Drømmekvinne? Pupper og rumpe, men ingen hjerne?

Dette er en av skulpturene som Christian Ringnes ønsker å utplassere i Ekebergskogen. Den heter Marilyn. Jeg lurer: Er denne skulpturen definisjonen på det feminine? Pupper, rumpe, men intet hode. Jeg er virkelig Marilyn-fan, men denne skulpturen er jo laget for å vise hvordan verden så på henne og nedgraderte henne: yppig, men dum.
Men Marilyn var også intellekt og intelligens.

Denne skulpturen er ingen hyllest til Marilyn, men et oppgjør med den måten Marilyn og mange andre kvinner blir sett på og behandlet.

Jeg gremmes over sviket fra kvinnegruppene i de politiske partiene som ikke har markert seg overhodet (har de i det hele tatt diskutert saken?)
og lar denne gamle mannens kvinnesyn ("den vakreste tingen vi har") innta Oslo siste sentrumskog. Et offentlig område skal beleires med et støtende og krenkende konsept (slik vurderte nemlig Kulturetaten konseptet, men deres rapport ble unntatt offentligheten og de folkevalgte visste ikke om den. De gikk på limpinnen til Byrådet som forsikret "faglighet".).
Ikke i noen uker, men for minst 50 år.
 

Sover de? Eller har de latt seg sjarmere med kyss på begge kinn og "skjønne kvinne" (eller quinde) som er Ringnes' spesialitet.

Jeg møtte nylig en kunstprofessor som sa: "Dette hadde aldri skjedd i Sverige. De hadde bare ledd av et så sjåvinistisk påfunn".
Det tror jeg faktisk stemmer. Kanskje vår likestillingsminister også har fått kyss på begge kinn?

Les også: Kjønnssyn og kvinneskulpturer (en meget god og viktig kommentar)

 

 

Stikkord:

20 kommentarer

linn

21.06.2012 kl.16:42

Bra skrevet!!

Ekebergskogen burde være en skog, der man fokuserer på naturens skjønnhet og ikke metall-fargede pupper!

öyvinds

21.06.2012 kl.17:38

Jeg tror du legger litt vel mye i en teit skulptur. Det er tross alt ett moderne "kunstverk" det er snakk om og det ble neppe laget i nykter/edru tilstand..
du får det sagt! er så mye press på oss jenter og kvinner på å se slik og slik ut. helt unødvendig spør du meg, men slik har samfunnet blitt..

21.06.2012 kl.21:56

Eeeh.. Jeg ser bare en skulptur...

Kari Jaquesson

22.06.2012 kl.14:43

Anonym: Hva er "bare en skulptur"? En haug med metall uten betydning eller innhold?

Kari Jaquesson

22.06.2012 kl.14:43

Lovelyliller.com: Samfunnet - der er OSS!

MalinThams - <3

22.06.2012 kl.14:49

haha , elsker sånne innlegg! Bra skrivd, hater det presset som blir lagt på oss jenter for å ha den perfekte kroppen som alle guttene er på jakt etter.

Antibloggen

22.06.2012 kl.17:19

Skjønner frustrasjonen, Kari, - sjåvinisme er ikke min greie heller, - enten det gjelder mann eller kvinne. MEN, kanskje vi kvinner legger opp til dette selv? Tror at vi får som fortjent, jeg. Når så mange av oss kun er opptatt av vekt, utseende og fasade, - hvordan kan noen vite at vi har mer i topplokket da? Ser det på blogger her inne også, - mange evner kun å blogge om sminke, klær og skjønnhetsråd. Og vi blogger vel om det vi er opptatt av? Ergo så er det slik fasadepryd som opptar oss mest.

Nesten ingen blogger om politikk etc. Se på bloggene som ligger øverst på "mest leste", - der er det med få unntak tips og inspirasjon til hjemmet (fasadepryd) og en blogg som viser hvordan man får vakre bryn etc.

Å skrive om politikk krever at man følger med på det som skjer rundt omkring, det krever tid og interesse. Da er jo ikke flesteparten av oss damer interessert i politikk, og har lite annet å fare med enn "den riktige" fargen hjemme og hvordan man får sprettrumpe.

Dette følger gutta med på også, til og med Christian Ringnes.

