikke har fått et valg.....et foster har desverre ingen valg, sånn er det bare, hvis du ikke skjønner det ligger du ganske dårlig an.

Jeg har lest hva gutt 17 skrev og synes det var trist for han, men han har da ingenting med det valget moren tok.

Sende 14 åringer i fengsel fordi de er uerfarne og har gått på en smell? Unnskyld meg, men er det bare jeg som blir kvalm av disse trangsynte abortmotstanderne? Fysj!

Mot abort

26.11.2011 kl.20:46

TIl navnløs
Det er mye man ikke trenger å fortelle sine barn: Man trenger ikke si at man har slått i hjel noen, man trenger ikke si at man har voldtatt noen osv. Er det en sånn mor du vil være, ved å lyve barna rett opp i trynet?
Fosteret har ikke noe valg, sånn er det bare? Ja, det er mange her i verden som ikke har noe valg, og må bare godta at de skal dø, fordi andre har bestemt det. Det betyr ikke at det er etisk riktig av den grunn. Det jo ingen argumentasjon fra din side, når du skriver at fosteret ikke har noe valg, og sånn er det bare. Du må jo fortelle hvorfor forsteret ikke skal ha noe valg.
Jo, gutt 17 har all rett til å si hva han mener om morens valg, når hun har sendt hans søsken er sendt i døden.
14 år i fengsel, hva er det du snakker om? Hvem er det som har skrevet det?

26.11.2011 kl.23:27

Du har lest litt feil, det står - sende fjortenÅRINGER i fengsel... Mange 14 åringer som blir gravid og tar abort. Det var noen som skrev lenger oppi her at de som tok abort burde sendes i fengsel og bli straffet for det de har gjort... Rettelse - sperres inne for livet var det faktisk det sto.

26.11.2011 kl.23:29

Og jeg sa ikke at han ikke hadde rett til å si hva han men om morens valg, men det er da ikke han som skal bestemme.

26.11.2011 kl.23:33

Og hvorfor fosteret ikke har et valg? Sier vel seg selv det, kanskje ikke så lett å kommunisere med noe som ikke har hjerne en gang.

Det er forresten ikke et argument, bare ren fakta!

Mot abort

27.11.2011 kl.03:29

Til navnløs:
Angående 14-åringer. Du bør ikke skrive til to forskjellige personer i et og samme innlegg. Det skaper bare forvirring.
Angående valg: Ifølge abortloven så må fosteret avvlives før 12 uke. I noen tilfelller kan imidlertid denne fristen utvides helt opp mot 23 uker, i helt spesielle tilfeller. Her er et par ting du burde vite om utvikling av foster:
- Allerede få timer etter befrukningen, er arvematerialet bestemt for evig og alltid.
Dette betyr at et nytt liv starter umiddelbart etter befrukningen. Det er altså ikke "din" kropp du bestemmer over, men barnet.
- Etter tre uker har et embryo et hjerte som slår.
Dette er hva dere abortforkjempere kaller "et lite frø", eller "en celleklump". Vel dette frøet har et hjerte.
- Etter 6 uker, er det målt hjerneimpulser hos en embryo.
Her har vi kommet til det stadiet, hvor du skriver "noe som ikke har en hjerne engang"
- Etter 7 uker kan fosteret bevege på lemmer.
Grovmotorikk, som krever en hjerne.
- Etter 9 uker, er det vist at fosteret kan fosteret sutte på sin egen tommel.
Veldig avansert finmotorikk, som i høyeste grad krever en hjerne. Ingen barn blir født med en tom hjerne. Følelser, personlighet, intelligens og adferd bli det lagt grunnlag for allerede på fosterstadiet.
- 12 uke... her er det kommet virkelig langt.
- Etter 12 uke. Bare du får mast deg til det, så er det faktisk mulig. Har du lyst å se et foster etter 12 uke i søppelbøtta, fordi du ville prioritere deg selv framfor ungen.?
Avslutter med en animasjonsvideo som viser i korte trekk hvor uhyre raskt en embryo utvikler seg i første triemester:
http://www.youtube.com/watch?v=NhoU4y0Jt04

