Det er mye tull på trykk!

Bladet I Form byr jo på litt av hvert. Jeg jobbet for dem i mange år og lesere kunne vinne meg som trener og så skrev jeg om hva slags resultater de oppnådde.  Som alle for alle andre som skriver kontinuerlig om trening, slanking (ja, I Form skriver veldig mye om slanking) og ernæring er det et slit å fylle spaltene. Det skjer jo egentlig ikke så veldig mye nytt på den fronten. (nei, faktisk ikke, ikke nok til å fylle blader uke etter uke i alle fall)
Så  det handler ofte om å snu bunken og begynne på'n igjen. Det er mulig det samme gjelder interiørblader og andre genre, det kjenner jeg ikke til, men på livsstil er det virkelig slik. Ikke noe i veien med det, forsåvidt, nye lesere kommer og gamle går.  
Det gjelder å få tirre vår nysgjerrighet slik at vi får med oss reklamen. Det er jo den man tjener penger på. (og det er greit, alle må jo tjene penger for å overleve). Det gjelder ikke bare I Form, men alle andre som er i den kommersielle mediebransjen. 

Problemet er at det skal jo ganske mye til for å gjøre oss nysgjerrige - det meste har vi jo hørt før - mange ganger. Så da gjelder å finne en vri, spisse, finne noen spennende overskrifter.

I det siste nummeret av I Form står det å lese om "en stor rundspørring blant 1000 personer som var på slankekur. basert på deres erfaringer har eksperter regnet seg frem til det perfekte tidspunktet for å innta dagens tre hovedmåltider når man slanker seg - i hvert fall som en slags veiledning."

HÆ?

Hva slags oppslag er dette? HVEM står bak den såkalte "rundspørringen"? HVILKE 1000 personer? HVORDAN er de plukket ut? HVA har de svart på? HVA SLAGS erfaringer? Og..  på slankekur? Det er så mye å spørre om her at jeg ikke kan ramse opp alt.

Og hold deg fast, de "perfekte" tidpunktene er: kl. 07.11, 12.38 og 18.14 - gjør klar stoppeklokkene! 

Betyr det at om du spiser frokost kl.07.30 eller kl.09.00, da er det rett på tjukka?Det er jo slik at når man jobber med noe, så blir man kanskje litt "blind", men ringte det virkelig ingen bjeller her? Var det ingen i redaksjonen som tenkte: "Nei, dette blir for dumt, dette har ingen verdi for våre leser, heller tvert i mot!".
Dette bekrefter det jeg har gjort oppmerksom på så mange av mine foredrag: SLUTT å lese "kropp og slankeblader" (og nettsteder) regelmessig, det gjør deg gal!
Om du har 5-6 utgaver holder det, der står antagelig alt  (mer enn)du trenger å vite. Så bare snur du bunken. 

Det kanskje verste med denne saken er kilden de oppgir: Det er en produsent av "slankepulver". Jeg gikk inn på reklamesiden til disse for å se om jeg kunne finne en (vitenskapelig) artikkel som kunne være basis for påstandene, men det fant jeg ikke. Det jeg derimot fant blant alle pulverne og kosttilskuddene, var blant annet reklame for online personlig trening som pulverprodusenten også selger. 
Husker du at jeg hadde et innlegg her inne  der jeg viste hvor lett det er å jukse med før & etter-bilder?

Dette har de skjønt her. Sjekk FØR og ETTER bildet- vinkel, holdning, klær, lys, ansikt osv osv- Det er INGEN annen forskjell enn at damen har rettet seg opp, dratt skuldrene tilbake, skyver hoftene litt frem, fått litt brunfarge, blitt fotografert i en annen vinkel og ser annerledes ut i fjeset. For en svindel! Personlig trening online koster 4000 kroner for 4 ganger (så dyrt at det er til å le seg ihjel av). Latterlig og frekt. 


Resultatene de tilskriver (den allerede svært slanke) damen på reklamebildene (det er det samme bildet på reklamen for 8 ganger som koster 7400 kroner).
er 1 1/2 cm mindre rundt magen (hvilken mage?), 1 1/2 cm mindre rundt hoftene og 1  cm mindre rundt hvert lår (if you say so..). Det kan hvem som helst oppnå ved å gå en tur med bikkja til naboen noen ganger i en uke og takke nei til de siste 4 kjeksene til ettermiddagskaffen. 