Vi kvinner kan ikke forlange respekt, - det må vi gjøre oss fortjent til.

Sånn er det bare.

Lill

22.06.2012 kl.19:30

Antibloggen: "vi kvinner kan ikke forlange respekt" .. så "vi" som gruppe skal ikke forvente respekt før alle slutter med å være overflatiske? Tsk.. en svært forenklet fremstilling.

Forøvrig er jeg enig med deg i at det er utrolig mange overflatiske (og i mine øyne - drit kjedelige) blogger der ute. "Det er så dumt med krig, fred og politikk og sånt... og forøvrig syntes jeg det innmari viktig at skjønnet kommer innenfra" .. var det ikkje det de sa i en avisreklame.. som motvekt til tankeløshet og overflatiske verdier?

Men jeg stiller meg undrende til at du finner det helt logisk at kvinner - som gruppe - må godta at forstokkede gamle menn ikke ser mennesker - men bare "ting" i kvinner generelt. Det er ingen grunn til å akseptere det, uavhengig av hvor mange som blogger om gørre kjedelige temaer.

Kari: jeg skjønner frustrasjonen deres over at et skogområdet blir herpet til slikt .. vel.. tull. Kan ikke skjønne hva de har imot naturen, siden de er så mer enn villig til å la den vike plassen for sånt skrot som kun de som skriker etter oppmerksomhet kan nikke anerkjennende til dem. Ringnes forekommer meg definitivt som en av dem i så måte - i denne saken.

Jeg håper noen tar til vett selv blandt de någet tanketomme politikerne, og stanser dette før de rekker å ødelegge det som ER vakker. Naturen.

Antibloggen

22.06.2012 kl.20:38

Lill: Hvordan kan forstokkede gamle menn se at kvinner har andre meninger når det eneste vi "brenner" for er skjønnhet? Hvis noen fortalte deg dumme vitser hele tida, ville du ikke konkludert med at vedkommende ikke har humor? Handlingene våre gjenspeiler hva vi tenker og hvem vi er.

Hvorfor skal menn være tankelesere og respektere oss for noe vi ikke skriver om, diskuterer eller mener noe som helst om?

Og nei, vi fortjener ingen respekt all den tid vi bare promoterer det overfladiske, - vi blir tolket slik vi snakker, - i dette tilfellet hva vi tenker, sier og gjør. Da er vi akkurat likedan som Christian Ringnes, - han forenkler kvinnen fordi vi fremstår som enkle. Et ubehagelig regnestykke, men sånn er det....

At det er riktig og rettferdig, nei det er det ikke, - men vi må selv gjøre noe for å bli respektert, og det skjer ikke gjennom å blotte puppen, rumpa eller være oppdatert på det nyeste nye innen make up....

Marita Baluba

23.06.2012 kl.13:32

Hehe, fin skulptur syns jeg!

Jeg skjønner forsåvidt poenget ditt - men samtidig... ER det så nøye? Det er jo bare en skulptur?

Såklart kan man finne masse symbolikk her som muligens er berettighet også - kvinnesynet til kunsteren kan jo være så mangt men.. MÅ man tolke alt i rødstrømpens navn? :)

Muligheten for å se på dette som bare en flott og fin skulptur er jo også tilstede, liksom.. uten at man må tolke i hytt og pine.

Pupper, lår, ikkenoe hue.. syns den var fin jeg :D

Lill

23.06.2012 kl.13:53

Antibloggen: Hvorfor skal vi få respekt? Fordi "vi" ikke er en homogen masse? Hver eneste kvinne i denne verden er først et menneske - med sine unike sider - og _deretter_ en kvinne? "Vi" promoterer ikke overflatiske verdier, _noen_ kvinner gjør det. På samme måte som _noen_ menn gjør det. "VI" fremstår ikke som enkle. _Noen_ kvinner fremstår som enkle. Det er deres valg, bevisst eller ubevisst. _Noen_ menn fremstår som svært enkle. Det burde denne herpe-naturen-parken være et godt eksempel på. Men ikke alle menn er like enkle i hodet. Å være så generaliserende at man slår alle under en kam fører i beste fall til at man taper nyansene av synet, og tror man ser på en "flokk." Det er en trist måte å se andre mennesker på, spør du meg.