Tussi

27.11.2011 kl.14:48

Kari, jeg er enig med deg på flere punkter. At irske kvinner ser seg nødt til å dra til England for å få abort, er uheldig. At nordmenn burde bli flinkere til å bruke kondom og andre prevensjonsmidler, er også sant. Men jeg er litt uenig med deg også. Ja, det er en stor påkjenning for kvinnen å gjennomføre et svangerskap, dersom dette er uønsket, og ja, man vil vel aller helst sette "ønskede barn" til verden. Ei venninne av meg ble gravid som 18-åring. Hun vurderte fram og tilbake hva hun skulle gjøre, og jeg sa som deg at det var hennes valg og at jeg støttet henne uansett. Til syvende og sist valgte hun å beholde barnet. Hun og barnefaren var ikke sammen, men det fungerte likevel. Livet tok en ny vending, ting ble ikke som planlagt - men er ikke det hele poenget? Må livet alltid være planlagt? Og selv om denne herlige nå 2 år gamle gutten ikke var "ønsket", så er han jo høyt elsket likevel.

Dessuten: det viktigste for et barn er ikke å komme inn i en familie med stor formue eller to karriereforeldre. Det viktigste er å ha personer rundt seg som har kjærlighet og omsorg. Er man i 20-årene, så er man i stor grad i stand til å ta seg av et barn. Jeg syns ikke det er noen unnskyldning å si at "Det passet ikke". Ja, livet ditt tar en annen retning, men vi bor i Norge. Det ordner seg. Du er ikke dømt til et grusomt liv selv om du får et barn som ikke var planlagt.

Er man derimot veldig ung, forstår jeg at et svangerskap og foreldreskap kan være tungt og virke umulig. Har du vært utsatt for overgrep og liknende forstår jeg at abort er et alternativ. Det skal det også være. Jeg er for selvbestemt abort til en viss grad. Jeg syns ikke det skal være den "enkle" løsningen, jeg syns det urde være litt høyere terskel. Er du i 20-årene og har havnet i "uløkka", så er det ingen unnskyldning, ved mindre det er helt spesielle forhold som påvirker. Staten har en mengde støttetiltak, og vi er ikke i en tid der alenemødre blir hengt ut og må lyve på seg barnefedre som har falt i krigen.

(Jeg er ikke medlem av noen sekt, som enkelte mener at kritikere er, jeg er ei jente på 20 år, som i tenårene ukritisk var for abort.)

27.11.2011 kl.17:20

Går helt fint å svare flere i et innlegg hvis man lager avsnitt slik jeg gjorde, og man lese nøye gjennom hva som står.

Er fult klar over hvordan et foster utvikler seg.

Mot abort

27.11.2011 kl.17:34

Til navnløs:
Ja, men da bør du skrive i avsnittene hvem du skriver til.
Nei, du er jo tydeligvis ikke klar over hvordan et foster utvikler seg, når du skriver at fosteret ikke har hjerne engang. Allerede etter 6 uker, kan man måle hjerneimpulser.

Mot abort

27.11.2011 kl.17:45

Til Tussi
Jeg er enig med det meste av hva du skriver. Men selv et overgrep/voldtekt er ikke gyldig grunn for å ta livet av en unge. Jenta som utsettes for overgrepet bør imidlertid ha full rett på all mulig støtte fra samfunnet. Hun bør også forklares (hvis det trengs) at ungen ikke er en del av overgriperen, men et selvstendig liv. Det blir selvsagt utrolig vanskelig for jenta, men i et humant samfunn bør både hennes og ungens liv reddes. Moren er ikke verdt mer enn ungen og ungen er ikke verdt mer enn moren. Det abortforkjempere imidliertid har problemer med å forstå, er at allerede ved befrukting så har det blitt skapt et nytt liv. Og etter få uker, har organer blitt etablert. Embryoen kan både tenke og føle. RIktignok veldig primitivt, men det samme gjelder demente og psykisk funksjonshemmende, uten at noen vil ta livet av dem, av den grunn.

27.11.2011 kl.20:37

Det har vel kanskje utviklet en jerne, men det kan jo ikke tenke som et menneske da.

Du er syk i hodet!

Mot abort

27.11.2011 kl.20:56

Til navnløs:

Hvordan tenker en som er dement? Hvordan tenker en som er i koma? Hvordan tenker en som drømmer? Hvordan tenker en psykisk utviklingshemmed? Hvordan tenker en som har vært innesperret nesten hele sitt liv? Hvordan tenker en som er i sjokktilstand? Osv. Osv.

Dette er spørsmål som du er livende redd for å svare på, fordi da går du rett i fella. Du vet inderlig godt at alle disse personene ikke tenker "vanlige" tanker. Men vi har ikke rett til å ta livet av dem av den grunn.

