Nytt flagg for Norge?

Det å skille stat og kirke er påbegynt i Norge nå. "Huff", sier noen, "Endelig" sier andre.

Det er også tatt til orde for å fjerne korset fra flagget. Flagget er jo egentlig et dansk flagg, som de "spritet" opp med et blått kors inni det hvite.

Jeg leste nettopp en innlegg der Kongeflagget ble fremhevet som et alternativt flagg.

 

 

 

 

De fleste i Norge er jo ikke praktiserende kristne, vi favner alle religioner i dette landet og mange av oss tror ikke på noen gud i det hele tatt, så jeg synes ikke ideen er dum, men som republikaner synes jeg at det hadde vært enda gjevere med et helt nytt et.

Likevel skal jeg vifte med flagget mitt i morgen og ha på meg 17.maisløyfe. Jeg elsker 17.mai! Jeg går i takt hele dagen og griner flere ganger. Korpsmusikk og glade barn er en skikkelig grinekombinasjon. Og det gjør jo så uendelig godt. Jeg er overhodet ikke nasjonalist og synes utsagn som "Jeg er stolt av å være norsk" egentlig burde vært forbeholdt de som faktisk har valgt å bli norske, altså ikke vi som bare (helt tilfeldigvis, av ren flaks) er født her.

Men jeg ELSKER å bo i Norge. Jeg mener at mye av det vi har fått til her er det grunn til å være stolt over. Gode rettigheter for arbeidere, ganske bra likestilling mellom kjønnene (men et godt stykke igjen, både formelt og uformelt). Man kan leie kjæresten sin på gaten selv om vedkommende er av samme kjønn uten å bli trakassert (stort sett i alle fall). Vi kvinner bestemmer selv om og når vi skal bli mamma. Vi er mette (for mette vil nok noen si), vi har et godt helsevesen (jada, jeg vet at det kan blir bedre, men ta deg en tur rundt i verden og se). Vi er ganske fredelige.  Ja, jeg kunne fortsatt. Det er mye bra. Og Norge kan bli enda bedre og det krever engasjement! Ikke overlat politikk til politkerne - engasjer deg. Det kan du kanskje tenke litt på i morgen når du nyter at du bor i et (ganske) fritt land! Og når det blir valg - tenk over hvem det er som vil kjempe for de rettighetene vi tar for gitt. Ingen rettigheter er hogget i stein.

Vi har det trygt, men bidrar dessverre til drap, ødeleggelse og lidelse i flere land i verden. Ikke i vår, de vanlige folks  interesse, men for å gjøre rike folk enda rikere. Det stemmer så dårlig med den oppfatning vi har av landet vårt, det de fleste av oss vil at landet vårt skal være. Er ikke vi fredsnasjonen, landet som fikk palestinerne og israelerne til å ta hverandre i hendene? Akk, det bildet brukes det mye på å opprettholde, men det er et speil med sprekker i . Ikke overlat politikk til politikerne. (og de aller rikeste)

 

Men jeg skal vifte med flagget mitt i morgen, gå i takt og la tårene renne under "Ja, vi elsker". Og mens jeg gjør det skal jeg tenke på hva min innsats frem til neste 17.mai skal være for å hedre ordet demokrati.

 

Hurra for 17.mai!

 

 

 

 

 

Stikkord:

36 kommentarer

Norske Selenators

16.05.2012 kl.17:58

Liker det gamle bedre.. :D

oranje

16.05.2012 kl.18:03

liker det vi har jeg!:D

drømmebiblioteket

16.05.2012 kl.18:11

vi bør beholde det vi har, vi er et kristent land, våre forfedre har sloss under vårt flagg og hvorfor i all verden må alt endres på selv om vi er i et flerkulturelt land. Vi godtar alle men må forvente litt tilbake. Sier som flere har nevnt de siste dagene, dette medfører til at flere ser negativt mot dem som ikke er født norske. Akkurat på det punktet er vi nordmenn dårlige og ser fort ned på ting og nå som vi ikke lenger er statskirke er vi et land uten grunnstein! vi tillater alt for mye av andre og blir brukt til en punching ball

Charlotte! :D

16.05.2012 kl.18:29

Heia heia, det gamle blir vi aldri lei av!