Handlingene og det vi sier reflekterer i stor grad den "vi" er selvsagt.. men det er ulikt fra person til person. Det er ulikt fra kvinne til kvinne (som også er personer - verdt å skrive seg bak øret). Selv disse som først og fremst promoterer det som kan oppfattes som overflatisk har ulike nyanser ved seg. Og de er individer.. de er ikke "vi kvinner". Jeg skjønner ikke dette behovet for å generalisere kvinner.

Jeg har aldri følt noen tilhørighet til rosa-bling-bloggerne. Og de temaene de tar opp interesserer meg midt oppi der sola aldri får tillatelse til å skinne. Like fullt er jeg kvinne. Og altså IKKE slik. Og jeg oppfatter det i beste fall som underlig at du føler at DISSE representerer ALLE kvinner.

Representerer Ringnes _alle_ menn? Er alle menn like forstokket i hodet som han gir inntrykk av å være? Er det slik vi skal tenke? Verden er sort og hvit er den? For en trist verden.

Menn skal ikke være tankelesere. Hvorfor tror du at det er et "krav?" Men både du og de med Ringnes holdning til mennesker og kjønn ser ut til å ha litt å lære mht det å se mennesker - snarere enn kjønn.

antibloggen

23.06.2012 kl.18:30

Lill: Flisespikking og teskjekjøring er ikke helt min stil, men ok.

Min generalisering var helt bevisst, da jeg ønsket å få motsvar fra jenter som kanskje ikke er slik. (heldigvis) Hvis det ikke hadde kommet noen protester hadde jeg blitt svært skuffet, og konkludert med at min generalisering faktisk stemte.

Av alle leserne som Kari har, så var det bare du Lill som tok deg tid til å argumentere mot, og det synes jeg er flott!

Moteindustrien ser på oss kvinner som en homogen masse, og så lenge få av oss tør å skille oss ut, så blir vi generalisert hele tida. Av arbeidsgivere, menn etc.

Selv om jeg i min kommentar setter ting på spissen (for å få en god diskusjon og folk til å våkne) så lurer jeg på hvor alle de andre kvinnene er? De som ikke er sånn, - som du beskriver. Ønsker man ikke å bli generalisert og skjært over samme kam, så må man våge å stikke seg fram og ta en diskusjon. Rope høyt at : sånn er ikke jeg!

Christian Ringnes er dessverre ikke enestående i sitt syn på kvinner, og så lenge det er kvinner som forfekter skjønnhet og fasade som preger blogger, magasiner og tv-skjermen som representanter på kvinnen med stor "K", ja, så må vi andre faktisk tåle å bli generalisert til å være likedan. Hvis vi ikke tåler det, så må vi rope ut og være uenige, - akkurat som du var nå mot meg.

Verden har all verdens fargenyanser hvis alle så sin egen verdi og torde å snakke ut.

Mennesker er kjønn, og kjønnskamp vil det alltid være.

Menn og kvinner kommuniserer på ulike måter, - derav mitt hint til tankelesning. Vi kvinner, - ja, vi er i flertall, har noen ganger vanskelig å snakke i klartekst, og da må mannen "gjette" seg til hva vi mener. Ikke rart vi blir misforstått da. Og ja, jeg sier vi, fordi vi er mange som må ta selvkritikk på akkurat dette, hvis vi makter å se det fra andre ståsteder enn vårt eget....

ble slank med lavkarbo

26.06.2012 kl.15:05

Hvor høy er denne skulpturen Marilyn? Har ikke greid å finne ut av det selv.

Lill

27.06.2012 kl.20:11

Antibloggen:

Hvor er kvinnene som ikke tilhører rosa-bling-gruppen eller happy-husmorsbloggerne? Tja.. si det? Kan godt være at de ikke tar seg tid tilå lese Karis blogg :)

Moteindustrien er nå en ting, men jeg har aldri latt den definere meg som menneske eller kvinne for den sakens skyld. Du vet, bildet er sakte i ferd med å endre seg. Det dukker opp motpoler både hist og her, selv om de ikke nødvendigvis er inne og kommenterer på blogger.

