Overvektige barn - snart slanke!

Her er mitt nye hjem! De neste 6 ukene skal jeg være her på Lanzarote og hjelpe 6 ungdommer ned i vekt. Jeg har ikke møtt dem ennå, de kommer ikke før i morgen, men jeg har sett bilde av dem og jeg er helt forelsket allerede!

Jeg tror de fleste som har blitt (godt) voksne humrer litt for seg selv når de ser bilder av seg selv som tenåringer. ”Hva var det jeg tok sånn på vei for”? Eller ” Jeg var jo så pen!”, men husker at man gikk rundt og var dødsflau for noe man selv så på som utrolig stygt, enten det var nesen sin, håret, beina eller noe annet man syntes det var noe galt med.

I dag er det stadig flere unge mennesker strir med ekstra dårlig selvbilde fordi de er overvektige. Det er en gruppe i vekst – i dobbel forstand.

Av en eller annen grunn virker det som om ikke dette er noe politikerne våre tar inn over seg. En rask sjekk på nettet viste at det er satt av 900.000.- på årets statsbudsjett til prosjekter som skal hjelpe overvektige barn. Det er til og med 10 % mindre enn i 2005. HALLO! Er det noen hjemme?

Det er jo altfor lite!

Likevel er de viktigste tiltakene man kan gjøre ikke så kostbare: MER gym i skolen – EN TIME hver dag. Ja, det er intensjonene, men det må settes ut i praksis. Jeg tror ikke det er lærerne imot, de vet at de får roligere og mer konsentrerte unger når de får kjørt seg litt fysisk!

Inaktivitet er den viktigste årsaken til overvekt, men det er bare det synlige symptomet. Depresjon, muskel- og skjellettplager, søvnvansker, rastløshet, fordøyelsesproblemer og mange andre vanlige plager og lidelser blir enten helt borte eller vesentlig redusert ved å være i regelmessig bevegelse. Dette gjelder selvsagt ikke bare for barn, men alle mennesker.

Men hva gjør politikere? Jo, de lar kåte utbyggere tette igjen den ene grønne lungen etter den andre i stedet for å heller sanere bygg og lage flere åpne arealer, de lar basseng stå uten vann, de lar bilbruken få utfolde seg uten restriksjoner. Noen protesterer, men til liten nytte!

Men er det politikernes skyld at barn blir feite?

Man kan godt si at det er den enkeltes ansvar og at det foreldrenes jobb å passe på ungene sine. Men jeg mener at alle barn er alles ansvar!

Alle barn er fremtiden! Og for at ikke dette med den voksende overvekten i alle aldersgrupper skal være et tapt slag må det skje store endringer som griper inn i folks liv.

Jeg vil påstå at ingen hadde vondt av de bilfrie søndagene som ble innført en periode på 70 tallet!

Fortsettelse følger!

23 kommentarer

Knut

19.06.2006 kl.11:04

Hvorfor skal man gi penger til prosjekter som skal sttte overvektige barn?Det er jo bare spise mindre.Idiotisk hvis jeg skal betale fordi foreldre har gitt ungene sine for mye mat! IKKE mitt problem!

Kari Jaquesson

19.06.2006 kl.22:01

Du tar feil, det blir ditt problem. Et eksempel: Diabetes 2 er p ekstrem fremmarsj. Det er ikke en smittsom sykdom,men en lidelse man pdrar seg. Noen er veldig disponert, andre mindre. det man vet er at overvekt er den viktigste rsaken til at man utvikler det. For vre helt kynisk: Konsekvensene av diabetes 2 er f eks blindhet, amputasjon og mer hjerte og karsyksom (eks slag). Det igjen betyr at det blir fler syker/ufre som vil leve o lang tid. Det koster penger (eller er du ogs av den oppfatning av at gamle og syke skal settes ut i skogen).Noen (skattebetalere osv) m betale for operasjonene, den ekstra behandlingen, omsorgen, medisinen og trygden de berrte m ha. I tillegg vil en stor del av arbeidstokken bliredusert eller eliminert.Den enkeltes lidelser p grunn av de mange problemer overvekt ofte medfrer angr kanskje ikk edeg personlig, men du m i all efall vre med p betale "gildet".Det kommer kanskje som et sjokk, men SAMFUNN betyr at alle er avhengig av alle!:-) kari

Jostein

20.06.2006 kl.07:52

Virkelig bra, Kari, at noen slr et slag for et sunnere liv! Jeg har veldig sans for stilen din: Den er motiverende i seg selv og skaper lyst til forbedring!

