Meatfree Monday rocker!

Meatfree Monday er et godt innarbeidet konsept i England og begynner å bli kjent også i andre land. Det går kort og godt ut på å spise kjøttfritt én (ekstra) gang i uken. Kjøttforbruket har steget bratt de siste tiår. Industrielt dyrehold er det mye å si om (jeg overlater det til andre) men om du vil gjøre et godt valg både for kroppen (myndighetene anbefaler maks 500 gram rødt kjøtt i uken) og for planeten er dette et smart tiltak. Og smakfullt!

 

Her ser du en digg utgave: pitabrød med falafel (boller laget av kikerter), hummus (puré laget av kikerter), salat og advocado. 

Oppskrifter på begge deler finner du enkelt på nett. På norske sider vil du til falafal kunne få oppgitt kun kikerter, men i det libanesiske (falafel er Midt-Østen-mat)  kjøkken bruker man ca 50/50 kikerter og en slags hvite mediumstore bønner. (de heter fèves på fransk, men vet ikke helt hva de heter på norsk) Men det går fint med enten bare kikerter også. Husk at de ferdigkokte kikertene fungerer kjempebra. Du trenger ikke kjøpe tørre og legge i bløt.

DU får også kjøpt ferdige falafel i en del matbutikker. (eller ordentlige helsekostbutikker)

Kort summert: NAM!
Grønn hverdag anmoder alle kommuner om å innføre kjøttfri mandag og lar tallene svare:
"Redusert kjøttforbruk har både stor helse- og miljøgevinst, og hvis alle i Norge innfører en ekstra kjøttfri dag i uken, så minsker norske klimagassutslipp like mye som utslippet fra 360.000 personbiler."

Miljøpartiet de Grønne ønsket at mandager skulle være kjøttfrie på Rådhuset i Oslo, men bl a FrP's Jøran Kallmyr bare lo det vekk. Han er kanskje ikke så god i matte?

7 kommentarer

milagres

08.10.2012 kl.11:12

Det så veldig godt ut :) Ja, hadde vi alle gjort små tiltak i hverdagen, hadde nok moder jord blitt litt mer tatt vare på.

Mima

08.10.2012 kl.12:51

Kjøttfri mandag er et herlig konsept - sunt og miljøvennlig.

Ser nydelig ut, og jeg elsker falafel! : )

Jeg har minst en dag i uka helt uten kjøtt, men ingen fast ukedag. Har vært veggis, så kan mye om hva jeg skal spise for å få nok næring og "metthet". Vurderer stadig om jeg skal gå bli vegetarianer igjen.

Ha en fin mandag!

Siri Martinsen

08.10.2012 kl.17:16

Hei Kari,

Her er mer info om saken i Oslo bystyre. NOAH foreslo Meatless Monday for MDG, men resultatet - helhetlig vegetartilbud hver dag i offenltige kantiner - er vi ganske fornøyd med også :)

http://www.dyrsrettigheter.no/vegetar/vegetarseier-for-noah-i-oslos-kantiner/

Kari Jaquesson

08.10.2012 kl.20:59

Siri Martinsen: FLOTT!

Misty

12.10.2012 kl.03:20

Hei Kari jeg fant dette i Bibelen, er selv kristen og vegetarianer. Det står at Gud ville at vi skulle spise grønne planter or grønt, ikke dyr. Gud sa nemlig: «La oss lage mennesker i vårt bilde, så de ligner oss! De skal råde over fiskene i havet og fuglene under himmelen, over feet og alle ville dyr og alt krypet som det kryr av på jorden.» 27 Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, som mann og kvinne skapte han dem. 28 Gud velsignet dem og sa til dem: «Vær fruktbare og bli mange, fyll jorden og legg den under dere! Dere skal råde over fiskene i havet og over fuglene under himmelen og over alle dyr som det kryr av på jorden.» 29 Og Gud sa: «Se, jeg gir dere alle planter som setter frø, alle som finnes på hele jorden, og alle trær som bærer frukt med frø i. Det skal dere ha å spise. 30 Og til alle dyr på jorden og til alle fugler under himmelen og til alt som kryper på jorden, alt som har livsånde i seg, gir jeg alle grønne planter å spise.» Og det ble slik. 31 Gud så på alt det han hadde gjort, og se, det var svært godt! Og det ble kveld, og det ble morgen, sjette dag.

Kari Jaquesson

12.10.2012 kl.07:50

Misty: Kynisme er det nok av, ingen tvil om det- hånd i hånd med grådighet. Og det er viktig å bevare sitt hjerte fullt av kjærlighet, omtanke og tro på det beste i oss. Du har din tro, det hjelper deg sikkert i dette. Jeg tror ikke på noen gud, men tror på gudommeligheten i hvert enkelt menneske.

lottii

15.10.2012 kl.07:59

Jeg prøver meg på veggiskostholdet, og det fungerer utrolig bra for meg :) Halleluja!

Skriv en ny kommentar

hits