 

Forresten, alle kan gå inn minst 6 centimeter rundt magen ved å bare dra den inn, ha-ha - og det gjør jo damen på bildet til gagns! 

Jeg ble for et drøyt år siden oppringt av en stor avis for å kommentere en annen forskning. Påstandene hørtes litt rare ut, så jeg ba om å få tilsendt det de brukte som bakgrunn. Det var samme opplegget: En pressemelding de hadde mottatt fra et firma som produserte og solgte pulver og bar'er. Null vitenskapelig verdi. Men layout var proff. Det går veldig, veldig fort i redaksjonene rundt omkring, klippe, klippe, lime, lime. 

Mitt budskap: Vær skeptisk, det er mye tull på trykk.Også i blader som burde vite bedre. Selv om mye av det de skriver om er sant er det informasjon du IKKE trenger å forholde deg til- det blir for mye, man blir litt gal av det. Og sliten, eller hva?

#slanking #vekttap #dennaknesannhet #trimmedkari #trening  #fitness #vekt #livsstil #iform 

 

 

17 kommentarer

Jeg har sluttet å lese slike blader, men bruker å kjøpe til ferier og slikt for å ha noe å lese på. jeg hadde tenkt å skrive inn en klage til iform,men gjorde ike det. Det var snakk om en jente som testet en fastekur og rapporterte om at hun begynte å like sulten/den tomme magen osv. hallo! det er jo akkurat det samme en anorexsisk jente ville sagt. synes bladene kan ta litt ansvar å ikke skrive slikt. alle er helt ok som de er.

AL

16.07.2014 kl.06:33

Her er jeg så enig så enig Kari!! For tiden tar jeg (i voksen alder med en bunke erfaringer i sekken) en bachelor i ernæringsfysiologi. Og jo mer jeg lærer, desto mer lurer jeg på om det etter endt utdannelse må bli mitt mantra å gå all presse i sømmene når det gjelder slankereportasjer. Motebranjen har fått skylden for slanking i mange år, nå er det kanskje all presse som må få skyld. De må slutte å skrive om kurer! Om folk vil ned i vekt bør de ta kontakt med noen som kan hjelpe de så de finner den rette måten for sin kropp og livsstil!!

merete

16.07.2014 kl.20:49

Disse før og etter bildene er livsfsrlige for folk går fem på. De kan nesten smelle opp et bilde av en europeisk dame på før bildw og en latino på etter bilde uten at folk reagerer. Alt som er i fokus er å tape velt uten og jobbe for det.sykt og farlig hvor vi mennesker leggeross på markede for andre som lett vet å utnytte. Flott kari at du fronter dette tullet!!!

SunnStart

17.07.2014 kl.07:30

Det er skremmende å se hvor lettpåvirkelige vi mennesker kan være noen ganger, derfor burde det være en selvfølge at Internett og media kan bidra til å skaffe deg den informasjonen du trenger. Innen de fleste andre felt kan du søke opp på nettet og få nyttig informasjon - men når det kommer til ernæring DA... Ikke bare er det vanskelig å finne riktig informasjon, man blir bombardert med feilinformasjon! Jeg blir ordentlig skuffet av IForm da jeg (dessverre) vet om svært mange som leser dette bladet og følger det ene tipset etter det andre. Det er vanskelig for en stakkars ernæringsfysiolog å nå frem - vi har jo ikke spennende nok informasjon og sier jo bare det samme gamle om og om igjen! Beveg dere mer, spis litt mindre og sunnere. Responsen jeg får:

Gjeeeeeeeeesp!

Kari Jaquesson

17.07.2014 kl.08:53

Lovelylillers sunne oppskrifte:
Ja, dessuten er det å anbefale som "detox" bare tull. Det er én ting om man gjør det av religiøse grunner og har en konkret spirituell motivasjon med det (som Ramadan for muslimer), men å selg einn det til "hvermansen" - WHY?

Kari Jaquesson

17.07.2014 kl.08:55

AL: Slankestoff selger tydeligvis veldig bra, for alle dameblader har det på forsiden i de fleste (virker det som i alle fall) utgavene.
Nå selger ikke lavkarbo like bra, så nå er det 5:2 dietten som gjelder. :-P

Kari Jaquesson

17.07.2014 kl.08:58

merete: Pluss at det er jo helt latterlig: FØR målet på midjen er 68 centimeter - det er jo kjempelite. Greit, også meget slanke personer vil gå kunne gå inn i mål med trening, men å bruke dette som reklame for online pt for å selge pakker der en session koster nesten 1000 kroner er jo ganske spesielt.