Kari Jaquesson

27.11.2011 kl.22:54

Du som kaller deg "Mot abort" begynner å bli manisk. Det er på tide å ta seg en pustepause. Jeg har prøvd å sende deg en mail, men du har oppgitt en falsk epostadresse. Typisk.

Herregud

28.11.2011 kl.11:06

Det er lett å være stor i kjeften på nett om man ikke engang kan oppgi emailadressen til den man snakker om. Sier igrunnen det meste.

Jeg lurer egentlig litt på hvordan "Mot abort" behandler folk rundt seg...? Trer egne overbevisninger nedover ørene på alle som gidder (eller ikke gidder) å høre, dømmer, forkynner og lukker øra for alle tilbakemeldinger.

Out of interest:

Mon tro om vedkommende hadde en 13 år gammel datter som ble voldtatt og dermed gravid, om h*n da hadde sagt, "Du skjønner det, jenta mi, at det du bærer på nå er et liv. Enten du vil eller ikke, om det skader deg psykisk resten av livet, så skal du skal bære det frem. Samfunnet vil hjelpe deg, men barnet skal du ha uansett for min datter skal ikke bli morder." Hvis dette er tilfelle er du f*enmeg psyk.

Ikke alle er enig med deg; Get Over It.

29.11.2011 kl.08:29

Et lite eksempel: tenk deg at en mann kommer inn i ditt hjem midt på natten mens du ligger og sover. Han går bort til sengen din og stikker en kniv i deg så du våkner like før du dør. Slik er det for barnet som du dreper mens det ligger trygt i din mage.

Hvorfor ta livet av barnet til en 13-åring? Barnet er da like mye et liv, uansett. Hva hvis barnet er født, lever sammen med en mor som ikke har jobb, mat eller penger. Barnet sulter. Er det da ok å drepe barnet? Det er et liv, uansett. Alle liv er like mye verdt. Å drepe noen er galt, født eller ei. Abort er og blir galt. Derfor burde det forbys og likestilles med mord. For det er det det er. Mord. Mord av det ufødte liv.

29.11.2011 kl.11:38

Jeg skulle vært mere enig i frøken (?) 'mot abort' om det var snakk om sen avsluttning av svangerskapet, men og si at noen ikke skal ta abort om jenta har blitt voldtatt#!?# syns jeg var ekstremt drøyt. Selvfølgelig skal man ta konsekvenser om man har ubeskyttet sex, og tenke tanken på at prevensjon faktisk kan svikte. Men, #og her snakker vi stort men# om det skulle vise seg at prevensjonen sviktet/, jenta er i en ekstremt vansklig livssituasjon# Feks voldtatt# og/eller grunner aldri noen får høre om gjør til at hun tar abort, så skal ingen dømme jenta for en abort. Du sier det er jo bare og adoptere bort barnet til en fosterfamilie, du tror ikke det vil ødelegge livet til begge parter? mor kommer mest sansynlig ikke til og tilgi seg for og ha gitt opp barnet sitt som hun uheldigvis fikk med en voldtektsforbryter, og om barnet får vite sannheten blir selvfølgelig det også bli galt og problemene kommer i stigende grad psykisk.

Så her kommer det spørsmålet ; Skal man heller sette livet til verden, selvom man tror hverken barn eller mor kommer til og få det greit ?

Om du innerst inne visste at barnet ditt aldri kom til og få det greit med seg selv, ville du fremdeles satt det til verden ?

Lill

29.11.2011 kl.14:42

Er det ikke slik.. egentlig..
at for den som er imot abort.. den eneste "retten" _du_ har her.. er å sørge for at du selv ikke bidrar til at en abort blir foretatt.
Å sitte og skrike på nett med skjellsord i hytt og pine fordi DU ikke får lov å bestemme over livet og kroppene til utallige kvinner, blir i beste fall absurd.
Abortmotstandere forkommer meg ikke som pro-liv, de forekommer meg mer som meningstyranner som ikke er interessert i en debatt, og som heller ikke klarer å se ting fra andre ståsted enn sitt eget.
For noen triste mennesker. Virkelig.
Jeg er glad for at samfunnet samlet har såpass respekt for det livet som ER født, at man innser at kvinner eier sin egen kropp, uavhengig av det faktum at det er kvinner som bærer frem barn.
Å kalle abort for drap er det omtrent samme som å kalle mensen for drap. Jeez..

