Du blir sterk av å være sinna!

Det som er flott med å være et menneske er at man kan være veldig lei seg en dag, men så kan man faktisk gjøre som bikkja: riste godt på pelsen og gå videre. Jeg er som du kanskje vet veldig opptatt av Ekebergskogen. I går var jeg veldig lei meg for Ringnes & Co; har begynt å hogge. Der hvor det før var levende skog med store trær og sunn underskog er vel nærmeste assosiasjon nå "ribbet høne". Se selv: http://www.youtube.com/watch?v=3A1kh8SBZ3k&feature=email

I dag er jeg ikke lei meg - glad jente, men med masse krefter til å fortsette kampen for Oslos siste sentrumsskog fordi jeg er sinna samtidig som jeg er glad!
Tristhet blir man svak av, men sinne gjør deg sterk!

Alle mennesker er lei seg innimellom. Jeg jobber ganske mye med folk som ikke har latt slike følelser helt frem, men heller døyvet dem fordi de oppfattes som for vonde.

Å trøste seg er ikke alltid så funksjonelt. La heller følelsene slippe til og kjenn godt etter. I går var jeg lei meg fordi en vakker skog er i ferd med å bli ødelagt. Det er jo veldig konkret. Jeg var frustrert over at demokratiske regler ikke blir fulgt. For at legitime klager blir trenert for å beskytte interessene til en veldig rik person med et nettverk som er så tett og omfattende at det ikke er til å fatte. I gamle dager bøyde folk hodet for storbonden og holdt kjeft fordi de var så avhengige av storbondens gunst. Vet du hva? Slike mekanismer finnes ennå. Det er veldig sjokkerende å oppdage.

Mange ganger kan man være lei seg uten å forstå grunnen. Da er det ikke like lett å gripe tak i årsaker og gjøre noe med dem, istedenfor å prøve å dempe/døyve følelsene. Jeg møter mange mennesker i min jobb som demper/døyver med mat. Det er egentlig ikke så stor forskjell på det og andre "midler" som brukes til å bli nummen, Noen overspiser, andre slutter å spise. Begge deler gir dramatiske følger for helsen.

Det er ikke en blindvei! Det finnes teknikker og veiledere som kan hjelpe. Men det må begynne med et ønske. Et ønske om endring. Et ønske om å ha det bra. Å faktisk unne seg å ha det bra. Å forstå at det fortjener man.

Måten man samtaler med seg selv har mye å si for hvordan man møter vanskeligheter og smerte. Både hvordan man forholder seg til de ytre omstendighetene og til de indre omstendighetene. Det er ikke uvanlig å komme inn i låste tankemønstre. Tankemønstre som gjør at det vonde faktisk blir verre. At man rakker ned på seg selv, ser på det som skjer som uunngåelig fordi man selv er sånn og sånn.

Det å prøve å identifisere hva & hvorfor det er vondt og så se om dette er noe man kan gjøre noe med er første steg. Skrive ned, brekke opp i mindre deler og se om dette faktisk er så ille eller vanskelig som man innbiller seg.

Noe kan man gjøre noe med, andre ting må bare få leve videre uten at du tar del i det. Det kan være lettere sagt enn gjort, så klart. Noen ganger kan det bety å droppe noen fra sin daglige tilværelse. Saken er at alle har valget om hvilken vei livet skal ta. Og alle valg har konsekvenser. Positive og negative.

Men på bunnlinjen skal det stå: Dette er bra for meg, og derfor velger jeg dette.

Jeg snakker ikke om at man skal ture frem og ikke ta hensyn til andre mennesker. Vi er sosiale. Men om det er en person du skal leve med og skal kunne stole på hele livet så er det deg selv!

Jeg vet hvorfor jeg var lei meg i går. Og noe av det kan jeg gjøre noe med og fortsetter det formelle arbeidet med vern av Ekebergskogen.

I dag skal jeg gjøre fine ting, ting jeg digger: Undervise, spise lunsj med en jeg liker veldig godt, ta med min yngste sønn på kino, spise middag hos mammaen min sammen med begge gutta mine. WOW! For en herlig dag.

Det er ikke som trøst, for å glemme at jeg er skikkelig forbanna for det med skogen, men det stopper meg ikke fra å leve, le, nyte og koooose meg sammen med folk jeg digger!

