Yrkesforbud for røykende leger og sykepleiere?

Et sykehus i Pennsylvania, USA vil fra nå av ikke ansette noe personell som røyker, heller ikke leger og sykepleiere. Det vil bli gjennomført  tester for å avdekke niktotinbruk ved eventuell ansettelse.

Sykehuset mener det er viktig å "walk the talk".

En del røykere (og ikke-røykere) vil påstå at det er mye annet galt man kan gjøre med helsen sin uten at det blir gjenstand for offentlig finansierte kampanjer. (Inger Anne Olsen i Aftenposten påpeker dette i en kronikk).
Sant nok, men røyking er "lasten" som lager mest Mayhem - og irreversibel sådan. Derfor synes jeg det er bra med kampanjer og tiltak som skal hjelpe de som vil slutte. KOLS og emfysem er ikke noe å trakte etter, og dessverre er dette snikende lidelser/skader som IKKE kan repareres.

Om jeg synes det er greit å luke vekk tobakksbrukere innen helsesektoren? Tja, jeg synes i alle fall det er lov å la det være et fortrinn at man ikke røyker om det er to like godt kvalifiserte søkere det står om.

I USA har de ikke snus,de har tyggetobakk, som ikke er så lett å bruke diskret, vil jeg tro. I Norge er dette utbredt. Snus er ikke sunt, men det gir i alle fall ikke skader på lungene. Men snus øker blodtrykket og om du vil holde risikoen for hjeneslag på et lavere nivå er det greit å kutte snusen også.

Jeg må innrømme at om jeg hadde måttet på operasjonsbordet er det aller viktigste at kirurgen er verdens beste og veldig stødig på hånden.

Jeg blir veldig forundret når jeg ser noen av mine bekjente som er "helt yoga", opptatt av sunn mat og kjøper dyre vitaminer og hudkremer, men røyker i vei. Vi mennesker er jo ikke logiske, (vi har alle vårt), men altså røyking er bare så utrolig skadelig. Hver celle i kroppen må ha oksygen, men så får de gift istedet. Jeg vil beholde venninnene mine i live lenge! Heldigvis er det nesten ingen (egentlig bare en) av de aller nærmeste som røyker.

 Supermodellen Christy Turlington lider av emfysem og jobber for at jenter IKKE skal begynne/fortsette å røyke. Emfysem og KOLS kan ikke helbredes.

Brystkreft får enorm oppmerksomhet fra alle kvinneblader og mange bedrifter profilerer seg ved å henge seg på den rosa kampanjen hver høst. Men det er flere kvinner som dør av lungekreft enn av brystkreft. Tallet på lungekreft hos kvinner har doblet seg de siste femten årene. Hvorfor er det ingen som vil assosieres med det? Jo, fordi fremdeles er liksom brystkreft "uforskyldt", eller hva? Det passer inn i den nusselige profilen på alt som er spesialrettet mot kvinner ser ut til å skulle være.

quit smoking 17


 

Stikkord:

4 kommentarer

09.01.2012 kl.12:08

Greit nok å luke unna røykere innen helsesektoren,men personlig mener jeg at det bør settes mer fokus på alkoholbruk og pillespising som forårsaker en del helsetabber.Helsepersonell har mer tilgang til visse rusmidler og det er ille at det ikke settes bedre fokus på rus blant leger og sykepleiere.Hilsen spirasblogg.blogg.no

Julie Røsok

12.01.2012 kl.19:21

Det finnes ikke noe mer ubehagelig når man ligger der syk enn en røykluktende lege eller sykepleier. Det burde ikke være tillatt å røyke på jobb for helsepersonell med hensyn til og respekt for pasientene.

Tuva

12.01.2012 kl.20:13

For et kult sykehus!

Jeanette

10.03.2012 kl.07:07

Jeg er selv sykepleier, og det kunne aldri falt meg inn å hverken misbruke medikamenter, rusmidler eller å røyke.

Skriv en ny kommentar

hits