Kari Jaquesson

16.05.2012 kl.18:55

Men vi er da ikke et kristent land, men et land der det blant annet bor kristne. Det handler da ikke om å se ned på noe om vi vurderer om flagget vårt skal gjenspeile et land der det er folk av alle religioner og ikke-troende som bor. Dessuten er jo dette flagget ganske nytt om vi skal se historisk på det. "Vi godtar alle men må forvente litt tilbake" Hvem er "vi"?
Jeg kan si her og nå at det flagget som vi kjenner i dag ikek kommer til å bli byttet ut med det første .. det vil aldri få noe flertall. vi elsker vårt flagg som det er. ha en fin 17.mai i morgen :D

Anita

16.05.2012 kl.20:11

Norge er opprinnelig ett kristent land, så bare fordi landet blir mer og mer flerkulturellt så ska lande endre seg sånn at de som ikkje er etnisk norske ska bli fornøyde?

Virkelig? Hvis utlendinger kommer til norge og vil bu i norge må de ha respekt nok for den kulturen som er i norge. En kristen nordmann kan ikkje flytte til afrika og forvente at afrika skal tilpasse seg til nordmannen, da må nordmannen tilpasse seg til afrika.

Det norske flagget er flott som det er.

Og for å ha det sagt, eg skal først lese innlegget ditt nå. Dette er kun min mening om endring av det norske flagget.

Anita

16.05.2012 kl.20:20

For å legge til en liten ting til. Min meining om endring av flagget handler ikkje om frykt for endring eller å være trangsynt ovenfor andre kulturer og religioner, langt ifra. Det handler om å holde litt igjen på den norske kulturen. Ikkje la verden alltid påvirke og endre landet, men og holde igjen på det som er norsk.

Hadde det flyttet en større mengde av kristne til ett muslimsk land f.eks, trur du landet hadde tilpasset seg til det kristne miljøet bare fordi landet blir mer flerkulturellt? Tvilsomt, det hadde vell heller vært større mulighet for en ny krig.

Kari Jaquesson

16.05.2012 kl.21:44

Men det er da ikke bare folk som flytter til Norge som har annen eller ingen religion, likesom det er mange som flytter til Norge som er kristne. Men det som er interessant å observere er at veldig mange med en gang går ut i fra at dette med et eventuelt flaggbytte handler om det flerkulturelle eller innvandrere mener. Dette har da ingenting med etnisitet å gjøre. Det er født ut av en tanke om at et flagg bør representere alle som bor i landet. Sånn sett passer det jo egentlig ganske mye bedre med noe annet enn et kors all den tid svært få nordmenn tror at Jesus er Guds enbårne sønn og at han døde på korset for våre synder. Og tror du ikke det så er du ikke kristen ? selv om du tror på Gud.

Altså for meg er ikke dette noe viktig sak personlig, men som en prinsipiell diskusjon synes jeg det er interessant.

Iren

16.05.2012 kl.22:15

Du sier: "Jeg er overhodet ikke nasjonalist og synes utsagn som "Jeg er stolt av å være norsk" egentlig burde vært forbeholdt de som faktisk har valgt å bli norske, altså ikke vi som bare (helt tilfeldigvis, av ren flaks) er født her."

Jeg synes du er en ganske oppegående dame.Men jeg stusser litt over at du synes at det er bare de som har valgt å BLI norske som skal få lov til å si at de er stolte over å være norske? Mener du seriøst at jeg som kommer fra en etnisk norsk familie ikke burde snakke høyt om at jeg er stolt over landet mitt og at jeg er en del av dette landet? Har ikke jeg rett til å ytre min stolthet over landet mitt fordi jeg er født her? Er det i følge deg bare de som er født et annet sted i verden men som har flyttet hit og valgt å bli statsborgere som har lov til å ytre sin stolthet?

Mener du virkelig det?

