En sann kostholdsrevolusjon!

Det skrives så mye om dietter, kostholdstyper osv. Men vet du hva?
Det mest revolusjonerende som kunne skjedd med kostholdet her til lands ville vært om alle faktisk fikk i seg "fem om dagen".
MYE MER grønnsaker (og litt mer bær/frukt).

Ståa per i dag?

Kort summert: Nordmenn spiser nesten ikke grønnsaker i det hele tatt. Så istedenfor for å gruble for mye over ditt eller datt, bestem deg heller for å spise minst en halv kilo grønnsaker par dag. Da blir det mindre plass til alt det andre tullet som havner i kurven. Mye? Næh, det er det vel ikke!

 

200 gram til middag, så 300 gram fordelt på de andre 3-4 måltidene. Til frokost i dag hadde jeg en hel paprika som knask - den var så god!Masse vitaminer, antioksidanter, mineraler, sporstoffer og bedre syre/basebalanse får du på kjøper. Og NYTELSE! Grønnsaker (av god kvalitet) er jo bare så syyyykt godt!

Ja, tro det eller ei, men det er lov å bruke fantasien. Ikke et vondt ord om kokt brokkoli, men det finnes et utall av andre måter å lage den på! Men kroppen merker ikke store forskjellen om du står og knasker ved benken mens du venter på at pastaen skal bli ferdig elle o m du fjonger dem til med saus og dressing, det er opp til deg!

Så vær litt revolusjonær og bruk ordet MER som mantra nå fremover!


Hmmm... Hva skal jeg finne på med disse, mon tro....


 

25 kommentarer

venkesstrikk

09.04.2012 kl.12:14

Grønnsaker er bra for alt og det er vel en ting alle eksperter er enige om er noe vi må spise mer av uansett hvilke kostholdsråd de ellers gir :-) God påske

mosdal

09.04.2012 kl.12:30

Helt enig! Bra innlegg! :)

elisabethhauglum

09.04.2012 kl.12:31

Veldig enig! Vi må bli flinkere til å spise mer grønnsaker! Godt innlegg :)

lineinspirasjon

09.04.2012 kl.12:46

Ja til mere kreativitet i matlagingen! Selv er jeg mye ute på reise, skal si deg det er lettere og ikke minst mere fristende mht frukt og grønsaker ute i den store vide verden. Hender jeg må innom etpar butikker før jeg finner den aktuelle grønnsaken eller ferske nok frukter i butikkene her til lands...

Bestemors krok

09.04.2012 kl.12:58

Brokkoli med saus og ost på...yummi...stekt i steikovnen...:))

Ole-E.

09.04.2012 kl.12:58

Jeg har nå hatt tre dager uten å spise noe særlig grønnsaker eller frukt (dårlig planlegging av røde dager og åpne butikker), og jeg skjønner rett og slett ikke hvordan en klarer dagen uten!
Slapp, stinn, mat uten farge...etc...
Kommer til å gå bananas i butikken i morgen.

Anita

09.04.2012 kl.13:36

Blir kje stort mye grønnsaker hos meg men inni mellom når d står på borde e d godt me forandring. E godt når d e blanda me noe ant men må sei eg foretrekke ein hjemmelagt pizza me noe purreløk og hakket tomat på foran ein salat eller rå grønnsak. Skal nok myye til for at eg ska bli så gla i grønnsaker at eg hadde hatt grønnsaker som snacks.

Theamarg

09.04.2012 kl.15:13

TAKK!!!!!!! Jeg har alltid stått på din side, Kari, og det er dette vi må kjempe for. Jeg prøver å si det - MER grønnsaker, men det er jaggu meg ikke mange som vil det! Det er trist, for det finnes SÅ mange gode grønnsaker der ute.

Stekt laks i fløtesaus med grønnsaker som brokkoli, paprika, fennikel, gulrot, purre, hvitløk og squash oppi fløtesausen i pannen sammen med fisken? NAM NAM NAM! Og litt ris eller pasta, alt ettersom hva man liker best. Det er en god middag som metter og får en til å føle seg bra - uten at man blir særlig "stappmett" eller dårlig i magan pga salt, fritert mat eller annen junk. Det er jo latterlig billig, også - og det tar heller ikke veldig lang tid å mekke sammen. Namnamnam.
jeg ELSKER paprika og kan spise kilovis ;)

Livisak

09.04.2012 kl.18:33

Du burde sjekke litt rundt ka som finnes av andre som foreslår det samme som deg! Evjeklinikken driver et fornuftig opplegg for livstilsendring. Du er velkommen dit i månedsskiftet mai/juni! De har drevet en stund med NORMAL livsstilsomlegging. Møter deg gjerne der!!!!!!

heidi

09.04.2012 kl.19:51

Så stiller vi oss samtidig bak og protesterer på at frukt og grønt skal sprøytes MERE i EU (der vi får en god del av dette fra), galskap rett og slett! Lurer mange ganger på hvor mye gift det er i de flotte og fargesprakende frukt og grønnsakene vi spiser. Så for noen år siden på TV om paprikadyrking i Spania, fyttikatta de ble dynka i kjemikalier...og kjemi er kjemi...godt for hva og hvem... blir frustrert av slikt jeg :( og JA til mere økologisk :)

Kari Jaquesson

09.04.2012 kl.21:01

Livisak: Jøss, det var da en rar kommentar.

Kari Jaquesson

09.04.2012 kl.21:02

heidi: Helt enig. Jeg er ikke den som reiser milevis for å handle økologisk (har ikke bil, heller), men når butikken har "vanlig" utgave og økologisk kjøper jeg alltid økologisk.