29.11.2011 kl.22:24

Kvinner eier sin kropp. Men kvinner eier ikke andre sin kropp. Selv om den fortsatt befinner seg inni dem. Et liv er et liv og alt liv er hellig. Hva er mer hellig enn liv? Hvordan kan noen da ta liv? Det er mord, uansett hvordan en vrir og vender på det. Mord er forbudt. Det må abort også være siden det er drap på lik linje med mord.

At noen kan ta livet av sine egne barn og ikke føle noe er skremmende!

Oslo

30.11.2011 kl.14:25

Da Gro H. Brundtland skulle gjøre kirurgisk "provosert abort" lettere tilgjengelig for folk på 70-tallet spilte hun på at hun er utdannet lege, og kalte fosteret for "bare en celleklump".. Men hva betyr egentlig det? Er ikke jeg også en celleklump? Er ikke alle sammen "bare" en klump av celler.. Så var det for noen år siden hvor de skulle senke grensa for sk. "selvbestemt abort".. Da var det en gynekolog som sa at det "ikke var noe medisinsk i veien for å gjøre det".. Men hva betyr det? Medisinskfaglig sett er det ikke noe i veien for å stjele biler eller snyte skatt heller.. At man kan medisin gir ingen ekstra autoritet i etiske spørsmål.. Å manipulere den norske saueflokken er nokså enkelt, tror jeg..

Kari Jaquesson

01.12.2011 kl.09:04

Oslo: For det første er det ikke en enkelt person som bestemte at kvinner skulle selv bestemme over sin fruktbarhet. det ble avgjort i Stortinget.

For det andre er ikke begrunnelsen hvorvidt et foster er en celleklump eller ikke. Alt er celleklumper, enten det er en bananflue eller en voksen person.

Du har tydeligvis aldri vært gravid, kanskje er du hankjønn, ikke vet jeg, siden du velger å være anonym.

Du bør opplyse deg bedre før du uttaler deg.

Abort har alltid eksistert, og vil alltid eksistere. Poenget er at istedenfor at kvinner skal måtte gå til kvakksalvere for å få utført svangerskapsavbrudd skal dette kunne utføres på en trygg måte.

Du uttaler deg på et abstrakt nivå som er helt uten anker i noen virkelighet og medfølelse.

Linn

01.12.2011 kl.13:57

Dere som sier at man ødelegger for familien og sier at Kari sårer dere. Hva tror dere at dere gjør? Jeg ble gravid når jeg var 16 og var absolutt ikke klart til å få barn den gangen. Jeg tok abort og angrer ikke. Jeg vil ha barn når jeg selv er kalr for det. Både mamma, pappa og kjæreste/venner støttet meg. Synes et barn fortjener å ha en mor og far med utdanning og eller jobb og økonomisk balanse.

Lisa

01.12.2011 kl.14:54

For å si det slik så er en abort å drepe et annet liv. Å si noe annet er jo helt feil. Men har en gjort det en gang burde en vel lære av sine feil og aldri gjøre det en gang til. Hvis en ikke ønsker flere barn så er det beste å sterilisere seg.

Elin

01.12.2011 kl.16:51

Jeg blir oppriktig overrasket over hvor mange som har et middelalder- syn i denne saken. Det er selvbestemt abort i Norge, og selv om jeg ikke har tatt abort, respekterer jeg de kvinner som har valgt annerledes enn meg. Utsagn som "hold beina igjen, hvis du ikke vil bli gravid" eller "har du hørt om prevensjon?", synes jeg vitner om en korttenkthet og umodenhet som jeg ikke forstår.... Vi forbinner ikke lenger sex direkte med graviditet lenger. De fleste har sex, og noen ganger kan "uhellet" være ute. Alle mennesker, kvinner, graviditeter, aborter er forskjellige! Dømmesyke og selvrettferdige mennesker som ikke forstår og respekterer andre menneskers avgjørelser er det ihvertfall nok av, ser jeg. Jeg beundrer deg Kari for din åpenhet! Og synes det er flott at disse to selvbestemte abortene ikke har gått inn på deg. Det kan være andre som synes det er flaut og si rett ut at det går helt greit med dem etter en abort,.. Jeg synes det er bra kvinner får velge selv, og syns ikke de skal ha skyldfølelse for det. Og til de menn som er imot selvbestemt abort, har jeg bare en ting og si: Klabb igjen!! Dette handler ikke om dere!

