Smart på restaurant!

På de fleste restauranter er det (altfor) store porsjoner. Det resulterer i to ting:  

a) du overspiser 

eller 

b) du lar mye ligge igjen og masse mat blir kastet. 

Begge deler er uheldig. Det finnes to fabelaktige, enkle løsninger på dette:

a) Bestill en hovedrett på deling om du er sammen med noen. Du tror ikke du kommer til å bli mett (nok) når maten kommer på bordet, men etter en liten stund skjønner du at, jo, det var jo faktisk akkurat passe. Ikke stinn, bare mett og blid. Og hvis det ikke var nok? Ja, men da er det jo bare å bestille litt mer! En salat på deling, kanskje - uansett spiser bare ca 14% av nordmenn anbefalt mengde grønnsaker, så benytt sjansen!

b) Be om å få med resten hjem! Jeg har måttet lære flere klienter det. De synes det er flaut å be om å få resten pakket inn og ta det med seg. Hva er flaut med det? Det er din mat, du har betalt for den. Restauranten blir glad om du sier at "Mmmm, dette var godt, men litt for mye, jeg vil gjerne ha med resten hjem." Vips - du har et ferdig lite måltid, som supplert kanskje med litt ekstra grønnsaker blir et supermåltid. 

Husk også BUFFET - vett: 
Uansett hvor godt alt ser ut, så er det ikke nødvendig å ta så mye av gangen.  Å gå rundt i en buffetrestaurant er nesten provoserende noen ganger - det kastes så mye! Start med å gå rundt hele og se på alt de har før du forsyner deg. Ta litt, kjenn etter og gå eventuelt flere turer for å forsyne deg. 

Du blir sjef!
Så istedenfor å bidra til mer matavfall som er veldig belastende på miljøet er du plutselig blitt en super businessmanager som også sparer deg for penger. OG - om du er en av de som har tendens til å spise opp alt selv om du egentlig er vel forsynt kan du spare deg selv for noen ekstra kilo om du synes magemålet er litt for drøyt.

 En av mange halvspiste retter observert på restaurant.
Be heller om å få det med hjem! 

 

 Doggy bag = <3 

19 kommentarer

Geriatriks

21.08.2013 kl.09:13

Har nå mer inntrykk av at det for voksne menn ofte er for små porsjoner på restauranter :)

Kari Jaquesson

21.08.2013 kl.09:28

Geriatriks: Hø-hø, rart da at storparten av menn over 40 er overvektige....

Geriatriks

21.08.2013 kl.09:33

Er de? Sånt følger ikke jeg med på :) Vet bare at når jeg og mine venner (som stort sett er idrettsfolk, også over 40)kjøper mat så må det ofte bestilles ekstra poteter osv :)

Så alt avhenger vel av hva man gjør i tillegg til å spise mat :)

Kari Jaquesson

21.08.2013 kl.09:39

Geriatriks: Det er helt riktig! :-)

Ingrid

22.08.2013 kl.01:04

Heisann Kari :-) Dette har ikke noe med innlegget å gjøre, men jeg vil takke deg for et fantastisk tv-program! Jeg så hver eneste episode, og det ble et høydepunkt i uka, som jeg gleda meg mye til. Kommer det en ny sesong?

For en inspirasjon du er! Dessuten syns jeg du er tøff som står for det du mener, til tross for at du noen ganger får motstand. Heier på deg!

Heidi

22.08.2013 kl.19:23

Jeg var i Usa i sommer og porsjonene var enorme der borte. Jeg klarte som regel å bare spise halvparten men der er det helt vanlig å ta med restene hjem. Det er faktisk servitørene som spør om man vil ta med restene hjem. Så det er ingen grunn til å føle at det er ubehagelig å spørre om det her hjemme heller :)

NINA

23.08.2013 kl.19:40

Hei :D

Du er helt fantastisk, og du ser helt nydelig ut!!! :D

Jeg er 20 år, snart 21, og husker jeg fulgte deg på mamma sine fitness videoer, når jeg var liten, og prøvde å følge deg på videoen, selvom jeg var rundt 7-8 år. Haha :D

Hva spiser du ila en dag?

El Taco

25.08.2013 kl.00:55

Hei, denne kommentaren er ikke relevant, men har du laget et innlegg når det gjelder å gå OPP i vekt på en sunn måte, samt tips til hvordan man beholder vekta? Jeg sliter nemlig med dette, og søker gjerne etter tips. Jeg er undervektig, og sliter med å balansere kostholdet når det gjelder trening og nok energiinntak. Trening er den eneste løsningen på en ryggskade jeg pådro meg, men jeg har vanskeligheter med å finne sunn og energirik mat (jeg er nok uvitende på dette området) som fører til at jeg unngår vekttap.

