Kan ikke tenåringen bare få sove?

Akkurat nå sitter jeg og drikker min morgenkaffe. Det er den beste! Jeg gleder meg til den allerede før jeg går og legger meg om kvelden, ha-ha!
Jeg har alltid vært den første i familien til å stå opp. Hverdag eller helg,det spiller ingen rolle, min indre klokke er stilt på tidlig oppvåkning. 
Det å være morgenmenneske er veldig opphøyd i vår kultur, men det er jo bare tull, synes jeg. Det er vel ikke noe mer edelt å stå opp tidlig om morgenen enn å være våken til sent på kvelden?

Det er noe "hellig" over det å lide i vår Lutherske arv. Å tvinge seg opp selv om kroppen skriker nei skal gjøre oss til bedre mennesker.
Hva kommer det av at en regnes som lat om en står opp sent, men ikke om en går og legger seg tidlig?

De fleste foreldre som har tenåringer vet hvor tøft det er for dem å stå opp tidlig.  De begynner gjerne 8 på skolen og mange som går på videregående har en del reisevei til skolen. Jeg synes det hadde vært mye bedre om de kunne begynne på skolen klokken 10. Jeg er litt spent på om det er noen lærere som leser denne bloggen og i så fall hva deres tanker er om dette? Og andre tenåringsforeldre?

"Ja, men det er jo bare å legge seg tidligere." sier de som ikke kan fatte hvorfor ikke alle er våkne og kvikke ved hanegal. 

Mye tyder på at tenåringer faktisk har biorytmer som gjør at de er dødstrøtte om morgenen. 

Så kjære B-mennesker, her er et A-menneske som gir dere støtte! Også arbeidslivet kunne gjerne lempet litt for B-mennesker - å få begynne senere på jobben ville kanskje vært akkurat dét som ga kreativitetet og energien det gode løftet?


Sa morgenfuglen. 
Nå skal jeg avgårde på kurs. Denne og neste helg går jeg på Pilates instruktørkurs. Det er nesten 20 år siden sist, så det er kjempegøy! 
Pilates er så bra! Det ser ut som vi ligger og "lounger", men det er kjempeeffektivt og deilig! Mer om det en annen gang! Alle som skal være med på trimreisene mine vil nyte godt av min nye Pilates-oppvåkning.

 

HRMEDhzg0dI

Jeg slår et slag for rettferdig kaffe!
 

Ha en herlig dag, kjære leser! 

 

4 kommentarer

Mari Viksjø Grøstad

06.11.2016 kl.11:05

Jeg er lærer og syntes det er tortur at jobben og skolen begynner så tidlig. Jeg tør banne på at om noen tiår kommer folk til å se tilbake på denne innbilte edle kulturen om å stå opp tidlig som direkte helsefarlig. Jeg er overbevist om at vi hadde levd lenger om vi hadde stått opp senere, og begynt på jobb og skole klokken ti.

Mette

06.11.2016 kl.17:34

Men Mari. Da ville arbeidsdagen vart veldig mye lenger og da. Jeg er et barka B-menneske som ikke kan fordra å stå opp midt på natta for å kjøre unger til skole o.s.v. (ja, klokka 07/08 er midt på svarteste natta for meg), men det hadde ikke blitt mye tid til overs for familieliv og. div om ungene kom hjem fra skole 2-3 timer før leggetid.

Anita

06.11.2016 kl.20:03

Det skulle vært lærere for de tidlige og for de senere valgfritt!

Anne-Brit Strandset

07.11.2016 kl.12:38

Men er det bedre for A-mennesker at samfunnet innrettes etter B-menneskene da? Eller skal noen få lov å begynne tidlig og andre sent, hva med lærernes arbeidstid og barnehagens åpningstid? Jeg fungerer best på jobb fra 7-15 og trives med det

Skriv en ny kommentar

Kari Jaquesson

Kari Jaquesson

54, Oslo

Trim, mat og hvile er selvsagte ingredienser i en fitness livsstil. Men fitness handler om mer. Fitness handler om alt fra biceps til politikk! Med andre ord: i bloggen kommer jeg til å skrive om alt mulig.

Kategorier

Arkiv

hits