N

16.05.2012 kl.22:29

Liker forslaget med konge-emblemet, men hva skjer om vi en dag avskaffer monarkiet? Men ja, det er pent.

Når det er sagt: det er desverre mye igjen før stat og kirke er helt skilt. Mange lover og helligdager/fridager gjenstår sånn sett. Og et flagg skal ha vise landets historie; da er vel ikke et kors så feil?

Anita

16.05.2012 kl.23:12

Men hvis du meiner at flagget bør representere ett flerkulturellt samfunn, også for de som ikkje trur på noe, ska då alt som er tradisjonellt norsk bygd på den kristne tro endres fordi det burde være flerkulturellt?

Anita

16.05.2012 kl.23:14

Lurer forresten på det samme som Iren over her. Forsto det på samme måten utifra det du skreiv.

Kari Jaquesson

17.05.2012 kl.07:45

Iren: Wow, det er virkelig pussig at så mange med en gang tenker etnisitet her! Poenget mitt var at det å bli født til noe, for eksempel at vi er født i Norge - det er ikke noe man kan være stolt av, man har jo ikke gjort noe for å bli født her. Men å være stolt av å være en del av landet og det landet står for og representerer, det er noe helt annet! Det er det samme som at man kan jo ikke være stolt over å ha lange bein - det har man jo ikke gjort noe for, man kan være glad for det, men ikke stolt. Om man derimot har bare et bein, men klarer å spille fotball som et råskinn likevel, det kan man være stolt over. Jeg er KJEMPEstolt over at vi i Norge har en bestemmelse som sikrer kjønnsfordeling i styrer og at vi har betalt svangerskapspermisjon, gratis barseloppfølging, et godt embetsverk, mm mm! Men at jeg er født i Norge er jo ikke min fortjeneste, så det er noe annet.

Kari Jaquesson

17.05.2012 kl.07:49

Anita: Den norske kulturen er ikke en stor ensfarget deig. Det har alltid eksistert religiøse minoriteter og ikke-troende minoriteter i Norge. Både jøder, hinduer, sikher, bahai'er, buddister, muslimer, ateister, agnostikere, og mange fler bor i Norge og er en like stor del av Norge som deg. Det er ikke slik at landet er litt mer ditt enn det er deres. Dette er både folk som er født her og folk som har kommet hit av seg selv. Det er pussig at det eneste så mange klarer å forbinde med annen reiligion er muslimer - og at de går ut i fra at de er tilflyttere.

Kari Jaquesson

17.05.2012 kl.07:51

Lovelyliller.com: Jeg tror nok ikke heller det, men det er en god prinsipiell diskusjon. Det er interessant å se reaksjonene.

Anita

17.05.2012 kl.09:54

Kjære deg, eg har ingenting imot andre religioner og er eg nok ikkje så tett i toppen at eg ikkje vett d du skrive her. Men at alt som har grunnlag fra kristendommen skal måtte endres pga at landet er flerkulturellt med mange forskjellige religioner synes eg blir for dumt. Men bare fordi eg vil holde litt igjen på det som i alle år har vært norsk og som i mange tilfeller representerer norge, betyr ikkje det at eg har noe mot at andre har andre religioner. Langt ifra, eg har flere venner som tilhører flere andre forskjellige religioner. Synes bare det er noe helt eget og helt spesiellt med det flagget, derfor vil eg beholde det.

Anita

17.05.2012 kl.09:56

Og en ting til ang svaret til Iren, Selvfølgelig kan en vært stolt av å være født i Norge!!! Alle kan være stolt over sitt land, uansett om en er født der eller flytta der til.

17.05.2012 kl.14:57

Synes det er rart at du synes min kommentar er rar jeg. Jeg leser etnisitet inn i det fordi det var det det sto. At de som har valgt å bli norske i motsetning til de som alltid har vært norske, skal få lov til å si at de er stolte av å være norske. Og jeg synes at mine barn skal få lov til å være stolte av å være norske og føle på tilhørigheten og samholdet det gir uten at jeg er nødt til å forklare dem at det ikke er en prestasjon å være norsk.