Elise

20.06.2006 kl.12:14

Jeg syns at det er bra at dere hjelper overvektige barn med gi 'stttepenger', men er det ikke bedre at dere motiverer dem til trene og holde seg i form?! Jeg er ogs litt overvektig og er barn... Gr p bde hndball og fotball, men gr fortsatt ikke ned i vekt eller noe.. Spiser sunt, men... Jaja..Det er i hvertfall bra at noen gidder hjelpe oss overvektige barn.. ;D

Anne

20.06.2006 kl.13:50

Hei Kari!Frst vil jeg bare si at jeg synes innatsen du gjr for mennesker er fantastisk - og dette prosjektet er intet unntak. Vekte interessen min, og jeg ble sittende med noen sprsml.- Hvem kan delta? I den forstand at dette kanskje kun er et tilbud for de ekstremt overvektige - hva med de som er i gang med falle like mye i grfta? - Hvordan kommer en inn i programmet? M en ha henvisning fra fastlege eller sker en p egen hnd? Hvor sker man i s fall?- Oppflging? Barn og ungdom klarer ndvendigvis ikke flge et program du har satt opp for dem ogs etter at ingen kikker dem over skuldra og fortsetter motivasjonen. At de fr motivasjon hjemmefra er p ingen mte noen selvflge... Kanskje det hadde vrt lurt med stttespillere rundt i lokalmiljene for disse barna.- Motivasjonen? Hvordan planlegger du motivere disse barna, uten skape fare for spiseforstyrrelser? Slanking kan fort g motsatt vei en nskelig dersom det blir for mye press p personene - og barn og ungdom er mer utsatte enn voksne. - Morivasjon: har du noen enkle tips og regler til foreldre som ser at barna deres legger p seg og blir farlig overvektige..? tror alle og en hver fler seg hjelpesls og rdvill i en slik situasjon...Takker for svar...Med vennlig hilsen Anne

Kristine

21.06.2006 kl.00:21

HeiSynes det du gjr er kjempebra. Du er et av mitt idol! og dem har jeg ikke mange av. Det er bra at unge fr hjelp til endre seg og kanskje familiens vaner. Det som jeg er skeptisk til er tv-prosjektet, men hper du tar godt vare p dem og at du gir dem selvtilliten til klare presset. St p ( :

Lisa

21.06.2006 kl.16:39

Hei Kari! Ville bare si at dette her er en kjempegod id! ikke bare hjelpe voksne med g ned i vekt, men ogs ungdommer. Og nr vi ser hvor mye de gr ned i vekt, s blir ogs vi motivert til gjre det samme!=)Lykke til!

Camilla A

22.06.2006 kl.20:39

Hei KariJeg er en jente p 14 som nsker g ned i vekt i lpet av sommeren for f tilbake selvtilliten jeg hadde. Jeg vil g ned av 3 grunner.1.Fle meg penere2.Orker ikke mer erting eller mobbing av vekta mi( blitt mobbet i mange r)3.F respekt og kanskje en kjreste som liker meg for den jeg er.Lurer p om du kunne hjelpe meg med sende et skjema over hva jeg skal spise og hva slags trening for g litt fortere ned. Jeg elsker grnnsaker,fisk,kjtt og alt annet som er sunt. men er svak for ste ting.Hper for svar innen 1. julihilsen CamillaPS. Skal ogs brukekom i form til bikini-sesongen p 6 uker til bli slankere.

Anne

26.06.2006 kl.14:49

Flott at du engasjerer deg! Jeg har en litt lubben snn som ikke er interessert i fotball. Han liker danse (og har talent ogs), men vil ikke g p kurs fordi det er bare jenter. Han elsker svmme, men er redd for g alene i guttegarderoben (ja, jeg har prvd, men det fungerer ikke ha med en kamerat). Vi sykler og gr turer, men han er stadig i dryeste laget. Dersom det blir for slitsomt, nekter han vre med neste gang. Det er en vanskelig balansegang, synes jeg. Jeg liker trene alt mulig, og har kanskje halt ham med for mye. Jeg er nok ikke flink nok til inspirere ham. Jeg skulle nske det var tilbud f. eks. p helsestudio ogs for barn. Ikke trening med vekter, men spinning, aerobic, friskis og svettis-opplegg. Da kunne foreldre og barn trene sammen og en profesjonell trener som er mye flinkere til motivere og inspirere kunne ta den oppgaven som jeg er for drlig til!Samtidig m man ta hyde for at alle er forskjellige, alle kan ikke vre tynne. Noen vil alltid vre litt kraftige og det m da vre lov! Det er mange tynne barn som er passive, samtidig som det er mange kraftige barn som er aktive.