Hvorfor mener du at det alltid vil være en "kjønnskamp"? Verden blir det man gjør den til, tror jeg, og forventer man kamp, så vil man sannsynligvis oppleve det også. Det betyr ikke at det er slik verden ER - objektivt. At Ringnes ikke er enestående er så, men menn i generasjoner etter Ringnes er heldigvis ikke så forstokket. Det finnes alltids noen, men det er da menn med issuer som de burde gå til psykolog med.. om noen spør meg.

At vi generelt sett kommuniserer mer med hint etc enn det menn gjør betyr ikke at "menns måte" å kommunisere på er mer riktig. Jeg tror det at man er mer tjent med å møtes på halvveien. Hvorfor skal forståelsen kun gå den ene veien?

Og tilbake til selve bloggen.. det er absurd.. å ødelegge vakker natur for å sette inn "vaginale skulpturer" av nesten-hele-kvinner o.l. At politikerne i Oslo faktisk går med på det, sier veldig mye om deres manglende evner både på naturvern, forståelse for folks behov for rekreasjon og estetikk. Noen burde gi dem fyken så det synger etter.. alle med stemmerett f.eks

antibloggen

28.06.2012 kl.10:07

For å ta det siste først; jeg har aldri i min kommentar nevnt at jeg synes det er ok at Ringnes setter opp disse skulpturene. Politikerne i Oslo lar seg dessverre forføre av penger og bekjentskaper.

Det jeg forsøkte å forklare er at noen av oss kvinner har oss selv å takke, fordi -NOEN AV OSS- så til de grader passer inn i Ringnes forskrudde hode av hvordan kvinner er og skal være. Dessverre.

Hvis du leste min kommentar, så ville du se at jeg også ønsker at kommunikasjon skal møtes på halvveien, - men det er et ubestridelig faktum at menn og kvinner, - størstedelen av oss, - kommuniserer forskjellig.

Google litt om menn og kvinners hjerner, - da vil du skjønne bedre hva jeg mener. De er anatomisk ulike, - og vi kvinner, - FLESTEPARTEN AV OSS,- er uslåelige i "mulittasking", dvs. håndtere flere oppgaver samtidig.

Der slår vi menn ned i støvlene. Ikke kom med påstander hvis du ikke vet nok om emnet, Lill, bare for å være uenig og ha "rett".

Det er herlig at du ikke lar det påvirke av moteindustri og har din egen mening. Flere blogger burde handle om protester og motsetninger, - hvis ikke må vi bare finne oss i å ikke bli respekter.

Man må sette seg i respekt for å bli respektert.

Det gjelder alle, enten det er menn eller kvinner. Man må synge ut meningen sin hvis man er uenig, istedet for å sutre over at man blir tolket feil av enkelte menn.

Kvinnen vil alltid bli sett på som underlegen mannen, hvis kvinnene selv ikke gir motbør, - kanskje ved å starte en blogg eller kommentere rundt omkring på blogger. Få meningene sine fram i lyset. Neste gang det da kommer fram en "Ringnes" som slakter ned natur til fordel for kunst, så har kvinner satt seg i respekt ved å fronte meninger istedet for fysiske atributter, - slik at eksempelvis Oslo kommune tenker seg om to ganger før de godkjenner et slikt usmakelig prosjekt.

Lill

28.06.2012 kl.13:18

Selvsagt finnes det noen kvinner som passer inn i fordommene til forstokkede, gamle menn. Men jeg ser ikke helt hvorfor det skulle rettferdiggjøre en mangel på respekt for kvinner generelt?

Har jeg en interesse av å være uenig for uenighetas skyld? Jeg er klar over at på generell basis er det forskjeller på menn og kvinners hjerner. Men her finnes det et hav av nyanser. Det finnes menn med mer feminine hjerner, og kvinner med mer maskuline hjerner. Vi er alle heldigvis forskjellige.

Hva legger du i å "sette seg i respekt" ?

Det er vel ikke så mange, som jeg har erfart, som i praksis sutrer over at "menn ikke forstår dem". Har hørt noen tilfeller, men det er egentlig en sjeldenhet. Iallfall i min verden. Muligens beveger jeg meg i unormale kretser.