Kari Jaquesson

17.05.2012 kl.18:19

Anonym:Å føle på tilhørigheten og samholdet er det forbeholdt de som er norske? Jeg er glad for å være norsk, kjempeglad, men jeg kan ikke være stolt. Det er jo ikke noe jeg har oppnådd, eller gjort noe for å bli, det er det jeg mener. Det er en viktig forskjell.

Iren

17.05.2012 kl.20:44

Anonym er Iren. Jeg bare glemte å skrive det inn. Nå er det du som vrenger på tingene. Jeg sa ikke at tilhørighet og samhold er forbeholdt de som er norske. (Jeg går ut ifra at du med det mener de som er etnisk norske. Alle med statsborgerskap er jo norske så det kan ikke være det du mener) Jeg sa at det å være stolt av å være norsk (uansett om du opprinnelig er født i Norge, eller et annet sted i europa, afrika eller usa) skaper en tilhørighet og et samhold. Ok - jeg skjønner at du legger noe annet enn meg i ordet stolthet. For meg så trenger det ikke å være en prestasjon for at jeg skal være stolt. Stolthet er ikke noe skjellsord. Når jeg så vesle dattera mi i toget i dag, ja da var jeg stolt. Ingen prestasjon - men stolt allikevel. Etter 22.juli var jeg stolt av å være norsk. Jeg presterte ingenting i denne sammenheng, men jeg var stolt allikevel. Og ikke flau over å være stolt heller. Stoltheten kommer i fra gleden over det felleskapet jeg er en del av. Og det er et fellesskap med mange forskjellige etnisiteter og det er ikke der problemet ligger. Men det virker som det er der du forsøker å legge det og det forundrer meg. Jeg trodde ikke du var slik. Etter å ha lest innlegget ditt noen ganger nå og også sett på hvordan du svarer folk så oppfatter deg som veldig fordømmende, bedrevitene og nedlatene og det overrasker meg. Mest sannsynelig så mener du det ikke slik, men oppfattes slik.

Anita

17.05.2012 kl.20:55

Uansett om en har blitt norsk eller er født norsk er det lov å være stolt av å være norsk kjære deg :) Eg er ofte stolt av å være norsk og eg er født norsk. Skulle eg ikkje ha lov til det kanskje?

Kari Jaquesson

17.05.2012 kl.21:15

Iren: Jeg tror vi mener mye det samme, uttrykker det bare litt, og ja, jeg setter det på spissen, men det fordi jeg syne sdet er viktig at vi har et bevisst forhold til disse tingene, kanskje spesielt på nasjonaldagen. Jeg har tenkt veldig nøye over hva jeg feirer i dag. Når det gjelder det med datteren din - selvsagt er du stolt! Det er noe helt annet! :-)
En ting som er fint er det du skriver: "Stoltheten kommer i fra gleden over det felleskapet jeg er en del av. " Men det er nok mange som automatisk tenker på "vi" og "felleskap" som en homogen masse. Det er så mange "vi" og så mange som ikke føler seg hjemm ei dette felleskapet. Og det er derfor jeg synes at den ideen som lansert (kan ikke huske hvor det stod, ellers hadde jeg lagt inn linken) om at vi kanskje skulle hatt et annet flagg er ganske god. Jeg elsker flagging og vi flagger på alle feiredager hjemm ehos meg, men det hadde ikk egjort med noe om vi fant opp et nytt Rødt-Hvitt og Blått - men uten religiøse symboler.