Ida

26.06.2006 kl.19:47

Hei!vil gjerne kommentere Knut, at det er ikke alle barn som er feite fordi de spiser for mye. Jeg var selv litt lubben som barn, mens min beste venninne var spinkel, men spiste dobbelt s mye. Vi var like aktive begge to, og alts ganske aktive. Mobbing og stadige kommentarer fra voksne i familien om at jeg var lubben, bde i form av "du er s rund og st,som en ball" og ting som "du m g p fjellet hver uke, s blir du slank"...frte til at jeg fikk spiseforstyrrelser som varte fra jeg var 9 r til jeg var 16. Dette dela selvflgelig kroppen min og jeg er n ganske overvektig, men kroppen nekter g ned. kroppen min er ganske enkelt delagt. Derfor - barn kan vre overvektige/ tynne uansett hva de spiser eller gjr. Ting i samfunnet for hjelpe de som sliter er flott! Men man m vre s forsiktig, for hvis det gr galt, s gr det s altfor galt...

Petter

27.06.2006 kl.22:54

Var selv overvektig som barn, selvtilliten min er fremdeles ikke som de som har vrt tynne hele livet. Selvom jeg n er normal vektig, veldig bra arbeid du gjr, vet av erfaring at det er veldig tungt vre overvektig som barn

Kari Jaquesson

02.07.2006 kl.22:40

Jeg har lyst til kommentere flere av innleggene her. Til Camilla A Det er jo etter 1.Juli, men hper dette kan vre til nytte likevel.Greit at du vil ned i vekt dersom du er overvektig, men er du det? Det er veldig mange jenter p din alder (og eldre enn det, ogs) som innbiller seg at de er overvektige, men som absolutt ikke er det. ?Men, Ok, la oss si at du er overvektig. Da er det dette som gjelder: Porsjonskontroll ? legg p asjetten det du skal spise og stopp etter det.Regelmessige, hyppige mltider.Trim og bevegelse i dagliglivet ? du forbrenner svrt lite av sitte foran MSN, og svrt mye ved vre ute og ha det gy med sykkel, ballspill, osv.. Skal du henge med venner, finn p noe aktivt.Du sier at du er svak for ste ting, og da m jeg bare si det jenta mi, at viljestyrke er en viktig del av det holde vekten. se en sjokolade og tenke mmm? den ser god ut, men deretter si, den skal jeg spise p lrdag (eller en annen gang). Respekt og en kjreste har fint lite med vekten gjre. Nr du respekterer deg selv vil andre mtte respektere deg. Lykke til!Til Anne: Du skriver ikke hvor gammel snnen din er, alder har jo en del si for hvordan man kan involvere barna i en aktiv livsstil. Hvorfor er han redd for g i guttegarderoben? Har han opplevd noe krenkende i en slik setting? Hva har dere i skapene hjemme? Flgende vanlige produkter finnes i de fleste hjem, men har ingenting der gjre.(kjeks, brus, saft, O?Boy/Nesquik, kaker, Nugatti, Sjokoladeplegg, Gotteri osv.) veldig mye ligger i kosten og det er der du virkelig kan sette i sttet. Du trenger ikke la han fle at han er p slankekur, men det er jo du som skal utdanne ham slik at han senere i livet tar mest smarte valg.Hva med hip hop /street dance kurs ? etter Dansefeber og Adil som vant er det mange gutter som vil danse! Det er ikke meningen at alle skal vre tynne, men 80 % av de som er overvektige som barn forblir det som voksne og de vanene som frer til overvekten kan bidra til alvorlig sykdom og lidelse senere. Det er riktig at det finnes kraftige barn som er aktive.Til: Ida: Uansett hvordan man vrir og vender p det kommer overvekt av et kalorioverskudd: alts at man spiser mer enn man forbrenner. Det er lite sannsynlig at din venninne spiste dobbelt s mye som deg, men kanskje hun spiste veldig mye noen ganger? Det er en del ting som spiller inn p forbrenningen, men vi er ikke s veldig ulike. Mobbing og kommentarer til et barn/voksen som er overvektig er rett og slett slemt! Det er utrolig hva enkelte kan f seg til si! Men du, kroppen din er IKKE delagt. Med det rette opplegget vil du kunne g ned i vekt, men det er ikke bare mat og trening som m justeres, man trenger ogs ?rydde opp i skuffer og skap? slik at man blir ferdig med gamle spkelser. Lykke til!Til Petter:Jeg er enig, det vre overvektig i seg selv er jo ikke ndvendigvis grunnen til at man har lav selvtillit som barn, men andre folks kommentarer og det ikke orke henge med. De fleste som er overvektige er i drlig form og kvier seg ofte for bli med p aktive ting fordi de er tunge og det blir slitsomt, og da blir de i enda drligere form, osv , osv. Jeg tror det er bra hjelpe barn nr de er sm, men hele familien m til pers, for det er vaner man arver og det er vanene som gjr at man blir tjukk. (og det rodet bruker jeg med vilje for det er misbrukt ? det er en ren beskrivelse.):-) Kari

