Billedbruk - igjen!

For ikke så lenge siden uttrykte jeg min skepsis for utviklingen av billedbruken som ledsager "Strong is the new skinny" osv i media. Det har tydeligvis ikke gått noe særlig inn på deskene rundt i redaksjonene. I dag har Oslo By (der den artikkelen stod) en artikkel om hvor viktig det er med riktig sportsBH. Og hva velger de å illustrere denne artikkelen med? En veldig muskuløs fitnessjente som står og drar i en kable. En av de aktivitetene som virkelig ikke kerver noen særlig fancy BH er styrketrening. Men jenta på bildet har nesten ikke klær på seg, så fristelsen var vel for stor. Tåpelig valg av bilde til en slik artikkel. 


 

Stikkord:

11 kommentarer

Lovelyliller.com

05.07.2013 kl.16:51

Jeg er SÅ lei av rippede muskeljenter overallt som om det var helt naturlig at jenter skal se slik ut.

Hermine

08.07.2013 kl.22:18

Hei Kari!

Du har stadig så flotte innlegg på bloggen- takk for det !

Så et lite hjertesukk fra meg;

Er 26 år, født 2 barn og har en (vil jeg selv si) normal kropp. 164 og 58 kg. Har alltid hatt denne vekta siden jeg var 16 år (utenom svangerskapene)...

Jeg har egentlig aldri kjent på dette kroppspresset/hysteriet før nå. Må innrømme (dessverre) at fotballfrue (Caroline) har bidratt (ar) til dette :( Hun er kjempe flink for all del men jeg føler (av en eller annen MERKELIG grunn!) at jeg plutselig ikke er bra nok om du skjønner ?

Ikke er jeg tynn nok, ikke har jeg nylagte negler hver dag og krølla hår før jobb osv. Jeg gjorde sikkert noe feil i svangerskapene mine også siden eg faktisk la på meg noen kg før jeg var i uke 20... (hun sier jo at hun kun vil gå opp i siste trimtremester for eksempel)...

Blir bare så matt og litt sliten (faktisk)... Trodde jeg var blitt for voksen til å føle meg slik... Jeg føler bare at tiden ikke strekker til for å være denne "perfekte...Skiftjobb, mann, barn, trening, hus og hjem, familie/venner ellers...

Og jeg har liksom vurdert mange ganger - skal jeg også hive meg på denne lavkarbobølgen også? Skal jeg også begynne å løpe 12-15 km hver dag kontra 5 km som jeg gjør 3 ganger i

uka nå?

Jeg lager hjemmelaget mat (har alltid gjort) og er opptatt av at ungene skal få i seg det de trenger... og kroppen min trenger faktisk MAT hver 3 time for å fungere- sånn er faktisk jeg skrudd sammen ;) (Med et blodtrykk på ca 90/55) jeg trenger karbs - jeg LIKER brød! (grove sådan)... Jeg bruker som sagt LITT over gj snittet tid på mat. Leser gode blogger og lager gjerne en god suppe fra bunnen, middag og en enkel dessert slik som du skriver om i boka. For meg er ikke dette noe jobb. Det er planlegging! Jeg elsker når ungene for eksempel sier "mmm mamma denne spinatsuppa var bare supergod! - da føler jeg at jeg har lyktes <3

Håper du skjønner hvor jeg vil hen - ble langt dette -- men jeg trenger VIRKELIG å få litt perspektiv :) håper på svar :)

ps lagde den gode fiskegryta di med strimla paprika, potet, sei og torsk. Snakker om enkel middag og GOD :) TAKK! Ungene og mannen satt det på ukesmenyen for kommende uker ;)

Leela Anita Kjørvik

17.07.2013 kl.14:41

Hermine

Eg er mamma til ein, Pilatesinstruktør og har ikkje tid til å sjå slik ut heller:-) Prøvar å legge inn nokon av dei gode tipsa til Kari og andre fornuftige kilder, men aldri om eg skippar ein time leik med poden for å jogge så masse:-) Halde kroppen i ok form og ha tid til å leve. Må vel ha ein del økonomiske ressursar for å kunne leve fotballfrue livet, Vi andre får finne ein passe balangse for våre liv.