Og den ene dagen i måneden jeg er "blå" ? (Jepp, eggløsning), så tenker jeg bare sånn: "Å, ja, er det deg, ja. Ja, ja." Og så lar jeg meg selv være litt pjusk og lettrørt den dagen i visshet om at det er hormonene mine og at det går over av seg selv.

Ha en herlig dag!

Dette er fimen jeg skal se (det er franske filmdager i Oslo.) 

16 kommentarer

IEvasDrakt

21.04.2012 kl.09:29

Et veldig godt innlegg! Det er veldig riktig det du skriver. Mange bøyer nok fortsatt nakken for "storbonden", desverre. Dessuten ligger det smerte bak all misbruk av mat. Ha en god helg! Og lykke til videre i kamp for skogen! :))

Trygve

21.04.2012 kl.11:33

Det er bra å engasjere seg. Uten at noen tar fatt i ting, blir det ikke bedre. Selv har jeg engasjert meg i mange slike ting i mange år. Det er noen ganger en ensom kamp, andre ganger er det flere på lag. Oslos skoger er også hele Norges skoger. Derfor angår det som skjer der - alle andre.

Stå på videre! Du er tøff, uredd og smart, og siden du har "et kjent navn", er din tyngde større enn mange andres.

21.04.2012 kl.18:43

Jeg liker din tankegang, og jeg synes at du skriver bra. Jeg kjenner meg veldig igjen i beskrivelsen din. Ja!!! Det er viktig å få ut sinne, og deretter gå videre. Jeg synes at det hjelper mye med meditasjon og yoga. Det roer ned hodet mitt.

sofilie

22.04.2012 kl.12:10

Vet du at ordet nettverk er for meg blitt et skremmende ord fordi det i de rette kretser har så stor makt uten det er formalisert. Og kan være usynlig for oss andre. Ikke minst i et så lite land som Norge. I gårdsdagens DN var det et innlegg om hvor viktig det er for bedrifter og organiasjoner å få inn tidligere politikere inn i toppstlllinger mv. Og siden politiske stillinger i departementene bare øker og øker, er det et stort rekrutteringsgrunnlag. Favorisering av særinteresser svekker det norske demokratiet, skriver artikkel forfatteren. Å avsløre ukulturen er krevende. For pressen med krav om å drive kostnadseffektivt, er det ikke mange slike saker de kan jobbe med. Og da prioriterer de "verstingene" .Og da må man ha personer som deg som ikke gir opp. Jeg tror ikke vi aner hvor mye grums det er i vårt såkalte demokrati.

Kari Jaquesson

23.04.2012 kl.07:52

sofilie: Ja, det du skriver er riktig. Det er systematisk. Demokrati? Hvordan fungere demokratiet i Norge? Alle er happy så lenge de kan forbruke så mye de vil og (kanskje) stemmer de ved valg. Resten av tiden er det lite aktivitet. Når ministre og statsråder blir tatt for (selv for små uregelmessigheter) blir det slått stort opp, men i kommunene er det mye snusk dom går upåaktet hen, Jeg mener Byrådet i Oslo burde gåes etter med lupe!
Enig med dette med økonomiske nedskjæringer i redaksjonene, det er mye dårlig, kjapp og lite kritisk jounalistsikk. Dessuten skal eierene tilfredstilles. Christian Ringnes sitter for eksempel i styret til Schibsted som eier Aftenposten. Aftenposten har promotert skulpturpark i Ekebergskogen med trompeter og fanfarer. De kritiske stemmene har vært via leserinnlegg, ikke redaksjonelt.

23.04.2012 kl.17:56

Noen blir sterk av noe annet. Heia Julianne!

http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/22-juli-terror-oslo-og-utoya/julianne-23-er-den-mystiske-gavegiveren-3757881.html

Eva S

24.04.2012 kl.12:44

Er like lei meg som deg. Raseringen av Ekebergskogen er horribelt. En voldtekt av den siste grønne bylunga... Veldig synd!

Anniken

25.04.2012 kl.14:54

Hei Kari!