anonym

11.07.2006 kl.23:31

st p kari! ;Dom man ikke nsker bruke penger p overvektige, m man i det minste bruke penger til forhindre overvekt.. sett ned prisene p sunn mat, hyere avgifter p junk, s er det om ikke annet lettere leve sunt!!!! eller?

ungpiken:)

14.07.2006 kl.17:08

Hei Kari:)Jeg er en stor(og ganske ung) fan av dine trim-videoer. Jeg er 17 r, og synes det er kjempe motiverende og trimme "sammen" med deg. Jeg har vrt ganske overvektig, og vet at det du gjr faktisk hjelper(og forandrer) mange liv. Men jeg som ung person, tror at grunnen for at det er s mange overvektige ungdom, er fordi at vi rett og slett har lite penger! Og det frer til at man kjper den billigste maten, som tilsvarer mc'ern og junkfood. Skal jeg prve spise noe sunt nr jeg er ute med mine venner, m jeg ofte ty til nesten dobbelte av prisen! og det synes jeg er utrolig dumt. I tillegg fler jeg at det blir satt for mye fokus p det vre tynn, i stedet for det vre trent. Folk slutter spise for bli tynnere(tilsvarer for dem sunnere) fordi det er "for slitsomt" og kjedelig trene. Dermed Kari:D s mener jeg at du er toppen! Myndighetene birde gi alle over 15 en av dine videoer, s ville det satt fart god sakene:D!Tanx;)

Kari Jaquesson

27.07.2006 kl.00:17

Hei og den anonyme! bruke penger og ressurser til hjelpe folk til velge en sunnere livsstil er en god investering for helseproblemer i en befolkning angr jo alle! Om veldig mange fr alvorlige livsstilsykdommer i relativt ung alder (i forhold til fr) betyr det mange r som pleietrengende pasient og det koster MYE penger i forhold til forbyggende arbeid. I tillegge r de jo ute av arbeidsstokken og kan ikke bidra til BNP. Men det viktigste er selvsagt at livskvaliteten er vesentlig drligere og at flere barn vil oppleve at foreldrene ikke er friske.Til til ungpiken:Takk for rosen for DVD'ene!Akkurat det at junkfood er billig er nok noe som trigger kjpelysten, men har du tenkt p at det ha med matpakke er det aller sunneste og billigste? Akkurat n er jeg p Lanzarote og spiller inn en ny TVserie som heter Et Lettere Liv. det er en realityserie der 6 ungdommer fr hjelp av meg til leve sunnere og g ned i vekt (de er alle overvektige). En av de tingene de lrer seg planlegge kosten sin. Da m man ha med seg mat slik at slipper impulsspising. Man kan ogs finne smarte valg p super'n. kjpe en fiskekake og en pose knaskgulrtter som mellomml og litt mer (et rundstykke f eks + en frukt) om det skal vre middag!Ellers er jeg enig: Det er viktigst vre i god form- da blir man vanligvis akkurat passe i kroppen og fler sge sterk og vel. Likevel br ikke midjemlet over et visst ml for det viser at man har mer fett enn det som sunt er!:-))) Kari

vilde

19.01.2007 kl.16:37

jeg er 13 r og veier 84 kilo.jeg er overvektig.men hva s??!!jeg er kun 164 cm hy.livvidden min er 105 cm.det er fint at du lager et programm for overvektige unger. men jeg tror at nesten ingen unger som vil g ned i vekt trr si det til foreldrene sine eller til noen andre!snn er det ihvertfall med meg!jeg vil gjerne g ned i vekt men klarer det ikke!har du noen tips?!

