Ja til vegger!

Nrk i dag: Fellesdusj kan være brudd på menneskerettighetene?

 

Om det konkluderes med at det er brudd på menneskerettighetene eller ikke, synes jeg det er på høy tid at man tar til følge at alle har forskjellig komfortsone i forhold til nakenhet. Det er ikke greit å tvinge barn og ungdom til fellesdusj om de av ulike årsaker ikke ønsker det selv. Barn og ungdom som har lyst å dusje i kabinett skal ha lov til det uten å måtte oppgi grunn.

 Det spiller nemlig ingen rolle hva grunnen er. Det er ikke den som ønsker å dusje i kabinett fremfor fellesdusj som skal måtte rettferdiggjøre seg.

 Jeg vet med sikkerhet at veldig mange overvektige (enten de er faktisk er det, eller tror de er det) som gjør alt de kan for å slippe gym fordi de må skifte og dusje sammen med alle andre.

 Hva er problemet, egentlig? Det er ikke snakk om megainvesteringer, men i mange tilfeller, kun noen skillevegger i allerede eksisterende dusjanlegg.

 Jeg stusser også over at ikke private (og ganske dyre) treningssentre ikke server kundene sine med muligheten for dusj og skift i eget avlukke. Man kan selvsagt skifte på et toalett om man vil, men hvorfor ikke ta hensyn til at kunder har forskjellige preferanser og legge opp til at de som vil kan skifte og dusje i avlukker. God service ville jeg kalt det!

 Selv er jeg ikke sjenert, men har full forståelse og respekt for de som ønsker dette.

I det minste - sørg for at barn og unge i skolen får dette tilbudet snarest!

 

 

En som har tatt et humoristisk oppgjør med fellesgarderober på gymmet: Michael McIntyre - The Gym (Changing Rooms) 

 

Stikkord:

13 kommentarer

synsvinkler

06.06.2012 kl.11:11

Jeg er fullstendig enig i dette du her sier.

Husker selv tilbake til den tiden jeg gikk på barneskole/ungdomskole.

Husker hvor mye jeg grudde meg til denne dusjingen sammen med andre.

Jeg var ikke overvektig, men jeg følte likevel at jeg hadde hatt det bedre hvis

jeg hadde fått lov å dusje "alene".

Som du sier, så kan vi ha ulike grunner til å mislike det å dusje/være nakne sammen

med andre.

Absolutt på tide at dette blir gjort noe med.

Theamarg

06.06.2012 kl.13:44

Jeg er, for første gang i historien tror jeg, uenig med deg!

Ja, det er ikke bra at unge skal utsette seg selv for ubehagelige fellesdusjer en gang i uken. Det er vi vel alle enige om. Men jeg er allikevel uenig i å sette opp skillevegger! Det er det flere grunner til.

1. Kostnader. Jo, det er faktisk ganske kostandsfullt å sette opp skillevegger. Alle skoler, barneskoler, ungdomskoler og vgser, skal ha hvis én skole skal ha. Det blir også vanskeligere å rengjøre dette samt mer tidkrevende.

2. En skjuling av problemet. Dette handler om kropp og kroppsfiksering. Å dytte alle inn i forskjellige båser løser ingen av problemene, for jentene blir ikke tryggere på seg selv. Og muslimene får ikke lov uansett fordi selv om de dusjer hver for seg betyr det ikke at de aldri ser hverandre. De skal fortsatt fra garderoben, naken (med håndkle rundt), inn i dusjen, stå ovenfor en annen som står naken osv.

Å sette opp skillevegger blir som å sette opp skylapper. Hvis du setter på skylapper på en redd hest blir den ikke mindre redd - den ser bare ikke det som er farlig. Akkurat det samme kommer til å skje med jenter, og gutter, om det kommer skillevegger. De blir ikke mindre redde - de blir bare mindre klar over hvordan andre ser ut!

3. Er det skolens problem at unge jenter har dårlig selvtillit? Det er ingen tvil om at familien i dag har hatt en enorm funksjonstapping. Nå skal skolen, og staten, oppdra barn, lære barn osv osv osv. Hvem snakker med barn om mensen og seksualitet? SKOLEN. Hvem lærer barna å oppføre seg i større miljø? SKOLEN.