Nå har jeg ikke den voldsomt store troen på at blogger skal gjøre mye fra eller til på den generelle respekten for kvinner som gruppe i samfunnet. Men det er et greit medie til å lufte meningene sine i, eller bare ventilere, som jeg mistenker at enkelte bedriver.

Jeg tror det at for Oslo-beboernes del er de mer tjent på å fjerne disse politikerne fra makten ved å stemme dem ut av styrende organer.

antibloggen

28.06.2012 kl.15:35

Lill: At menn skjærer kvinner over samme kam, er vel ikke verre enn at vi har fordommer mot eksempelvis muslimer. Har en muslim skilt seg ut ved å gjøre noe galt, ja så er det lett å klistre merkelapper og tro alle muslimer er sånn.

Slik er det med fordommer mot kvinner også. Ingen plass i min kommentar har jeg sagt at dette er rettferdig eller riktig, - men sånn er det bare, verden er urettferdig for ulike grupper, - kvinner, barn, muslimer, jøder, - you name it. Og de fleste gangene går det an å gjøre noe med det, - men det er gruppen som blir utsatt som må ta tak i problemene.

At du ikke har hørt kvinner sutre over menn som ikke forstår dem, viser bare hvor forskjellige vi er, - at du kan si at det er en sjeldenhet å høre slik klaging vitner bare om sneversyn for egne erfaringer og ikke objektivt syn på samfunnet som helhet.

La oss si at jeg aldri har hørt om en kvinne som blir mishandlet av mannen sin, så kan ikke jeg opphøye meg selv til å vite at det er en sjeldenhet. Det blir arroganse og uvitenhet fra min side.

Alle grupper som har blitt forfulgt, hundset med og trampet på gjennom historien har begynt i det små, når de ville bli hørt. Det begynner med en stemme som vokser seg større og større, der flere og flere blir med. Hvis alle begynte å skrive om andre ting enn sminke og klær på bloggene sine, - ikke alle gjør det, - så ville motreaksjonen til dagens motehysteri bli større og større, og noe måtte gjøres.

Se f. eks på facebook og gruppene som dannes der, - for noen år siden klarte de å gjeninnføre pæreisen, fordi det var noen få som dannet en gruppe, spredte det utover nettet og fikk reell makt til å forandre.

Slå opp ordet respekt på google, - da vil du skjønne hva jeg mener med "å sette seg i respekt".

Hvis du har lyst til å svare på denne kommentaren kan vi godt ta det inne på min blogg, jeg synes det er respektløst av oss å fortsette denne diskusjonen på Kari sin blogg, som nærmest nå framstår som nedspammet uten at hun selv har kommentert.

Jeg skrev opprinnelig en kommentar til hennes innlegg, og du kommenterte meg.

Synes Kari er umåtelig snill som ikke fjerner diskusjonen vår her inne.

Nå må noen ta til vettet, - denne gangen ble det meg, - vi kommer ikke videre i denne diskusjonen annet enn å tvære og spikke fliser.

Uenige er vi, det kan vi være enige om.

Jeg svarer deg gjerne, men ta det inne på min blogg, så lar vi Kari få fred.

B

28.06.2012 kl.21:13

Du skulle hørt de tunge sukkene mine nå, du. Jeg er virkelig glad for at dere fortsatt kjemper! Selv blir jeg helt matt av Ringnes sine uttalelser, og det jeg leser i ymse media. Hva skal egentlig til for at denne byen "gets its priorities straight" eller hur det nå sies? Kan han ikke bygge et svært badeland i Bjørvika istedet, med en gallionsfigur eller åtti?

Kari Jaquesson

01.07.2012 kl.18:49

B: Ringnes har blitt forespurt om andre plasseringer av denne "hyllesten", men han svarte at det er Ekeberg eller ingenting. For meg er det helt klart at dette er "foten inn av døren". Mannen er eienedomsutvikler og mantraet til (en av) hans (mange) eiendomselskap(er) er: beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Byen vokser - Romsås og denslags er ikke attraktivt nok for denn egjengen ennå. Gamlebyen, Ekeberg, Ryen, Lambertseter, derimot....
Men det er politikerne og etatene som svikter her. Et tips: Følg med på hva PBE's Ellen de Vibe drive rmed. Mye rart.....

Skriv en ny kommentar

hits