Ida

27.07.2013 kl.21:58

Jeg er såå enig Kari!

Jeg tenker slik at for oss ungdom som vokser opp, og som ikke helt vet hvordan man skal se ut på kroppen, om det er vanlig med store hofter, med liten mage, altså du skjønner, hva det enn nå måtte være!

Da blir det virkelig helt feil av Vg og legge til bildet med denne jenta.

Muskler på jenter tar veldig lengere tid og få enn hos gutter, nettopp fordi jenter har mer fett en gutter. Hvorfor ikke legge til et bilde med en jente som har litt brede hofter? men likevel er normal! tenker jeg da :)

Samfunnet vårt fokuserer så mye på kropp, og at man skal være tynn. At det helt ærlig er litt skummelt og vanskelig og vokse opp.

Laura

05.08.2013 kl.13:21

Slutter meg til, Hermine, selv om det ikke var temaet for innlegget ditt, Kari.

Selv er jeg så "heldig" at jeg har termin omtrent samtidig som denne nasjonale Fotballfrua, noe som selvfølgelig ikke går ubemerket hen rundt ymse lunsjbord på jobb osv. Riktignok er jeg gravid med nr. 2 og riktignok er det en viss humor involvert, men jeg klarer likevel ikke å forbli helt upåvirket, enda jeg er 32 år gammel og ellers trygg på meg selv og kroppen min. Jeg er på ingen måte overvektig, og jeg har også trent mye i livet - også, om enn noe redusert, i begge svangerskap - men likevel så har jeg altså en utvilsom gravidmage og har gått opp 6-7 kilo i uke 24.

Jeg er altså voksen og trygg på meg selv, men likevel så gruer meg til spørsmål fra kjent og ukjent om hvor mye jeg har gått opp, til å bli veid på svangerskapskontrollene, og til fødselen. Ikke fødselen i seg selv, men til maset etterpå om "har du gått ned alt" og "er du tilbake i matchvekt nå da" osv. Når man er gravid er ens vekt og utseende åpenbart alles business og det er lov å være så frekk man bare vil!

Jeg gruer meg også til ukentlige avis og nettavis-oppslag om at gravide må tenke mer på vekt, at vi i snitt går opp altfor mye, at vi bruker svangerskapet som en unnskyldning til å stappe i oss, at vi er for slappe med trening etter fødselen og at barna våre kommer til å bli syke/evneveike og/eller - enda verre - også kommer til å bli overvektige fordi vi spiste for mye under svangerskapet. Jeg overdriver nå, men jeg tror dere forstår tegninga. Ta og sjekk arkivet til de største nettavisene for eksempel, og se hvor mye rundt graviditet som handler om trening, kosthold og vekt. Det er gjerne "profesjonelle" gravide som uttaler seg om hvordan vi andre gravide burde leve. Helle Bornstein, personlig trener. Hun friidrettsutøveren Måkestad Bovim osv. Det blir helt forkvaklet. Disse menneskene LEVER AV å trene og å se ut deretter! Det verste var et intervju med roer (tror jeg) Mira Verås Larsen i Aftenposten. Ikke et ord om morsrollen eller noen ting. Men at hun hadde gått opp hele 20 kilo og selvfølgelig ikke var komfortabel med det, det var behørig dekket.

Naturlige prosesser blir sykeliggjort og skambelagt, føler jeg. Ja, det er mulig jeg burde gått opp mindre til nå. "Fosteret veier jo bare 500 g." også, men jeg har vært SULTEN. Jeg har ikke mesket meg med masse sukker eller stappet i meg det minste som et slags uskikkelig sukkeropprør mot helsemyndighetens kostholdsråd for gravide og "krav" til maksimal vektøkning, men for meg blir det helt feil å kjefte på familien med lavt blodsukker på kveldene og ligge våken, kvalm og svimmel, om nettene fordi jeg helst bare burde spist et eple til kvelds. Jeg har forsøkt. Det er enten å følge kroppens behov for ordentlig mat hver tredje time med den vektøktningen det medfører, eller sykemelde meg fra jobben min i forsøket på å holde vekten nede, det er jeg overbevist om!