Jeg syns det er på tide å gi foreldrene tilbake det ansvaret de skal ha! Jeg sier ikke at barn ikke skal gå på skolen, men sånn det er nå er det veldig mange foreldre som leverer fra seg barna på skolen og regner med at de løser alle konflikter som oppstår. Foreldre har utrolig lite oversikt og kontroll over barna sine i dag i forhold til for 50-100 år siden.

FORELDRENE skal snakke med barna om kropp osv. De skal ha en dialog med barna og ungdommene sine. Det er rett og slett IKKE skolens ansvar å tilfredstille at toppen 5 barn i en klasse mistrives i dusjen. Hva med nestemann da, som ikke trives på skolen fordi han ikke klarer å løpe i friminuttet? Skal alle elevene da slutte å løpe?

I det store og det hele har skolen i dag gapt over mer enn de klarer å gjennomføre og lære. Skolen er en plass for læring og sosialisering, ikke for å tilfredstille hvert enkelt behov. Foreldre skal, i kontakt med skolen selvfølgelig, ta tak i sitt eget barn og selv finne ut hva som er best for barnet. Er det en ung jente på 13 år som er ukomfortabel med å dusje etter gymmen er det viktigste å gjøre at foreldrene snakker med henne om kropp, forskjeller osv, IKKE at skolen bruker mange millioner kroner (som det kommer til å bli å sette opp, vedlikeholde og drifte) de nye garderobene) for å bare skjule problemet.

At et barn gruer seg til å dusje er selvfølgelig forferdelig, for det burde ikke være sånn. Men er det da slik at vi skal SKJULE problemet, eller skal vi ta tak i det ved roten?

Det blir litt som den fedmeoperasjonsdebatten. Skal vi operere ungen mens barnet fremdeles går med en hjertesorg og sorgen gir utslag i andre symptomer senere, eller skal vi hjelpe barnet gjennom sorgen så symptomene OG problemet forsvinner?

Anita

06.06.2012 kl.15:36

Theamarg: Bare en liten ting eg stusset på. Mener du at det kun hjemme problemene kommer fra? Ka med mobbing, ka om jenter eller gutter blir mobbet på skolen pga utsene eller overvekt? Eg for min del er for dette som Kari skriver her, men synes faktisk at skillevegger blir for enkelt. Gym var ikkje det verste faget eg hadde på skolen, men det blei det verste siden eg mistrives og ble mobbet. Derfor hata eg gym siden me hadde felles dusj. Det var gruuusomt. Skulle ønske eg kunne få dusje i fred istedenfor å måtte stå i en liten krok sammen med de andre. Men sånn er det vell bare. Har en ikkje opplevd det sjøl er det vanskelig å forstå.

Kari Jaquesson

06.06.2012 kl.15:59

Theamarg:
1. Kostnader: Dette er bagatellmessige kostnader.

2. En skjuling av problemet? Hmm, Problemet er vel at man tvinges til å være naken i en gruppe. Alle har et eget forhold til nakenhet og hvem man ønsker å dele den med. Personlig synes jeg det er helt uproblematisk å være naken sammen med andre i en damegarderobe, men det betyr ikke at jeg skal anta at alle andre burde ha det sånn. Enten det er bluferdighet, sjenanse, religion eller alvorligere ting som tidligere overgrep, mobbing, redsel for fotografering, mm skal hver enkelt person selv få bestemme over sin egen nakenhet.
Det ville vært topp om alle kunne følt seg så fri og usjenert at de ikke synes det var noe rart i det å dusje sammen med andre. Jeg kan tildels være enig i at den økte kroppsfikseringen samt porno har gjort nakenheten mindre naturlig enn i de glade "naturist- 70 årene", men jeg er sikker på at mange led i stillhet på den tiden også.

3. Her er jeg uenig. Det er BÅDE foreldrene OG skolen som oppdrar barna. Heldigvis.

B

06.06.2012 kl.22:52

Jeg tror ikke jeg en gang har tenkt på denne problematikken før, bortsett fra da skilleveggene på Elixia Lambertseter forsvant. Jeg vet i det hele tatt ikke om skillevegger vil være løsningen, da man fremdeles vil måtte gå naken fra dusjrommet og inn i garderoben. Kanskje det kunne vært en løsning, i tillegg til veggene, med den typen anlegg noen badeland har, med lett-vegg-skifterom-båser, på like ved dusjene? Dette er dog ganske plasskrevende, og det spørs jo om skoler har råd til slikt. Mange skoler har ikke en gang råd til å pusse opp bad fra femti-tallet ....