Trygve

09.04.2012 kl.22:42

Nå er det det å si at grønnsaker er ikke hva de var, næringsmessig sett. Fulle av sprøytemidler er de og.

Økologiske er noe bedre, men også de lider under kraftig gjenbruk av jordsmonn.

Kari Jaquesson

10.04.2012 kl.10:01

Trygve: Hva mener du med "lider"?

lene

10.04.2012 kl.10:36

jeg var 140 kg for 1år siden i dag er jeg 66 kg og 175 høy.ingen oprasjon eller noe.men det har kostet meg blod svette og enormt med tårer.og er blitt veldig opptatt for sykelig overvekt.for jeg har vært det selv men det eneste jeg vil nå er og vise andre at det går ann og gjøre noe med det og at det er bare og bestemme seg og være stanhaftig.har ett mye bedre liv i dag enn jeg hadde når jeg var stor.men det i begynnelsen vet jeg ik kor mange som jeg klinte på tlf røre til for de skulle fortelle meg at det komm til og bli lettere:)men ler av det i dag:)for du må ha tatt så mye utav og være stor for og kjønne kor vanskelig det er og når du er 140 kg og du vet at du må ned halve kroppen ser det milt sakt mørkt ut men jeg er glad for at jeg har en vilje av stål og en posjon stahet er bra hilsen lene

Siri

10.04.2012 kl.19:48

Jeg synes ikke "Fem om dagen" egentlig er så imponerende... Jeg spiser minst en kilo om dagen i tillegg til at jeg tar såkalt super food, som spirulina og hvete gress.

Men overvektig er jeg, åkke som. MEN, alle verdiene mine er perfekt ved hvert eneste legebesøk:)

Kari Jaquesson

11.04.2012 kl.07:46

lene: Hurra!

Kari Jaquesson

11.04.2012 kl.07:49

Siri: Men, gjør det noe, da? Om du har det bra, er frisk og rask, hva ville egentlig forandret seg i livet om du gikk ned. Hvis svaret er: ingenting, så er det jo ikke noe å stresse med. Men om du er overvektig fordi du trøster vekk kjedsomhet, ensomhet, frustrasjon osv da er det kanskje ting i livet som trenger en opprydning?
Benytter også sjansen til å minne om at alt kalorioverskudd lagres som fett - uansett om det er fra "sunne" kalorier eller mindre "sunne". :-)

Siri

11.04.2012 kl.13:05

Ærlig talt tror jeg ikke verden hadde blitt særlig anderledes om jeg hadde vært tynnere.

Spiser nesten bare grønnsakene mine, jeg. Så da får en kcalori bare være en kcalori:)

inger-lise - Happy Body

12.04.2012 kl.16:06

Helt enig! Vi må spise mer grønnsaker, og uansett om de er økologiske eller ikke så er det verdifull næring til cellene i kroppen vår. Lunsjen min i dag var 1 brokkoli, 2 gulrøtter, 2 rødbeter, 1/2 agurk, 1 appelsin, 1 eple og litt frisk ingefær. Jeg er fortsatt passe mett og energisk!!

Nina Elisabeth Bakke

16.04.2012 kl.16:16

Jeg spiser grønnsakene mine :D

Charlotte Milene

17.04.2012 kl.02:20

Siden du tar opp dette med kosthold her, lurer jeg på om du kanskje kan hjelpe meg ved å svare på et spm :-) Jeg begynte å spise glutenfritt for to mnd siden, og etter det raste jeg OPP i vekt. Rettere sagt to buksestr større.. Jeg var ganske så tynn før og trivdes veldig godt sånn. Vet du om det er normalt å legge på seg av glutenfri mat ?? Spiste tidligere veldig sunt, null sukker og gjær og mye korn og grov mat. Synes den glutenfrie maten er så kjip og lys i forhold..

Martin Furmyr

11.05.2012 kl.17:27

Hei Kari.

Jeg var nettopp på Play Itas og hadde en flott uke med trening. Det er ett flott anlegg. Men matopplegget der var skuffende og det samme med manglende Wi-Fi. På ett slikt sted med topp treningsanlegg og SPA burde også det være fokus på mat. Maten på hotellet var ikke mye å skryte av og dessertene smakte jo ingenting(kanskje det er bra at det er luft.) På den lokal butikken var det kinakål til salat. I bodegaen kunne vi feite oss opp med risotto, rødvin, konjakk og desserter, og dermed hele dagens trim nesten bortkastet. Neste gang blir det å bruke kjøkkenet og ta en drosje til nabobyen og handle god sunn mat.

Kari Jaquesson

14.05.2012 kl.06:25

Martin Furmyr: Hæ? Jeg har helt motsatt mening! Jeg elsket maten der! PÅ den store buffeten var det jo allslags salat, både til forkost og til middag. Froskoten med alle typer korn, frukt, egg i alle varianter, grønnsaker, frukt, smoothies - ja alt jeg kan komme på i alle fall!
Middagsbuffeten med ferdiglagde og blandede, helstekt fisk, grillet kjøtt, supper, frukt, fruktsalat, ja - virkelig et kjempeutvalg! Og at det er desserter - også kaker er fint synes jeg, og det spiste litt av jeg hver dag da jeg var der. Trening er da ikke bortkastet selv om man spiser søte desserter? Og jeg synes de også var gode.
Hva er det du savnet helt konkret?

Skriv en ny kommentar

hits