Det hadde vært interessant om du skrev noe om emnet, Kari. Vi er mange gravide som ikke har det å trene og ta oss ut og deretter blogge om det som jobb, som sliter med vonde tanker i en tid som burde hatt et annet fokus. Det blir helt feil at et så marginalt og for å være helt ærlig alledeles latterlig kvinnemenneske som Fotballfrue i det hele tatt skal få slippe til ukorrigert når det gjelder gravides vekt, kosthold og trening i offentligheten! Jeg tenker da særlig på artikkelen der en jordmor gikk ut og sa at det var helt sunt og bra å ikke ha gått opp noen verdens ting og fortsatt ha sixpack(!) over halvveis i svangerskapet.

Hadde det vært jobben min å flashe magen min for tusenvis av mennesker på blogg, så skulle jeg pokker meg klart å utføre den jobben og det til fulle jeg og - akkurat som jeg utfører den jobben jeg faktisk har til det fulle - en jobb som forresten krever seks års universitetsutdannelse og ikke bare joggesko og krølltang! Vi andre, med mye, mye viktigere samfunnsoppgaver å ta oss av, kan derfor dessverre ikke komme utslitt og sultne på jobb for å klare "vektkravet" på 11 kilo totalt eller hva det nå er om dagen. Jeg synes i alle fall tallet går stadig nedover.

Kari Jaquesson

11.08.2013 kl.10:58

Laura: Kjære deg, dette er et viktig innlegg. jeg lover å blogge om det om kort tid <3

Ola Nordmann

13.08.2013 kl.06:33

Kvinner og fotballfrue.

Dere kvinner er noen snåle skapninger.

For enhver oppegående intelligent person er det ganske enkelt å se at fotballfrue er en person som skaper et image, og en redigert virkelighet for å dyrke eget ego og fortreffelighet.

Hun tar hundrevis av bilder før hver bloggpost for å velge ut de beste, som hun så kan bruke i sine blogginnlegg. Enhver person som hadde gjort dette, hadde klart å finne gode bilder. Deretter har hun all verdens tid, til å redigere og tilpasse sin blogg, slik at den skal skape det inntrykket hun ønsker.

Hennes TV-opptredener har imidlertidig avslørt at hun er en narsissistisk person, som er sykelig opptatt av å se bra ut i andres øyne. Hun mangler selvtillit og indre trygghet, og hver gang hun blir konfrontert med at 'du har det alltid så perfekt', så sier hun: Men det er slik livet mitt er!

Newsflash everybody: Ingen har et perfekt liv bestanding. Graden av lykke kan variere mellom individer, men det vil alltid være dager hvor man ikke har det like bra. Noen innrømmer dette, andre som er usikre på seg selv, og ønsker å fremstå på en bestemt måte, nekter hardnakket for at de noengang ikke har det bra.

Livet kommer i bølgedaler for absolutt alle, og noen har mer bølgedaler enn andre i sitt liv. Av og til er vi stresset, sure og sinte - sier dumme ting til de vi elsker, eller er frekk mot en kassadame, eller viser ikke takknemlighet ifht. noen som hjelper oss. Vi er ikke perfekte. Å forsøke å fremstå som perfekt er dermed en nyttesløs og ufruktbar øvelse, og man får ikke indre fred, ro og harmoni som følge av dette.

Det maniske behovet for å få bekreftelse fra omverdenen, peker tilbake på deg selv, at du er en usikker person, som innerst inne desperat har behov for å bli likt og få bekreftelse fra andre mennesker.