Kari Jaquesson

25.08.2013 kl.10:24

El Taco: Hei! Jeg lover å blogge om dette veldig snart! Har fått flere henvendelser om det. :-) Kari

NINA

25.08.2013 kl.13:40

Hva spiser du ila en dag? hvor ofte, og hvor mye? :)

Meg..

26.08.2013 kl.00:02

Kjære, Kari.

Æ e ei dame på tretti år som har nådd bunnen. Jeg er 140kg og klarer ikke å komme meg ned i vekt. Jeg vil ikke få hjerte og karsykdommer, diabetes osv, men ønsker å forebygge dette ved å snu om på livsstilen min. Hvor skal jeg starte?

Hilsen ei som ønsker å leve lenge..

Hanne(-mor)

28.08.2013 kl.21:45

Veldig bra innlegg! Du har helt sikkert rett, Kari - og jeg er veldig enig med deg i at det kastes vannvittig mye mat ved buffet-servering. Synes også det er veldig negaativt mht.miljøet, siden det er brukt masse ressurser på å produsere maten, og få den frem til oss som spiser den. Buffeer kan være virkelig disgusting - altså å se hvordan folk oppfører seg der....

Vi er vel generelt alt for høflig og veloppdragne til å be om "dog-bag" og ta restene med oss hjem. Vet ikke om vi kanskje er redde for å bli sett på som littt rare?

MEN jeg tror ikke dette med restraurantmat er noe stort problem for de fleste vanlige lønnsmotakere, fordi vi spiser ikke på restaurant så ofte - rett og slett pga.det norske prisnivået.

(Håper ikke denne kommentaren også går i spam-filteret ditt, slik den forrige gjorde)

Fortsett å blogge så fornuftig som du gjør!

Kari Jaquesson

29.08.2013 kl.16:35

Hanne: Har jeg mistet en av kommentarene din? Hvilket innlegg var det på?

Kari Jaquesson

29.08.2013 kl.16:40

Hanne(: Og takk for hyggelig tilbakemelding, forresten! :-)

Hanne(-mor)

02.09.2013 kl.20:45

Heisan, Kari, og vel overstått helg. Forsøkte å skrive at den kommentaren som gikk i spam-filteret gjaldt "f'ck perfect"-innlegget ditt, som var absolutt superbra! Men det virker som det meste fra meg har stoppet i spam-fileret i det siste. Prøver igjen likevel, jeg. :-)

H.

Kari Jaquesson

04.09.2013 kl.21:42

Hanne(: Hmmm, har ikke noe spamfilter, så det skjønner jeg ikke?

hilde

06.09.2013 kl.22:40

for store porsjoner?

jeg veier 50 kilo og er 156. jeg vet ikke om det er stor forskjell på restaurantmat, men jeg synes aldri at det er nok mat! kanskje jeg spiser for fort i forhold til andre og at det kan være problemet, men jeg blir ofte skuffet når jeg ser hvor lite det er på tallerkenen, når salatbladene er borte, så jeg bestiller ofte ekstra mat.

så hvor spiser du egentlig?

B

09.09.2013 kl.15:21

Doggie-bag FTW! Om maten lar seg legge i servietter tar jeg det som regel med uten å mukke, iallefall om jeg faktisk likte maten.

Kangaroo

18.09.2013 kl.19:26

Hei! Dette har ikke noe med hovedinnlegget å gjøre, men jeg har et spm jeg lurer så fælt på. Jeg er overvektig, men spiser sunt og trener 4-5 økter i uka. Etter at jeg begynte å trene mer riktig styrke med personlig trener har kroppssammensetningen forandret seg, og selv om det ikke vises så tydelig på vekta, så er jeg kvitt betydelige cm. Likevel, med det kostholdet jeg har skulle jeg ønske jeg gikk mer ned. MEN, det jeg har merket, er at i perioder hvor jeg stresser så legger jeg på meg på null komma svisj selv om kosthold og trening er konstant. En gang hvor jeg var fryktelig stressa la jeg på meg hele 2,5kg på en uke... Dette er frustrerende fordi jeg føler jeg legger ned en betydelig jobb i å bli lettere, og blir stresset for ikke å bli stresset... Noen tips?

Skriv en ny kommentar

hits