Kari

25.06.2010 kl.00:40

vilde:

jeg er ogs en jente, 13r og er ca. 170cm hy..

Fikk vite hos legen at min normale vekt etter hyde osv. ligger p 68kg.. FAEN !

Jeg veier 83,8kg...

Long way to go ?

Kjenner trene kommer med en gang noen sier de ikke klarer slanke seg, for jeg er akkurat som dem...

Men !

Det har n gtt 3-4uker siden jeg var hos legen min og jeg har endret livsstil og jeg har gtt ned 1,7kg !

- men, er ikke fornyd me deg... Trenger jo se 60`tallet !

Kari Jaquesson

26.06.2010 kl.19:06

Kari:Kjre lille venn! Du er bare 13 r, men det betyr ogs at du er stor nok til ta ansvar for de valgene du tar, for vennene du henger sammen med, for hva du driver med p fritiden. Om du er veldig aktiv - alts IKKE bruker fritiden foran en skjerm og ikke spiser snop, brus, snacks osv hver uke vil vekten din regulere seg av seg selv. Om du klarer endre livsstil og innstilling til livet n vil du nyte det resten av livet. Trer hjelper deg ikke i det hele tatt. Det er ikke en sykdom du er rammet av.

Du skal vokse en god del i hyden. Det vil hjelpe. MEN husk at grunnen til at du er overvektig er mten du lever p. spise passe store porsjoner (snakk med helsesster/annen kvalifisert person) ikke smpise her og der, men til faste tider (hver 3/ 31/2 time) og mye grnnsaker og grover produkter.

Kjp boken min "Ketsjup er lreit" og les den sammen med foreldrene dine slik at dere kan finne ut hva som kan endres til det bedre i kosten hjemme.

Slutt grte, skru av utlmodigheten og for all del - IKKE tenk p at du skal g p en slags KUR. Det er for livet og da trenger det ikke vre KUR. Det er helt ok med et (lite) kakestykke eller lign.en gang i blant (IKKE flere ganger i uken) Re-definer deg som AKTIV JENTE og lev deretter - gjett om du komme rtil oppleve mye GY med HELE deg - ikke bare et tastatur!

Klem fra Kari

Fitness girl 13 r

17.06.2013 kl.20:26

Jeg vil gjerne f kommentere, disse kommetarene, dere spr :)

Jeg er 13 r selv, og p 1 r n har jeg gtt ned en del i vekt, nettopp fordi jeg var veldig overvektig,.

Jeg har skjnt og er helt sikker p at nkkelen for g ned i vekt er nettopp ikke slankekurer, osv, lite mat.

Det som hjalp for meg, Var "Vanlige mltider" men likevel sunne, halve aksjetten med grnt/grnnsaker, og Kvart med kjtt, Fisk, og Kvart med ris/potet osv. Og treningen gjorde jeg ofte, men ikke ofte snn at jeg ble sliten, og slet meg ut, er viktig med restutisjon!

Jeg kutta ut alt som heter godteri, potetgull, kjeks, (Undvendige kalorier)

Dette var nkkel for meg, og jeg hper at noen unge kan lese dette, og tro meg, Jeg er s enig med det Kari jaquesson skriver, spis sunt og ofte, og bevege p seg, er nkkelen for sunn kropp.

Jeg vil likevel kommentere ogs, at jeg ser utrolig mange barn, og ungdom p skolen, hver eneste dag, ha med seg , kjeks, fine rundstykker,Og masse usunt til lunch, det skal nevnes at jeg absolutt ikke er imot at barn og ungdom skal kose seg iblant, men nr man har snt vr dag, det syns ikke jeg skal vre lov.

Det verste jeg hrer er folk som hater kroppen sin, som er overvektige, og som sier at de vil endre og bli normalvektige, men s gr de hjem og spise masse potetgull og godteri, og ligger p sofaen hele dagen.

jeg mtte bare f ut min frustasjon over hvordan ungdom i Norge er blitt p disse rene, fr var man ute og lekte hele dagen, i Gamle dager:) n er det fler og fler barn som blir overvektig.

skremmende og se p!

dette m gjres noe med!!