Signe

01.12.2011 kl.17:32

Burde du ikke ha lært etter abort nr en? Null resepkt til deg

01.12.2011 kl.19:09

Kari: Hvor er du fra? Hva tror du de gjør med kvinner som tar abort der du er fra? Kanskje noe å tenke på?

Kari Jaquesson

01.12.2011 kl.19:11

Signe: Hva vet du om omstendighetene som gjorde at jeg valgte dette, Signe? Kanskje du skal øve på litt mindre dømmende syn på mennesker, da får både du og menneskene rundt deg et bedre liv.

Kari Jaquesson

01.12.2011 kl.19:16

Anonym:Er dette en spøk? I så fall foreslår jeg at du tar et kurs - for det er a) uintelligent og b) ikke morsomt og c) helt uten poeng.

Jeg tror dette er skrevet av en mindre begavet person. Det er interessant å se deg og dine likesinnede krype frem fra mørket. Sjønner at dere er halvblinde siden dere oppholder dere så mye i de mørje krokene.

Men faktisk er det land i verden der kvinner blir satt i fengsel for å abryte svangerskap. Og det skal vi sloss aktivt mot. Det brukes enormt med ressurser på å undertrykke kvinner, og å legge kvinners underliv under kontroll av andre enn dem selv. Dette skal vi sloss mot. Det er akkurat de samme kreftene som gjør at millioner av kvinner i verden utsettes for voldtekt, menneskehandel, "æres"drap, tvangsgifte og slaveri.

Elvira

01.12.2011 kl.19:19

Til Linn:

sitat fra deg " synes at barn fortjener å ha en mor og en far med utdanning og eller jobb og økonomisk balanse".

- vel, hva med de menneskene som bor i u-land eller de som bor i afrika? tror du de har utdanning og jobb, og økonomisk balanse? NEI. men de tar ikke abort selvom de ikke har nok penger. Alle mennesker klarer å forsørge noen hvis de vil. Abort er og vil alltid være et drap. Du avslutter et liv. Dere som sier at abort er helt greit, dere er trangsynte. Hva om moren din sa det samme når hun var gravid med deg?? det ville ikke vært greit da.

Så slutt å si at abort er greit for det er faen ikke greit. Du dreper et liv som ikke klarer å forsvare seg selv og heller ikke har gjort noe galt. Selvom foreldrene ikke klarer å bruke prevansjon , hvorfor skal barnet ta konsekvensen? tenk dere om en, to og tre ganger før dere vurdere abort. For det er ulovlig å drepe, og det er ulovelig å avslutte et annes liv. Men når dere tar abort, gjør dere akkurat det!

Og selvom jeg hadde blitt gravid som 16-åring gir det meg ingen unnskyldning for å ta abort. Er du moden nok til å ha sex er du også moden nok til å ta konsekvenser. Det finnes alltis andre løsninger hvis absolutt ikke har noen anledning til å ta vare på ungen. Det finnes adopsjon, du kan gi det til noen som vil ha fosterbarn. Det er mange måter å unngå abort, men dere er nok litt feil-informert og lite informert i det hele tatt.!!!

Kari Jaquesson

02.12.2011 kl.07:33

Elvira: Det du skriver er fullstendig feil. Det er meget høye aborttall i Afrika, sør for Sahara.

"Unsafe abortion deserves special mention in Africa, the only region where complications of abortion are the most common cause of maternal mortality. Globally, unsafe abortion accounts for about 13 percent of maternal deaths compared with 30 to 50 percent in Sub-Saharan Africa." (AGI 1999; Henshaw, Singh, and Haas 1999)

Kvinner som er uønsket gravide fortjener et trygt behandlingstilbud. Mange av kvinnene som dør av utrygge aborter har barn fra før.

Det er mange her inne som skriver at det er så fint og flott å ta i mot barn. Ja, selvfølgelig er det det - når man selv vil det. Men det er ingen grunn til å rosemale. Alenemødre er den gruppen som er mest utsatt for å havne i, og forbli i fattigdom, også i Norge.

Julia

02.12.2011 kl.14:54

Til de som mener at abort er et resultat av slurv: jeg har tatt abort to ganger. begge ganger med bruk av prevensjon. Om noen mener jeg har tatt et liv, så får dere mene det. Jeg vil heller sette et liv til verden og vite at jeg kan gi barnet et verdig liv.