Jeg vil bare si at jeg støtter deg 100% i kampen om å bevare ekebergskogen! I den sammenheng lurer jeg på om det blir utført noen flere tiltak for å unngå utbyggelsen? Er det rett og slett noe mer å gjøre, eller har den tufsen Ringnes vunnet kampen?

Mvh Anniken

Kari Jaquesson

27.04.2012 kl.21:16

Anniken: Sjekk her: http://www.facebook.com/bevarekebergskogen?ref=tn_tnmn

Ellen

28.04.2012 kl.00:06

Takk Kari, jeg er i ferd med å si ja til temperament og trygg på at det kan brukes på en god måte.

Stå på og fin helg til deg!

Ellen

marthe

01.05.2012 kl.23:33

Jeg synes dette var et veldig flott innlegg! Ikke missforstå, jeg synes overhode ikke det er flott at de hugger den skogen som er i Oslo, men over at du kan finne igjen styrke til å ikke gi opp kampen. Du finner krefter i sinne over tingene som skjer i skogen nå, og det er jeg sikker på at vil hjelpe deg og mange andre til å kjempe kampen som skal til for å bevare deler av den! Stå på!

B.S

04.05.2012 kl.19:00

Og med alle som er sinna på deg, så skaper du hvertfall et sterkt folkeslag. LOL.

Lena

08.05.2012 kl.22:01

Hei Kari.

Det er veldig interessant dette du nevner om nettverk og om vi har et reelt demokrati i Norge. For en stund tilbake leste jeg noen bøker av en forfatter som heter Per Aslak Ertresvåg. I mange miljøer regnes han for å være vel konspiratorisk og "far out", men jeg vet ikke helt jeg. Han er inne på noe i alle fall, selv om andre ting han skriver om kanskje er overdrivelser?

Bøkene jeg snakker om heter : "Sov mitt lille Norge" og "Makten bak Makten". Disse bøkene handler om at den virkelige makten slett ikke befinner seg hos folket og i stortingssalen, men hos rike familier verden over, også i Norge, som styrer store multinasjonale selskaper.

Bare et tips, jeg ser at mye stemmer, - særlig den kleine journalistikken som presenteres.

Den er rett og slett fordummende.

Hvor ble det av de lange og interessante artiklene i media, som forteller fakta om noe som er nyttig og ikke bare rumpa til diverse kjendiser?

Anbefaler bøkene jeg, og hører gjerne din mening om det.

Kari Jaquesson

09.05.2012 kl.09:04

Lena: Oj, her var det mye. Har bare skummet over et par atikler om bøkene. Skal lese dem når jeg får litt mer tid. Men jeg er enig i at Norge sover. Mange er fornøyd så lenge de bare får være forbrukere på sin hals. Mens de som har en videre agenda får jobbe i "fred".

Kari Jaquesson

09.05.2012 kl.09:12

B.S: Hi-hi! Om noen er sinna på meg tar jeg det som et tegn på at jeg har truffet spikeren på hodet. Dessuten har jeg møtt ganske mange som tror de har vært sinna på meg, men som i møte med meg sier at egentlig er det seg selv de er sinna på og jeg er den som har minnet dem på det (?)
OM noen er sinna fordi de mener jeg tråkke rpå noen kan jeg ikke gjøre stort med det. Jeg utfordrer dem dog til å peke på hva de mener jeg har sagt som skal ha vært av slik karakter. Da kommer det ofte utsagn som ikke er sitat fra meg, men noe helt annet som de har trodd at jeg har sagt. Jeg vet at dette kanskje høres litt arrogant ut, men jeg tenker faktisk veldig nøye over de meningene jeg ytrer så jeg står 100% for det jeg sier. Om formen kan være litt robust, det kan nok hende, men utsagnene står jeg inne for.

Poenget med overskriften er at ved å bli lei seg blir man svak, men ved å bli sinna får man krefter til å handle. Så istedet for å sette seg ned og grine kan man mobilisere andre krefter og gjøre noe med det som gjør livet trangere, eller urettferdighet eller politikere som setter rike menns kommersielle interesser foran felleskapets rettigheter.

Marianne

11.05.2012 kl.21:41

Kunne du skrevet et innlegg om spiseforstyrrelser? Spesielt tvangsspising/overspising?

Skriv en ny kommentar

hits