Kanskje det hres ut som om at jeg er "Altfor opptatt av kropp, osv"

Men budskapet mitt er, Og spise sunt, bevege p seg, jeg bryr meg ikke om "Strong body" Skinny body" Jeg bryr meg faktisk om "HEALTHY BODY"

Takk :))

Maria

21.01.2014 kl.14:55

Hei! Jeg er en jente p 12 r, ca. 155cm hy og ca. 43 kg. Jeg er fornyd med vekta mi, men jeg har litt fett rundt magen, ikke mye, men jeg har litt mage:( Jeg vet at jeg m prve og ikke spise godteri og alt ofte, jeg gjr ikke det heller, men nr jeg kommer hjemme fra skolen eller litt p kvelden hender det at jeg blir kjempe godteri sjuk! Da tar jeg kanskje litt potetgull eller brus, jeg klarer det bare ikke la vre! Har du noen tips til hva jeg kan gjre? Det er lenge til sommer'n, men jeg vil liksom vre "tynn" litt fr, alts litt mindre fett, nr jeg skal g i bikini p stranda osv.

Hilsen jente p 12 r

Kari Jaquesson

09.03.2014 kl.11:42

Maria: Hei Maria. Det siste du skal gjre er forske spise mindre! Du trenger faktisk MER mat. Nr du kommer hjem fra skolen er det sikkert en god del timer siden du spiste matpakken din.
Her er et forslag til hvordan du kan spise i lpet av en dag:
1) Frokost
2) Evt. "Skolesnack" ca kl. 10 (en frukt eller litt "studentblanding"
3) Matpakke (husk alltid ha med en gulrot, litt paprika elle rannet i tillegg til f eks brdskiver)

4) Etter-skolen snack (strrelse kommer an p hvor lenge det er til middag - er det 3 timer eller mer trenger du mer enn om det bare et par timer) Det kan vre en liten yogurt eller en frukt og litt ntter eller en brdskive med vanlig plegg og litt grnnsasksknask

5) Vanlig middag

6)Kveldsmat

Du skriver at du vil bli "tynn". Det er du allerede og du br absolutt ikke g ned i vekt.
Om du spiser regelmessig slik jeg skisserer her over blir du nok mindre godtesyk. Lag gjerne en regel for deg selv om at du bare kan spise stsaker om du har veldig lyst p det selv om du har spist noe "ordentlig" frst. Men lag gjerne ogs en regel om at du m vent ei et kvarter etter at du har spist opp for kjenne etter en gang til. Ofte er man egentlig sulten, ikke godtesyk.
Det er helt OK spise godis i ny og ne. Lykke til

Therese

19.08.2014 kl.13:18

Hei

Jeg har en datter p 11 r som er "lubben", mest rundt midjen. Hittil har jeg sltt meg til ro med at det vil g over, hennes far var ogs veldig lubben som barn, men det gikk seg til i lpet av barneskolen. Som baby var hun veldig tykk, det har gtt riktig vei, men fler det har stagnert de siste to rene. Hun spiser ikke mye, og aldri stsaker (bortsett fra lrdag), ikke ste plegg osv. Vi har et sunt kosthold, jeg er selv slank. Hun trener 3-4 ganger i uka, turn og svmming.Noen ganger blir hun med meg p joggetur. Ellers er hun nok litt for glad i stillesittende aktiviteter som strikking, tegning osv.

Har du noen gode rd? Det er to r igjen til ungdomsskolen og jeg er redd hun skal f komplekser. per i dag er hun klar over at hun har litt mage, og bryr seg ingenting om det. Hun er ei jente med god selvtillit og god selvflelse, heldigvis.

Kari Jaquesson

25.09.2014 kl.13:08

Therese: a) ikke problematiser overfor datteren din. b) hun spiser jo mer enn hun trenger, s et eller annet sted er det noe "p lur". c) n middagsporsjon er nok (sjekk hva dere egentlig spiser) , selv om det er godt er det ikke ok ta ekstra, det kan vente til neste mltid. d) se p familielivet: Kan dere bruke bein amer - istedenfor kjre - nr kan dere g osv. Begrenset hva jeg kan komme med strategi her, men husk ikke snakke til datteren din om kropp som en vare, en utside, men del opplevelser sammen, le, ha det gy, kos dere med aktiviteter sammen ikke definer kos som noe putte i munnen. Se ogs p mengden lrdagsgotteri. det som regnes som "normal" mengde i dag er jo egentlig vilt store mengder - det gjelder ogs brus og juice.
Lykke til! :-) Kari

Skriv en ny kommentar

hits