Kari Jaquesson

07.06.2012 kl.07:51

B: Ved å lage 3-4 kabinetter vil det være et tilbud til de som ønsker å skifte privat. Å gå til og fra dusjkabinettet med et stort badehåndkle rundt seg er en vesentlig mindre belastning enn dagens "alt-er-felles" opplegg. Det optimale hadde vært å kunne tilby noen avlukker a la "lærergarderober" som er et lite rom med et dusjkabinett der man både kan skifte og dusje, men den enklere varianten med skifterom og dusjkabinett separat er relativt enkelt å inkorporere i allerede eksisterende anlegg.

ShowerLover

07.06.2012 kl.11:31

Jeg synes denne debatten om fellesdusj er veldig interessant, jeg har sett mange argumenter som for eksempel; Man kan da ikke være så prippen. Dette er noe muslimene har funnet på. Det er bare kropp. Bruk shorts da vel. osv. Jeg er en av de som hater fellesdusj, jeg hater det og jeg har hatet det siden jeg ble tvunget inn i en som 8-åring. Jeg er norsk og jeg tilhører ingen religion så dette har ingenting med det å gjøre. Problemet for meg er at dette er ikke hygeniskt. Jeg sa det når jeg var 8, jeg prøvde igjen når jeg var 15 men hver gang fikk man samme beskjed, Neida, dette er normalt, bare gå og dusj. Beklager, men det er ikke normalt å gå på do eller badet sammen med 20 andre. Det er ikke normalt å stå naken, eller med shorts, i en dusj sammen med 20 andre. Det er ikke normalt og det er utrolig uhygeniskt, jeg kommer aldri til å bruke noen form for felles bad/dusj, aldri. Og jeg skulle ønske jeg bodde i USA nå for da skulle jeg ha saksøkt hver eneste person som var involvert i å tvinge meg som barn inn i en fellesdusj, jeg hadde saksøkt de sønder og sammen for å ødelegge et barnesinn med galskapen deres.

ShowerLover

07.06.2012 kl.11:37

Theamarg: Du skriver om kroppsfiksering og alt mulig, men du nevner ikke hygiene. Det er grunnen til at jeg holder meg unna fellesdusjer, er du klar over hvor uhygeniskt dette er?? Å dele en dusj med 20 andre......jeg blir kvalm bare ved tanken, man blir ihvertfall ikke ren.

Theamarg

07.06.2012 kl.16:52

Showerlover: vel, du deler jo dusj sammen med alle andre enten det er vegger eller ei der, da... Noen brukte dusjen rett før deg og noen bruker dusjen rett etter deg - med vegger eller ei...

Hygienen? Ha et renholdspersonalet som vasker det. Og ps... krever mer tid og penger å rengjøre bedre med skillevegger.

IEvasDrakt

10.06.2012 kl.21:21

Helt enig. Helt merkelig at det ikke finnes muligheter for å dusje i "enerom".

Gurmsy

22.10.2012 kl.11:40

Da jeg gikk på skolen dusjet læreren sammen med oss guttene og ingen syntes det var unaturlig. Det hendte nok vi kikket på læreren i smug for det var pirrende for oss å se en voksen mann naken.

Roy Bjarne

25.11.2012 kl.19:45

Dette er vel ikke helt uten paraleller til de gutta som går rett forbi pissoiren og inn i dassbåsen og så STÅR OG PISSER vegg til vegg der inne!! Sikkert fordi de har så liten XXXX....

Kari Jaquesson

07.12.2012 kl.12:14

Roy Bjarne: Tror du virkelig det? Jeg tviler på at det er grunnen. Men menn burde egentlig sitte - det er jo en grunn til at det lukter død fra herretoilettene mange steder. Sikkert sunnere for snabelen og prostataen osv osgå.

Skriv en ny kommentar

hits