Iren

17.05.2012 kl.22:03

Setter pris tilbakemeldingen din, for når du setter det slik på spissen som du gjør, så gjør det vanskelig for meg å ta i mot budskapet ditt, men det er godt å se du ikke er så ekstrem som du kom frem som i innlegget. Personlig så synes jeg at flagget er en del av vår kulturarv, en kulturarv det ligger så mye positive følelser og fellesskap i at det ikke er en god ide å endre på. Og jeg er også av den mening at de færreste tenker på flagger som et kristent/religiøst symbol. Jeg tror de færreste reflekterer over hva juletreet eller påskeegget symboliserer. Det er bare en del av vår kulturarv, og det som teller er følelsene de bringer frem i oss. Personlig skulle jeg ønske alle heller kunne fokusere på hva som gjør at vi får det bra sammen, i stedet for å drive det som i mine øyne er flisespikkeri. Diskusjon for diskusjonens skyld er altså ikke min favoritt. Men du fikk frem følelser i meg i dag. Ja, jeg følte meg tråkka på. Av en dame jeg respekterte. Men det er jo greit å kjenne litt på hva jeg føler og - selv om det nå ble mest frustrasjon. Håper du og dine har hatt en fin 17.mai. Med masse flagg :-)

Kari Jaquesson

17.05.2012 kl.22:25

Iren: :-) Jeg er faktisk en av de som tenker på hva juletre og påskeegg og hvite brudekjoler og fedre som skl "gi bort" datteren ved alteret representerer , men så er jeg også veldig nerd. Jeg kan tenke på sånne ting i flere timer.
Og jeg har flagget i dag, ja - jeg elsker jo å vifte med flagg! Litt usikker på nøyaktig hva det var i innelgget/kommentarene som fikk deg til å føle deg tråkka på? Fin tom du klipper det ut og limer det inn slik at det blir akkurat det jeg har sagt. :-) Ha en fin kveld videre!

Lars

19.05.2012 kl.07:04

Norge er ett land med kristen tro. La oss beholde vårt fine flagg!! KJ elsker å være opposisjonell, men i dette temaet vinner nok den norske nasjonalfølelsen.

Andreas

20.05.2012 kl.11:16

Hmh. Første gangen du har sensurert meg. Du likte ikke flagg-forslaget? :-/

Kari Jaquesson

20.05.2012 kl.13:06

Andreas: ? Finner ikke noe innlegg fra deg på den saken? Kan du poste det på nytt?

Anti-Kari

21.05.2012 kl.20:55

Jeg syns du er ekkel jeg

22.05.2012 kl.14:38

Korfor i helvete ska vi forandre det gode flagget til noe piss da?

Kari du får reise te islam du.

22.05.2012 kl.14:47

Det fins ikke finere flagg enn det norske flagget! Så vær stolt over det fine flagget vi har. Og ikkje kom med noe at vi skal forandre juletreet med jihad på og koranen bøke hengende på. Trur du burde forandre deg sjølv kankje.

Sigrid

22.05.2012 kl.17:47

Huh, er du republikaner men ikke kristen? Gir ikke så mye mening ;)

Jeg er for å endre flagget! Og det er på tide at de fjerner statskirken.

Kari Jaquesson

23.05.2012 kl.08:47

Anonym: Det du nevner har vel aldri vært lansert som noe alternativ. Typisk at du legger ut som anonym.

Kari Jaquesson

23.05.2012 kl.08:50

Kari du får reise te islam du.: "Reise til Islam"? Jaha, hvor ligger det?
Takk for et veldig saklig innlegg. Du representerer en trist del av befolkningen som har fått islam på hjernen. Har det falt deg inn at det I Norge bor norske jøder, norske hinduer, norske buddister, norske sikher, norske bahai'er, norske ateister i tillegg til norske muslimer - og norske kristne. Det er vel ingen dum ide at flagget ikke skal bære religiøse symboler.

Kari Jaquesson

23.05.2012 kl.08:51

Sigrid: Hvorfor kan man ikke være republikaner og ikke-troende? Eller tenkte du på de amerikanske republikanerne? Det er ikke det jeg mener. Jeg mener at Kongen som maktperson skal ut av grunnloven og at vi bær avskaffe monarkiet og bli et ekte demokrati, der alle ledere er valgt.

Kari Jaquesson

23.05.2012 kl.08:52

Anti: Det er nesten imponerende hvilken energi du legger i å logge deg på fra nye IPadresser og følge med her på bloggen. Jeg tror du er litt forelsket jeg.

Skriv en ny kommentar

hits