Å ta abort er ikke å ta et liv. Det har ikke blitt et foster ennå. Det er en grunn til at det ikke er lov å ta abort etter 12 uke - fordi det har ikke blitt et liv ennå.

At en mann skal fortelle en kvinne hva hun skal gjøre med sin kropp sier mye om hvor lite menn vet om vårt eget velferd. Og til en kvinne som har samme meninger om sitt eget kjønn: hold dine egne meninger for deg selv. Hva vi gjør med VÅR kropp er opp til oss!

Til religiøse ekstremister: hvis jeg havner i helvete for mine handlinger, og havner i himmelen for å leve som dere.. Hehe, ja da velger jeg faktisk heller helvete. Livet som synder e ikke så aller verst!

      

04.12.2011 kl.20:20

Abort er fortsatt mord, selv om Kari forsøker å sensurere det. Kari prater om "kvinnens side av saken" men glemmer barnets side av saken.

Alt liv er hellig. Også det ufødte liv.

Kari Jaquesson

05.12.2011 kl.00:57

:Anonym (ja, selvsagt står du ikke frem med navnet ditt).

Heldigvis fungerer Norges lover slik at kvinner selv kan styre sin fruktbarhet. Gid det var slik i alle land. I dag dør kvinner fordi de er fruktbare. Både de som bærer som skal føde et barn og de som avslutter svangerskap og som e rtvunget til å gjøre det p utrygge måter.

Du vet ingenting om hva det vil si å være gravid, det tør jeg banne på.

Det er en glede større enn noe annet når det er ønsket, men ikke når det ikke er ønsket.

Alt liv er hellig sier du. Jeg tror deg ikke - da hadde du stått på barrikadene for alle de liv som blir tatt i ditt navn hver gang Norge slipper bomber over andre land. Og det skjer regelmessig.

Si fra neste gang du skal protestere mot det foran Stortinget, jeg joiner.

putte

06.12.2011 kl.08:13

Hvordan vet du Kari at ikke "Anonym" faktisk står på barrikadene og protesterer mot krig? Virker som du tar som en selvfølge at han/hun ikke gjør det, men bare er opptatt av abort.. Og det at mange velger å være anonyme her, skyldes vel at det kan ha sin pris sosialt og mht. jobb-muligheter dersom man står fram med et syn på abort som fortsatt er veldig upop.. Derfor mange abortmotstandere velger å være anonyme, tror jeg..

Kari Jaquesson

06.12.2011 kl.09:10

putte:Jeg vet det ikke, men tillater meg å anta det på bakgrunn av den erfaringen jeg har av anonyms meningsfeller med lignende type retorikk.

Generelt synes jeg det er en uting at folk opptere anonymt i meningsutvekslinger - uansett.

Andreas

08.12.2011 kl.17:40

Hmmm... Kari, her er en liten tankevekker jeg tror vil få noen tankehjul til å spinne rundt:

http://www.youtube.com/watch?v=oAGqfEU-FpQ

Ole

10.12.2011 kl.16:54

http://www.forskning.no/artikler/2011/desember/306956

artemisa

20.02.2012 kl.13:38

Takk for et meget konstruktivt innlegg basert på egne erfaringer og sunn fornuft! Jeg har ingen barn selv og har heller aldri tatt abort, og mener at dette må da være helt og holdent opp til hver enkelt kvinne. Hvorfor skal andre ha en "mening" om dette valget? Jeg har en venninne med 3 barn. Hun tok en abort etter nr. 2 da hun synes det ble for tett. (gravid igjen da barn nr.2 bare var 7 mnd). Hun sier også at hun kun var meget lettet over dette valget og kunne konsentere seg om å være mor for nr.2. Så etter 4 år valgte hun og mannen å få barn nr.3. Hun har aldri angret på sitt valg! Depresjonen og følelsene rundt abort tror jeg i stor grad blir tildelt kvinnene av samfunnet og av de rundt seg som skal "mene" noe om oss hele tiden. Hadde det for eksempel vært like vanskelig å være homofil hvis vi levde i et fordomsfritt samfunn? Jeg datt nesten ut av stolen her om dagen da jeg så debatten om reservasjonsrett for leger til å sende kvinner videre som en kasteball. Det er jo absurd i seg selv, men...KRF er imot kunstig befruktning..???? De må ha glemt å snu det første tallet på kalenderen til 2.

Men takk igjen for at du som er en offentlig person ytrer så viktige tanker om et tema som berører så mange! :)

Skriv en ny kommentar

hits