Inspirasjon til et enda bedre kosthold!

 Denne lille gutten sier det så fint ! (Kleenex-moment, gå og hent før du ser på)!

 

Eller hva? Han har et poeng. 

Når det er sagt: Jeg er kjøtt-eter. Absolutt. Elsker en blodig entrecôte. Det er min favoritt når det gjelder kjøtt.Men jeg spiser det sjeldent og det er et bevisst valg.

Av animalske produkter spiser jeg mest skjell, fisk, skalldyr, egg og melkeprodukter.  Men jeg spiser kjøtt sjeldent og prioriterer grønnsaker, belgfrukter og andre matvarer som ikke har hatt et fjes. Jeg ønsker å kunne handle inn melkeprodukter og egg fra dyr som har et godt liv. Jeg betaler gjerne dobbel pris for det!

Jeg begrenser inntaket mitt av kjøtt av helsemessige, miljømessige og etiske årsaker.

Jeg skal holde meg kort. Om du vil ha mer info er det bare å google seg frem.  Både kroppen, toppen og planeten har godt av at vi alle begrenser (eller kutter ut) inntaket av animalske produkter. Spesielt gunstig er det å kutte drastisk ned på inntaket av rødt kjøtt, så det er en fin start.

Miljø: 'produksjon' av animalsk føde, spesielt storfe er veldig belastende på miljøet. Det krever vesentlig mer areal å produsere 1000 kalorier fra kjøtt i forhold til å produsere samme energimengde fra planter. I tillegg er det direkte forurensning fra dyrene og fra produksjonen av kraftfôr.

Helse: Det er en klar link mellom mengden inntatt rødt kjøtt (okse, lam, svin) og en del krefttyper, faktisk de vanligste kreftformene i Norge.

Etikk: Dyr er levende vesener med følelser og retten til et eget liv. OK, i naturen spiser vi hverandre. Å sette en kule mellom øynene på en hjort er litt mer realt enn å tvinge dyr inn i trange mørke fjøs eller oppdrettsfabrikker slik de blant annet har i Danmark (INGEN må spise grisekjøtt fra Danmark!). Hjorten, elgen, haren, det er dyr som har løpt glade og fornøyd rundt i frihet før de ble utnevnt til middag. Her er det sikkert folk som er uenige som vil mene at alt drap av dyr for føde er uetisk.  Jeg synes det er forferdelig at dyr blir utsatt for pinefull transport og andre helt unødvendige belastninger bare fordi suget etter billig kjøtt er så stort. Som sagt: Jeg betaler gjerne dobbel pris for å vite at det er dyr som har hatt det bra og som har blitt drept uten å bli pint først. Alltid godt å kjenne en jeger.

Det finnes en veldig fin liten bok som fungerer som et slags oppslagverk for deg som har lyst å lære mer om plantemat. Denne boken kan jeg anbefale. Den er veldig oversiktlig og enkel. Den inneholder ikke oppskrifter, men lærer deg passe mye om forskjellige ingredienser og hva de er godt for - og hvordan du kan øke inntaket av dem. Layouten er alt annet enn glamorøs, og du finner nok noen stavefeil her og der, men jentene bak har skrevet den fra hjertet, samtidig som de har brukt litteraturen (altså ikke en bok basert på meninger, men fakta).

 

  Du kan lese mer om boken og bestille den HER. (Den koster bare 219,- inkludert porto)

Første steg kan være å lage seg en kjøttfri mandag! Mmmmm pasta med valnøtter, persille og hvitløk sammen med en diger salat og stekte bananer til dessert..? Jepp, det blir middagen i morgen!

2 kommentarer

Leif Inge

13.10.2013 kl.19:38

Fint innlegg, finnes mye god og proteineik mat som ikke er kjøtt. Ha en god kveld.

Maria U

20.10.2013 kl.11:53

Kjempefint innlegg. Den boka er gull! :)

Skriv en ny kommentar

hits