Kari Jaquesson

17.07.2014 kl.08:58

SunnStart: Nettopp!

Alter Ego

07.08.2014 kl.20:51

Jeg har snart gått ned 10 kilo bare ved å slutte å spise godteri, gå litt mer tur og spise mindre, men oftere... Blir bare deprimert av å lese om alle slankemetoder i blader... Det eneste som funker er å finne en livsstil som passer meg. Er tross alt ingen midlertidig løsning... :)

Tobias

02.09.2014 kl.11:37

Hei, jeg er en gutt på 24 som pr nå veier rundt 118 kilo. Jeg har mange i familen(mamma,onkel,tante,bror osv) som er slanke operert. Min mor har fått påvist ett gen som gjør det mye verre for henne å gå ned i vekt.

Mitt mål er å sykle birken neste år, jeg vil bevise at det går an. Har du noen tips til meg om trening og kosthold så spytt gjerne ut :D

Kari Jaquesson

25.09.2014 kl.13:01

Tobias: Glem det med genet til moren din. Grunnen til at du veier mer enn du ønsker er at du spiser mer enn du trenger. Antagelig har du lært noen vaner hjemme som du kan øve deg på å kvitte deg med. Jeg fraråder deg på det sterkeste å ta en slik operasjon. Nå kan du heller skrive til meg og fortelle hva du vet (og tror) som er gode vaner om du skal ned i vekt og bli sprekere. Så tar vi det derfra. :-) Kari

Kari Jaquesson

25.09.2014 kl.13:09

Alter Ego: :-) Helt riktig!

Merete Aasly

29.09.2014 kl.10:30

Hei!

Litt usikker på om jeg kan spørre deg her, men tar sjansen!

Jeg ønsker noen gode tips om gode oppskrifter på mat som man kan gå litt ned i vekt på, event tips om hvilke pulver som er gode for et erstatningsmåltid??

Og hvordan får man vekk mave/hofte fettet på en ok måte uten å måtte gå på trenings studio?

Har du evnt skrevet en bok om gode oppskrifter som man får kjøpt?

Har tenkt å gå litt ned i vekt uten at det går utover helsen ol, men på en ok måte.

Hvis du har tid til å svare hadde det vært kjempe fint!

Ønsker deg en god dag.

Mvh

Merete

Kari Jaquesson

16.11.2014 kl.20:16

Merete Aasly: Hei Merete - har ikke mulighet for rådgivning vi abloggen, dessverre. Anbefaler boken min "Ketsjup er Ålreit" om du vil ha mattips & oppskrifter. :-)

Bente Hedman

08.10.2015 kl.12:53

Nå har jeg kjøpt trimvidoen din!! Trening for økt kondisjon og høy forbrenning. Jeg har fibromyalgi og artrose, men er nødt til å få kroppen i bedre form. Er ikke overvektig, men vil ned i vekt og få en bedre figur. Trimprogrammet ditt ser artig ut. Skaffet meg en steppekasse, så nå skal det bli full rulle med deg og trim her i stua! :-) Har lagt om kostholdet og drikker aldri brus og denslags. Kutta ut sjokolade og usunne greier. Spiser mest fisk og grønnsaker, samt vitaminer. Dette er en billigere måte å få kroppen i form på, og ved å gå turer ute i naturen. Har manglet motivasjon, men tror det var lurt å skaffe videoen din. Har danset mye og gymmet mye før jeg ble syk, men det nytter ikke å sitte på rumpa uten å bevege seg. Det blir man mentalt syk av det. Gleder meg til å kjøre igang trimmen for fullt nå! Takk for at du inspirerer folk, Kari!! Du er god!

Kari Jaquesson

03.03.2016 kl.11:27

Bente Hedman: Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding! :-)

Kari Jaquesson

31.10.2015 kl.15:48

Bente Hedman: Tusen takk for at du delte og lykke til med trimmen! Det er gøy å trene step! :-) :-)

Skriv en ny kommentar

Kari Jaquesson

Kari Jaquesson

53, Oslo

Trim, mat og hvile er selvsagte ingredienser i en fitness livsstil. Men fitness handler om mer. Fitness handler om alt fra biceps til politikk! Med andre ord: i bloggen kommer jeg til å skrive om alt mulig.

Kategorier

Arkiv

hits