Så må man også ha i bakhodet at bloggen hennes er hennes jobb. Og da har man et eget incentiv for å fremstille alt rosenrødt. Man kan på en måte si at fotballfruens blogg er Norges svar på Disney's eventyr. For det er eventyr det er.

Det er meget synd at norske voksne oppegående kvinner, ser på fotballfruen, hennes mange pene bilder (for det er kun en fasade hun er), hennes mange reiser til eksotiske steder hvor hun har det perfekt med kjæresten, og føler at de ikke selv strekker til.

Til den norske kvinnen: Du er god nok akkurat som du er, du er god nok for deg selv, dine barn og din mann. Ønsker du å bli bedre, så for all del - jobb for det - men ikke lag det til en stress-greie, det er ingen tjent med. Og ikke føl utilstrekkelighet for at du ikke klarer å se nypusset og fresh ut med fulltidsjobb og to småbarn. Ikke sammenlign deg med en blogger som bruker timer på eget utseende, og dermed tar hundrevis av bilder for å finne de mest perfekte, og deretter gjøre en bildebehandlingsfinish på disse før de legges ut på nett.

Media, derinnunder bloggen og fotballfruen, presenterer en falsk perfekt, manipulert og for de fleste uoppnåelig virkelighet. Husk også på kvinner, at det er ikke klær, utseende, smyke, sminker osv. som gjør deg lykkelig, men mer hvordan du har det i livet. Grip de små øyeblikk i livet, hvor du ligger på knær i hagen og planter blomster. Nyt øyeblikket hvor du sitter i morgenkåpen med trett ansikt og har en kopp te med din mann, nyt en samtale med en god veninne.

Ta deg noen dager fri fra nettet, les heller noe oppbyggende, fremfor dette falske oppgulpet om perfeksjon. Om noen skaper mindreverdighetskomplekser og en følelse av å ikke strekke til for seg selv, så er det ikke media og blogger som har ansvaret for dette, men deg selv.

Gå en tur, les en bok. Gjør noe som DU liker, som du trives med, som gjør DEG lykkelig.

Fotballfruen er en vanlig jente, som har som jobb å skape en 'perfekt' redigert virkelighet i hennes blogg. Hun er ikke bedre enn deg på noen som helst måte, snarere er realiteten at hun trolig også ofte sliter med usikkerhet og redsel om å ikke strekke til. Hun er kun et menneske, men av en eller annen grunn har hun og kjæresten hennes fått det for seg at de ønsker å fremstille seg selv som et perfekt par, med all sin materialisme. Jeg tror personlig at mennesker som virkelig er lykkelige, har nok med dette, og ikke har behov for å fortelle hele verden at de er så innmari lykkelige.

Stikk fingeren i jorda folkens, og se realitetene i øynene.

Hilsen en som har levd litt.

Kari Jaquesson

19.08.2013 kl.17:07

Ola Nordmann: Nydelig - Da kom du meg i forkjøpet, men jeg er helt enig i alt du skriver her og roper HURRA! Tro nesten jeg må legge det ut som egen post! <3 Takk fra Kari

Anne Berit

08.09.2013 kl.19:41

Nå har jeg bare sett det bittelille bildet i bloggen her, men de kunne nå i det minste brukt et bilde av en kvinne som faktisk har bruk for sports-bh... Unnskyld til damen på bildet, men hun ser såpass sparsomt "bebrystet" ut at noen stor forbruker av støttende sports-bh'er er hun neppe.

Anonyme Anneli

02.06.2014 kl.15:23

Er så lei av å se bilder overalt av sånne muskelklompdamer, det er jo ikke pent engang! Da vil jeg heller se ut som et vandrende skjellet..

Kari Jaquesson

18.06.2014 kl.08:06

Anonyme Anneli: Poenget er at alle kan se ut som de vil og det er ens personlige valg. Heldigvis er vi forskjellige. Problemet er at det er så LITE variasjon i kroppene i billedmaterialet som mediene bruker. Det er stort sett den samme kroppen.

Skriv en ny kommentar

hits